«Τα σημαντικότερα μνημεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που συνδέονται με το θρησκευτικό τουρισμό αφορούν το δίκτυο των περιοχών: Καλαμπάκα-Μετέωρα, Πήλιο, Σκόπελος και Όλυμπος».
Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δρ. Σεραφείμ Πολύζος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που εκπόνησε. Από τις παραπάνω περιοχές τα Μετέωρα, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν τον ισχυρότερο πόλο έλξης για όλη την Περιφέρεια λόγω του πλήθους των μονών, αλλά και της πολιτισμικής και θρησκευτικής τους αξίας. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διαθέτουν εκκλησίες και μοναστήρια, που αποτελούν ενδιαφέροντες προορισμούς για θρησκευτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους. Ως πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορούν να αναφερθούν εκτός από τα Μετέωρα, σημειώνει ο καθηγητής, και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα, το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων στη Σαρακίνα (17ος αιώνας), η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμά, η Αγία Παρασκευή στη θέση «Στέρνα» του Κόζιακα, οι εκκλησίες Καστρακίου κ.α.
Στην περιοχή του νομού Καρδίτσας η Μονή Κορώνας (16ου αιώνα), η Μονή Πελεκητής (17ου αιώνα), η Μονή Γέννησης της Θεοτόκου (17ου αιώνα) στην περιοχή Σάικας, ο Ναός Αγ. Τριάδας (18ου αιώνα) στο Δ.Δ. Φυλακτής, το μοναστήρι της Αγ. Τριάδας Μορφοβουνίου κ.α. Στην περιοχή του νομού Μαγνησίας ο μητροπολιτικός ναός των Τριών Ιεραρχών της Σκιάθου, η εκκλησία της Παναγίας Λιμνιάς, η Μονή Ευαγγελίστριας, τη μοναδική εν λειτουργία μονή της Σκιάθου, τη Μονή Παναγιάς Κουνίστρας, η γυναικεία Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου της Σκοπέλου και πολλές εκκλησίες στην περιοχή Πηλίου.
Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε ένα δωρεάν app
Σημαντική και με μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον είναι η περιοχή του νομού Λάρισας, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό επισκέψιμων χριστιανικών μνημείων, ιδιαίτερα μάλιστα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κυρίως στις περιοχές Ελασσόνας και Ολύμπου.
Από ποιες χώρες προέρχονται οι τουρίστες και για ποιο λόγο εκτός από την ικανοποίηση των λατρευτικών σκοπών και των θρησκευτικών κινήτρων επισκέπτονται τους παραπάνω τόπους;
Οι προελεύσεις των αλλοδαπών επισκεπτών, επισημαίνει ο κ. Πολύζος, είναι από διάφορες χώρες, ορισμένες των οποίων βρίσκονται σε μεγάλη γεωγραφική απόσταση από την Ελλάδα (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Κίνα), γεγονός που δείχνει την «ακτινοβολία» των περιοχών αυτών σε όλο τον κόσμο. Από το σύνολο των αλλοδαπών επισκεπτών, τα μεγαλύτερα ποσοστά προέρχονταν από τη Ρωσία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Ρουμανία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, επιδιώκεται ένας συνδυασμός του θρησκευτικού στοιχείου με το πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, ιστορικό και φυσικό στοιχείο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, εκτός από την πνευματική ικανοποίηση που εξασφαλίζει ο θρησκευτικός τουρισμός στους επισκέπτες των μνημείων, δίνεται στους μετακινούμενους η δυνατότητα συνδυασμού με άλλες συναφείς δραστηριότητες, όπως η γνωριμία με σημαντικά πολιτιστικά στοιχεία (ιερά κειμήλια, εικόνες).
Επίσης, η ευκαιρία για απόδραση και ξεκούραση, ενώ ως εναλλακτική ως προς το μαζικό τουρισμό δραστηριότητα, επιτυγχάνει την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον νέο νόμο ταξιδιών
Για την Ελλάδα, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει επιπλέον σημασία για τη συμβολή του στην τοπική ή περιφερειακή ανάπτυξη, κάτι που εξασφαλίζει, όπως σημειώνει ο κ. Πολύζος, η χωρική διασπορά των ιερών προσκυνημάτων, των μνημείων και των μοναστηριών.
Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο της μελέτης, δεν παραλείπει να τονίσει ότι ο θρησκευτικός τουρισμός στην υπό εξέταση περιοχή συνδέεται με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών έχουν μόρφωση ανωτάτου επιπέδου και άτομα με ευρύτερα πολιτιστικά ενδιαφέροντα και κίνητρα.
Πηγή: eleftheriaonline.gr