Αν είστε από εκείνους που βάζουν στο επίκεντρο κάθε ταξιδιού τις νέες πολιτιστικές εμπειρίες και γνώσεις που προσφέρει ο κάθε τόπος, τότε σίγουρα έχετε σκεφτεί να συνδυάσετε μια απόδραση με επισκέψεις σε μουσεία που ακόμα ίσως δεν έχετε ανακαλύψει.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μουσεία που επιβεβαιώνουν πως ο πολιτισμικός μας πλούτος είναι αστείρευτος. Παρακάτω ξεχωρίζουμε πέντε μουσεία σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, που μπορούν να γίνουν αφορμή για ταξιδάκι-αστραπή σε κοντινούς προορισμούς.
Πελοπόννησος: 4 χωριά για το φθινόπωρο
Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας της Τεγέας είναι ένα μικρό πέτρινο μουσείο στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του Δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας (ιδρύθηκε το 1909), πλέον και από τα πιο σύγχρονα, καθώς η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.
Πλήρως ανακαινισμένο σήμερα, αφηγείται την ιστορία της γέννησης και της εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ιερά της και δη το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πιο φημισμένα πελοποννησιακά ιερά. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας απέσπασε Ειδικό Έπαινο («Special Commendation 2016») κατά τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς 2016.
Τι να κάνετε στην περιοχή: Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης τον αρχαιολογικό χώρο Μαντίνειας, αλλά και να βολτάρετε στην Τρίπολη και στα κοντινά χωριά της Αρκαδίας, Λεβίδι και Καψιά.
Πληροφορίες
Αλέα, Τεγέα, Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00 τηλ. 2710 556540, www.tegeamuseum.gr
Το ελληνικό χωριό των…κεραμοποιών!
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. Ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και έχει σκοπό να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας.
Στον εσωτερικό χώρο του μουσείου ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ένα ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής! Οι μικροί επισκέπτες θα χαρούν να ανεβούν στη βάρκα για να δουν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο. Επιπλέον, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντανεύουν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία.
Τι να κάνετε στην περιοχή: Βόλτα στα χωριά της Ορεινής Κορινθίας (Καστανιά, Γκούρα, Τρίκαλα Κορινθίας) για να περπατήσετε σε όμορφες πετρόχτιστες πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια, να αράξετε στις όχθες γαλήνιων λιμνών και να απολαύσετε μια υπέροχη φύση μέσα από σύντομες διαδρομές.
Πληροφορίες
Στυμφαλία Κορινθίας, τηλ. 27470 22296, Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 10.00-17.00, www.piop.gr
Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο δυνατά σημεία της περιοχής. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί διαχρονικά στη μακραίωνη ιστορία της Βοιωτίας μέσα από χαρακτηριστικά ευρήματα, ψηφιακές εφαρμογές, αναπαραστάσεις αλλά και τα ίδια τα μνημεία, όπως ο πύργος και τα αρχιτεκτονήματα στα θεμέλια του κτηρίου.
Τι να κάνετε στην περιοχή: Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στα low profile χωριά του Ελικώνα. Πανέμορφη φύση, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, γραφικοί οικισμοί με αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα και φιλικούς κατοίκους θα σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.
Πληροφορίες
Θρεψιάδου 1, Πλ. Κεραμοπούλου, Θήβα, τηλ. 22620 27913, Καθημερινά 08:00-15:00, www.mthv.gr
πηγή:news.gr