Η Ισπανία είναι μια χώρα με υπέροχη μεσογειακή κουζίνα, με πιάτα γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κουζίνα της διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, είναι όμως γεγονός πως, ό,τι κι αν δοκιμάσει κανείς, δε θα τον απογοητεύσει. Εμείς σας παρουσιάζουμε έξι χαρακτηριστικά ισπανικά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στην πανέμορφη χώρα.
Paella
Είναι αναμφίβολα το διασημότερο ισπανικό φαγητό στον κόσμο και ένα πιάτο με τόσες διαφορετικές γεύσεις που θα απογειώσει τις αισθήσεις σας! Φτιάχνεται με ρύζι άρωματισμένο με σαφράν και γαρίδες, ενώ προστίθενται διάφορα θαλασσινά όπως μύδια και καλαμάρια, ψιλοκομμένα λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά, καθώς και καλαμπόκι, μαϊντανός, κλπ. Έχει Αραβικές καταβολές αλλά συναντάται σε ολόκληρη την Ισπανία.
Τortilla española, ή αλλιώς, ισπανική ομελέτα
Αυγά, πατάτες, κρεμμύδια, Μπορεί να ακούγεται σαν μια συνηθισμένη ομελέτα, αλλά η ισπανική τορτίγια είναι ένα από τα εθνικά “μαμαδίστικα” φαγητά της χώρας. Εφευρέτης της ομελέτας αυτής θεωρείται ο Ισπανός στρατιωτικός Thomas Zumalacárregui που σταμάτησε πεινασμένος στο σπίτι ενός χωρικού κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η γυναίκα είχε μόνο αυγά, κρεμμύδια και πατάτες, και τα έβαλε στο τηγάνι. Ο στρατιώτης ενθουσιάστηκε τόσο, που διέδωσε αμέσως το υπέροχο έδεσμα.
Salmorejo
Πρόκειται για μια κρύα σούπα, λιγότερο γνωστή και πιο πηχτή και κρεμώδης από το πασίγνωστο γκασπάτσο. Και τα δυο είναι διάσημα ισπανικά πιάτα. Αυτή η σούπα φτιάχνεται από ντομάτες, ψωμί, ελαιόλαδο, σκόρδο, ξίδι. Δοκιμάστε την, είναι απλά υπέροχη!
Gambas al ajillo
Πρόκειται για ένα κλασικό tapa, δηλαδή ένα σνακ που συνοδεύει το ποτό στο μπαρ, που θα συναντήσετε σε όλη την Ισπανία. Είναι αυτό που περιγράφει και το όνομά του: φρέσκιες γαρίδες σωταρισμένες σε μπόλικο ελαιόλαδο με σκόρδο. Μιαμ!
Cochinillo asado
Το όνομά του σημαίνει ψητό γουρουνάκι, και είναι ένα πιάτο που σερβίρεται σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Αυτό που είναι μοναδικό είναι ότι τα γουρουνάκια είναι μόνο 4-5 εβδομάδων, γεγονός που κάνει το κρέας τους πολύ τρυφερό και νόστιμο.
Croquette
Ένα ακόμα πιάτο που θα συναντήσετε σχεδόν σε κάθε εστιατόριο και μπαρ της Ισπανίας, είναι οι κροκέτες, δηλαδή παναρισμένο ρολό με οποιοδήποτε υλικό, όπως jamon serrano, ή γαρίδες. Παρόλο που είναι πολύ διάσημο στην Ισπανία, έχει γαλλικές ρίζες, αλλά οι ντόπιοι το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο!