Ένα νησί που ανανεώνεται διαρκώς στον χώρο της γεύσης και της διασκέδασης, διατηρεί ακόµα τις κλασικές αξίες και τις οικογενειακές επιχειρήσεις που για περισσότερες από δύο δεκαετίες υπενθυµίζoυν πως το παραδοσιακό θα είναι πάντα διαχρονικό!
Από τους Τίτη Βελοπούλου ([email protected])
Κατερίνα Φωτοπούλου, Θοδωρή Ρούσση
Photos: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Σοφία Τιμοθέου
Limnios Tavern
Locals’ secret
Since 1995
Αν αναζητάτε τη χαλαρότητα µιας γνήσιας ταβέρνας, ανηφορίστε στον κρυµµένο οικισµό του Αγίου Στεφάνου (µόλις 3 χλµ. από τη Χώρα)… Κρυµµένη σε ένα προνοµιακό µπαλκόνι µε αεροπλανική θέα στο απέραντο γαλάζιο, θεωρείται κοινό µυστικό µεταξύ των ντόπιων που τη γνωρίζουν από το 1995, όταν ο Ληµνιός Μανώλης Κωνσταντάρας την «έστησε» µαζί µε τη Μυκονιάτισσα σύζυγό του και δεινή µαγείρισσα, Μαργαρίτα!
Σήµερα, στο τιµόνι βρίσκεται ο γιος τους, Γιάννης, όµως στην κουζίνα όλα συνεχίζουν να ετοιµάζονται µε µαµαδίστικο τρόπο! Απολαύστε σπιτικά µαγειρέµατα, βασισµένα σε κυκλαδίτικες πρώτες ύλες, χωρίς να λείπουν πιο εµπνευσµένες συνταγές.
Ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια και εποχικά λαχανικά βρίσκουν τον εκφραστή τους σε πενταντόστιµα ορεκτικά και µερακλήδικους µεζέδες. Τip: Δεν φηµίζεται τυχαία για τα ζουµερά παϊδάκια του…
Καθηµερινά, όλο τον χρόνο, 16:00-01:00 (η κουζίνα), Κυρ. από τις 12:00. Αγ. Στέφανος, T. 22890 27814, M. 6932394043, www.limniostavern.com
Αυτές είναι οι νέες αφίξεις που θα συζητηθούν στο νησί των Ανέμων!
Κostantis Μediterraneo
5O YEARS OLD
Με αφορμή τα 50 χρόνια που κλείνει φέτος το beach restaurant Κοstantis, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω…
Αν και η… πατίνα του χρόνου δεν φαίνεται να έχει αφήσει σηµάδια πάνω της, εδώ µιλάµε για µια από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού που µάλιστα φέτος συµπληρώνει µισό αιώνα ζωής!
Κι είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που δυσκολευόµαστε να πιστέψουµε ότι στη θέση που βρίσκεται σήµερα αυτό το εκλεπτυσµένο beach restaurant, το 1967, υπήρξε µια µικρή ταπεινή ταβερνούλα που φίλευε τους ψαράδες που άραζαν εδώ µε τα καΐκια τους και τους ελάχιστους τουρίστες που προσέγγιζαν µε τα πόδια την τότε ερηµική παραλία του Ορνού…
Χωρίς ρεύµα, µε τον πάγο να φτάνει µε τα γαϊδούρια και τις πρώτες ύλες από τον κήπο του παππού Αναστάσιου, ο Κωνσταντής Ζουγανέλης, µερακλής µάγειρας στην κουζίνα, και η σύζυγός του, Δήµητρα, στο service, αρχίζουν να γράφουν τις πιο γευστικές σελίδες στον µυκονιάτικο µύθο…
Έναν µύθο που σήµερα επάξια συνεχίζει η τρίτη γενιά, µε τον γιο τους Τάσο πλέον στο τιµόνι… Έτσι, το εστιατόριο Κοstantis παραµένει µε συνέπεια και σταθερή ποιότητα πιστό στη φιλοσοφία του, µε γνήσια ελληνική κουζίνα και έµφαση στα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά… Όσο για τον χώρο του, ένα προσεγµένο σκηνικό πάνω στη θάλασσα, ντυµένο στα λευκά, µε καλόγουστα φωτιστικά και ναυτικούς κόµπους, µοιάζει µε φυσική συνέχεια της χρυσαφένιας παραλίας…
Από τις κλασικές σπεσιαλιτέ, το ψητό καλαµάρι, το ψάρι ηµέρας στα κάρβουνα, αλλά και τα θρυλικά κεφτεδάκια που δεν απουσιάζουν ποτέ από τον κατάλογο… Έκπληξη, οι λουκουµάδες στο τέλος!
Καθηµερινά 09:00-02:00. Παραλία Ορνού, T. 22890 22837
Nikos Taverna
Traditional flavors
Since 1976
Δεν υπάρχει επισκέπτης του νησιού που να µην έχει περάσει από αυτήν τη γραφική κυκλαδίτικη ταβέρνα που σερβίρει χειροποίητες νοστιµιές της ελληνικής κουζίνας, προσφέροντας µια γνήσια γευστική µυκονιάτικη εµπειρία!
Από τότε που άνοιξε, 41 χρόνια πριν, στο χαρακτηριστικό σοκάκι στην πλατεία της Αγίας Μονής µέχρι και σήµερα, ο ιδιοκτήτης της, Νίκος Σκεπαθιανός, υποδέχεται τους καλεσµένους του µε την πιο ευχάριστη διάθεση, ενώ στην κουζίνα η σύζυγός του, Μαρία, µαγειρεύει πεντανόστιµα πιάτα µε σπιτική φροντίδα και εγγυηµένη ποιότητα µε αγνά τοπικά προϊόντα!
Tip: Αναζητήστε εγκαίρως τραπέζι, αφού οι γεύσεις του είναι… περιζήτητες!
Best for
• Tα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά απευθείας από τα καΐκια του νησιού!
• To location, σε ένα γραφικό σοκάκι, ένα βήµα από τον Γιαλό
• Tα λαχανικά και τα κρεατικά κατευθείαν από την οικογενειακή φάρµα
Καθηµερινά 12:00-01:30.
Αυτό το beach concept στη Μύκονο συνδυάζει τις υψηλές υπηρεσίες με τη zen φιλοσοφία!
Μαθιός
Since 1984
Σταθερή αξία η οικογενειακή ταβέρνα Μαθιός, γράφει τη δική της ιστορία από το 1984 ατενίζοντας πλέον το Νέο Λιµάνι. Με την τρίτη γενιά στο τιµόνι, συνεχίζει µέσα σε ένα νησιώτικο σκηνικό να τιµά τη γνήσια ελληνική κουζίνα. Στα συν, τα σπιτικά πρωινά! Καθηµερινά 08:00-12:00 (πρωινό), 12:00-01:00 (η κουζίνα). Τούρλος
Ελιά
Since 1969
Oικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί εδώ και 48 χρόνια πάνω στη χρυσαφένια αµµουδιά της Ελιάς συνεχίζει την επιτυχηµένη πορεία της µε το απολαυστικό µεσογειακό µενού θαλασσινών κυρίως γεύσεων κι έντονη τη σφραγίδα της τοπικής παράδοσης. Από €20. Καθηµερινά 08:30-23:00 (08:30-12:30 το πρωινό/12:30-23:00 η κουζίνα). Ελιά, Τ. 22890 71204, www.mykonoselia.gr
Κούνελας
Since 1967
Παραδοσιακό ταβερνάκι σε µία από τις οµορφότερες αυλές της Χώρας, που φηµίζεται εδώ και µισό αιώνα για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Εξαιρετικές επιλογές, επίσης, σε σπαγγέτι και ριζότο, επιλεγµένα πιάτα κρεατικών, λαχταριστά επιδόρπια και κρασί από εγχώριο αµπελώνα (εµφιαλωµένο και χύµα). Secret: Η κρυµµένη αυλή µε τα λιγοστά τραπέζια! Από €30. Καθηµερινά 18:00-02:30. Σβορώνου 1, Γιαλός, Τ. 22890 28220
Μικρή Βενετία: Το party από το πρωί μέχρι το βράδυ…
Pasta Fresca Barkia
Excellent service
Since 1978
Με διαχρονική παρουσία στη γειτονιά της Μπαρκιάς από το 1978, δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς ήταν το πρώτο ιταλικό εστιατόριο που πριν από 40 χρόνια σύστησε στη Μύκονο τα φρέσκα χειροποίητα ζυµαρικά!
Κι από τότε αυτή η οικογενειακή επιχείρηση µε τον «ανήσυχο» ιδιοκτήτη συνεχίζει την επιτυχηµένη συνταγή, που δεν είναι άλλη από χειροποίητες πίτσες µε σπιτικό ζυµάρι, αλλά και δεκάδες είδη ζυµαρικών, που ετοιµάζονται a la minute µε τις πιο αγνές πρώτες ύλες.
Eκλεκτές προτάσεις µε κρέας (must το ossobuco!) και ψάρι δεν λείπουν από το πληθωρικό µενού! Στα συν, η ανανεωµένη οινική του λίστα!
Tip: Για χάζι επιλέξτε τα τραπεζάκια στο κεντρικό καλντερίµι, αλλιώς το ήσυχο πατάρι ή το secret µπαλκονάκι για ένα χαλαρό δείπνο! Από €20. Καθηµερινά 13:30-03:00. Κουζή Γεωργούλη 15, Τ. 22890 22563, 27008, www.pastafrescabarkia.com
Tαβέρνα Tάσος
Since 1962
Εδώ και 55 χρόνια αποτελεί διαχρονικό προορισµό για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και µία από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού! «Φωλιασµένη» στην παραλία της Παράγκας, σε ένα χαλαρό περιβάλλον πάνω στη θάλασσα, είναι must επιλογή ντόπιων και επισκεπτών για φρέσκο ψάρι αλλά και σπιτικά µαγειρευτά. Aπό €15. Καθηµερινά 12:00-23:00. Παράγκα, Τ. 22890 23002
Kostas Restaurant
Since 1963
Στην καρδιά της Χώρας, σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, σπιτικά µαγειρευτά και εύγευστους µεζέδες σε µια απαράµιλλη οικογενειακή ατµόσφαιρα. Από €20. Καθηµερινά 12:00-01:00. Μητροπόλεως 5, Χώρα, Τ. 22890 23326
Thalassa
Since 1966
Συνεχίζει ένα γαστρονοµικό ταξίδι 51 χρόνων στον Καλαφάτη. Το εκλεπτυσµένο σκηνικό πάνω στη θάλασσα και η ελληνική κουζίνα µε τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά διατηρούν τον πήχη ψηλά. Από €30. Καθηµερινά 12:00-01:00. Παραλια Καλαφάτης, Τ. 22890 71367
Sea Satin Market
Since 1986
Από τα πιο δηµοφιλή στέκια εδώ και τρεις δεκαετίες ξεχωρίζει τόσο για τη µοναδική τοποθεσία του δίπλα στο κύµα και κάτω από τη σκιά των ανεµόµυλων όσο και για τη fun διάθεσή του που «σµίγει» µε το φαγητό και τη διασκέδαση µε «δυνατές» ελληνικές µουσικές! Καθηµερινά από 18:30 – όσο πάει! Μικρή Βενετία, Τ. 22890 24676
Προορισμός Αγράρι: Σε αυτή την vintage παραλία θα γνωρίσετε το άλλο… πρόσωπο της Μυκόνου!
Nikolas Taverna
50 Years Old
Δεν υπάρχει επισκέπτης στο νησί που να µην έχει καθίσει έστω και µια φορά στα τραπεζάκια του πάνω στην άµµο… Ήταν το 1967 στην αποµονωµένη τότε παραλία της Αγίας Άννας, στην Παράγκα, όταν ο Νικόλας και η Κατερίνα Δαχτυλίδη άνοιξαν αυτό το οικογενειακό ταβερνάκι δίπλα στο κύµα. Τότε δεν υπήρχε δρόµος και κουβαλούσαν οι ίδιοι τις πρώτες ύλες µε γαϊδουράκια.
Σήµερα, µισό αιώνα µετά, στο ίδιο αυθεντικό σκηνικό, τα παιδιά τους, Κώστας και Άννα, µαζί µε το εγγόνι τους, Νικόλα (µε τη δική του πλέον οικογένεια), διατηρούν την αυθεντικότητα αυτής της ξακουστής ταβέρνας που φηµίζεται για τα ντόπια κρέατα, τα φρέσκα ψάρια που ψαρεύουν καθηµερινά οι ίδιοι, αλλά και τα σπιτικά µαγειρευτά! Tip: Όλα τα ζαρζαβατικά και τα λαχανικά προέρχονται από το µποστάνι τους! Must taste: Οι γαρίδες µε σάλτσα ούζου. Από €18. Καθηµερινά από τις 09:00-12:00 (πρωινό), 12:00-22:30. Αγία Άννα, Παράγκα, Τ. 22890 25264, 23566, www.nikolas-taverna.com
Thalami Bar
Since 1965
Στα 52 χρόνια λειτουργίας του έχει περάσει όλο το διεθνές jet set! Το πρώτο bar που άνοιξε στο νησί και µάλιστα αποκλειστικά µε ελληνική µουσική δίνει ακόµα δυναµικό «παρών» στις µυκονιάτικες νύχτες. Ο undercover χώρος του κάτω από το δηµαρχείο γεµίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ µε τον πιο κεφάτο κόσµο που πάντα καταλήγει εδώ after hours. Καθηµερινά από τις 23:00.
Γιαλός (κάτω από το Δηµαρχείο), Τ. 22894 00113
Veranda
Since 1990
Σε ένα από τα πιο όµορφα καπετανόσπιτα (του 1713) στη Μικρή Βενετία, το Veranda cocktail bar από τις αρχές του 1990 µε ψαγµένες µουσικές από rock µέχρι funky και soul έχει κάθε λόγο να καυχιέται για τον χώρο του! Μοναδικά cocktails µε θέα τους µύλους είναι µερικά ακόµα από τα δυνατά χαρτιά του! Καθηµερινά από τις 08:30. Μικρή Βενετία, Τ. 22890 27400
Argo Bar
Since 1984
Με σταθερή παρουσία εδώ και 33 χρόνια, δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις! Η έντονη rock µουσική, τα cocktails και o παρεΐστικος κυκλαδίτικος χώρος του το καθιστούν must επιλογή στη νυχτερινή περαντζάδα. Καθηµερινά (όλο τον χρόνο) από τις 18:00.Κουζή Γεωργούλη 43, Μ. 6957 149413
Caprice
Since 1984
Ένα µυθικό όνοµα άρρηκτα συνδεδεµένο µε το µυκονιάτικο nightlife που κατέχει τη συνταγή της επιτυχίας για ξέφρενα βράδια. Καθηµερινά από τις 18:30. Μικρή Βενετία, T. 22890 23541
Άστρα
Since 1983
Μετατρέπει τις νύχτες σε ανεπανάληπτη εµπειρία µε την εξαιρετική ατµόσφαιρα, το design του, τα εκπληκτικά cocktails και τις µουσικές επιλογές του. Στα 34 χρόνια παρουσίας του αποτελεί το δηµοφιλέστερο place to be. Καθηµερινά από τις 20:00. Τρία Πηγάδια, Τ. 22890 24767
Galleraki
Sunset ritual
Since 1989
Είναι ένα από τα ελάχιστα bars που εδώ και 28 χρόνια παραµένουν πιστά στην ίδια φιλοσοφία! Μάλιστα, το συγκεκριµένο, εξαιτίας του θρυλικού ηλιοβασιλέµατος στη Μικρή Βενετία, µύησε τους επισκέπτες στην τελετουργία… της sunset hour! Με αισθητική µυκονιάτικου σπιτιού (χτίστηκε το 1800 για να φιλοξενήσει τους αρχαιολόγους της Δήλου), τη µουσική από τον Μυκονιάτη ιδιοκτήτη Δαµιανό Γρυπάρη να αποπνέει ροκ διάθεση και την cocktail list του να ανανεώνεται κάθε χρόνο µε sexy, παιχνιδιάρικους συνδυασµούς, θεωρείται must στάση!
Special cocktail: Tο θρυλικό «Katerinaki», µε µυστική συνταγή! Tip: Ραντεβού στις 20:00 για να προλάβετε µια θέση στο µπαλκόνι του µε την καλύτερη θέα! Καθηµερινά 10:00 – όσο πάει (µέχρι τις 18:00 café-snacks). Μικρή Βενετία, Τ. 22890 27188, www.galleraki.com
Άρωµα
Your meeting point
Since 1996
Ήταν το 1996 όταν η Βασιλική Μαντάκη και ο Κυριάκος Νικολακόπουλος, κατ’ επιλογήν Μυκονιάτες, άνοιξαν στο Ματογιάννι ένα cozy µπαράκι για να υποδέχονται φίλους. Λιτός, κυκλαδίτικος, arty και φίνος ο χώρος του… Το Άρωµα µε τη χαρακτηριστική καµάρα γίνεται από τις πιο πολυφωτογραφηµένες γωνιές απ’ όπου παρελαύνει όλη η enfant gâté…
Στο ίδιο στυλ και µε την ίδια επιτυχηµένη συνταγή -ποιοτικό ποτό, ψαγµένες µουσικές του «κόσµου» από γνωστούς DJs και φιλική διάθεση- διανύει πλέον την τρίτη δεκαετία του… Το πρωί µάς λέει «καληµέρα» µε καλό καφέ, πρωινά και φρέσκους χυµούς, ενώ το βράδυ τα ακριβοθώρητα λιγοστά τραπέζια του µε θέα την κοσµική περαντζάδα γίνονται ανάρπαστα!
Tip: Το απόγευµα (19:00-23:00), και µέχρι να µπει σε πιο χορευτικούς ρυθµούς, είναι ιδανική ώρα για να ένα aperitivo ή ένα δροσερό cocktail πριν από το δείπνο! Καθηµερινά από τις 09:00. Ανδρόνικου & Ενόπλων Δυνάµεων, Χώρα, Τ. 22890 27148 FB Aroma Bar Mykonos
Πηγή: Best in travel Mykonos
Διαβάστε τα πάντα για τη Μύκονο στο ολοκαίνουριο Best in Travel Mykonos!