Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
16.1 C
Athens
ΑρχικήΑττικήΑθήναΘα μείνεις στην Αθήνα φέτος το Πάσχα; Δες 9 στέκια για να...

Θα μείνεις στην Αθήνα φέτος το Πάσχα; Δες 9 στέκια για να φας καλά και φθηνά!

Μαγαζιά που αποτελούν ένα ιστορικό κομμάτι της Αθήνας και γεύσεις παραδοσιακές αλλά και εμπνευσμένες που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο και πάνω από όλα με πολύ προσιτές τιμές! Ακόμα λοιπόν κι αν φέτος το Πάσχα μείνετε εντός των τειχών εμείς σας προτείνουμε 9 στέκια που αξίζουν μια γευστική στάση.

Ο Κούβελος

Κούβελος, Κουκάκι

Ένα γεύμα με αέρα παλιάς Αθήνας πάντα δημιουργεί μια νοσταλγία για κλασικές και αγαπημένες αξίες! Μια τέτοια είναι και η ταβέρνα του Κούβελου στο Κουκάκι, εκτός πιάτσας, στο δρόμο που οδηγεί στα Πετράλωνα!

- Advertisement -

Πάλλευκοι σοβατισμένοι τοίχοι, κλασικές καρέκλες, ένα παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα χαρακτηρίζουν τη διακόσμηση της πρώην προσφυγικής κατοικίας που φιλοξενεί από το 2001 την πιο ιστορική ταβέρνα της Αθήνας! Μέσα στα 108 χρόνια επιτυχημένης πορείας της υπήρξε σημείο συνάντησης για καλό κρασί, αλλά γρήγορα ξεχώρισε και για τη γνήσια ελληνική κουζίνα με ελαφριές πολίτικες… νότες! Άλλωστε πλέον ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έχει επιμεληθεί μία κάρτα που διακρίνεται για τη σπιτική νοστιμάδα της και την έμφαση στην ποιότητα…

Ανάμεσα στις σπεσιαλιτέ ανήκουν το χουνκιάρ, το κατσικάκι λαδορίγανη και οι μαρουλοντολμάδες αυγολέμονο, ενώ το ροστ μπιφ και τα συκωτάκια γάλακτος πάνω σε πουρέ πατάτας έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις! Από τα επιδόρπια η γευστικότατη πάβλοβα με την αφράτη μαρέγκα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!

Στα συν τα βιολογικά κρασιά! Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις η ψαγμένη μουσική υπόκρουση και τα lives τα ΣΚ του χειμώνα με πιάνο και σαξόφωνο!

Tip: Οι καλές μέρες «απαιτούν» τη μεταφορά του ζεστού σκηνικού στη χαλικόστρωτη ολάνθιστη αυλή!

Infο:
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, Τ. 211 405241

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου πάσχα

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις των μαγαζιών που πέφτεις πάνω τους κατά τύχη και συνειδητοποιείς ότι βρίσκονται στην ίδια σου την πόλη κι όμως αδίκως δεν τα είχες ανακαλύψει νωρίτερα! Κι έτσι κάπως μαθαίνεις ότι ο Προστάτης των μαγείρων είναι ο Ευφρόσυνος και ότι η… Φάμπρικά του (Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου) λειτουργεί από το 2015 στο Κουκάκι! 

Εκεί συναντήσαμε τον Γιώργο Γκάτσο, παλιό γνώριμο από τις γευστικές μας αναζητήσεις στη Θεσσαλονίκη, που παρά τις σπουδές στη Θεολογία, τον κέρδισε η μαγειρική, ευτυχώς για εμάς!

Σε έναν χώρο που μαρτυρά το βιομηχανικό του παρελθόν και φέρει στοιχεία παλιού καφενείου (το κλασικό μωσαϊκό πάτωμα, τα μαρμάρινα τραπεζάκια, τα ράφια, γεμάτα ντόπια καλούδια έρχονται σε contrast με τους επιβλητικούς πολυελαίους από το σπίτι του Τίτου), πραγματοποιούμε ένα μοναδικό ταξίδι στις γεύσεις και τα αρώματα της Ελλάδας δοκιμάζοντας μερακλήδικες συνταγές που χαρακτηρίζονται από καθαρές γεύσεις την ώρα που οι πρώτες ύλες του προέρχονται από τη βιολογική λαϊκή αγορά και μικρούς παραγωγούς!

Στις σπεσιαλιτέ ανήκουν το μπιφτέκι, οι χειροποίητες πίτες, το Ισλί κεφτέ, ενώ σε καθημερινή βάση η μικρή κάρτα εμπλουτίζεται με πιάτα ημέρας -τη συγκεκριμένη μέρα ξεχώρισα τη πιπεροσαλάτα, το ψητό σύγκλινο Μάνης και τα σαρμαδάκια με αμπελόφυλλο!

Plus: Η μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτά τυριά και αλλαντικά από όλη τη χώρα! Στα συν η οινική λίστα που επιμελείται η σύζυγός του, sommelier Αθηνά Τσώλη, με ιδιαίτερες προτάσεις από μικρούς παραγωγούς αλλά και δικές της εμφιαλώσεις!

Info: Αναστασίου Ζίννη 34, Αθήνα, Τ. 210 9246354

Το στέκι του Ηλία

Το στέκι του Ηλία, Θησείο - Πάσχα

Ποτέ ένα ρεπορτάζ δεν ήταν τόσο προκλητικά …”αμαρτωλό”! Πήγαμε κι εμείς στο φημισμένο Στέκι του Ηλία μεγαλοβδομαδιάτικα! Μα καλά, δεν ξέραμε; Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά φέτος το πήραμε ζεστά να νηστέψουμε, για δικούς μας λόγους… Άντε να αντισταθείς τώρα…

Ένα γλυκό βράδυ με τα αρώματα της Άνοιξης να πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα και να με μεθούν γλυκά, αράξαμε στο κρυμμένο πλακόστρωτο πεζόδρομο πίσω από το Θησείο, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, χαζεύοντας από μακριά το αστικό τοπίο του γειτονικού Γκαζιού. Είναι άλλωστε από τις λίγες γωνιές της πόλης μας που θυμίζει ακόμα μια παλιά Αθηναϊκή γειτονιά, που νοερά μπορεί να σε ταξιδέψει σε κάποιο ελληνικό νησί, κι αν και κρυμμένη, έχει… ταΐσει όλη την καλή Αθήνα!

Σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε να έχει βγει από ελληνική ταινία, η συνταγή είναι γνωστή, λιτή και επιτυχημένη: Μια τίμια οικογενειακή ταβέρνα με καλό κρέας με σπεσιαλιτέ εκτός των άλλων τα παϊδάκια, ψημένα με μαεστρία, σπιτικές πατατούλες και φρέσκες σαλάτες!

Ήταν το ’81 όταν ο Ηλίας Κολόβης άνοιξε το πρώτο…Στέκι επί της Επταχάλκου (δίπλα στο προαύλιο χώρο του Αγ. Αθανασίου), μέχρι και σήμερα που μαζί με τα παιδιά του Χρόνη, Μαρία, Σπυριδούλα διατηρούν και τις δύο ταβέρνες, αμφότερες στον πεζόδρομο (το αδελφάκι του είναι λίγο πιο κάτω επί της Θεσσαλονίκης), με την ίδια ποιότητα και μια γνήσια ατμόσφαιρα που συναντάς πλέον σπάνια!

Άντε να περάσουν οι μέρες και… να γιορτάσουμε εδώ, με ένα πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι, στρωμένο με όλα τα παραδοσιακά καλούδια (θα κάνει και μαγειρίτσα), κάτω από τον Αθηναϊκό ήλιο…

Tip: Όαση τα καλοκαιρινά βράδια, τα τραπεζάκια κάτω από τις ανθισμένες μουριές και τις κουτσουπιές!

Info: Επταχάλκου 5, Θησείο, Τ: 2103458052

Χρύσα Χρύσα

Χρύσα Χρύσα, Πετράλωνα

Mε ιστορία από το 1991 το θρυλικό εστιατόριο Χρύσα Χρύσα επέστρεψε και πάλι στα Πετράλωνα, μετά από ένα μικρό διάλειμμα στον Κεραμεικό και συνεχίζει να ιντριγκάρει τον ουρανίσκο μας με μοναδικές γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας αλλά και ευφάνταστες δημιουργικές επιλογές!

Υπεύθυνη γι΄αυτό η Χρύσα Πρωτόπαπα η πρώτη γνωστή Ελληνίδα γυναίκα σεφ, η οποία μεταχειρίζεται με μαεστρία, μεράκι και γνώση τις πιο αγνές πρώτες ύλες που καθημερινά συγκεντρώνει από την αγορά και τους μικρούς Έλληνες προμηθευτές της και μας εντυπωσιάζει με τις γαστρονομικές της προτάσεις!

Η ίδια μας υποδέχεται στο στέκι της, ένα χώρο με βιομηχανικό ύφος, arty στοιχεία και κυρίαρχο χρώμα το γκρι και μας “τρατάρει” τις φινετσάτες γεύσεις της που μαγεύουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό, ενώ στα δυνατά της χαρτιά είναι η εμπνευσμένη της πινελιά στις οικογενειακές συνταγές 3 γενιών από τις Μικρασιάτικες ρίζες της!

Must taste: Το πιπεράτο φιλέτο και τα σπιτικά νιόκι!

Info:
Από €15
Αιολαίων 40 & Καλλισθένους, Άνω Πετράλωνα
Τ. 2130356879, Κ. 6974141304

Το Κρέας

Το Κρέας, Πετράλωνα - Πάσχα

Το location; Μια γωνιακή παλιά µονοκατοικία στην ήσυχη γειτονιά των Πετραλώνων. Η διακόσµηση; Industrial πινελιές σε ένα σπίτι του 1930; Όσο για την εξειδίκευση, τι άλλο από την πιο αγαπητή τροφή από καταβολής κόσµου! Άλλωστε, οι απανταχού λάτρεις των κρεατοφαγικών… εντάσεων γνωρίζουν πως εδώ και δύο χρόνια το Κρέας είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά steak houses της πόλης µε τα πιο εκλεκτά κρέατα από µικρούς παραγωγούς (από Νάξο και Τρίκαλα Κορινθίας) και κοµµάτια ειδικής κοπής εξ Ισπανίας.

Το µυστικό; Το ψήσιµό τους στον ειδικό φούρνο Josper και το τελείωµα σε µαντέµι έτσι ώστε να διατηρούν τα ζουµιά τους και να φτάνουν λαχταριστά στο πιάτο µας, όπου τα απολαµβάνουµε αυτούσια ή µε κάποιο αρωµατικό χοντρό αλάτι, για να τονίσει τη γεύση τους! Από ένα ζουµερό Rib Εye, ένα εξαιρετικό Βrisket 800 γρ. ή ένα θηριώδες Porterhouse Steak 1.100 γρ. (τον «βασιλιά» των T-bones) της εκλεκτής φυλής Black Angus, µέχρι ένα τρυφερό, χυµώδες και ελαφρώς αιµάσσον φιλέτο είναι σίγουρο ότι θα κάνει τους λάτρεις των steaks να παραµιλούν!

Στα best του µενού συγκαταλέγονται επίσης το σουβλάκι από µοσχάρι γάλακτος, το ταρτάρ και το χοιρινό κόντρα παρδαλό. Τα πιο περιζήτητα κοµµάτια, ο χρόνος ωρίµανσης, οι ειδικές κοπές, οι τεχνικές και οι βαθµοί ψησίµατος ανάγουν την κρεατοφαγία σε τέχνη και το Κρέας στον απόλυτο µετρ του είδους! Άξιοι «συνοδοί», χειροποίητα ορεκτικά και πληθωρικές σαλάτες.

Στα συν, η λίστα µε επώνυµα κρασιά κυρίως του ελληνικού αµπελώνα και η ποικιλία σε µπύρες.

Secret: H ολάνθιστη ταράτσα µε θέα το urban σκηνικό αυτής της ήσυχης αθηναϊκής συνοικίας! 

Info:
Από €20
Δηµοφώντος 96, Άνω Πετράλωνα, Τ. 210 3247028

Το Αυγό του Κόκκορα

Το Αυγό του Κόκκορα, Μεταξουργείο - Πάτρα

Ήταν το 1982 όταν ο Νίκος Γρέβιας άναψε για πρώτη φορά την κουζίνα στο Αυγό του Κόκκορα, στο ήσυχο δροµάκι της οδού Σποράδων 40 της Κυψέλης. Ο καλλιτεχνικός κόσµος το κάνει καθηµερινό στέκι και «εθίζεται» στην παραδοσιακή κοκορόσουπα που απολαµβάνει εκεί υπό το φως των κεριών. Τα χρόνια πέρασαν, το Αυγό του Κόκκορα γίνεται θεσµός. Και από εκεί µετακοµίζει σε µια άλλη ξακουστή αθηναϊκή γειτονιά, αυτήν του Μεταξουργείου.

Κάτω από τη στέγη ενός πέτρινου αρχοντικού που άλλοτε στέγαζε ένα οινοµαγειρείο του 1933, µας ξαναθυµίζει τι σηµαίνει αυθεντική ελληνική κουζίνα. Από τα πεντανόστιµα µαγειρευτά µε άκρως λαοφιλή… τον κόκκορα µε τις µακαρούνες µέχρι τα ψητά της ώρας και τους ακαταµάχητους παραδοσιακούς µεζέδες, όλα έχουν κοινό παρονοµαστή την άριστη ποιότητα, τη σπιτίσια φιλοσοφία και τις πληθωρικές µερίδες.

Και δίπλα τους τα χύµα βαρελίσια κρασιά ρέουν άφθονα, οι παρέες το διασκεδάζουν από το µεσηµέρι µέχρι αργά το βράδυ και το Αυγό του Κόκκορα γράφει τη δική του ιστορία! Στα συν, και η υπηρεσία delivery στην ευρύτερη περιοχή.

Info:
Από €15
Μυλέρου 25, Μεταξουργείο, T. 217 5070103, K. 6944 678930, www.toavgotoukokkora.gr

Η Κρήτη

Η Κρήτη, Πλατεία Κάνιγγος - Πάσχα

Με παράδοση που μας πάει πίσω στο 1988, “Η Κρήτη” αποτελεί αγαπημένο στέκι στο κέντρο της Αθήνας για τους απανταχού καλοφαγάδες και τους λάτρεις της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, όπως άλλωστε μαρτυρά και το όνομά του! Ο κ. Χρήστος και η κ. Κατερίνα έφεραν μαζί τους από τη Σητεία πατροπαράδοτες συνταγές που «μεταμορφώνονται» σε ξεχωριστά εδέσματα που μαγεύουν κάθε ουρανίσκο! Άλλωστε, διόλου τυχαία αυτό το παρεΐστικο και φιλόξενο ρακάδικο-οινομαγειρείο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα μεζεδοπωλεία της πόλης.

Πάνω από τις μαρμίτες στην κουζίνα βρίσκουμε την κ. Κατερίνα, η οποία μεταχειρίζεται διαλεχτές πρώτες ύλες, που έρχονται απευθείας από την Κρήτη, και δημιουργεί ένα μενού που μας βάζει σε πολλά διλήμματα. Η σαλάτα με παντζάρια, φακές και γαλομυζήθρα, οι κολοκυθοανθοί, το καπνιστό απάκι, τα χειροποίητα ντολμαδάκια με ξύγαλο Σητείας, το κατσικάκι με ασκολύμπρους, τα μανιτάρια με στάκα και η μοναδική κορτεζίνα –χοιρινά παϊδάκια στη γάστρα με σάλτσα– είναι μερικές μόνο από τις σπεσιαλιτέ που μας βάζουν σε πειρασμό, τις οποίες συνοδεύουμε τέλεια με ρακή και βιολογικό κρασί είναι από τη Μονή Τοπλού!

Info:
Από €12
Βερανζέρου 5, Πλατεία Κάνιγγος, T. 210 3826998

H Πασιφάη

H Πασιφάη, Γλυφάδα - Πάσχα

Η Πασιφάη, η βασίλισσα της Mινωικής Κρήτης, «εγκαταστάθηκε» εδώ και έναν χρόνο στη Γλυφάδα και… ανακηρύχθηκε στην απόλυτη βασίλισσα της γεύσης! Ο λόγος, φυσικά, για το οµώνυµο εστιατόριο –που πρωτογνωρίσαµε το 2000 στον Κορυδαλλό–, που µας ταξιδεύει σε ένα µοναδικό γαστρονοµικό ταξίδι στη Μεγαλόνησο!

Η γνήσια φιλοξενία από την οικογένεια Τρουλάκη γίνεται αισθητή από την πρώτη κιόλας στιγµή που θα περάσεις την πόρτα αυτού του παραδοσιακού καµαρόσπιτου, όπου οι διακοσµητικές λεπτοµέρειες από το πατρικό τους τραβούν όλα τα βλέµµατα! Τη σκυτάλη παίρνουν οι αυθεντικές, «τίµιες» κρητικές γεύσεις, η ρακή, ο χανιώτικος µαρουβάς και το κρασί, που ρέουν άφθονα, ενώ η λύρα και οι µαντινάδες δίνουν τον ρυθµό και… το ταξίδι στην Κρήτη ξεκινά!

Οι πρώτες ύλες –µε έµφαση στην ποιότητα– έρχονται κατευθείαν από το νησί και µεταµορφώνονται στα πιο νόστιµα εδέσµατα µέσα από πατροπαράδοτες συνταγές! Το φηµισµένο γαµοπίλαφο, οι µπουµπουριστοί χοχλιοί, η στάκα µε αυγά, το αρνί µε σταµναγκάθι, το τηγανητό κουνέλι, η κρεατότουρτα, οι σφακιανές πίτες, τα καλτσούνια είναι µερικές µόνο από τις προτάσεις του καταλόγου που βάζουν σε γευστικά διλήµµατα τους απανταχού καλοφαγάδες!

Τip: Ο χώρος διατίθεται και για εκδηλώσεις.

Info:
Από €15
Λαζαράκη 63, Γλυφάδα, T. 210 9944024
pasifai.gr

Οι Φοίνικες

Οι Φοίνικες, Αθήνα - Πάσχα

Αυτή η οικογενειακή ταβέρνα, που το 2002 σύστησε ο έμπειρος στον χώρο της εστίασης Κώστας Σαριάνογλου, δεν συγκαταλέγεται τυχαία στα top secrets στη γαστριμαργική σκηνή της πόλης! Γιατί; Κατάφερε, με έδρα μια ήσυχη γειτονιά των δυτικών προαστίων, όχι πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας, να βάλει στην ίδια κατσαρόλα… την παράδοση με την πρωτοπορία!

Έτσι, με φόντο έναν ανεπιτήδευτο και άνετο χώρο που μας κάνει να νιώθουμε στα τραπέζια του μια μεγάλη παρέα, απολαμβάνουμε παραδοσιακές νοστιμιές με πρώτες και καλύτερες το επτανησιακό φρυγαδέλι (αρνίσιο συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια), το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, την τηγανιά, το μπεκρή μεζέ μαζί με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.

Όσο για τους πιο τολμηρούς; Νιώθουν μια μεγάλη έκπληξη στο άκουσμα των σερβιτόρων όταν έρχεται η ώρα να προτείνουν και εξωτικά, διόλου συνηθισμένα πιάτα. Ας πούμε, εσείς τι θα λέγατε για ένα φιλέτο στρουθοκάμηλου, βίσονα, καγκουρό, αγριογούρουνο ή ουρά κροκόδειλου, ορτύκια αλλά και πέρδικα; Βεβαίως… πολύ καλά ακούσατε…και, πέραν του ότι το καθένα ξεχωρίζει για τη δική του γευστική προσωπικότητα, διακρίνεται και για την υψηλή διατροφική του αξία!

Και όλα αυτά με το χύμα λευκό, ροζέ ή κόκκινο κρασί να ρέει άφθονο στα τραπέζια μας, απολαμβάνοντας τα χειμωνιάτικα βράδια και τα κυριακάτικα μεσημέρια ζωντανή μουσική!

Τip: Tα καλοκαίρια τρώμε κάτω από την κεραμοσκέπαστη δροσερή αυλή του!

Info:
Από €15
Βύρωνος 10, Αγία Βαρβάρα, T. 210 5611103, 6972 200618

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Best in Town Athens

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,147LikesΚάντε Like
89,094 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ