Ναι το ξέρω παραδοσιακά οι περισσότεροι για Πάσχα θα σας πούνε να πάτε στην Κέρκυρα στην Πάτμο στην Τήνο στην Αράχοβα στη Μύκονο στην Πάρο στην Κεφαλλονιά στην Κρήτη όπως σας το γράφω…
Ακόμη και εγώ ίδιος θα σας προτείνω πασχαλινές διακοπές εκεί που πάνε οι περισσότεροι διότι έτσι λέει κοινή λογική!
Εγώ μέσα από το travelstyle.gr θα σας αλλάξω αυτή την κοινή λογική θα σας προτείνω ένα προορισμό που είναι δύσκολο να φτάσετε αλλά θα περάσετε πραγματικά υπέροχα. Φετος για το Πάσχα του 2018 σας προτείνω ένας από τους προορισμούς-στόχους γιατί όχι να είναι η Καλύμνος!!!
Κάλυμνο…ΝΑΙ εκεί λένε που σείεται η γη εκεί που δεν θα ακούσεις ποτέ το Χριστός Ανέστη καθώς ο χαμός που γίνεται από τους δυναμίτες επί δύο ημέρες συγκλονίζει το νησί και είναι μνημειώδης
Οι Καλύμνιοι ψαράδες που φυλάττουν τις πύλες της Ελλάδας μας στο Αιγαίο προτείνουν το νησί τους για ένα Πάσχα που θα σας μείνει αληθινά αξέχαστο μακριά από τις ορδές των τουριστών.
Πανέμορφη η Κέρκυρα ομορφότερη Μύκονος καταπληκτική Τήνος αλλά εκεί είμαι βέβαιος ότι έχετε πάει η θα ξαναπάτε,στην Κάλυμνο όμως είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος και το Πάσχα είναι αληθινά μία ευκαιρία. Μια ευκαιρία στήριξης για τους ανθρώπους εκείνους που βρίσκονται κάθε μέρα μια ανάσα από την Τουρκία και δίνουν μάχη επιβίωσης.
Το Πάσχα στην Κάλυμνο είναι ένα από τα πιο… εκρηκτικά που θα συναντήσετε στην Ελλάδα. Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν αρκετό καιρό πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το άσπρισμα και ασβέστωμα των σπιτιών.
Τη Μεγάλη Δευτέρα οι νοικοκυρές ψήνουν τα παραδοσιακά λαμπριάτικα κουλούρια, με τη μοσχοβολιστή μυρωδιά της βανίλιας να «γεμίζει» τον αέρα του νησιού.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες λένε το Μοιρολόι του Χριστού, ένα παραδοσιακό καλύμνικο μοιρολόι, με πολύ ιδιαίτερη μελωδία, θυμίζοντας βυζαντινό τροπάρι και δημοτικό τραγούδι.
Βίντεο από Καλύμνικο Μοιρολόϊ :
Η Μεγάλη Παρασκευή έχει ξεχωριστό χρώμα, με τους ενορίτες των εκκλησιών να κατεβαίνουν στο λιμάνι του νησιού, όπου οι κοπέλες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια.
Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το παραδοσιακό γεμιστό αρνί ή κατσίκι σε πήλινο σκεύος το οποίο αφού σφραγιστεί με ζυμάρι ψήνεται σε ξυλόφουρνους επάνω σε κληματόβεργες.
Ωστόσο, αυτό που κάνει το Πάσχα των Καλύμνιων να ξεχωρίζει είναι οι δυναμίτες.
Από την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης οι δυναμίτες «πέφτουν βροχή».
Δυο ομάδες από όλες τις γειτονιές της Καλύμνου ανεβαίνουν στο βουνό, στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Στέφανο και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα κάνουν το νησί να… τρέμει στην κυριολεξία. Οι «αντίπαλοι» συναγωνίζονται για το ποιος θα πετάξει τους πιο πολλούς δυναμίτες και η νύχτα γίνεται μέρα από τις εντυπωσιακές εκρήξεις.
Σύμφωνα με το έθιμο, αμέσως μετά την Ανάσταση τις νοικοκυρές με τα κεριά αναμμένα με το Άγιο Φως να κάνουν και ένα σταυρό στον τοίχο της πόρτας του σπιτιού τους για να έχουν την ευλογία της Ανάστασης στο σπιτικό τους.