Ας βάλουµε τα πράγµατα στη θέση τους. Η προσγείωση της ιρλανδικής Ryanair στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πριν από λίγα χρόνια ήταν … όαση στα µάτια των ταξιδιωτών που κυνηγούν τα low cost ταξίδια!
Από την άλλη, όµως, όσοι είναι λίγο υποψιασµένοι για τη συγκεκριµένη εταιρεία και έχουν κάνει έστω και µια µικρή έρευνα στο διαδίκτυο (travelstyle.gr) µπορούν εύκολα να αντιληφθούν ότι πολλές φορές µάς πουλάνε «οι Ιρλανδοί» τα φύκια για µεταξωτές κορδέλες! Θα ξεκινήσω από τα αρνητικά της συγκεκριµένης εταιρείας και θα καταλήξω στα θετικά. Από εκεί και ύστερα η επιλογή, το ρίσκο ή αν θέλετε η ευκαιρία είναι δικής σας υπόθεση.
H Ryanair είναι µία, ας πούµε, φθηνή εταιρεία για εκείνους που είναι συνδεδεµένοι οληµερίς και ολονυχτίς στο Ίντερνετ και περιµένουν µε το χέρι στο πληκτρολόγιο πότε θα «σκάσει» η προσφορά της Ryanair για να τσιµπήσουν το εισιτήριο. Πες, όµως, ότι το πήρες το εισιτήριο. Τι να το κάνεις αν, ας πούµε, η πτήση δεν πραγµατοποιηθεί…
Αν, ας πούµε, την ώρα που είναι να ταξιδέψεις σε βάλουν µέσα στο αεροπλάνο και σε κρατήσουν εκεί για ώρες χωρίς ούτε καν νερό! Αυτά που σας λέω δεν είναι µυθεύµατα, έχουν συµβεί επανειληµµένως µε τη συγκεκριµένη εταιρεία. Δεν θα µπω σε λεπτοµέρειες ούτε θα σας αναφέρω τις περιπτώσεις γιατί θα χρειαζόµουν άλλα δύο editorials! Πάντως είναι σίγουρο ότι επειδή ακριβώς µιλάµε για µια low cost εταιρεία το low cost είναι παντού! Κι όταν λέµε παντού, εννοούµε παντού. Δηλαδή κόβουν από τους πάντες και τα πάντα.
Και επειδή το low cost από µόνο του δεν µπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιµότητα µιας εταιρείας στη συνέχεια αρχίζουν οι επιπλέον χρεώσεις. Θέλεις καλύτερη θέση, χρέωση. Θέλεις βαλίτσα, χρέωση. Θέλεις γεύµα, χρέωση. Θέλεις να µην είσαι σαν σαρδέλα ανάµεσα σε δύο άλλους επιβάτες, χρέωση. Όλες αυτές οι χρεώσεις γι’ αυτούς που δεν είναι εξοικειωµένοι µε το low cost µπορεί να φτάσουν το εισιτήριο αρκετά ψηλά, όσο δηλαδή κοστίζει και ένα κανονικό. Και έτσι «ο κούκος να σου στοιχίσει αηδόνι» και εσύ να νοµίζεις ότι πετάς µε low cost εταιρεία…
Πάµε, όµως, τώρα και στα θετικά. Ξεκινάµε από το αυτονόητο. Όταν έρχεται µια καινούρια εταιρεία σε µια χώρα ο ανταγωνισµός αυξάνεται και άρα πέφτουν οι τιµές. Επίσης, το γεγονός ότι προσγειώθηκε η Ryanair στην Αθήνα δηµιουργεί δυναµική στο τουριστικό ρεύµα από Αγγλία και από άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που πετάει η συγκεκριµένη εταιρεία. Αυτά σε γενικό επίπεδο. Πάµε τώρα να µιλήσουµε ειδικά για τους ταξιδιώτες. Όσο εµένα και να µη µου αρέσουν οι low cost εταιρείες, αυτό δεν σηµαίνει ότι ακόµα και αυτές δεν επιτελούν ένα σηµαντικό ταξιδιωτικό έργο προς όφελος του ταξιδιώτη και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.
Εγώ µπορεί, λόγω ηλικίας πλέον, να µην αντέχω την ταλαιπωρία, όµως είναι σίγουρο ότι για τους φανατικούς ταξιδιώτες των 18-25 χρόνων αυτό είναι µια περιπέτεια. Το θεωρώ, λοιπόν, εξαιρετικά σηµαντικό να µπορείς να ταξιδεύεις µε το όποιο ρίσκο ταλαιπωρίας µε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια σε όλον τον κόσµο. Και σε αυτό το σηµείο θέλω την προσοχή σας. Το low cost στις αεροπορικές εταιρείες δεν σηµαίνει σε καµία περίπτωση περιορισµένη ασφάλεια των αεροσκαφών και της πτητικής ικανότητάς τους. Αυτά είναι γελοιότητες.
Η πτητική ασφάλεια και το προσωπικό της κάθε εταιρείας δεν έχει καµία σχέση µε το ότι είναι low cost. Άλλωστε τα περισσότερα αεροπορικά δυστυχήµατα έχουν συµβεί είτε από εταιρείες που δεν ήταν σε διεθνείς οργανισµούς πτητικής ασφάλειας (Aeroflot) είτε από αµερικάνικες που παρά το ότι τις θεωρούσαν σοβαρές έκαναν πολύ µεγάλες περικοπές σε ανταλλακτικά και σε πιλότους.
Και τέλος, µια πρακτική συµβουλή για να πετύχετε τις προσφορές της Ryanair είναι να φροντίζετε να µπαίνετε κάθε Δευτέρα το πρωί στο site της εταιρείας για να βλέπετε την προσφορά της εβδοµάδας. Συνήθως οι προσφορές είναι για περιορισµένο αριθµό εισιτήριων και κρατάνε για λίγες ώρες. Αντιλαµβάνεστε ότι η προσφορά λήγει όταν εξαντληθούν τα εισιτήρια. Πρόκειται για ένα χρηµατιστήριο τιµών και η Ryanair είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που οι προσφορές της «τρέχουν» συνεχώς. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για διαφηµιστικό κόλπο.
Οδηγός επιβίωσης για να μην σου κοστίσει η low cost εταιρεία στο τελος business!
Τώρα για να ολοκληρώσουµε το ρεπορτάζ, η προσωπική µου γνώµη είναι ότι ΝΑΙ, µπορείς να ταξιδέψεις µε low cost εταιρεία. Οι πιθανότητες να ταλαιπωρηθείς είναι µεγαλύτερες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη «µεγάλη» εταιρεία, αλλά αν αντέχουν τα κότσια σου και οι δυνάµεις σου, τόλµησέ το. Αξίζει το ρίσκο αν το αεροπορικό εισιτήριο κάνει €17 σε µία εταιρεία και σε µία άλλη για τον ίδιο ακριβώς προορισµό €150!