Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024
16.5 C
Athens
HomeTravel TipsΤαξίδια με αεροπλάνο: 5 πράγματα που όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά τη διάρκεια...

Ταξίδια με αεροπλάνο: 5 πράγματα που όλοι έχουμε αναρωτηθεί κατά τη διάρκεια των πτήσεων 

Όσο συνηθισμένα κι αν είναι πλέον τα ταξίδια με αεροπλάνο, ο κόσμος της αεροπλοΐας εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους περισσότερους από εμάς τους κοινούς θνητούς. Από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες όπως γιατί τα περισσότερα αεροσκάφη είναι άσπρα μέχρι ζητήματα ασφαλείας όπως ο κίνδυνος ξαφνικών εκρήξεων από το πουθενά κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, όλοι έχουμε αναρωτηθεί πώς αυτό το θαύμα της αεροναυπηγικής που λέγεται αεροπλάνο παραμένει στον αέρα και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο αποδοτικό. 

Στο άρθρο που ακολουθεί συγκεντρώσαμε κάποιες απορίες που κατά καιρούς είχαμε στα ταξίδια μας. Ρίξτε μια ματιά και – ποιος ξέρει; Ίσως βρείτε την απάντηση και σε κάποια δική σας απορία! 

αεροπλάνο πτήση

Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα είναι άσπρα; 

Πρόσφατα, χαζεύοντας από το παράθυρο της αίθουσας αναμονής τα αεροπλάνα που απογειώνονταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένα μικρό κοριτσάκι γύρισε κι έκανε στη μαμά της την εξής ερώτηση, «Μαμά, γιατί τα αεροπλάνα είναι άσπρα;» Ούτε η μαμά ούτε κανένας άλλος από τους επιβάτες γνώριζε την απάντηση. 

Τελικά φαίνεται πως είναι ένας συνδυασμός επιστημονικών και οικονομικών λόγων. Πρώτον, η λευκή βαφή στοιχίζει λιγότερο από τα άλλα χρώματα κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες εξοικονομούν χρήματα επιλέγοντάς την. Ναι, μερικές φορές η απάντηση είναι τόσο απλή. 

Υπάρχουν, όμως, και πολλοί πιο ενδιαφέροντες λόγοι. Είναι πιο εύκολο να εντοπίσει κανείς βλάβες και διαρροές στην επιφάνεια των αεροσκαφών ενώ παράλληλα, σε αντίθεση με τα πιο σκούρα χρώματα, το άσπρο αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και απορροφά λιγότερη θερμότητα. Είναι ο ίδιος λόγος που οι ειδικοί συμβουλεύουν να φοράμε λευκά μπλουζάκια το καλοκαίρι στις παραλίες: το λευκό μας κρατάει πιο δροσερούς. 

Επίσης, με την πρόσφατη «επίθεση» πουλιών σε αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της απογείωσης στην Αλεξανδρούπολη μάθαμε ότι, παρότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί, το λευκό χρώμα κάνει τα αεροσκάφη πιο ορατά στα πουλιά τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να το αποφύγουν πιο εύκολα. 

Γιατί τα σκίαστρα είναι ανεβασμένα στην απογείωση και την προσγείωση; 

Είναι λίγο ενοχλητικό, δεν είναι; Να ακούγεται η οδηγία από τα ηχεία την ώρα που σε έχει πάρει ο ύπνος, να περνούν οι αεροσυνοδοί για να βεβαιωθούν ότι έχεις ανεβάσει το σκίαστρο και ο ήλιος σε τυφλώνει πλέον ανεμπόδιστος. Είναι παράλογο, σχεδόν σαν επίδειξη δύναμης, όπως ο στριμμένος καθηγητής στο λύκειο που έβαζε τεστ την ημέρα μετά την πενταήμερη. 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τόσο τετριμμένος που είναι σχεδόν απογοητευτικό να τον μαθαίνεις. Λοιπόν, το πλήρωμα του αεροπλάνου θέλει τα σκίαστρα να παραμένουν ανεβασμένα για να μπορούν να ελέγχουν συνεχώς τι συμβαίνει στους αεροδιαδρόμους. Αντιστρόφως, σε περίπτωση τυχόν ατυχήματος τα σωστικά συνεργεία πρέπει να μπορούν να δουν τι γίνεται μέσα στην καμπίνα για να επέμβουν. Πρόκειται για ζήτημα ασφαλείας, δηλαδή, οπότε την επόμενη φορά μην είστε τόσο γκρινιάρηδες. 

αεροπλάνο πτήση παράθυρο

Πόσο ασφαλές είναι να σερφάρω στο ίντερνετ κατά τη διάρκεια της πτήσης; 

Πριν κάποια χρόνια, το να μπορούμε να σερφάρουμε στο ίντερνετ κατά τη διάρκεια πολύωρων βαρετών πτήσεων ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μετά έγινε πραγματικότητα αλλά με το αζημίωτο αφού οι τιμές που χρέωναν οι αεροπορικές εταιρείες ήταν δυσανάλογα ακριβές σε σχέση με την ταχύτητα του διαδικτύου. Οι τιμές όμως σταδιακά έπεσαν (η Aegean, για παράδειγμα, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δωρεάν πρόσβαση σε wi-fi στις εγχώριες πτήσεις της) και πλέον μπορούμε να σερφάρουμε όσο θέλουμε. 

Το ερώτημα που εύλογα προέκυψε είναι πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μας όταν συνδεόμαστε μέσα στο αεροσκάφος. Μπορούμε να στείλουμε εμπιστευτικά αρχεία μέσω email, να παίξουμε στο αγαπημένο μας online καζίνο και να κάνουμε τις διαδικτυακές μας αγορές με την ησυχία μας ή μέχρι να προσγειωθούμε χάκερ θα έχουν κλέψει τους κωδικούς μας και θα έχουν αδειάσει τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς;  

Η αλήθεια είναι ότι τα συστήματα κυβερνοασφάλειας που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα είναι τα ίδια που υπάρχουν και οπουδήποτε αλλού, άρα μπορούμε να σερφάρουμε εν πτήσει έχοντας το κεφάλι μας ήσυχο. Είναι γεγονός ότι οι ταξιδιώτες είναι πιο ευάλωτοι στις κυβερνοεπιθέσεις αλλά αυτό δεν έχει να κάνει συγκεκριμένα με τα αεροπλάνα αλλά με το ότι συχνά αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν μη ασφαλή δίκτυα επειδή μετακινούνται. 

Εξάλλου, οι χάκερ κάνουν τη δουλειά τους και τα συστήματα ασφαλείας τη δική τους. Καλό είναι όμως να έχουμε κατά νου ότι κανένα σύστημα δεν είναι 100% ασφαλές και ότι πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί. 

Κι αν εκραγεί η πόρτα την ώρα της πτήσης; 

Δεν μας έφταναν οι χολιγουντιανές ταινίες καταστροφής με τις πόρτες των αεροπλάνων να ανοίγουν διάπλατα και να εκσφενδονίζονται κατά τη διάρκεια της πτήσης. Δεν μας έφταναν οι συνωμοσιολόγοι με τις θεωρίες τους ότι όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας στο αεροπλάνο μπορεί να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο κενό που θα μας ρουφήξει εκτός αεροσκάφους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αχρείαστους κινδύνους από την αχόρταγη κερδοσκοπία κάποιων εταιρειών. 

Ο λόγος για την Boeing και το τεράστιο σκάνδαλο που ξέσπασε μετά την έκρηξη πόρτας σε αεροσκάφος της κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καλούνται να καταθέσουν για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, τα οποία αποδίδονται στο ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν άκουγε τους μηχανικούς της αλλά τους οικονομικούς της συμβούλους. 

Στην πραγματικότητα, οι πόρτες των αεροσκαφών είναι εφοδιασμένες με πολύπλοκα συστήματα κλειδώματος που επιτρέπουν στην πόρτα να ανοίξει μόνο όταν το αεροσκάφος βρίσκεται στο έδαφος. Ας ελπίσουμε ότι το πάθημα της Boeing που έχει δει την τιμή της μετοχής της να κατρακυλάει και τα αεροσκάφη της να μένουν απούλητα ενώ καλείται να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε αποζημιώσεις να γίνει μάθημα για όσους δεν διστάζουν να παίζουν κορώνα-γράμματα με τις ζωές των επιβατών. 

πτήση

Αλήθεια, πού πάνε τα λύματα των αεροπλάνων; 

Για να σας προλάβουμε, σίγουρα δεν καταλήγουν στα κεφάλια ανθρώπων που βρίσκονται στο έδαφος. Κανένα αεροπλάνο δεν πρόκειται να αδειάσει τις τουαλέτες του πάνω μας την ώρα που απολαμβάνουμε τον καφέ μας στη λιακάδα. 

Όταν πατάμε το καζανάκι της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της πτήσης, τα λύματα δεν αποβάλλονται από το αεροσκάφος. Αντίθετα, το σύστημα κενού που υπάρχει τα απορροφά και τα στέλνει σε δεξαμενές που υπάρχουν εντός του αεροσκάφους όπου και αποθηκεύονται. Όταν το αεροπλάνο βρίσκεται στο αεροδρόμιο, ειδικά οχήματα εξοπλισμένα με αντλίες αδειάζουν τις δεξαμενές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία που διέπει τη συλλογή και εναπόθεση των λυμάτων από τα αεροσκάφη είναι ιδιαίτερα αυστηρή. 

Ψυχραιμία, λοιπόν. Οι τουαλέτες των αεροπλάνων ούτε θα μας καταπιούν ολόκληρους ούτε τα λύματά τους θα καταλήξουν στο κεφάλι μας. Η μεγαλύτερη αγωνία μας θα πρέπει να είναι – όπως με κάθε τουαλέτα που χρησιμοποιούμε σε δημόσιους χώρους – η τήρηση των κανόνων υγιεινής. 

Όσο περίεργο κι αν μοιάζει κάτι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στα αεροπλάνα κάθε καλώδιο, κουμπί, εξάρτημα, διακόπτης, κάθε λεπτομέρεια και σχεδιαστική ιδιαιτερότητα υπάρχει για κάποιο λόγο. Η απόδοση και η αποτελεσματικότητα είναι ύψιστης σημασίας στις μετακινήσεις και όλα γίνονται για την επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας. 

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,084LikesLike
88,760 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ