Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024
19 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΤα εντυπωσιακά ερείπια της Ευρώπης: 10 εγκαταλειμμένα μέρη με απόκοσμη ομορφιά!

Τα εντυπωσιακά ερείπια της Ευρώπης: 10 εγκαταλειμμένα μέρη με απόκοσμη ομορφιά!

Η Ευρώπη έχει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς, μέρη από τα οποία λείπει η ανθρώπινη παρουσία κι έτσι η φύση είχε την ευκαιρία να κάνει ανακατάληψη του χώρου δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο και μια απόκοσμη ομορφιά.

Από τη λίμνη Ρέτσεν στην Ιταλία, τα φρούρια Μάνσελ στη μέση της Βόρειας Θάλασσας, τη σήραγγα της αγάπης στην Ουκρανία ή το έρημο πάρκο ψυχαγωγίας στο Βερολίνο, τα 10 πιο παράξενα και πιο εκπληκτικά εγκαταλειμμένα μέρη της Ευρώπης σάς περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

- Advertisement -

Λίμνη Ρέτσεν, Νότιο Τιρόλο, Ιταλία

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη στο δυτικό τμήμα του Νότιου Τιρόλο, στην Ιταλία, περίπου 2 χλμ. νότια του περάσματος Ρέτσεν, που αποτελεί το σύνορο με την Αυστρία, και 3 χιλιόμετρα ανατολικά της κορυφογραμμής του βουνού που σχηματίζει τα σύνορα με την Ελβετία.

Λίμνη Ρέτσεν, Νότιο Τιρόλο, Ιταλία

Η λίμνη είναι διάσημη για το καμπαναριό μίας βυθισμένης εκκλησίας του 14ου αιώνα. Οταν το νερό παγώνει, μπορείτε να την περπατήσετε με τα πόδια. Ένας θρύλος λέει ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί κανείς να ακούσει ακόμα τις καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν. Στην πραγματικότητα, οι καμπάνες αφαιρέθηκαν από το καμπαναριό στις 18 Ιουλίου 1950, μια εβδομάδα πριν από την κατεδάφιση του ναού και τη δημιουργία της λίμνης.

Φρούρια Μάνσελ, Βόρεια Θάλασσα

Φρούρια Μάνσελ, Βόρεια Θάλασσα


Μικροί οχυρωμένοι πύργοι που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ηνωμένου Βασιλείου και πήραν το όνομα τους από τον δημιουργό τους Γκι Μάνσελ. Εγκαταλείφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για άλλες δραστηριότητες.

Το τούνελ της αγάπης, Κλεβάν, Ουκρανία

Το τούνελ της αγάπης, Κλεβάν, Ουκρανία


Αποτελείται από αναρριχητικά φυτά που έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει μία στοά στη μέση του πάρκου, όπου παλιαότερα περνούσε τρένο. Ωστόσο πλέον έχει εγακαταλειφθεί και αποτελεί ένα πολυφωτογραφημένο μέρος για ζευγάρια και νεονύμφους.

Κράκο, Ιταλία

Κράκο, Ιταλία


Μία στοιχειωμένη πόλη που εγκαταλείφθηκε το 1963 λόγω των επαναλαμβανόμενων κατολισθήσεων. Η εγκατάλειψη του το έχει μετατρέψει σε τουριστικό αξιοθέατο και δημοφιλή τοποθεσία γυρισμάτων. Το 2010, εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Spreepark, Βερολίνο, Γερμανία

Spreepark, Βερολίνο, Γερμανία


Άνοιξε το 1969 με την ονομασία Kulturpark Plänterwald και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Plänterwald, δίπλα στον ποταμό Spree. Ήταν το μόνο πάρκο ψυχαγωγίας στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, και το μόνο τέτοιο πάρκο σε ολόκληρο το -διασπασμένο τότε ακόμα- Βερολίνο. Από το 2002 το πάρκο δεν έχει ανοίξει για το κοινό και δεν έχει συντηρηθεί ξανά με αποτέλεσμα να θεωρείται ακατάλληλο.

Κομμουνιστικό Αρχηγείο Buzludzha, Βουλγαρία

Κομμουνιστικό Αρχηγείο Buzludzha, Βουλγαρία


Χτίστηκε από το βουλγαρικό κομμουνιστικό καθεστώς για να τιμήσει τα γεγονότα του 1891, όταν οι σοσιαλιστές με επικεφαλής τον Ντιμίταρ Μπλαγκόεβ σχημάτισαν ένα οργανωμένο σοσιαλιστικό κίνημα με την ίδρυση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, τον προκάτοχο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το μνημείο δεν συντηρείται πλέον από τη βουλγαρική κυβέρνηση και έχει πέσει σε αχρηστία.

Ορφανοτροφείο Buyukada, Πριγκιπονήσια

Ορφανοτροφείο Buyukada, Πριγκιπονήσια


Χτίστηκε το 1898 για ξενοδοχείο, ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών. Παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου ένας πλούσιος φιλάνθρωπος Έλληνας το μετέτρεψε σε σχολείο και ορφανοτροφείο για τα παιδιά. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του εξήντα και πλέον φύλακες ζουν σε ένα μικρό σπίτι με πρόβατα και κοτόπουλα και δεν επιτρέπουν επισκέπτες, λόγω της σταδιακής κατάρρευσης των κτιρίων.

Σταθμός Κανφράνκ, Ισπανία

Σταθμός Κανφράνκ, Ισπανία

Εγκαταλείφθηκε το 1970, όταν ένας εκτροχιασμός του τρένου κατεδάφισε μια γέφυρα στη γαλλική πλευρά των βουνών. Η Γαλλία αποφάσισε να μην ξαναχτίσει τη γέφυρα κι έτσι ο σταθμός δεν άνοιξε ξανά. Το κεντρικό κτίριο έχει οροφή, αλλά κατά τα άλλα είναι σε κακή κατάσταση, περιφραγμένο και κλειστό για το κοινό, εκτός από κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που προσφέρονται μέσω του τοπικού τουριστικού γραφείου.

Αμμόχωστος, Κύπρος

Αμμόχωστος, Κύπρος


Πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν μια σύγχρονη τουριστική περιοχή. Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά τη διάρκεια της εισβολής, και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο.

Μπαλεστρίνο, Ιταλία

Μπαλεστρίνο, Ιταλία


Αποτελείται από την παλιά ιστορική πόλη, πάνω σε ένα λόφο, και τη νέα πόλη από κάτω. Εγκαταλελειμμένο από το 1953 λόγω υδρογεωλογικής αστάθειας, το παλιό κέντρο είναι μια πόλη-φάντασμα, ενώ το σύγχρονο κέντρο κατοικείται ακόμη και σήμερα.

Και φυσικά δείτε και τα πανέμορφα εγκαταλειμμένα χωριά της Ελλάδας

6 ελληνικά χωριά-φαντάσματα!

Χωριά-φαντάσματα, με σπίτια χαλάσματα, ερημωμένα από κάθε είδους ζωή βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα! Αυτά είναι τα ελληνικά χωριά-φαντάσματα που χάθηκαν στον χρόνο και καθένα έχει τη δική του παράξενη ιστορία να διηγηθεί.

Καλάμι, Κρήτη

Βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, περίπου 30 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Είναι χτισμένο στα 500 μέτρα υψόμετρο και η ιστορία του χάνεται στα τέλη της ενετοκρατίας και στις αρχές της τουρκοκρατίας. Δεν εγκαταλείφθηκε εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου, αλλά επειδή οι κάτοικοί του έφυγαν από τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη τύχη επαγγελματικά στις μεγαλουπόλεις της Κρήτης.

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους όπως το Καλάμι στην Κρήτη

Σφενδύλι, Κρήτη

Σφενδύλι χωριό φάντασμα κρήτης μισοβυθισμένο πανοραμική

Το Σφνεδύλι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “Ατλαντίδα” της Κρήτης, αφού βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εδώ και 20 χρόνια! Βρίσκεται στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου, μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος ΑποσελέμηΧτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, από το 1500 που δημιουργήθηκε ως οικισμός, πλέον τα περισσότερα από τα σπίτια του έχουν βυθιστεί στη λίμνη.

Κάντε ένα Road Trip στην Κρήτη σε 2 εβδομάδες!

Μόλις δημιουργήθηκε το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, το χωριό άρχισε να βυθίζεται.

Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν αμέσως και φυσικά όλοι αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και τις καταστροφές που υπέστησαν. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφενδύλι, ένα εγκαταλειμμένο πλέον μέρος στην Κρήτη.Διαβάστε ακόμα:Ένα μαγευτικό ταξίδι στις Άλπεις της… Eλλάδας – Ταξιδεύουμε στα γραφικά χωριά της Ευρυτανίας και απολαμβάνουμε τις ομορφιές τους!

Αράδαινα, Κρήτη

Η Αράδαινα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Σφακίων με μόλις 4 κατοίκους! Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το χωριό της Ανώπολης, στα Σφακιά της Κρήτης, που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφθείτε.

Αν κανείς ρωτήσει τι συνέβη, ο καθένας έχει και μια ιστορία να πει για την Αράδαινα. Η πιο γνωστή ιστορία έχει να κάνει με το κουδούνι μιας κατσίκας και μια βεντέτα! Ένα μικρό αγόρι που ζούσε εδώ στην Αράδαινα βρήκε το κουδούνι μιας κατσίκας και αρνήθηκε να το δώσει στον ιδιοκτήτη του.

Αράδαινα Σφακίων χωριό φάντασμα με τη δική του ιστορία

Εκείνος τότε πήγε σπίτι του μικρού να το ζητήσει και κουβέντα στην κουβέντα το κακό έγινε. Τη δεκαετία του ’50 το χωριό ερήμωσε, με τους κατοίκους να φεύγουν για άλλα μέρη της Κρήτης, ειδικά για τα Σφακιά. Και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το αναστήσουν, όχι όμως με αποτέλεσμα.

Κάλλιο, Φωκίδα

Το Κάλλιο μοιάζει κρυμμένο μέσα στο φράγμα του Μόρνου. Το 1979 το φράγμα κατασκευάστηκε, οι κάτοικοι αποζημιώθηκαν και άφησαν τα σπίτια τους για να φτιάξουν τον οικισμό τους πιο ψηλά. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια η πεδιάδα ανάμεσα στα Βαρδούσια όρη και την Γκιώνα άρχισε γεμίζει με νερό και τα πέτρινα σπίτια του Καλλίου βυθίστηκαν σιγά-σιγά.

Χαρακτηριστικό του χωριού αυτού στη Φωκίδα είναι ότι τα σπίτια ακροβατούν ανάμεσα σε γη και νερό. Ανάλογα με τη στάθμη του νερού εμφανίζονται και εξαφανίζονται δημιουργώντας ένα παράξενο και εντυπωσιακό φαινόμενο.Διαβάστε ακόμα:Το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα – Θαυμάστε το μεγαλείο της εκπληκτικής φύσης! (βίντεο)

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους με το Κάλλιο στη Φωκίδα να έχει ερημωθεί

Ροπωτό, Τρίκαλα

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό Τρικάλων ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Το σαθρό έδαφος υποχωρεί «ρουφώντας» σπίτια και καταστρέφοντας δρόμους.

Ως αποτέλεσμα πολλά από τα κτήρια του ελληνικού αυτού χωριού κατέρρευσαν ή βρέθηκαν σε πολύ επικίνδυνη κλίση, κάτι που καθιστούσε απαγορευτική τη διαμονή των κατοίκων, που έφταναν τους περίπου 800.

Τρίκαλα: Ταξίδι στην πιο cool πόλη της Ελλάδας

Ροπωτό χωριό τρίκαλα κατολίσθηση εκκλησία χωριό φάντασμα

Μάλιστα, μαζί με τα σπίτια, παρασύρθηκε και ο ιερός Ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, που στέκεται επιβλητικός παρά την μεγάλη κλίση που προκάλεσε φθορές στον εσωτερικό και εξωτερικό του χώρο.

Γάβρος, Καστοριά

Ο Γάβρος είναι ένα από τα Κορέστεια της Δυτικής Μακεδονίας, που εγκαταλείφθηκε μετά τη λήξη του Εμφυλίου, όπως συνέβη και με άλλα χωριά, προκειμένου οι κάτοικοι να συνεχίζουν τη ζωή τους σε κάποια μεγαλύτερη πόλη της ευρύτερης περιοχής, ειδικά στην Καστοριά.

Καστοριά: 10 must visit αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις!

Μάλιστα, το συγκεκριμένο ερειπωμένο χωριό έγινε σκηνικό στο έργο «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, καθώς τα πλινθόκτιστα σπίτια που χάνονται σιγά-σιγά ανάμεσα στη φύση και στο έδαφος δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο.

ελληνικά χωριά-φαντάσματα και οι ιστορίες τους όπως στον Γάβρο στην Καστοριά

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,147LikesΚάντε Like
89,104 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ