Μπορεί ως τώρα η προσοχή να ήταν στραμμένη στην αρχαία Ρώμη και σειρές όπως το Spartacus: Blood and Sand και Rome, να είχαν την τιμητική τους, αλλά απ’ ότι φαίνεται, η αρχαία Ελλάδα έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο.
Μιλώντας για τηλεοπτικές σειρές, τo BBC πρόκεται να παρουσιάσει ένα -ιδιαίτερα πολυαναμενόμενο- war drama, το οποίο θα πραγματεύεται την ιστορία του πολέμου της Τροίας, μέσω μιας πιο μοντέρνας ματιάς και θα φέρει το όνομα ‘Troy: Fall of a City’. Το “δράμα για την εποχή μας” πρόκειται να είναι μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της εταιρείας, αφού το κάθε επεισόδιο υπολογίζεται να κοστίζει περίπου 2 δισεκατομμύρια λίρες.
Ο Derek Wax, executive producer του Troy: Fall of a City, είπε: “O David Farr [σεναριογράφος της σειράς] κι εγώ πήγαμε στην περιοχή της Τροίας και πραγματικά νιώσαμε το πώς αυτά τα τεράστια μυθικά γεγονότα φωτίζουν το τι συμβαίνει αυτήν την στιγμή”. Ο Wax συμπλήρωσε: “Στεκόμασταν εκεί που οκτώ ή εννιά άλλες πόλεις έχουν σταθεί, κοντά στην Gallipoli, το επίκεντρο άλλων διαμαχιών και κοντά εκεί που οι πρόσφυγες άφηναν τις βάρκες τους για την Λέσβο. Μας έδειξε πως πολύ λίγα έχουν αλλάξει από τότε που ο Όμηρος έγραψε για την καταστροφή του πολέμου.”
“Είναι μία εντελώς διαφορετική εποχή, όμως μία που μοιάζει περίεργα παρόμοια. Μπορεί αυτοί οι μύθοι να 3.000 χρόνων αλλά η ιστορία που αφηγούνται έχει ακόμα αντίκτυπο,” λέει ο Wax. Η σειρά πρόκειται να ξεκινήσει τα γυρίσματα μέσα στον επόμενο μήνα και θα βγει στον αέρα μέσα στο 2018.
Στο μεταξύ και η λογοτεχνία κάνει παρόμοια στροφή στην αρχαιοελληνική ιστορία, με εκδόσεις όπως το παιδικό βιβλίο της Maz Evans ‘Who Let The Gods Out?’ από το Waterstones να δημιουργεί έντονη συζήτηση, αλλά και το House of Names του Tóibin, το οποίο παίρνει την πτώση του Παλατιού του Αγαμέμνονα και την αφηγείται από την οπτική πλευρά της Κλυταιμνήστρας, ως πενθούσα μητέρα, μοιχαλίδας και δολοφόνου. Παρομοίως, το The Children of Jocasta της Haynes, αφηγείται την ιστορία του Οιδίποδα μέσα από τα μάτια της συζύγου (και μητέρας) του και της μικρότερης κόρης τους, Ισμήνης, ενώ το μυθιστόρημα της Emily Hauser, For The Most Beautiful, έχει την ίδια γραμμή, παρουσιάζοντας τον Τρωικό πόλεμο μέσα από τα μάτια δύο γυναικών σκλάβων, τις Βρισηίδα και Χρυσηίδα.
“Αυτό που βλέπουμε είναι πως οι καιροί που ζούμε μας υποχρεώνουν να αναγνωρίσουμε πως υπάρχει ένα σκότος στην ανθρωπότητα,” λέει η Melissa Cox, editorial director του Hodder & Stoughton. “Οι Ελληνικές τραγωδίες, αυτές οι ιστορίες σκότους και εμμονής και εκδίκησης έχουν απήχηση επειδή ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς και αυτές είναι σκοτεινές ιστορίες. Ως εκδότρια, αν κάποιος ερχόταν σε ‘μενα με ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την Ελληνική μυθολογία θα ήμουν πολύ ενθουσιασμένη”.