Στην Άμοργο, τη Σέριφο, την Μύκονο, τη Μήλο, τα αυγουστιάτικα πανηγύρια πλησιάζουν σε διαστάσεις τον θρύλο.
Η Αμοργός ξεκινάει να το γλεντάει από το Πανηγύρι του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου, με τη Λόζα, την κεντρική πλατεία της Χώρας να πλημμυρίζει χορούς από τη μία και τραπέζια φορτωμένα με τηγανιτό μπακαλιάρο και –τι άλλο;− ψημένη ρακή από την άλλη. Λαοφιλές και πάντα υπερ-κεφάτο είναι και το Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία την Πανοχωριανή, με τους χορούς του και τις αμοργιανές σπεσιαλιτέ του, που περιλαμβάνουν λαχταριστό πατατάτο.
Η Άνδρος στήνει πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη: Στην Πάνω Κατάκοιλο, στη Μονή Παναχράντου στο Κόρθι, στην Καππαριά, στο Κοχύλου, στη Μεσαριά, στ’ Υψηλού, στις Στραπουργιές αλλά και στη Χώρα, στην εντυπωσιακή Παναγιά τη Θαλασσινή, που είναι ένα εκκλησάκι χτισμένο πάνω στον βράχο που ξεφυτρώνει μέσα από την θάλασσα. Ψητό κρέας, κολοκυθοκορφάδες, παστίτσιο, φουρτάλια, σκαλτσούνια και άλλα ντόπια εδέσματα γεμίζουν τα στομάχια, ενώ η ντόπια σουμάδα ρέει άφθονη και τα βιολιά «βαράνε» μέχρι την ανατολή του ήλιου.
Η Μύκονος μπορεί να μην έχει το όνομα, έχει όμως την χάρη: Βιολιά, σαντούρια, τσαμπούνες και τουμπάκια δίνουν και παίρνουν στα πανηγύρια της Παναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο και των Εννιάμερων στις 23/8 στην πλατεία της Άνω Μεράς, στο μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής.
Η Μήλος στήνει ουκ ολίγα πανηγύρια όλο τον Αύγουστο: Της Παναγίας της Πορτιανής στη Ζεφυρία στις 14 Αυγούστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αδάμαντα το Δεκαπενταύγουστο και τα πανηγύρια στην Παναγία Φανερωμένη, στην Tρυπητή και την Παναγία του Kήπου στις 22 Aυγούστου είναι μερικά μόνο από τα πιο δημοφιλή. Μεζέδες, ντόπιο κρασί και λαϊκά άσματα συμπληρώνουν… πανηγυρικά (είδατε τι κάναμε εκεί) την εικόνα.
Εφτά λόγοι για να πας στο νησί της μαστίχας!
Στο Πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής στη Τζια θα απολαύσετε, εκτός από το γλυκόπιοτο ντόπιο κρασί, και την πανοραμική θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου από τον πανύψηλο βράχο που το φιλοξενεί. Κι αφού το μάτι χορτάσει θέα, θα χορτάσει και το στομάχι με παραδοσιακό κυκλαδίτικο πατατάτο.
Στο Πανηγύρι της Παναγιάς, στη Σέριφο, αν είστε ζευγάρι και θέλετε να παντρευτείτε μέσα στο χρόνο, θα χρειαστεί να ανοίξετε το χορό γύρω από τη μεγάλη ελιά της εκκλησίας, εγχείρημα που δε θα είναι εύκολο: οι ντόπιοι διηγούνται πώς οι καυγάδες που στήνονταν μεταξύ ζευγαριών γύρω από τη συγκεκριμένη ελιά για το ποιο θα καρπωθεί το γούρι της έδωσαν στο πανηγύρι το εύγλωττο όνομα «της Ξυλοπαναγιάς». Αν σας τύχει, το πανηγύρι κρατά τρεις ολόκληρες μέρες, οπότε έχετε άπλετο χρόνο να πιείτε και να ξεχάσετε.
Στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο, τον Δεκαπενταύγουστο όλο το νησί, κάτοικοι και επισκέπτες, γίνονται μια μεγάλη παρέα στο ένα και μοναδικό, γιγάντιο τραπέζι που φιλοξενεί το φαγοπότι.
Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη
Στο Κάτω Κουφονήσι, επίσης τον Δεκαπενταύγουστο, θα φτάσετε με καΐκι παρέα με όλο το υπόλοιπο (πάνω) νησί, θα χορέψετε χορούς κυκλωτικούς μαζί με ντόπιους κι επισκέπτες, και θα φάτε όσο (φρεσκότατο) τηγανιτό ψάρι αντέχετε.
Στο Φιλώτι της Νάξου τον Δεκαπενταύγουστο θα δείτε και θα συμμετάσχετε σε χορούς με παραδοσιακές στολές, και θα δοκιμάσετε ντόπιο κρασί και μεζέδες. Καταπληκτικά είναι και τα πανηγύρια στην Απείρανθο στις 23 Αυγούστου και στο Γλινάδο στις 6 Αυγούστου.
Η Παναγιά η Φλαμπουριανή της Κύθνου, χτισμένη πάνω στον βράχο που χωρίζει στα δύο την υπέροχη παραλία στα Φλαμπούρια, γιορτάζει στις 22 Αυγούστου, και το πανηγύρι της φέρνει εδώ όλο το νησί –με τη «νεολαία» να κάθεται στη μια πλευρά του βράχου και τη… γερουσία στην άλλη (φανταστείτε το δράμα όλων των θείων).
Πηγή: in2life.gr