Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens
HomeΠελοπόννησοςΝομός ΑρκαδίαςΤα "Μετέωρα" της Πελοποννήσου - Ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας που κρέμεται στα...

Τα “Μετέωρα” της Πελοποννήσου – Ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας που κρέμεται στα βράχια!

Ένα από τα πιο επιβλητικά και εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας βρίσκεται στην Αρκαδία και αποτελεί τα “Μετέωρα” της Πελοποννήσου λόγω της θέσης του, αφού κρέμεται στα βράχια…

Σκαρφαλωμένο, με όλη τη σημασία της λέξης, σε πάνω σε έναν κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου «κόβει» την ανάσα στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Σε αυτό φυσικά οφείλει και την ονομασία του το μοναστήρι από πολλούς ως τα “Μετέωρα” της Πελοποννήσου.

- Advertisement -
Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρκαδία σκαρφαλωμένη στα βράχια

Η ίδρυσή της μονής ανάγεται στα μέσα του 12ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1167. Η Μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με σημαντικά θεολογικά και φιλοσοφικά βιβλία ενώ στο Ηγουμενείο και στο Αρχονταρίκι υπάρχουν παλιές φωτογραφίες, εκκλησιαστικά πρόσωπα και γράμματα του Κολοκοτρώνη.

Επιβλητική Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρκαδία

Τα “Μετέωρα” της Πελοποννήσου

Κοντά στα χωριά Στεμνίτσα και Δημητσάνα, που αξίζει να την περπατήσετε, θα συναντήσετε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια, που λέγεται ότι ίσως υπήρξε κατά τα αρχαία χρόνια, βωμός και σπήλαιο του θεού Πάνα.

Πάνω στα βράχια είναι χτισμένη η Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρκαδία

Χτισμένο πάνω σε βράχο με παραδοσιακό τρόπο, μοιάζει απρόσιτο, ενώ το επιβλητικό τοπίο δημιουργεί στον επισκέπτη θαυμασμό. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένο με δύο μετόχια, τον Άγιο Χαράλαμπο στον Στόλο και τον ερειπωμένο ναό του Αγίου Νικολάου στην Περδικόβρυση.

Το καμπαναριό της Μονής Τιμίου Προδρόμου Αρκαδία

Στη Μονή ζουν μόλις τέσσερις μοναχοί και γιορτάζει στις 6 Σεπτεμβρίου, εννέα μέρες μετά την εορτή του Προδρόμου και στις 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού. Κι αν είστε του περιπάτου, υπάρχει μονοπάτι από τη Στεμνίτσα για περίπατο στην περιοχή.

Η είσοδος από τη Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρκαδία

Βόλτα στην όμορφη Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα, ένας παραδοσιακός οικισμός που ανήκει και επίσημα στην Ορεινή Αρκαδία, βρίσκεται σαράντα πέντε χιλιόμετρα από την Τρίπολη και λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα.

Η ιστορία της

«Στεμνίτσα» είναι ένα όνομα φερμένο από τη σλάβικη διάλεκτο που σημαίνει «δασώδης» και αντικατέστησε το αρχικό και αρχαίο όνομα «Ύψους» που είχε η περιοχή μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. Για πολλούς αιώνες η Στεμνίτσα ήταν ένα πέρασμα για λαούς. Η ακμή της ήρθε με την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν εύπορες οικογένειες αναζήτησαν εκεί το καταφύγιό τους, μακριά από τον κατακτητή, μίας και ήταν ένα αρκετά δυσπρόσιτο μέρος εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Λίγα λόγια για τον οικισμό

Βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά, σε ύψος άνω των 1000 μ. στη δυτική πλευρά του Μαίναλου, συγκεκριμένα στους πρόποδες της Κλινίτσας, ενώ την περιβάλουν τέσσερις ρεματιές. Πρόκειται για έναν θησαυρό φυσικού κάλους, για όλους αυτούς που απολαμβάνουν τα ταξίδια τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες. Φτάνοντας σε αυτό το πετρόκτιστο τόπο, οι περισσότεροι μένουν έκπληκτοι από το θαύμα που αντικρίζουν, ένα χωριό που «κρέμεται» πάνω στο απόκρημνο ύψωμα. Είναι τέτοιος ο πλούτος της, που το 1985 κηρύχθηκε και επίσημα ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός.

Τι θα συναντήσετε

Τα λίθινα καλντερίμια της ξεκινάνε να διακλαδώνονται από την κεντρική πλατεία του οικισμού που την περιτριγυρίζουν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες. Εκεί δεσπόζει και το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου από το 1877. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί ντόπια αρκαδικά εδέσματα, ντόπια γλυκά, όπως τα μπουρέκια και οι δίπλες ή να απολαύσει ένα ζεστό ρόφημα σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο περιβάλλον. Ένας πόλος έλξης ολοχρονικού τουρισμού όπως η Στεμνίτσα, δεν θα μπορούσε να μην πληροί τις προδιαγραφές, προσφέροντας τις ανέσεις που αναζητά ακόμη και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

Η ακριβώς επόμενη στάση, είναι «το αρχοντικό του Χατζή» που χρονολογείται από το 18ο αιώνα και έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Στο εσωτερικό του, αναβιώνει η ελληνική παράδοση μέσα από αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων, όπως αυτό του τσαγκάρη ή του «κουδουνά», σπιτιών παλαιότερων χρόνων και έργων τέχνης ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας (φορεσιές, εκκλησιαστικά κειμήλια).

Το συγκεκριμένο μουσείο είναι το ιδανικό μέρος για να πάρετε το «βάπτισμα» και να ξεκινήσετε έναν περίπατο στα γραφικά μονοπάτια και συγχρόνως πίσω στο χρόνο. Επιβλητικά πέτρινα αρχοντικά που θυμίζουν πύργους να ξεπηδάνε από τις σελίδες παραμυθιών, ο ήχος του νερού να τρέχει στο κεφαλόβρυσο, εκκλησίες που ταξιδεύουν μες τους αιώνες φτάνοντας μέχρι το σήμερα, όλα αυτά με φόντο την απόλυτη ηρεμία, το φαράγγι του Λούσιου και μία θέα που κυριολεκτικά «κόβει την ανάσα».“Ταξιδεύουμε” σε 6 από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας!

Με ανθόσπαρτα μπαλκόνια, βουκαμβίλιες που γεννιούνται μέσα από τους πέτρινους όγκους και περιβόλια που απλώνονται όσο «αντέχει» το μάτι του θεατή, η φύση στη Στεμνίτσα οργιάζει και συναρπάζει! Αν είστε λάτρεις, μην παραλείψετε να περιπλανηθείτε στο ελατόδασος του Μαίναλου όπου στεγάζεται και το ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο για εκείνους που θέλουν να ανεβάσουν την ένταση της αδρεναλίνης.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,083LikesLike
88,761 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ