Η Κούβα είναι ένα κράτος με μεγάλη γοητεία και για τους περισσότερους από εμάς ένας άγνωστος τόπος. Ας μάθουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτή την ενδιαφέρουσα χώρα.
Μεγάλος πληθυσμός
Η Κούβα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Καραϊβικής με πάνω από 11 εκ. κατοίκους.
Απαγορευμένα αναψυκτικά
Η Κούβα είναι η μία από τις δύο χώρες όπου απαγορεύεται η πώληση της Coca-Cola. Παρόλο που ήταν μία από τις πρώτες χώρες εκτός ΗΠΑ η οποία είχε εργοστάσιο εμφιαλώσεως το 1906, όταν ο Κάστρο άρχισε να κρατικοποιεί τις ιδιωτικές εταιρείες στη δεκαετία του ’60 η Κόκα Κόλα έφυγε κι από τότε δεν βρίσκεις πουθενά το αναψυκτικό αυτό.
Μια χώρα, δυο νομίσματα
Σωστά ακούσατε, η Κούβα δεν έχει ένα αλλά δύο νομίσματα. Το Κουβανέζικο πέσο (CUP) και το Κουβανέζικο μετατρέψιμο πέσο (CUC) είναι και τα δυο νόμιμα ενώ το δεύτερο έχει 25 φορές μεγαλύτερη αξία από το πρώτο. Παρόλο που οι Κουβανέζοι πληρώνονται σε CUP, σχεδόν όλα τα αγαθά τιμολογούνται σε CUC, γεγονός που ανοίγει πολύ την ψαλίδα ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες.
Ο κροκόδειλος
Η Κούβα αποκαλείται συχνά El Caiman ή El Cocodrilo (ο αλιγάτορας στα ισπανικά) επειδή το σχήμα του νησιού θυμίζει κροκόδειλο.
Άσπρο πάτο
Η Bacardi, η εταιρεία του Dewar’s Scotch και της Grey Vodka, ιδρύθηκε στην Κούβα. Ωστόσο μεταφέρθηκε στο Πουέρτο Ρίκο μόλις ανέβηκε στην εξουσία ο Φιντέλ Κάστρο.
Ο Ερνεστ Χεμινγουει
Ο Ernest Hemingway έγραψε το ‘Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα’ και το ‘Ο Γέρος και η Θάλασσα’ όταν ζούσε στην Κούβα. Συνήθιζε να μένει στο ξενοδοχείο Hotel Ambos Mundos στην Αβάνα (φωτο).
Πού είναι ο Άγιος Βασίλης;
Τα Χριστούγεννα έγιναν επίσημη γιορτή στην Κούβα το 1997. Αυτό έγινε σε μια ένδειξη καλής θελήσεως εκ μέρους του Φιντέλ Κάστρο για να τιμήσει την επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’
Happy Easter
Το 2012, ο σημερινός πρόεδρος της Κούβας Raul Castro (ο αδελφός του Φιντέλ) επανακαθιέρωσε την Μεγάλη Παρασκευή ως αργία μετά από αίτημα του Πάπα Βενέδικτου XVI για πρώτη φορά από την εποχή της επανάστασης το 1959.
Σύνδεση στο Ίντερνετ
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το Google δέκα φορές την ημέρα για να μάθουμε τον καιρό ή να βρούμε πώς μαγειρεύεται η μπριζόλα, η Κούβα είναι μια από τις ελάχιστα “συνδεδεμένες” χώρες του κόσμου με μόλις ένα 5% του πληθυσμού της να έχει πρόσβαση σε ελεύθερο ίντερνετ στο σπίτι.
Επικίνδυνες δουλείες
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τον έλεγχο του ίντερνετ δημιουργώντας περισσότερα από 40 εγκεκριμένα από την κυβέρνηση wi-fi hot spots σε όλη την πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Παρόλο όμως που οι τιμές στα σημεία αυτά έπεσαν πρόσφατα στα 2,25 δολ. την ώρα, το ποσό αυτό παραμένει απαγορευτικό για την πλειοψηφία των Κουβανών.
Γκουγκλαρε το
Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιχειρεί να εγκαταστήσει γρήγορο ίντερνετ στην Κούβα. Εάν το κάνει θα έχει ακολουθήσει τα βήματα άλλων εταιρείων που προηγήθηκαν όπως η Netflix, η οποία τα κατάφερε τον Φεβρουάριο του 2015.
Ο γιατρός θα σας δει τώρα
Οι Κουβανοί είναι πολύ έξυπνος λαός. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τόσο πολλοί γιατροί στη χώρα που κάποιοι από αυτούς φεύγουν για να καλύψουν ανάγκες άλλων χωρών. Η χώρα έχει 90.000 γιατρούς για έναν πληθυσμό 11 εκ. κατοίκων, πράγμα που μεταφράζεται σε οκτώ γιατρούς για κάθε 1.000 κατοίκους, ποσοστό που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι πάνω από το διπλό από εκείνο της Αμερικής (2,5) και της Αγγλίας (2,7).
Άριστες υπηρεσίες υγείας
Στην Κούβα η υγιειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν και αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο εξασφαλίζει το κράτος. Παρά το γεγονός ότι η Κούβα δαπανά ένα μόνο μέρος από όσα δαπανούν οι ΗΠΑ (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα δίνει 431 δολ. ανά κάτοικο ενώ οι ΗΠΑ 8.553), η Κούβα έχει χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας και το ίδιο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Ψηλά οι αντίχειρες!
Ξεχάστε τα λεωφορεία, πολλοί Κουβανοί κάνουν ωτοστόπ με τη βοήθεια του κράτους, κάτι που ξεκίνησε το 1990 όταν τα λεωφορεία ήταν σπάνια και ήταν παράνομο να αγοράσεις αυτοκίνητο. Την εποχή εκείνη τα μόνα οχήματα που κυκλοφορούσαν στο δρόμο ήταν τα φορτηγά και τα κρατικά αυτοκίνητα και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση υποχρέωσε τους οδηγούς να εξυπηρετούν όλους εκείνους που κάνουν ωτοστόπ.
Πάμε μια βόλτα;
Ένα από εκείνα που κάνουν την Κούβα να μοιάζει σαν να ανήκει σε άλλο αιώνα είναι και τα κλασικά αυτοκίνητα όπως οι Chevrolet, οι Buick και τα Ford. Γιατί; Επειδή μέχρι το 2014 απαγορευόταν να αγοράσεις αυτοκίνητα που είχαν κατασκευαστεί στο εξωτερικό.
Τέλος παιχνιδιού
Λέγεται ότι όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανέβηκε στην εξουσία, διέταξε να καταστραφούν όλες οι Monopoly.
Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Κουβανοί καίνε παραδοσιακά κούκλες δείχνοντας με αυτή τη συμβολική κίνηση ότι ξεχνούν τις κακές στιγμές και προσμένουν τα καλά που θα τους φέρει ο νέος χρόνος.
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές
Τα δυο μεγαλύτερα πάθη της χώρας είναι το μπέιζμπολ και το μπαλέτο. Το τελευταίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση η οποία πληρώνει τα έξοδα των μαθημάτων και των εισιτηρίων για τις παραστάσεις.
Τριχες!
Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο άφησε μούσι επειδή οι ΗΠΑ σταμάτησαν να εξάγουν ξυραφάκια, υπάρχουν κι άλλοι που λένε ότι το έκανε για να γλυτώνει χρόνο, υποστηρίζοντας ότι κερδίζει 10 εργάσιμες ημέρες το χρόνο από όταν δεν ξυρίζεται.
Πηγή: www.msn.com