Η Αθήνα δεν θεωρείται η πιo φιλική προς το περιβάλλον (και τους δημότες της ) πόλη. Και όχι αναίτια.
Δεν συγκαταλέγεται στις πόλεις με χώρους πρασίνου, πάρκα και οάσεις. Tο αντίθετο. Δεν μπορεί να συγκριθεί με αξιώσεις, με καμία άλλη ευρωπαική πόλη όσον αφορά στην αναλογία πράσινου που αντιστοιχεί στους κατοίκους της. Δεν διαθέτει το Hyde Park του Λονδίνου, το Central Park της Νέας Υόρκης, τους κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάρκα, μικρότερης έκτασης, βέβαια, αλλά τι να κάνουμε, αυτά έχουμε, και στην Αθήνα.
Το περίεργο (και ενδεικτικό) είναι ότι δεν τα γνωρίζουμε, περνάμε δίπλα τους μηχανικά και αγνοούμε την ύπαρξή τους. Αν εξαιρέσουμε τον Εθνικό Κήπο, σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης, τα υπόλοιπα -όχι πολλά για την έκταση του λεκανοπεδίου- είναι αλήθεια, τα γνωρίζουν και τα επισκέπτονται μόνο οι κάτοικοι των κοντινών περιοχών.
Μέχρι να έρθει η ώρα και η στιγμή να υλοποιηθεί το project κατασκευής του πάρκου στο Ελληνικό ή όποιου άλλου βρίσκεται στα σκαριά, ας ανακαλύψουμε τα μικρά ή μεγάλα πάρκα της πρωτεύουσας. Καλοκαίρι είναι, μια βόλτα στα πέριξ για άθληση, περίπατο, παιχνίδια ή απλά για μιά φρέσκια ανάσα δροσιάς, είναι ότι πρέπει…
Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνη Τρίτση
Το πάρκο βρίσκεται στα όρια των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού στη Δυτική Αττική, απλώνεται σε μιά έκταση 1.150 στρεμμάτων και αποτελεί μοναδική νησίδα ζωής και οξυγόνου. Το κτήμα ανήκε στη βασίλισσα Αμαλία και αφού πέρασε από πολλές φάσεις και χέρια ιδιοκτητών, κατέληξε στη σημερινή του μορφή. Διαθέτει χώρους πράσινου, λίμνες, μονοπάτια, πουλιά και ζώα, ενώ προσφέρεται για περιβαλλοντικές δράσεις καθώς και για εκδηλώσεις. Στο χώρο υπάρχουν ακόμα κτίσματα που θυμίζουν τη βασιλική περίοδο, όπως ο πύργος της βασίλισσας, η έπαυλη που κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου.
Εθνικός Κήπος
Κληρονομιά βασιλική, ο Εθνικός Κήπος ή πάλαι ποτέ κήπος των βασιλικών ανακτόρων, εκτείνεται σε μιά έκταση 160 στρεμμάτων και αποτελεί , πέρα από όαση πρασίνου, ένα must σημείο αναφοράς στο κέντρο της πόλης. Τα έχει όλα, λιμνούλες, συντριβάνια, προτομές, αγάλματα ένδοξων προγόνων μας, παιδική χαρά και το διάσημο cafe. Είναι ίσως το μοναδικό πάρκο της Αθήνας που ανταγωνίζεται σε φήμη και ιστορία τα μεγάλα πάρκα του εξωτερικού.
Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής
Το Άλσος Σκοπευτηρίου είναι ένα μικρό σε έκταση πάρκο, 20 στρέμματα, αλλά όμορφο και λειτουργικό. Με πολύ πράσινο, πλακόστρωτα δρομάκια, ξύλινα παγκάκια και μια παιδική χαρά, εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες της περιοχής για βόλτες και δραστηριότητες.
Διαβάστε ακόμα: Τάσος Δούσης – Γιατί το ταξίδι σε κάνει καλύτερο κι ευτυχισμένο;
Πάρκο Παπάγου
Το πάρκο Παπάγου έχει έκταση 80 στρεμμάτων και διαθέτει χιλιάδες είδη φυτών και δένδρων. Καταπράσινος χώρος, με πλακόστρωτα δρομάκια, λίμνες, παιδική χαρά, γήπεδα, υπαίθρια όργανα γυμναστικής, και βέβαια το κηποθέατρο και το γνωστό cafe, αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.
Κτήμα Συγγρού
Το δάσος Συγγρού βρίσκεται στα όρια των Δήμων Μελισσίων, Αμαρουσίου και Κηφισιάς και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια βόλτα στα χωμάτινα μονοπάτια του μέσα στα δένδρα. Στο χώρο υπάρχουν και δύο κτίσματα, το αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, δημιουργία του περίφημου Ερνέστο Τσίλλερ καθώς και μία ορθόδοξη εκκλησία, χωμένη μέσα στα πεύκα και τους ελαιώνες.
Αττικό Άλσος
Βρίσκεται στα όρια των δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Φιλοθέης, καταλαμβάνει έκταση 230 στρεμμάτων και αποτελεί δάσος σημαντικής οικολογικής αξίας για το λεκανοπέδιο Αττικής. Διαθέτει τεράστια ποικιλία δένδρων, ένα σπήλαιο, παιδική χαρά, γήπεδα, αναψυκτήρια, θερινό κινηματογράφο προσφέροντας στους επισκέπτες μια επιλογή αναψυχής και ψυχαγωγίας.
Άλσος Νέας Σμύρνης
Πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Νέας Σμύρνης, σήμα κατατεθέν της πόλης και πόλος έλξης επισκεπτών, το Άλσος της Νέας Σμύρνης, χρονολογείται από την δεκαετία του ‘20 και εκτείνεται σε τεράστια έκταση. Ο χώρος, εκτός από το φυσικό περιβάλλον, προσφέρεται για διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Πηγή: bovary.gr