Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της γης, που διατρέχει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου, μετά το Νείλο, έχοντας μήκος 6.400 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, το μήκος του ανάλογα με το ποιο θεωρείται το σημείο των εκβολών του φτάνει τα 7.000 χιλιόμετρα, οπότε και είναι ο μακρύτερος ποταμός στη Γη.
Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ’ τον Αμαζόνιο. Ως πηγή του έχει αναγνωριστεί το όρος Μίσμι στο νότιο Περού.
Πήρε το όνομα του από τον Ισπανό κατακτητή Francisco de Orellana, ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541 – 1542. Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος» (Río de las Amazonas).
Την εποχή της κατάκτησης, κοντά στις όχθες του Αμαζονίου κι των παραποτάμων του, κατοικούσαν μόνιμοι, σχετικά πυκνοί πληθυσμοί, που εφάρμοζαν εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Στους κάμπους, δηλαδή τις περισσότερο ανυψωμένες περιοχές ανάμεσα στους ποταμούς και τις πεδιάδες, κατοικούσαν και εξακολουθούν και σήμερα να κατοικούν, τουλάχιστον στις πιο απομακρυσμένες ζώνες τους, διάσπαρτες φυλές Ινδιάνων. Οι νομάδες βάσιζαν την οικονομία τους στο κυνήγι μικρών και μεγάλων ζώων.
Ο Αμαζόνιος είναι πολύ γνωστός για την τεράστια ζούγκλα, που τον περιβάλλει. Το Τροπικό Δάσος του είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία.
Οι φυσικοί πόροι του Αμαζονίου είναι πολλοί. Οι πρώτοι εξερευνητές προσελκύστηκαν απ’ τα διαμάντια και το χρυσό, εξίσου σημαντικοί όμως είναι οι διάφοροι πολύτιμοι λόφοι που έχουν ανακαλυφθεί σε αυτήν την περιοχή καθώς και η εξαιρετική ξυλεία που παρέχουν η Σουιτενία, ο κέδρος του Αμαζονίου και πολλά άλλα είδη.
Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…
Διακοπές χωρίς κόστος διαμονής σε όλο τον κόσμο; Δείτε το πως!