Με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης, διαλέξαμε για εσάς τους πιο ενδιαφέροντες και κοντινούς προορισμούς από την Αθήνα για μία μονοήμερη εκδρομή, για να γεμίσετε και πάλι τις μπαταρίες, να νιώσετε ευχαρίστηση και ηρεμία.
Είτε είστε μία παρέα φίλων, είτε θα περάσετε τη μέρα με την οικογένεια, το μόνο που χρειάζεστε είναι βενζίνη για το αυτοκίνητο και όρεξη για εξόρμηση! Άλλωστε δεν τυχαίνει πολύ συχνά να έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα τέτοιο “δώρο” κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Χάλκη: Ο απόλυτος προορισμός για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές!
ΑΙΓΙΝΑ
Νησιώτικη αύρα με άρωμα ανοιξιάτικο! Το νησί της διπλανής πόρτας, μόλις 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά, αποτελεί την πιο βολική λύση για κοντινή και ημερήσια εκδρομή με άρωμα νησιού. Τώρα το φθινόπωρο ιδανικό για περιπάτους με αρχαιολογικό χρώμα στην Παλιαχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, που άρχισε να αναπαλαιώνεται πρόσφατα, το Ναό της Αφαίας, ένα κλασσικό αξιοθέατο στην κορυφή ενός πευκόφυτου λόφου πάνω από το θέρετρο της Αγίας Μαρίνας, αλλά και ουζοκατανύξεις στα σοκάκια της πόλης!
ΦΑΓΗΤΟ
Τσίας (Αίγινα)
Μεζεδοπωλείο με θέα στα καΐκια-μανάβικα, είναι στέκι για τους Αιγινήτες. Ατελείωτη σειρά από εξαιρετικούς μεζέδες, όπως πικάντικες σαρδέλες φούρνου, πλοκάμια καλαμαριού με σουσάμι, κριθαρότο γαρίδας, φιλεταρισμένος κολιός με σκόρδο και δεντρολίβανο, ντάκος με θαλασσινά, ψάρι Τσίας (ρολό από φιλέτο κολιού με ντομάτα και σέλινο). Γρήγορο σέρβις και φρέσκα υλικά.
5 ιδανικοί προορισμοί για διακοπές με τις φίλες σου!
Ψαροταβέρνα – Νώντας (Πέρδικα)
Σε στιλ λιτής, μοντέρνας ταβέρνας, στην αρχή της δημοφιλέστατης περαντζάδας της Πέρδικας, με ιστορία από το 1936 και θέα στο γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες. Ξεκινήστε με σπιτικές πίτες, γλυκύτατο χταπόδι, τραγανά καλαμαράκια, καλοδουλεμένη μελιτζανοσαλάτα και ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά και ωραίες τηγανητές πατάτες μέχρι να έρθει το καλοψημένο ψάρι που έχετε διαλέξει προηγουμένως από το ψυγείο. Σπεσιαλιτέ η αστακομακαρονάδα, το κριθαρότο με αστακό και η τηγανόσουπα.
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ/ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Μην παραλείψετε να αγοράσετε φυσικά φιστίκια Αιγίνης, που τα τελευταία χρόνια –χάρη και στο Φεστιβάλ Φιστικιού, το οποίο γίνεται κάθε φθινόπωρο– έχουν αρχίσει να αξιοποιούν δημιουργικά οι σεφ, οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νησιού. Δοκιμάστε και κατσούλα, το ντόπιο ψάρι που έκανε μόδα ο Λευτέρης Λαζάρου. Θα το βρείτε συνήθως τηγανητό, με βούτυρο.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Πόλη με ιδιαίτερη μαγεία και αρχοντιά λόγω του πανάρχαιου παρελθόντος της, υποδέχεται τους επισκέπτες της άλλοτε με μελαγχολική διάθεση και άλλοτε με ταξιδιάρικη. Η σημαντική της θέση στο στενό του Ευρίπου, καθόρισε την ιστορική της πορεία. Το σίγουρο είναι, ότι αν την γνωρίσετε, θα έρχεστε σ΄αυτήν ξανά και ξανά. Είστε για ρομαντζάδες στην παραλία, χαλαρό καφέ και ουζομεζέδες με θέα τα γαλάζια νερά του Ευρίπου; Και η Χαλκίδα δεν είναι μόνο αυτά.
Ποια χώρα είναι «απλησίαστη»; Δείτε τις χώρες που κοστίζουν μια μικρή περιουσία!
Για τους λάτρεις της παράδοσης μία επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο ιστορικό κάστρο Νεγρεπόντε, είτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ακόμα και το ίδιο το κτήριο είναι ένα αρχιτεκτονικό αξιοθέατο της πόλης, καθώς και στο βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής, μια από τις παλαιότερες εν λειτουργία εκκλησίες στον κόσμο, επιβάλλεται. Η παραλία λοιπόν στην Χαλκίδα, έχει πάνω κάτω τη σημασία που έχουν οι κεντρικές πλατείες σε άλλες πόλεις. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των Χαλκιδέων, αφού εδώ συγκεντρώνεται όλη η διασκέδαση, εδώ γίνονται οι συναντήσεις, εδώ κάνουν όλοι τον περίπατό τους, από τα μωρά, μέχρι τους παππούδες της πόλης.
ΦΑΓΗΤΟ
«Πιάτο»
Το καλύτερο εστιατόριο της Χαλκίδας και ένα από τα καλύτερα της Εύβοιας, από δύο νεαρά παιδιά, την ΄Ελσα και το Θοδωρή Μπίτσιο. Επάνω στο λιμανάκι όπου βρίσκεται ο Σύλλογος των Ερασιτεχνών ψαράδων, στην παλιά γειτονιά Κουρέντι με υπέροχη θέα στη θάλασσα και εξαιρετικό φαγητό που στηρίζεται στην ελληνική κουζίνα αλλά «στολίζεται» με μοντέρνες εμπνεύσεις. Θαυμάσια τα λινγκουΐνι ( πάστα φρέσκα ) με παστουρμά, ντοματίνια και κασέρι, το σουβλάκι κοτόπουλο μαρισνμαρισμένα με θυμάρι και κάρυ και πιτούλες από καλαμπόκι και μικρή προσεγμένη λίστα κρασιών.
«Καπετάνιος»: Το μαγαζί, ανακαινισμένο και συμπαθέστατο, μετράει 46 χρόνια ζωής και προσφέρει μια ατέλειωτη ποικιλία από όστρακα και θαλασσινά αλλά και φρέσκα ψάρια ψητά και τηγανητά. Μεγάλη λίστα από 25 ετικέτες ούζου και 15 ποικιλίες τσίπουρου.
ΧΩΡΙΑ ΕΛΙΚΩΝΑ
1,5 ώρα από το κέντρο της Αθήνας! Αφήσαμε τη θάλασσα και πηγαίνουμε στην βουνίσια υπέροχη Ελλάδα! Αν και στη σκιά του γειτονικού celebrity Παρνασσού, η κατοικία των 9 Μουσών έχει κάτι για τον καθέναν: από πεζοπορίες σε καταπράσινα δάση με βελανιδιές μέχρι ζόρικες αυτοκινητάδες από την Αγία Άννα προς το Κυριάκι και το Ζερίκι με τα αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα καθώς και το πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας στην καρδιά της, όπου θα απλώσετε τραπεζομάντιλα για πικνίκ. Στο Κυριάκι, μάλιστα, υπάρχει και δρόμος που οδηγεί στη διάσημη μονή του Οσίου Λουκά. Ο γειτονικός Παρνασός μπορεί να έχει το όνομα, αλλά ο Ελικώνας κρατάει για τον εαυτό του την χάρη ενός παρθένου βουνίσιου προορισμού, ανέγγιχτου από τις μάζες που ορθώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας και σε 16 καταπράσινες κορυφές γεμάτες έλατα και δρυς.
ΦΑΓΗΤΟ/ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Προμηθευτείτε παραδοσιακές πίτες, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκίσματα από τις «Μούσες», τον Σύνδεσμο Γυναικών Κυριακίου στην κεντρική πλατεία. Για φαγητό σας προτείνουμε μία από τις χαρακτηριστικά λεγόμενες “χασαποταβέρνες” της Αγίας Άννας.
ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Μπορεί να έχει, τα τελευταία χρόνια, συνδέσει το όνομά του με ένα από τα καλύτερα καζίνο της χώρας, έχει, όμως, πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη του. Πληθώρα αρχαιολογικών χώρων με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων οι μυκηναϊκοί τάφοι στο Σκάλωμα, τα Ίσθμια και το Ηραίον κοντά στη λίμνη της Βουλιαγμένης, βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια και γραφικά ξωκλήσια, πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση στο ορεινό σύμπλεγμα των Γερανείων και, βέβαια, οι βραβευμένες με γαλάζια σημαία παραλίες της ευρύτερης περιοχής υπόσχονται να δώσουν στην εκδρομή σας χρώμα και ποικιλία σε βαθμό τέτοιο που μάλλον θα δυσκολευτείτε να μην την παρατείνετε.
ΦΑΓΗΤΟ
Σούλης
Είναι περίπτωση το φαγητό στο «Σούλη». Το νιώθεις από την πρώτη πιρουνιά του καγιανά. Τα αβγά αγκαλιάζονται με μια πολύ μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, πυκνή και με τη σωστή δόση ξινάδας, και σε μαγνητίζουν. Γενικά «το έχουν» με την ντομάτα, αν κρίνω κι από τη δυοσμάτη πάνω στις τηγανητές μελιτζάνες. Ψήνουν με μαστοριά το ψάρι, φτιάχνουν θεσπέσια, αφράτα και αρωματικά μπιφτέκια με μαμαδίστικες τηγανητές πατάτες, σερβίρουν homemade γλυκά του κουταλιού που αφήνουν ωραίο φρούτο στο στόμα.
Ριγάνι
Highlight της περιοχής αυτή η new wave ταβέρνα, με τον Κώστα στην κουζίνα και την Ελένη στο σέρβις. Το φαγητό εδώ είναι ψαγμένο, μερακλίδικο και πειστικό – από τα κριτσανιστά κολοκυθάκια στη λαδόκολλα και το γλυκόξινο ζουμερό συκώτι με balsamico μέχρι τις μαύρες ταλιατέλες με το ντοματένιο πέστο και τη σαλάτα με ρόκα, καρπούζι και φέτα ή τα σοφιστικέ μαμαδίστικα κεφτεδάκια με τυρί, πιπεριές και πατάτες και την τηγανητή φέτα με σουσάμι και γλυκό του κουταλιού σταφύλι.