Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, βάζοντας μας στη διαδικασία να προσέχουμε τι πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια και τι στους ειδικούς κάδους.
Κι αν νομίζετε ότι ανακυκλώνονται μόνο μικρά και άχρηστα αντικείμενα, πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι ακόμα και τα παλιά αεροσκάφη, που προορίζονται για απόσυρση, αξιοποιούνται πλήρως μέσω της ανακύκλωσης;
Κι όμως, δεν είναι οι τουαλέτες το πιο βρώμικο σημείο στα αεροπλάνα! Θα πάθετε πλάκα!
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Μέχρι το 2020 αναμένεται να παροπλιστούν περίπου 12.000 αεροπλάνα και επιπλέον 2000-3000 εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλειφθεί σε όλο τον κόσμο.
Όταν ένα αεροσκάφος δεν είναι πλέον ασφαλές για να πετάξει αποσύρεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους αποθήκευσης. Αυτοί οι χώροι όμως δεν μπορούν να τα φιλοξενούν για πάντα. Βρέθηκαν λοιπόν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος, άκρως ευφάνταστοι και μοναδικοί, που δίνουν μια δεύτερη ζωή σε διάφορα κομμάτια του αεροσκάφους και πολλές φορές και στο σύνολο του!
Έπιπλα
Φουτουριστικά καρφιά, κομψές καμπύλες, αστραφτερές επιφάνειες και αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτοί είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που οι σχεδιαστές επίπλων λατρεύουν τα κομμάτια των παλιών αεροπλάνων.
Η εταιρεία Motoart στην Καλιφόρνια έχει ήδη κατασκευάσει σέξι κρεβάτια, τραπέζια, καρέκλες και γλυπτά κατασκευασμένα από αποδομημένα αεροπλάνα.
Παράλληλα, η εταιρεία Bordbar στη Γερμανία ήταν η πρώτη που σκέφτηκε να δημιουργήσει πολυλειτουργικά και διακοσμητικά έπιπλα από τα καροτσάκια που χρησιμοποιούν οι αεροσυνοδοί. Τα μετέτρεψαν σε ντουλάπι ή mini bar, με ράφια, γυάλινη μπροστινή επιφάνεια και φωτισμό LED .
Η επίσης γερμανική Skypak ειδικεύεται επίσης στην πώληση πολυτελών τρόλεϊ, με περίτεχνα σχέδια, όπως το διακοσμημένο με χρυσό 24 καρατίων καροτσάκι ή αυτό που καλύπτεται από 82.000 κρύσταλλα Swarovski.
Πλακίδια τοίχου και δαπέδου
Το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αεροσκαφών διαφέρει από την απλή μορφή, που όλοι γνωρίζουμε. Λόγω των ιδιαίτερων κραμάτων που περιέχει είναι πιο ανθεκτικό και επίσης δύσκολο να ανακυκλωθεί.
Το δομικό υλικό Bio – Luminum, που κατασκευάζεται από την αμερικάνικη εταιρεία ETC Coverings είναι κατασκευασμένο από πλήρως ανακυκλωμένο αλουμίνιο αεροσκαφών.
Σκάφος
Ένα πρώην Boeing 307 του 1939 μετατράπηκε σε ένα σκάφος, που μπορεί να φτάσει έως και 13 κόμβους. Το σκάφος έχει ένα αξέχαστο όνομα, Cosmic Muffin και ενοικιάζεται για εκδρομές από το Fort Lauderdale της Φλόριντα.
Ο αρχιτέκτονας David Hertz σχεδίασε το Wing House, ένα μέγαρο στο Malibu κατασκευασμένο από ένα ολόκληρο Boeing 747.
Το πιο προφανές εναέριο χαρακτηριστικό είναι η καμπυλόγραμμη οροφή , κατασκευασμένη από τα φτερά του πρώην αεροπλάνου.
Ξενοδοχείο
Το Costa Verde είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, που βρίσκεται σε ένα τροπικό δάσος της Κόστα Ρίκα και αποτελείται από ένα ανακυκλωμένο Boeing 727 .
Παρά τα κομμένα φτερά του, στο εξωτερικό μοιάζει με ένα αεροσκάφος έτοιμο να πετάξει πάνω από τον Ειρηνικό.
Η άτρακτος που περιβάλλει τα δύο υπνοδωμάτια του είναι άθικτη. Εκτός από το χαρακτηριστικό σχήμα, στο άνετο εσωτερικό του αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα ξύλινο μπανγκαλόου παρά σε ένα αεροσκάφος.
Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης θα βρείτε το οικονομικό κατάλυμα Jumbo Stay, έναν ξενώνα χτισμένο σε ένα Boeing 747, γνωστό ως Jumbo Jet .
Τεχνητός ύφαλος
Τα περισσότερα αεροπλάνα προσπαθούν να αποφύγουν τη βύθιση σε μεγάλα υδατικά συστήματα.
Αλλά, εάν το αεροπλάνο είναι άδειο, τότε μπορεί να βυθιστεί στη θάλασσα για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου.
Κιτς στους αιθέρες! Δες τα πιο άσχημα αεροπλάνα που πέταξαν ποτέ!
Η εταιρεία Artificial Reef Society στην Βρετανική Κολομβία χρησιμοποίησε για το λόγο αυτό ένα Boeing 737 μετατρέποντας το σε φιλόξενο χώρο για την αναπαραγωγή και διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής.