HOW TO EAT
Από τον Γιώργο Παπαχατζή
Κανόνες ευγενείας
στα τραπέζια του κόσμου
Επειδή το savoir vivre του φαγητού ποικίλλει από χώρα σε χώρα, εµείς ρίξαµε φως σε µερικά από τα σηµαντικότερα dos και don’ts, γιατί δεν αρκεί να φαίνεστε κοσµοπολίτες,… πρέπει και να είστε!
Ρεπορτάζ-Κείµενο: Γιώργος Λ. Παπαχατζής ([email protected])
Αν νοµίζετε ότι ο «χρυσός κανόνας» του savoir vivre στο τραπέζι είναι να τρώµε µε µαχαιροπίρουνο, καιρός να µάθετε ότι απατάστε. Γιατί η κάθε χωρά έχει τους δικούς της κανόνες για το τι θεωρείται κόσµιο και τι όχι. Δείτε πώς να τρώτε σωστά από την Ταϊλάνδη και την Κίνα µέχρι τη Γαλλία και την Ιταλία… για να µη σας κοιτάζουν στραβά από το διπλανό τραπέζι!
ΜΕΞΙΚΟ
Do: Φάτε τα tacos σας µε τα χέρια και απλώς παραδοθείτε στη νοστιµιά τους!
Don’t: Η χρήση µαχαιροπίρουνου για τα tacos θεωρείται αγένεια, γιατί οι Μεξικανοί το εκλαµβάνουν ως κίνηση σνοµπισµού…
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Do: Έχετε Ταϊλανδέζους στην παρέα σας και ξαφνικά απλώνουν χέρι για να τσιµπολογήσουν από το φαγητό σας; Μην παρεξηγηθείτε! Κάντε το ίδιο κι εσείς, να είστε σίγουροι ότι θα το εκτιµήσουν δεόντως!
Don’t: Όσο κι αν γαλουχηθήκαµε µε τη θρυλική ατάκα της µαµάς «παιδάκι µου, φάε την τελευταία σου µπουκιά, είναι η δύναµή σου», εδώ ξεχάστε το, γιατί θεωρείται αγένεια. Επίσης, ξεχάστε το πιρούνι, γιατί εδώ ο κόσµος τρώει µια χαρά µε το κουτάλι, οπότε κάντε το ίδιο και χρησιµοποιήστε το πιρούνι µόνο βοηθητικά (για να σπρώξετε στο κουτάλι την µπουκιά σας!).
ΚΙΝΑ
Do: Αν σας άρεσε το φαγητό και σας έρθει ρέψιµο, µην το κρατήσετε· κάντε το ελεύθερα, γιατί έτσι είναι σαν να δίνετε τα συγχαρητήριά σας στον chef! Επίσης, πάντα να αφήνετε έστω µια µικρή ποσότητα στο πιάτο σας ολοκληρώνοντας το γεύµα, για να δείξετε ότι µείνατε ικανοποιηµένοι µε την ποσότητα.
Don’t: Μην αφήσετε φιλοδώρηµα – θεωρείται αγένεια.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Do: Αν παραγγείλετε σούπα, πιείτε τη από το µπολάκι, εκδηλώνοντας την ικανοποίησή σας µε το να τη ρουφάτε, γιατί αυτό αποτελεί µια µορφή επιβράβευσης για τον chef και το εστιατόριο! Επίσης, σε περίπτωση που φάτε µε ξυλάκια, όταν ολοκληρώσετε το γεύµα σας, αφήστε τα και τα δύο µαζί δίπλα στο πιάτο.
Don’t: Όσο… large κι αν είστε, ούτε κατά διάνοια µην αφήσετε φιλοδώρηµα, γιατί θεωρείται ύψιστη προσβολή τόσο για το εστιατόριο όσο και για το σερβιτόρο! Επίσης, µην κάνετε το λάθος να σερβίρετε την παρέα σας µε τα ξυλάκια, γιατί αυτό είναι κάτι που στην Ιαπωνία συνηθίζεται στις κηδείες. Σε καµία περίπτωση µην καρφώνετε µε τα ξυλάκια το φαγητό!
ΙΝΔΙΑ
Do: Ακόµα κι αν έχετε ήδη «χτυπήσει» street food ή το πρωινό στο ξενοδοχείο σάς έπεσε βαρύ, φροντίστε να φάτε όλο το φαγητό στο εστιατόριο που θα γευµατίσετε, διαφορετικά, αν αφήσετε στο πιάτο σας λίγο, θα θεωρηθεί ότι δεν σας άρεσε.
Don’t: Μη στραβοκοιταχτείτε µε την παρέα σας αν δείτε ότι λείπει κάτι βασικό, δηλαδή µαχαιροπίρουνα! Γι’ αυτό µην πάτε πουθενά µε βρόµικα χέρια και νύχια, γιατί οι Ινδοί τρώνε µε τα χέρια, και πιο συγκεκριµένα χρησιµοποιούν το δεξί (το αριστερό θεωρούν ότι είναι «βρόµικο»).
ΓΑΛΛΙΑ
Do: Τρώτε πάντα µε τα χέρια σας ακουµπισµένα πάνω στο τραπέζι, χωρίς να κάνετε έντονες χειρονοµίες.
Don’t: Μη βουτάτε ολόκληρες φέτες ψωµιού µέσα στο πιάτο, προτιµήστε να κόψετε µια φέτα σε µικρές µπουκίτσες. Επίσης, αν βρεθείτε µε Γάλλους στο ίδιο τραπέζι, αποφύγετε όταν έρθει ο λογαριασµός να προτείνετε να τον µοιραστείτε, αφού το savoir vivre επιτάσσει είτε να τον πληρώσετε εσείς είτε να αφήσετε κάποιον άλλο να το κάνει.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Don’t: Μη ζητήσετε µε περίσσια άνεση, όπως συνηθίζουµε στην Ελλάδα (αν και τις περισσότερες φορές, έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν στο τραπέζι), αλάτι ή πιπέρι, γιατί είναι σαν να προσβάλλετε εµµέσως τον chef του εστιατορίου.
ΙΤΑΛΙΑ
Do: Φροντίστε να µη φύγετε από ένα εστιατόριο χωρίς να αφήσετε ένα φιλοδώρηµα 8%-10% του λογαριασµού που θα κάνετε.
Don’t: Μη ζητάτε περισσότερο τυρί από αυτό που έχουν βάλει ήδη οι chefs για να εµπλουτίσετε την pasta ή την pizza σας, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τους Ιταλούς αυτή η δική µας συνήθεια…
ΙΣΠΑΝΙΑ
Do: Απολαύστε το ποτό σας χωρίς να ζητήσετε tapas, αφού έτσι κι αλλιώς θα σας προσφέρουν για να το συνοδεύσετε. Αλλά αν θέλετε έτσι κι αλλιώς να τα παραγγείλετε, τότε ετοιµαστείτε να τα πληρώσετε.
Don’t: Η αλήθεια είναι ότι ειδικά για εµάς τους Έλληνες το να βουτήξεις το ψωµί σου στη σούπα είναι σκέτη απόλαυση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους Ισπανούς, που ακόµα κι αν λόγω ευγένειας δεν σας κάνουν παρατήρηση, το πιθανότερο είναι να σας στραβοκοιτάξουν…
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Do: Πιείτε την µπύρα τσουγκρίζοντας τα ποτήρια µε τους άλλους συνδαιτυµόνες.
Don’t: Μην τσουγκρίζετε την µπύρα µε ποτήρια που περιέχουν άλλο ποτό!
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Don’t: Σε περίπτωση που µαζί µε το φαγητό σας πίνετε κρασί και το ποτήρι έχει µείνει µισοάδειο, µην κάνετε το λάθος να το ξαναγεµίσετε, γιατί εκλαµβάνεται ως αγένεια. Απλώς να είστε σίγουρος ότι κάποιος θα σας το γεµίσει και τότε φροντίστε κι εσείς να ανταποδώσετε την ευγενική χειρονοµία, γεµίζοντας και το δικό του ποτήρι. Το ίδιο, όµως, δεν ισχύει µόνο για το κρασί αλλά και για το νερό, το τσάι ή οποιοδήποτε ρόφηµα.
ΡΩΣΙΑ
Don’t: Αν απολαµβάνετε τη βότκα σε σηµείο να αδειάσετε το µπουκάλι, τότε φροντίστε τουλάχιστον να µην το αφήσετε πάνω στο τραπέζι, γιατί οι Ρώσοι το θεωρούν κάτι παραπάνω από άκοµψο. Προτιµήστε να το αφήσετε στο πάτωµα.
ΚΟΡΕΑ
Don’t: Αν τα ταξίδια σας σας φέρουν στη µακρινή Κορέα, τότε µην κάνετε το λάθος και ξεκινήσετε να τρώτε πρώτοι. Περιµένετε να δώσει το «εναρκτήριο λάκτισµα» ο πρεσβύτερος Κορεάτης της παρέας…
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Do: Αν το πιάτο σας έχει πατάτες και τις βρείτε λίγο µεγάλες, προτιµήστε να τις λιώσετε µε πιρούνι…
Don’t: Μην κάνετε το λάθος να τις κόψετε µε µαχαίρι γιατί είναι σαν να υποδεικνύετε έµµεσα στο προσωπικό του εστιατορίου ότι ήταν άβραστες.
ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Don’t: Αν σας καλέσουν σε ένα δείπνο, φροντίστε για τους τύπους να καθυστερήσετε τουλάχιστον ένα τέταρτο, γιατί σε µια τέτοια περίσταση η ασυνέπεια, σε αντίθεση µε τους Λονδρέζους,… εκτιµάται δεόντως!
ΧΙΛΗ
Don’t: Μην πέσετε στην παγίδα να απολαύσετε κάτι ως finger food,… γιατί εκεί θεωρείται προσβλητικό να τρώει κανείς οτιδήποτε µε τα χέρια.