Στη Θεσσαλονίκη, η μπουγάτσα είναι μάλλον το αγαπημένο μας φαγητό. Οι γονείς μας ή -ακόμα πιο παραδοσιακά- ο παππούς ή η γιαγιά μας έφερναν κάθε Κυριακή μαζί με κακάο.
Μετά μεγαλώσαμε και τρώμε τη μπουγάτσα στα μεγάλα μας ξενύχτια. Και στα μικρά. Και σε καμία άλλη πόλη δε βρήκαμε αντάξια της. Για να σας πείσουμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε τα καλύτερα της πόλης! Ξεκινάμε.
Γιατί αυτή η καφετέρια στη Θεσσαλονίκη θεωρείται η ομορφότερη της Ελλάδας;
Μπουγάτσα Γιάννης
Για τον άνθρωπο που τώρα πλησιάζει τα 35-40 και έκανε φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, ο Γιάννης είναι κάτι σαν θρησκεία. Για τον 25άρη που βαδίζει στα πρώτα -άντα είναι απλώς η ιεροτελεστία έπειτα από κάθε μεθύσι και ξενύχτι. Και οι δύο κατηγορίες θα σου περιγράψουν ιστορίες που συνέβησαν κοντά στα 18 τους -αξίζουν ιστορίες στον Γιάννη μετά από αποφοιτήσεις- ή για το σοκ τους όταν κάποιος φίλος -μάλλον γκόμενος/α- προτιμούσε τα παραδιπλανά μαγαζιά. Για όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες, η «Μπουγάτσα Γιάννης» είναι μια αστική περιπέτεια της πόλης που ακόμη δεν έχουν ζήσει όσο θα έπρεπε.
Η «Μπουγάτσα Γιάννης» τον Μάρτιο του 2016 συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας κι έχει γίνει σήμα κατατεθέν της περιοχής, καθώς βρίσκεται δίπλα στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας, έχει ίσως το πιο παράξενο ωράριο καθώς καθημερινά είναι ανοιχτή 19 ώρες ως εξής: 20:00 – 15:00 (κάνοντας και delivery). Το ωράριο έχει διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν καλύτερα το κοινό!
Όπως λένε και οι ίδιοι για τα προϊόντα αλλά και την προτίμηση που δείχνουν οι ξενύχτηδες εδώ «οι μπουγάτσες μας βασίζονται σε παραδοσιακή συνταγή, με φύλλο αέρος ανοιγμένο στο χέρι. Ο συνδυασμός της τεχνικής ανοίγματος του φύλλου με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται δίνει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα γεύσης. Η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη ακριβώς λόγω αυτής της ποιότητας και των μοναδικών τους γεύσεων αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στο κατάστημα κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες όπου η προσέλευση της νεολαίας είναι τεράστια».
Μπαίνοντας στην καρδιά του κέντρου κι ανηφορίζοντας προς τα πάνω, το «Ανώτερον» μου θυμίζει κάποια πρωινά που πήγαινα στο γραφείο του παππού μου και μου έπαιρνε από εκεί μπουγάτσα. Το κατάστημα λειτουργεί από το 1972, με το ίδιο όνομα, από τον πατέρα Γκέγκα Νικόλαο, μετρώντας δηλαδή 45 χρόνια λειτουργίας. Πλέον το κατάστημα τρέχει από τα δύο αδέρφια που συνεχίζουν την παράδοση με πολύ προσωπική δουλειά, την καλύτερη ποιότητα των υλικών και πολύ μεράκι. Εξάλλου, ακριβώς επειδή τόσα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει στην ποιότητα, ο κόσμος προτιμά το μαγαζί.
Όσο για το φύλλο της μπουγάτσας, ο κ.Γκέκας τα εξηγεί καλύτερα, λέγοντας πως «ξεχωρίζει γιατί συνεχίζουμε να το φτιάχνουμε με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, χρόνια τώρα. Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά και συνεχίζουμε να έχουμε τους ίδιους προμηθευτές. Είμαστε τυχεροί που μάθαμε την τέχνη από τους γονείς μας. Και φυσικά, διαθέτουμε εργαστήριο στον ίδιο χώρο».
Μπουγάτσα Μπαντής
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ίσως να διάβασες πως ο Rick Stein από το αγγλικό BBC έκανε γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη. Τα γυρίσματα που έκανε ήταν και σε ένα από τα πιο παλιά μπουγατσατζίδικά -και όχι μπουγατσάδικα- της Θεσσαλονίκης.
Οι «δίδυμες» λίμνες της Θεσσαλονίκης, που αποτελούν υγρότοπους διεθνούς σημασίας
Το «Παραδοσιακό Μπουγατσατζίδικο Μπαντής», λοιπόν, λειτουργεί ανελλιπώς στο ίδιο σημείο από το 1969. «Το φύλλο μας είναι ότι δεν είναι τόσο λιπαρό όσο τα άλλα της αγοράς. Επίσης, οι πολύ καλής ποιότητας πρώτες ύλες που τις επιλέγω ο ίδιος έρχονται από μικρούς κυρίως προμηθευτές απ’ όλη την Ελλάδα. Ίσως ξεχωρίζει για το ότι είναι πάρα πολύ λεπτό και αέρινο. Όλα αυτά όμως δεν αρκούν, είναι κυρίως η τέχνη και η αγάπη που βάζουμε όταν τις φτιάχνουμε, χωρίς βιασύνη, προσέχοντας και την τελευταία λεπτομέρεια» εξηγεί ο Φίλιππος Μπαντής που συνεχίζει σήμερα την παράδοση. Ο συνδυασμός φρέσκων, ποιοτικών υλικών και η πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον φαίνεται να είναι ο συνδυασμός που φέρνει τον κόσμο εδώ.
Ρωτάω τον κ.Μπαντή για τις special μπουγάτσες που μπορεί να βρει κάποιος εδώ. «Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία από τις μπουγάτσες μας. Αυτή που έχει τους περισσότερους θαυμαστές είναι η κρέμα μας, φτιαγμένη πάντα με γάλα-ζάχαρη-σιμιγδάλι-βανίλια και όχι έτοιμη σκόνη, αλλά υπάρχουν πελάτες που έρχονται μόνο για το τυρί μας το οποίο είναι δική μας συνταγή και όπως λένε είναι το μοναδικό που δεν τους φέρνει προβλήματα στο στομάχι. Όπως και κάποιοι άλλοι που αν δεν έχουμε κιμά (αυτόν που έφερε στο μαγαζί μας τον σεφ Rick Stein και το BBC) δεν τρώνε κάτι άλλο. Υπάρχει κόσμος που έρχεται από μακριά για να φάει σκέτη μπουγάτσα – σκέτο φύλλο, χωρίς γέμιση που σερβίρεται με κρυσταλλική ζάχαρη – ενώ, τελευταία, τις Κυριακές θα βρει κάποιος στη βιτρίνα μας καινούριες σπεσιαλιτέ, όπως μπουγάτσα με μήλο και σταφίδες, με κόκκινη κολοκύθα, με σπανάκι, με κασέρι-ζαμπόν-μπέικον, με κατσικίσιο τυρί, με κρασί και σύκο, γεύσεις που δεν θα βρει κάπου αλλού».
Μπουγάτσα Αθηνά
Και τώρα ας πάμε λίγο ανατολικά, εδώ που μπορείς να φας 24 ώρες το 24ωρο φρέσκια μπουγάτσα σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η μπουγάτσα «Αθηνά» λειτουργεί από το 1975, δηλαδή 43 χρόνια. Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε διατηρεί αυτό το ωράριο, γι’αυτό και την ξέρουν όλες οι γενιές μιας οικογένειας που ζουν στη Θεσσαλονίκη.Έτσι, μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να βρεις λαχταριστά και φρέσκα προϊόντα.
Όπως λέει ο Δημήτρης Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης του καταστήματος, «το φύλλο της μπουγάτσας όπως και όλα τα προϊόντα είναι παραγωγής μας με φρέσκα και αγνά υλικά, όπου σε συνδυασμό με την εμπειρία μας και το μεράκι τα προϊόντα μας διαφέρουν. Ο κόσμος μας προτιμάει για τη σταθερή ποιότητα, την ταχεία και ποιοτική εξυπηρέτηση, την αξιοπιστία των προϊόντων, το όμορφο και καθαρό περιβάλλον». Εδώ θα βρεις πεντανόστιμες γεύσεις που εξυπηρετούν τα διαφορετικά γούστα του καθένα, δημιουργώντας ξεχωριστές σπεσιαλιτέ».
Μπουγάτσα Το Ανώτερον: Αγίου Δημητρίου 61, 2310 264064
Παραδοσιακό Μπουγατσατζίδικο Μπαντής,
Παναγίας Φενερωμένης 33, 2310 510355
Μπουγάτσας Αθήνα, Βασ. Όλγας 123, 2310 848284