Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.2 C
Athens
HomeΚόσμοςΤα 15 πιο αλλόκοτα μέρη του πλανήτη

Τα 15 πιο αλλόκοτα μέρη του πλανήτη

Υπάρχουν φορές που η φύση μας αφήνει άφωνους με τα δημιουργήματά της. Απίθανες σπηλιές, έρημοι, λίμνες και ηφαίστεια μοιάζουν με σκηνικό ταινίας φαντασίας και μας μεταφέρουν σε εικόνες από άλλους πλανήτες. Το 

Παρατηρητήριο Mauna Kea, Χαβάη

Βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή του ηφαιστείου της Χαβάης, σε υψόμετρο 4.206 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το υψηλότερο σημείο στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη. Το Μάουνα Κέα είναι περίπου δύο εκατομμυρίων ετών, ενώ η πιο πρόσφατη έκρηξη του συνέβη πριν 4.500 χρόνια πριν. Στη μυθολογία της Χαβάης, οι κορυφές του νησιού της Χαβάης είναι ιερές, και το Μάουνα Κέα είναι ένα από τα πιο ιερά. Ένας αρχαίος νόμος επέτρεπε μόνο στους υψηλόβαθμους αρχηγούς των φυλών να επισκεφθούν τη κορυφή του. Με μεγάλο υψόμετρο, ξηρό περιβάλλον και σταθερή ροή του αέρα, η κορυφή του Μάουνα Κέα είναι μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στον κόσμο για αστρονομικές παρατηρήσεις. Έτσι, το Παρατηρητήριο του Μάουνα Κέα χρησιμοποιείται για την επιστημονική έρευνα σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από το ορατό φως μέχρι τα ραδιοκύματα, και περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις του είδους του στον κόσμο. Το Παρατηρητήριο είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο στα οποία μπορείς να ανέβεις οδηγώντας, μέσα σε περίπου 2 ώρες και να θαυμάσεις την απίστευτη θέα πάνω από τα σύννεφα.

Όρος Μπρόμο, Ινδονησία

Το ενεργό ηφαίστειο στην ανατολική Ιάβα έχει ύψος 2.329 μέτρα και η πιο πρόσφατη έκρηξή του έλαβε χώρα το 2011. Πρόκειται για το πιο “εξωγήινο” ηφαίστειο του πλανήτη καθώς οι κόκκινοι καπνοί που βγάζει δε συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και ενώ το φως του ήλιου τους διαπερνά, η απόχρωση τους αλλάζει και ολόκληρος ο ουρανός βάφεται κόκκινος. Το ηφαίστειο είναι γνωστό και για την μοναδική του θέα ενώ και η ανατολή του ήλιου πάνω από το ηφαίστειο, δημιουργεί ένα μοναδικό σουρεαλιστικό αποτέλεσμα που κόβει την ανάσα.

- Advertisement -

Λίμνη Νάτρον, Τανζανία

Η λίμνη Natron στην Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα, μοιάζει με επίγειο παράδεισο ωστόσο έχει ένα κρυφό μυστικό: σκοτώνει ο,τιδήποτε την πλησιάζει. Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 60 βαθμούς Κελσίου και υψηλή αλκαλικότητα (pH 10.5) η λίμνη φιλοξενεί μόνο ένα είδος ψαριού (Alcolapia latilabris) και κυανοβακτήρια, έναν τύπο μπλε-πράσινων φυκιών. Επιπλέον, η λίμνη έχει εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις νάτρον, ενός ορυκτού που αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και θειικό νάτριο, το οποίο εκτιμάται ότι προέρχεται από ηφαιστειακή στάχτη και μετατρέπει σε πέτρα τα ζώα που πεθαίνουν στα νερά της. Η λίμνη αυτή αποτελεί τη μοναδική περιοχή στην ανατολική Αφρική, όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα περίπου 2,5 εκατομμύρια φλαμίνγκο, που τρέφονται με φύκια. Τα φλαμίνγκο, τις περισσότερες φορές παγιδεύονται στο νερό, καθώς όταν η λίμνη εξατμίζεται, ο χώρος γεμίζει με μικρά νησάκια από αλάτι στα οποία κάθονται τα φλαμίνγκο, ωστόσο όταν η λίμνη γεμίζει ξανά, παγιδεύονται γιατί το νερό είναι τόσο “βαρύ”, που δεν μπορούν να ξεφύγουν και μετατρέπονται σταδιακά σε απολιθώματα.

Οι 10 χρυσοί κανόνες για ένα αξέχαστο road trip

Σπήλαιο Waitomo Glowworm, Νέα Ζηλανδία

Βρίσκεται στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και είναι γνωστό για τα παράξενα σκουλήκια που ζουν στο εσωτερικό του. Τα μοναδικά αυτά πλάσματα ονομάζονται Arachnocampa Luminosa, εκπέμπουν φως όπως οι πυγολαμπίδες και έχουν το μέγεθος ενός κουνουπιού. Ζουν μόνο στις σπηλιές της Νέας Ζηλανδίας και χρησιμοποιούν το φως για να προσελκύσουν το θήραμα τους. Όσοι επισκέπτονται τη σπηλιά Waitomo Glowworm έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό φαινόμενο, καθώς η οροφή της μοιάζει με ουρανό γεμάτο αστέρια.

Εθνικό Πάρκο Namib Naukluft, Ναμίμπια

Το Εθνικό Πάρκο περιλαμβάνει τμήμα της ερήμου Namib που θεωρείται η παλαιότερη στον κόσμο αλλά και την οροσειρά Naukluft. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δημιουργούν εξωπραγματικούς κόκκινους αμμόλοφους που είναι οι υψηλότεροι στον κόσμο καθώς ξεπερνούν τα 300 μέτρα σε ύψος. Σε αυτό το εξαιρετικά άνυδρο περιβάλλον ζουν ερπετά, ύαινες, τσακάλια, αντιλόπες και σπάνια έντομα ενώ οι διάσπαρτοι σκελετοί δέντρων και το κόκκινο φόντο μοιάζουν με σκηνικό από τον Άρη.

Γραφική και Ιστορική περιοχή Γουλινγκγιουάν, Κίνα

Πρόκειται για περιοχή της επαρχίας Χουνάν στην Κίνα, η οποία αποτελεί τοπίο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1992. Η περιοχή φτάνει σε έκταση τα 264 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και είναι αξιοσημείωτη για την παρουσία πάνω από 3000 στηλών από χαλαζία και αμμόλιθο, με πολλές από αυτές να ξεπερνούν τα 200 μέτρα ύψος. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλές χαράδρες και φαράγγια, ρέματα, λίμνες, και καταρράκτες. Υπάρχουν επίσης 40 σπηλιές, με πολλές από αυτές να διαθέτουν μεγάλα αποθέματα ασβεστίου.

Σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ, Βιετνάμ

Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Φονγκ Να – Κε Μπανγκ, 500 χιλιόμετρα νότια του Ανόι. Ένας χωρικός το εντόπισε το 1991, αλλά εξερευνήθηκε από μια βρετανική ομάδα σπηλαιολόγων μόλις το 2009. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου και το διαπερνά υπόγειος ποταμός από τον οποίο προέρχεται και το όνομά του, που σημαίνει “ποτάμι στο βουνό”. Με μήκος τουλάχιστον 6,5 χιλιομέτρων, πάνω από 150 μέτρα πλάτος και 200 μέτρα ύψος, θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλο γνωστό σπήλαιο στον κόσμο. Λέγεται μάλιστα πως είναι ικανό να στεγάσει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της Νέας Υόρκης με 40 ουρανοξύστες. Η οροφή του Hang Son Doong κατέρρευσε αιώνες πριν, επιτρέποντας να αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ένα τροπικό δάσος όπως και διάφορα φυτά τα οποία έχουν εξελιχθεί για τις ανάγκες του σπηλαίου. Έχει δικό του κλίμα ενώ διαθέτει και ένα μεγάλο ορμητικό ποτάμι που ουσιαστικά δίνει ζωή σε ολόκληρο το σπήλαιο, όπου φιλοξενούνται πίθηκοι και αλεπούδες. Φύκια από αρχαίες λίμνες καλύπτουν πολλά τμήματα του εσωτερικού του σπηλαίου ενώ ο βυθός του είναι γεμάτος σπάνια μαργαριτάρια και φυτά που δεν έχουν καταγραφεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία

Το πιο εντυπωσιακό εθνικό πάρκο της χώρας είναι το πεδίο μάχης του πάγου με τη φωτιά. Ποτάμια και παγετώνες συνυπάρχουν με ηφαίστεια σε ένα απόκοσμο σκηνικό. Η Jökulsárlón είναι μια λιμνοθάλασσα-παγετώνας στη νοτιοανατολική Ισλανδία και θεωρείται ένα από τα φυσικά θαύματα της Ισλανδίας. Δημιουργήθηκε το 1934-1935 από το λιώσιμο του παγετώνα Breiðamerkurjökull, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιόμετρου από τον Ατλαντικό ωκεανό. Είναι γεμάτη με παγόβουνα, που έχουν διάφορα σχήματα ενώ τα κομμάτια πάγου, που αποκόβονται συνεχώς από τον παγετώνα έχουν ένα εκπληκτικό, γαλακτώδες λευκό χρώμα. Καθώς ο ήλιος αντανακλά πάνω στους μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου, τα παγόβουνα παίρνουν ένα υπέροχο μπλε χρώμα. Το κίτρινο και το πορτοκαλί παίρνουν τη δική τους θέση πάνω στα παγόβουνα, κατά το ηλιοβασίλεμα σε ένα θέαμα μαγευτικό.

Σοκότρα, Υεμένη

Η Σοκότρα είναι μικρό σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών στον Ινδικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο νησί, ονομαζόμενο επίσης Σοκότρα, είναι αρκετά απομονωμένο και, λόγω της διαδικασίας της ειδογένεσης, το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στον πλανήτη. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στην Γη με σκληρές κλιματικές συνθήκες. Εδώ μπορεί κανείς να δει αμμώδεις παραλίες, οροπέδια από ασβεστόλιθο γεμάτα σπηλιές και βουνά που φτάνουν σε ύψος τα 1.525 μέτρα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά δέντρα που συναντά κανείς στο νησί είναι το «Αίμα του Δράκου» Τα κλαδιά του απλώνονται πυκνά, δημιουργώντας μια περίεργη εικόνα, ενώ όταν κοιτάζει κανείς το δέντρο από πάνω μοιάζει σαν μανιτάρι. Υπάρχει ακόμη το «Τριαντάφυλλο της Ερήμου» (adenium obesium) που μοιάζει σαν πόδι ελέφαντα.

Θερμή πηγή Grand Prismatic, Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν, ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη θερμή πηγή των ΗΠΑ φημίζεται για για εντυπωσιακά της χρώματα που παραπέμπουν στο ουράνιο τόξο. Θερμαινόμενα υπόγεια ύδατα ξεπηδούν από το φλοιό της Γης και αποκτούν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες για τους θεατές. Με τρόπο εκπληκτικό συνδυάζονται το πράσινο, το σκούρο μπλε ή το τιρκουάζ, ακόμα και το πορτοκαλί ή το κόκκινο των νερών τους με τον περιβάλλοντα χώρο, δίνοντας την εντύπωση ότι κάποιος “χρωμάτισε” τεχνητά τα νερά. Ο λόγος, βέβαια, των εντυπωσιακών αποχρώσεων δεν είναι άλλος από από τους μικροοργανισμούς  και τα χημικά στοιχεία που εμπεριέχονται στα νερά.

Το πιο ιστορικό ταχυδρομείο του Βελγίου μετατράπηκε σε boutique ξενοδοχείο

Cenote Dos Ojos, Μεξικό

Dos Ojos, το οποίο σημαίνει «Δύο μάτια» στα ισπανικά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια συστήματα σπηλαίων. Ένα σύστημα σπηλαίων που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία είτε προτιμήσετε την κολύμβηση ή την κατάδυση. Οι υποβρύχιες σπηλιές δημιουργήθηκαν όταν οι οροφές των ασβεστολιθικών σπηλαίων κατέρρευσαν. Ορισμένες από τις τρύπες γεμίζουν με βρόχινο νερό, ενώ άλλες συνδέονται με γιγάντιους λαβύρινθους. Προσφέρει στους δύτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν σπήλαια με μεγάλο βάθος, αλλά ένας οδηγός είναι απαραίτητος, επειδή είναι εύκολο να χαθείς.

Dallol, Αιθιοπία

Το Dallol είναι ο πιο παράξενος ηφαιστειακός κρατήρας στη γη και βρίσκεται στο κέντρο της ερήμου Danokil, στη βορειοανατολική Αιθιοπία. Έίναι ένα από τα πιο πολύχρωμα φυσικά τοπία της γης, όπως και έχει χαρακτηριστεί, καθώς και ένα από τα σημεία με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί. Η δημιουργία του οφείλεται σε όξινες ιαματικές πηγές και σε θερμοπίδακες φυσικού αερίου. Οι πολύχρωμες λιμνούλες που σχηματίζονται σε πολλές περιπτώσεις είναι τοξικοί και θειούχοι ατμοί, οι οποίοι κάνουν δύσκολη την αναπνοή.

Κοιλάδα του Φεγγαριού, Χιλή

Έχετε ονειρευτεί ποτέ να πατήσετε στο φεγγάρι; Τότε η Κοιλάδα αυτή είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτή την εμπειρία. Βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και οφείλει το όνομά της στους αμμόλοφους και τους βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν την επιφάνεια της Σελήνης. Στο ιδιαίτερο του τοπίου συμβάλλουν και τα μοναδικά χρώματά του, αποτέλεσμα της αντανάκλασης του ηλίου στο αλάτι που υπάρχει στην επιφάνεια της κοιλάδας.

Εθνικό Πάρκο Lencois Maranhenses, Βραζιλία

Ένα από τα πιο θαυμάσια και μοναδικά μέρη στον κόσμο, η “έρημος” που είναι γνωστή ως Lençóis Maranhenses είναι μια περιοχή περίπου 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων με εκτυφλωτικά λευκούς αμμόλοφους και γαλαζοπράσινες λίμνες. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Βραζιλία, και για να κυριολεκτήσουμε δεν είναι καν έρημος. Αυτό που κάνει το Lencois Maranhenses να διαφέρει από οποιαδήποτε έρημο του πλανήτη είναι το ετήσιο ποσό βροχής που πέφτει σε αυτό, το οποίο ξεπερνάει τα 160 εκατοστά (300 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Σαχάρα). Το νερό αυτό αποθηκεύεται μεταξύ των αμμόλοφων δημιουργώντας εκατοντάδες λίμνες, ακόμα και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων μακριά από την ακτή. Αυτές οι συνεχώς μεταβαλλόμενες λιμνοθάλασσες δημιουργούνται κατά την περίοδο των βροχών και σχεδόν εξαφανίζονται κατά την εποχή της ξηρασίας. Αποτελεί ένα από τα πιο αντιφατικά αξιοθέατα στον πλανήτη.

Λευκή Έρημος, Farafra, Αίγυπτος

Σε απόσταση 45 χλμ. βόρεια της πόλης Φαράφρα, νοτιοδυτικά του Καΐρου, βρίσκεται η έρημος Σαχάρα ελ Μπεϊντα γνωστή ως η «Λευκή έρημος». Η άμμος έχει λευκό χρώμα λόγω των πετρωμάτων ασβεστόλιθου και κιμωλίας και τις νύχτες μοιάζει με χιονισμένο τοπίο, λόγω της αντανάκλασης του φωτός. Με τα χρόνια, οι αμμοθύελλες έχουν δημιουργήσει τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί σαν πελώρια μανιτάρια.

πηγή:ladylike.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,065LikesLike
88,717 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ