Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens
HomeTrip Ideas4+1 από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου που πιθανόν να μην έχετε...

4+1 από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου που πιθανόν να μην έχετε ξανακούσει

Η Ήπειρος δεν έχει μόνο χωριά «σταρ»… Έχει και μικρότερες γωνιές, εξίσου γραφικές και όμορφες, «πνιγμένες» στη φύση και έτοιμες να τις γνωρίσετε και να τις αγαπήσετε, ειδικά αν ψάχνετε προορισμούς λιγότερο «τουριστικούς» για να απολαύσετε την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης.

Εδώ συγκεντρώσαμε 5 από τα χωριά της Ηπείρου που είναι πιθανόν να μην έχετε καν ξανακούσει αλλά είναι από τα ομορφότερα όλης της περιοχής!

- Advertisement -

1. Γλυκή

Δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, κοντά σε εύφορη πεδινή έκταση, βρίσκεται η Γλυκή, ένα χωριό του Σουλίου στην Ήπειρο που μαγεύει με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του, με τις πηγές, τα τρεχούμενα νερά και τα υπεραιωνόβια δέντρα του.

Μικρό, γεωργικό κυρίως, και όμορφο χωριό, έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο από τον μυθικό ποταμό Αχέροντα. Κατά μία εκδοχή το όνομά του, το μικρό χωριό των λίγων εκατοντάδων κατοίκων, το οφείλει σε ένα θαύμα.

Ο Άγιος Δονάτος λένε σκότωσε τον δράκο που φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα κι έκανε το νερό θανατηφόρο για ζώα και ανθρώπους. Ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από αυτό το θαύμα ονομάστηκε και το χωριό Γλυκή.

Το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον

Στο σημερινό χωριό έχουν διασωθεί ερείπια αξιόλογου οικισμού που παρουσιάζει συνεχή ζωή από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή. Από τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής εικάζεται ότι στο σημείο βρισκόταν η αρχαία Εύροια, έδρα επισκόπου, που μνημονεύεται σε βυζαντινές πηγές του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Ο οικισμός όφειλε τη μεγάλη διάρκεια της ζωής του στη στρατηγική του θέση, καθώς έλεγχε την εδώ διάβαση του Αχέροντα ποταμού, από την οποία περνούσε το ανατολικό σκέλος του διεθνούς ρωμαϊκού δρόμου Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης.

Οι πηγές του Αχέροντα

Μόλις 2 χλμ. από το χωριό Γλυκή βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά

Νερά, πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000.

Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

2.Βραδέτο

Στα ονομαστά Ζαγοροχώρια, το Βραδέτο είναι ένα ιστορικό χωριό με υπέροχο φυσικό κάλλος, γνωστό και ως το “μπαλκόνι του Ζαγορίου” καθώς είναι το “ψηλότερο” χωριό του Ζαγορίου και απέχει μόλις 49 χιλιόμετρα από τα  Ιωάννινα.

Το χωριό είναι πολύ γραφικό με φυσική ομορφιά, αξιοθέατα και εντυπωσιακή θέα αλλά έχει γίνει ευρύτερα γνωστό εξαιτίας της περίφημης Σκάλας του. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.340 μ. από το 1616, οπότε και γίνεται μνεία για το χωριό σε ιστορικά κείμενα, ενώ έχει ελάχιστους κατοίκους. Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του, όλα χτισμένα με πέτρα, που θα απολαύσετε κάνοντας μια βόλτα στα καλντερίμια.

Το Βραδέτο διαθέτει πλείστες φυσικές ομορφιές, που αξίζει να τις γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης, αποτελώντας έναν από τους ωραιότερους φθινοπωρινούς και χειμερινούς προορισμούς. Μάλιστα, η θέα από ψηλά είναι το λιγότερο μαγευτική και κόβει την ανάσα.

Παλιότερα δρόμος επικοινωνίας δεν υπήρχε παρά μόνο η περίφημη πέτρινη σκάλα-μονοπάτι, μέσω της οποίας επικοινωνούσε το Βραδέτο με το κοντινότερο χωριό, το Καπέσοβο, που, σημειωτέον, αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι στο πανέμορφο ελληνικό χωριό του 16ου αιώνα!

Η κεντρική εκκλησία του Βραδέτου, «Η γέννηση της Θεοτόκου», χτίστηκε το 1799 από τον Νικόλαο Τσιγαρά και γιορτάζει κάθε 8 Σεπτεμβρίου, με τριήμερο πανηγύρι που είναι διάσημο σε ολόκληρο τον νομό Ιωαννίνων.

3. Πυρσόγιαννη

Αδικημένα από την «χρυσόσκονη» των Ζαγοροχωρίων, τα Μαστοροχώρια της Ηπείρου Η Πυρσόγιαννη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χωριά της επαρχίας Κόνιτσας. Η διασταύρωση για το χωριό βρίσκεται στον επαρχικό δρόμο Ιωαννίνων-Κοζάνης στο 27ο χιλιόμετρο μετά την Κόνιτσα.

Αποτελεί την έδρα του Δήμου την έδρα του Πολυδύναμου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής (κυρίως για φύλαξη των συνόρων) και διαθέτει τις βασικές υποδομές εστιάσης και διαμονής. Τόπος αναφοράς του χωριού είναι και το Ξενοδοχείο της Πυρσόγιαννης που χτίστηκε με δαπάνες των ίδιων των Πυρσογιαννιτών.

“Η αδελφότητα των Πυρσογιαννιτών” είναι το καμάρι των κατοίκων της δεδομένου ότι έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει σημαντικό έργο. Στολίδι του χωριού είναι ο Άι-Γιώργης , μια επιβλητική πέτρινη εκκλησία με εντυπωσιακό καμπαναριό.

Επίσης εδώ βρίσκεται το Μουσείο των Μαστόρων της Πέτρας που στεγάζεται στο ισόγειο του Σχολείου της Πυρσόγιαννης και συγκεντρώνει σημαντικά εκθέματα και αρχεία από την ζωή των μαστόρων.

H Πυρσόγιαννη Κόνιτσας 3:9:2020

4.Μόλιστα

Είναι Μαστοροχώρι και δεν είναι… Για την ακρίβεια, η Μόλιστα είναι ένα χωριό… πύλη προς τα Μαστοροχώρια. Λίγο έξω από την Κόνιτσα, μετά από τα απανωτά ζιγκ-ζαγκ του δρόμου, θα βρεθείτε σε ένα πευκόδασος που κρύβει μια πέτρινη βρύση – αφετηρία του λιθόχτιστου δρόμου που οδηγεί στην πλατεία του χωριού. Με έναν μόλις ξενώνα και ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, η Μόλιστα εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική της, που γεμίζει το βλέμμα με χρώμα και πρωτότυπα διακοσμητικά στοιχεία στα σπιτάκια του χωριού. Εντυπωσιακότατος είναι ο «προστάτης» του οικισμού, Άγιος Νικόλαος, με τα ξύλινα τέμπλα που σκαλίστηκαν από μετσοβίτες τεχνίτες. Εδώ θα χορτάσετε βόλτες στην φύση, στις πυκνοδασωμένες πλαγιές του όρους που ονομάζεται… Κλέφτης και σίγουρα θα σας κλέψει την καρδιά. Μπορείτε επίσης να «ξεστρατίσετε» προς τα διπλανά χωριά, Γαναδιό και Μοναστήρι, τα οποία λέγεται πως κάποτε ήταν ενωμένα με την Μόλιστα.

Μόλιστα Κόνιτσας / Molista (village), Konitsa, Ioannina, Greece

5.Μελισσουργοί

Γίνεται αφιέρωμα στην Ήπειρο χωρίς… Τζουμέρκα; Το λιγότερο προβεβλημένο, αλλά το πιο ορεινό και εξίσου γραφικό με τους «γείτονές» του χωριό του συμπλέγματος, οι Μελισσουργοί είναι χτισμένοι εξολοκλήρου από πέτρα και ξύλο και διαθέτουν συγκλονιστική πανοραμική θέα. Η πέτρινη πλατεία μοιάζει να κρέμεται στην άκρη του γκρεμού, ενώ τα ταβερνάκια και τα καφενεία σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, τσίπουρο και εκλεκτό κρασί.

ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,092LikesLike
88,829 FollowersFollow
181,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ