Στο πλαίσιο μιας έρευνας, ερωτήθηκαν 27.000 μετανάστες από 190 χώρες για το πόσο εύκολο ήταν γι’ αυτούς να ζήσουν, να βρουν δουλειά και να μεγαλώσουν οικογένεια στα μέρη που βρίσκονται.
Τα αποτελέσματα ταξινομήθηκαν με βάση την καριέρα, την εξέλιξη, την ισορροπία στη ζωή, τα προνόμια της εργασίας και άλλους παράγοντες και ιδού τα αποτελέσματα!
10. Μπαχρέιν (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 92.208 ευρώ)
Το 65% των εκπατρισμένων εργαζομένων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσε ότι λαμβάνει ετησίως επίδομα για ταξίδι πίσω στην πατρίδα, από την εργασία. Στη Μέση Ανατολή, περίπου το 91% των μεταναστών αναφέρει παροχή προνομίων ως μέρος του συμβολαίου, σε σχέση με το 67% που ισχύει παγκοσμίως.
Svalbard: Πώς είναι να ζει κανείς εκεί που δεν έχει ξημερώσει εδώ και τέσσερις μήνες;
9. Ηνωμένο Βασίλειο (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 77.895 ευρώ)
Είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, αν και η έρευνα έγινε πριν την ψήφο του Brexit, που σημαίνει ότι τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε. Σύμφωνα με την HSBC, πάντως, οι μετανάστες στη Βρετανία είναι ανάμεσα σε αυτούς με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, σε σχέση με την πατρίδα τους (64%) και να προοδεύσουν στην καριέρα τους (62%).
8. Χονγκ Κονγκ (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 158.880 ευρώ)
Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να επεκτείνουν την καριέρα τους, αλλά όχι για όσους αναζητούν καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την HSBC. Το 68% των ερωτηθέντων απάντησε πως αποτελεί καλό μέρος για καριέρα, αλλά το 50% ανέφερε ότι υπάρχει ανισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και δουλειάς, σε χειρότερο επίπεδο απ’ ό,τι πριν.
7. Αυστρία (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 79.674 ευρώ)
Όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία μπαίνει πρώτη φορά στο top 10 φέτος. Η Αυστρία παρουσιάζει καλά ποσοστά όσον αφορά την ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, με το 71% των ερωτηθέντων να συμφωνεί. Όσον αφορά την εργασιακή κουλτούρα, το 62% δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται βελτίωση σε σχέση με την εργασία στην πατρίδα του.
Πάσχα: 15 προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού που ξεκινούν από τα 42€
6. Σιγκαπούρη (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 129.516 ευρώ)
Παρομοίως με το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη είναι ιδανικό μέρος για να προοδεύσει κάποιος στα επαγγελματικά του και να κάνει καριέρα, αλλά όχι και η καλύτερη επιλογή για ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και τα επαγγελματικά. Συγκεκριμένα, το 62% των εκπατρισμένων στελεχών αναφέρει πρόοδο στην καριέρα, αλλά το 30% μιλά για παρακμή σε επίπεδο ζωής. Το 53% αναφέρει, πάντως, περισσότερη ικανοποίηση από τη δουλειά του.
5. Νορβηγία (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 91.070 ευρώ)
Η Νορβηγία αποτελεί νέα είσοδο στο τοπ 10 και σύμφωνα με την HSBC, από όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, η Νορβηγία παρουσίαζε τη μεγαλύτερη βελτίωση στην ισορροπία προσωπικής ζωής και εργασίας. Συγκεκριμένα, το 87% είναι ικανοποιημένο, ενώ το 69% δηλώνει καλύτερη εργασιακή κουλτούρα σε σχέση με τη χώρα του.
4. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 105.394 ευρώ)
Το 56% των ερωτηθέντων λαμβάνει επίδομα διαμονής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την HSBC, ενώ το 75% έχει παροχές υγείας, που σημαίνει ότι τα εκπατρισμένα στελέχη δεν έχουν παράπονο, τουλάχιστον σε βασικούς τομείς της ζωής.
3. Σουηδία (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 79.220ευρώ)
Το 71% όσων έχουν μεταναστεύσει στη Σουηδία για εργασία αναφέρει ότι η εργασιακή κουλτούρα παρουσιάζει σίγουρα βελτίωση σε σχέση με τον τόπο καταγωγής τους. Όπως αναφέρει και στέλεχος της HSBC βάσει των στοιχείων της έρευνας, η Ευρώπη φιλοξενεί μερικούς από τους καλύτερους προορισμούς για επιτυχημένη καριέρα. Έξι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να μπουν στο τοπ 10 και πλέον αναγνωρίζονται για τη δυνατή εργασιακή τους κουλτούρα, την καλή ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής και τη σχετικά καλή ασφάλεια στη δουλειά.
2. Γερμανία (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 91.263 ευρώ)
Η Γερμανία είναι ο καλύτερος προορισμός για όσους έχουν προτεραιότητα την απόκτηση εμπειριών και δεξιοτήτων, ενώ η εργασία εκεί συνοδεύεται από ασφάλεια και πρόοδο, με το 70% να βρίσκει καλύτερες συνθήκες εργασίας εκεί σε σχέση με την πατρίδα του.
1. Ελβετία (μέσο ετήσιο εισόδημα στελεχών: 175.883 ευρώ)
Σύμφωνα με την έρευνα, για δεύτερη χρονιά στη σειρά, η Ελβετία κατακτά την κορυφή στη λίστα με τους κατάλληλους προορισμούς για καριέρα. Η χώρα αυτή συνδυάζει την καλύτερη ισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής με εξαιρετική εργασιακή κουλτούρα. Συν τοις άλλοις, το μέσο εισόδημα ενός στελέχους είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο παγκοσμίως.