Το Μαρόκο είναι διάσημο για πολλά πράγματα. Μερικά από αυτά είναι τα πολυσύχναστα σουκ στο Μαρακές, οι γαλάζιοι δρόμοι του Λααγιούν, και οι χιονισμένες βουνοκορφές του Oukaimeden. Είναι επίσης γνωστό για την πολυδιάστατη και ποιοτική κουζίνα. Τα μπαχαρικά όπως το σαφράν και η κανέλλα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και κάνουν τα πιάτα και τις σούπες να αναδύουν μοναδικά αρώματα. Τέλος, οι παραλιακές πόλεις όπως η Εσσαουίρα είναι γεμάτες με ολόφρεσκα θαλασσινά, ενώ στα παζάρια της χώρας (ανακαλύψτε μαζί μας τις μαγευτικές του αγορές) θα απολαύσετε υπέροχο street food. Εμείς έχουμε φτιάξει μια λίστα με τα 5 καλύτερα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στο Μαρόκο.
1. Ταζίν
Πρόκειται για το πιο θρυλικό μαροκινό πιάτο, τόσο δημοφιλές που είναι σχεδόν αδύνατο να μην το δοκιμάσετε. Από υπαίθριους πάγκους στο δρόμο, μέχρι ακριβά εστιατόρια, βρίσκεται σε όλα τα μενού σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι ουσιαστικά ένα στιφάδο που προέρχεται από τη βόρεια Αφρική. Μαγειρεύεται στο ομώνυμο πήλινο σκεύος, το ταζίν, που αποτελείται από δυο μέρη, μια κυκλική βάση και ένα κωνικό καπάκι, που “αιχμαλωτίζει” τον ατμό και προσδίδει υγρασία στο φαγητό, το οποίο χρειάζεται πολύ λίγο νερό. Το ταζίν περιλαμβάνει κρέας και λαχανικά μαγειρεμένα σε χαμηλή φωτιά και είναι πολύ τρυφερό και γευστικό. Τα μπαχαρικά είναι συστατικό-κλειδί, με πρωταγωνιστές την κανέλα, το τουρμερίκ, το τζίντζερ, το κύμινο και το σαφράν. Κάποιες συνταγές περιέχουν και ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Οι πιο συχνές εκδοχές του ταζίν είναι με κοτόπουλο, λαχανικά ή κεφτέδες με τηγανιτό αυγό. Δοκιμάστε επίσης ταζίν με αρνί, αμύγδαλα.
2. Κους κους
Είναι ένα πιάτο με νοτιοαφρικανική προέλευση που θεωρείται βολικό και ευκολοσυνδύαστο στην κουζίνα. Είναι φθηνό, εύκολο στην αποθήκευσή του και μη ευπαθές. Είναι πολύ θρεπτικό και συνοδεύει μια πληθώρα φαγητών. Πρόκειται για μικρές μπαλίτσες από σιμιγδάλι που μαγειρεύονται στον ατμό μέσα σε μια μεγάλο μεταλλικό σκεύος. Συνδυάζεται με πιάτα κρεατικών και λαχανικών, ενώ υπάρχει και η γλυκιά εκδοχή του που λέγεται σέφα, και μαγειρεύεται με αμύγδαλα, ζάχαρη και κανέλλα και σερβίρεται με γάλα με απόσταγμα άνθους πορτοκαλιού.
Παστίλα ή Μπαστίλα
Πρόκειται για μια αλμυρή πίτα με ανάμεικτη αραβική και ανδαλουσιακή προέλευση. Παρόλο που δε συναντάται πια στην Ισπανία, είναι πιθανό να γεννήθηκε όταν η Ισπανία και το Μαρόκο ήταν υπό μαυριτανική κυριαρχία. Εκείνη την εποχή, υπήρξαν πολλές ανταλλαγές στις παραδόσεις και την κουλτούρα των δυο λαών. Φτιάχνεται από πολύ λεπτό και προσεκτικά ανοιγμένο φύλλο werqa, γεμιστό με κρέας, κρεμμύδι, μαϊντανό και μπαχαρικά, δεμένα με σπασμένο αυγό. Μετά το ψήσιμο, η πάνω στρώση πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη και κανέλλα, συχνά και με αμύγδαλα.
Ζααλούκ
Η μελιτζάνα είναι ένα πρωταγωνιστικό συστατικό σε πολλά μαροκινά πιάτα. Το διάσημο συνοδευτικό ζααλούκ είναι ένα από αυτά, και περιέχει μελιτζάνα, ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο κόλιανδρο, ενώ η πάπρικα και το κύμινο δίνουν στο μείγμα μια μοναδική καπνιστή γεύση. Συχνά συνοδεύει σαλάτες, καθώς και κεμπάπ και ταζίν, ενώ απλώνεται και πάνω σε μαροκινές πιτούλες ή ψωμί.
Χαρίρα
Αυτή η Βερβερικής προέλευσης σούπα πήρε το όνομά της από την αραβική λέξη “harir” που σημαίνει “μεταξωτό”. Είναι διάσημο στην περιοχή Μαγκρέμπ της Βόρειας Αφρικής και παραδοσιακά σερβίρεται τη δύση για να σπάσει τη νηστεία στο Ραμαζάνι. Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες το βρίσκουν σε πολλά μαροκινά εστιατόρια, είτε ως ορεκτικό είτε ως ελαφρύ σνακ. Οι συνταγές ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, αλλά τα βασικά υλικά είναι η ντομάτα, οι φακές, τα ρεβύθια και τα μπαχαρικά, με λίγο κρέας. Γαρνίρεται με χυμό λεμονιού και τουρμερίκ και πήζει με ένα συστατικό που λέγεται tadouira.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: