Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens
HomeΕλλάδαΤάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε...

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 7)

No 7 Λαύκος Πήλιο 

Ανακαλύψτε και εξερευνήστε μαζί μου και μαζί με το travelstyle.gr 99+1 κρυφά άγνωστα μοναδικά και υπέροχα μυστικά για την υπέροχη χώρα μας την Ελλάδα. Μαζί θα δούμε μικρά διαμάντια που κατάφεραν ακόμη και σήμερα να κρατηθούν μακριά από την τουριστική ανάπτυξη ,την μόλυνση και την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Τουλάχιστον σε έναν βαθμό…

Το Πήλιο το γνωρίζετε όλοι,τα πιο γνωστά χωριά του είναι η Μακρυνίτσα και η Πορταριά. Εγω σήμερα θα σας φέρω σε επαφή με ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο χωριό που βρίσκεται στο νότιο Πήλιο με μία πραγματικά υπέροχη θέα του Παγασητικού Κόλπου πρόκειται για τον Λαύκο!

Πρόκειται για ένα χωριό απαράμιλλης παραδοσιακής ομορφιάς το χωριουδάκι αγναντεύει από ψηλά τον Παγασητικό και τα νησάκια του

- Advertisement -

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο 6)

Εσείς θα περιπλανηθείτε στα δρομάκια του,θα δείτε τα πετρόκτιστα σπίτια με τις υπέροχες κεραμοσκεπές και η απόλυτη φυσική ήχοι όπως το κελάηδισμα των πουλιών θα σας κάνει να γυρίσετε πίσω στα παιδικά σας χρόνια!

Ειναι ο λαυκος ενας αληθινά καλά κρυμμένο μυστικό της περιοχής του Πηλίου είναι ένας ανόθευτος τόπος που δεν έχει πληγεί από το τουριστικό κύμα.

Η καρδιά του Λαύκου χτυπάει στην πλατεία μαζί με την καμπάνα της εκκλησίας και το καφενείο που λειτουργεί από το 1750!

Η παρουσία των ξένων, Ελλήνων και μη, υπήρξε ανέκαθεν ευεργετική για τον Λαύκο. Αγόραζαν και αγοράζουν σπίτια, αναπαλαιώνοντάς τα, δίνοντας νέα ζωή, έστω και για τον μισό χρόνο, στο χωριό που χτίστηκε μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα και έχει γνωρίσει στο παρελθόν σημαντική οικονομική άνθηση. Ακόμα κατασκευάζονται περίτεχνες ξύλινες σκάλες και κουπαστές από καλούς τεχνίτες, ενώ κάποια μαρμάρινα μπαλκόνια εντυπωσιάζουν πάνω σε παλιά αρχοντικά.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο2)

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΑ 

Ενα υπέροχο μπαλκόνι του Παγασητικού ο ίδιος ο Λαύκος, μας οδηγεί με κάθε φυσικότητα σε μια σύντομη εξερεύνηση των πολλαπλών ακτών που αγναντεύουμε… Στη Μηλίνα για έναν καφέ ή τσίπουρο και μεζεδάκι δίπλα στη θάλασσα.

Ακολουθούν πολλές μικρές παραλίες. Ξεχωρίζει εκείνη πριν από την Τζάστενη, ενώ ο Μαραθιάς με τους ατίθασους αέρηδές του ενδείκνυται για windsurfing. Στις Κότες τα ψαροκάικα πηγαινοέρχονται καθημερινά με φρέσκια ψαριά και, αν φτάσετε μέχρι τον Αλογόπορο, μόλις σε 10 λεπτά θα βρεθείτε στο Παλαιό Τρίκερι.

Ένα ιδιόρρυθμο νησάκι με μόνο 20 κατοίκους, η αρχαία Κικύνηθος, όπου προσάραξε η «Αργώ» του Ιάσονα και το οποίο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε τόπος εξορίας για περισσότερες από 500 γυναίκες και παιδιά.

Δεσπόζει το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, το οποίο στην ουσία ποτέ δεν λειτούργησε ως μοναστήρι, παρά τα περίπου 100 κελιά του. Ακόμη και σήμερα στα κελιά αυτά φιλοξενούνται επισκέπτες που αρκούνται σε πολύ βασικές παροχές έναντι αντιτίμου 10 ευρώ, ακολουθώντας την παράδοση που εγκαινίασε τη δεκαετία του ’60 η μυθιστορηματική προσωπικότητα του Αλφόνς Χοχάουζερ. Στον μοναστηριακό ιδιόρρυθμο αυτόν ξενώνα έχει φιλοξενηθεί και η Γκρέτα Γκάρμπο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΒΟΛΟ 

Η πρόσβαση του γίνεται από το χωριό Μετόχι ή παραλιακά από το χωριό της Μηλίνας. Η απόσταση του από την πόλη του Βόλου είναι 54χμ.

Ένα ιδιαίτερο χωριό, με εντυπωσιακή μεγάλη πλατεία, πετρόκτιστες βρύσες και πλακόστρωτα καλντερίμια μέσα από τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει γνήσια πηλιορείτικα αρχόντικα. Περπατώντας στις ανθισμένες γειτονιές του Λαύκου, οι όμορφες μυρωδιές από τις αυλές των σπιτιών και των βοτάνων που ευδοκιμούν σε κάθε γωνιά του Λαύκου και όλου του Πήλιου, είναι η πιο όμορφη ανάμνηση που παίρνει μαζί του ο επισκέπτης.

Τάσος Δούσης: 99+1 ταξιδιωτικά μυστικά για την Ελλάδα που ελάχιστοι γνωρίζουν! Δείτε τα πρώτοι πριν εξαφανιστούν… (Νο4)

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ 

Τα σπίτια ήταν ως επί το πλείστον διώροφα, με τοίχους 60 εκ., μεγάλες ξύλινες πόρτες που ασφαλίζονταν από την μέσα μεριά με κολντριμίρι ( και καταρράκτη (φαρδύ ξύλο που εφαρμόζει οριζόντια στην πόρτα και στερεώνεται στις δύο άκρες του τοίχου). Τα παράθυρα ήταν μικρών διαστάσεων. Στο ισόγειο φυλάσσονταν τα ζώα, τα προϊόντα του όπως ελαιόλαδο, υπήρχε το μαγερειό και ο ξυλόφουρνος της νοικοκυράς.

Στον πρώτο όροφο, όπου συνδέονταν με εσωτερική ξύλινη σκάλα, υπήρχαν ένα ή δύο δωμάτια, όπου κοιμόνταν τα παιδιά της οικογένειας και φιλοξενούνταν κατά καιρούς συγγενείς και φίλοι Στον τελευταίο όροφο υπήρχε η σάλα και ένα υπνοδωμάτιο όπου κοιμόνταν οι γονείς της οικογένειας.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ 

Σε μόλις 8χλμ απόσταση από το Λαύκο βρίσκεται ο οικισμός Μικρό. Διαθέτει μια πανέμορφη αμμώδη παραλία, που βρέχεται από τα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Δεν είναι οργανωμένη (ξαπλώστρες – ομπρέλες). Φημισμένη για την φυσική ομορφιά της και τα πεντακάθαρα νερά.

Σε απόσταση 14 χλμ από το Λαύκο βρίσκεται η παραλία Χονδρή Άμμος. Τα ελαιόδεντρα δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στα νερά της, τα λευκά βότσαλα συμπληρώνουν την ομορφιά της καθώς Αιγαιοπελαγίτικο αεράκι φυσάει απαλά δίνοντας δροσιά στους λουόμενους. Δεν είναι οργανωμένη (ξαπλώστρες – ομπρέλες) αλλά είναι ένας μικρός παράδεισος για εκείνους που επιθυμούν ηρεμία.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

Το Μοναστήρι χτίστηκε το 1795 με δαπάνη του οπλαρχηγού Στέργιου Μπασδέκη. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια εκπονήθηκαν από τον Δήμο Ζουπανιώτη, ενώ εξωτερικά κοσμείται από πέτρινα ανάγλυφα και έναν ακτινωτό ήλιο, έργα του γλύπτη Σπ. Μίλιου, Ζουπανιώτης και αυτός. Βρίσκεται Β. Α. του Λαύκο σστην θέση ”Κωτίκι” σε απόσταση 8χ.μ από το κέντρο του χωριού. Εξωτερικά η Μονή περιβάλεται από ελαιόδεντρα ενώ στο πίσω μέρος της, ρέουν τα νερά του ποταμιού που καταλήγουν στην Πάλτση.

Το ρεπορτάζ το διαβάσατε στο blog μου στο travelstyle.gr

Για περισσότερα ταξιδιωτικά άρθρα δείτε εδώ 

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,132LikesLike
88,997 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ