Το Παρίσι μπορεί να είναι η πρωτεύουσα της υψηλής γαστρονομίας και των πολυσύχναστων μπιστρό, αλλά το παριζιάνικο γαστρονομικό τοπίο έχει εξελιχθεί ριζικά με την πάροδο των ετών, ώστε να αντικατοπτρίζει μια μεγάλη ποικιλία από γαστρονομικές εμπειρίες, επιρροές, γεύσεις και ατμόσφαιρες. Κάποια στιγμή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα αφήσετε μια ζεστή πίτα γεμισμένη με βοδινό μπουργκινιόν για μεσημεριανό γεύμα και θα επιλέξετε ένα μενού γευσιγνωσίας πολλαπλών πιάτων με κινηματογραφική παρουσίαση, ενώ θα κοιτάζετε τον Σηκουάνα…
Από τα κλασικά που δεν πρέπει να χάσετε σε ένα ταξίδι στο Παρίσι μέχρι τους νεότερους και αξιόλογους γαστρονομικούς προορισμούς της πόλης, η λίστα που θα δείτε με τα καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι αναδεικνύει γεύματα που ξεχωρίζουν… από εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας μέχρι οικονομικά προσιτά, αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια στη γαλλική πρωτεύουσα!
Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Παρίσι δείτε:
📍Τα 30 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παρίσι αυτή τη στιγμή
📌48 Πώς θα περάσετε 48 ώρες στην «πόλη του φωτός»
🏙 Ποιες είναι οι καλύτερες συνοικίες στο Παρίσι για να μείνεις
📍Τα 20 κορυφαία αξιοθέατα στο Παρίσι
🌮 Οι καλύτερες κρεπερί στο Παρίσι
🥐 Οι 19 καλύτερες boulangeries στο Παρίσι
🏙 Τα καλύτερα ρομαντικά ξενοδοχεία στο Παρίσι
Τα 30 καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι
1.Clover Grill
Ένα μοντέρνο γαλλικό steakhouse που ταιριάζει τόσο για επαγγελματικό γεύμα όσο και για ένα μακροσκελές γεύμα μεταξύ φίλων, το Clover Grill, από τον βραβευμένο σεφ Jean-François Piège, είναι ένα κομψό σημείο δημοφιλές στο πλήθος της μόδας και των μέσων ενημέρωσης. Ο σεφ βρήκε μια τοποθεσία με έναν αρκετά μεγάλο χώρο για να χωρέσει ένα προσαρμοσμένο ντουλάπι κρεάτων καθώς και δύο τραπεζαρίες. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι ο προφανής πρωταγωνιστής της παράστασης εδώ – φιλέτο, prime rib ως μπιφτέκι – αλλά μην παραβλέψετε τα υψηλά ορεκτικά, όπως το ταρτάρ ντομάτας με βασιλικό και straciatella ή ένα gravlax (σκανδιναβικός τρόπος παρασκευής αλίπαστων ψαριών) από άγριο λαβράκι με λεμόνι και άνηθο. Υπάρχουν θεϊκές κοκκινιστές γαρίδες και ντόπιο ψάρι, που σερβίρονται με μια επιλογή από σάλτσες. Παραγγείλετε τα churros για επιδόρπιο, το οποίο θα ονειρεύεστε πολύ καιρό αφού φύγετε από το εστιατόριο!
Τιμή: €100+ / άτομο
2. Espadon
Η σεφ Eugénie Béziat είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη γαστρονομική κυριαρχία του Espadon, του μακροχρόνιου θεσμού εστίασης του Ritz Paris. Η 40χρονη σεφ μεγάλωσε στη Γκαμπόν, το Κονγκό και την Ακτή του Ελεφαντοστού και έχει κερδίσει ένα αστέρι Michelin στο La Flibuste στη Γαλλική Ριβιέρα. Στο πιάτο εδώ, η προέλευσή της, οι αναμνήσεις και η βαθιά δεξαμενή γεύσης της είναι αναμφισβήτητες πηγές έμπνευσης, αλλά ποτέ δεν οδηγούν σε μια περιοχή “fusion”. Το μενού είναι δυναμικό από το πρώτο πιάτο: φρέσκα μυρωδικά σε τζελ γιούζου και συνεχίζει με ένα κοκκινιστό κέικ ντομάτας με δεντρολίβανο, συνοδευόμενο από γκρέιπφρουτ και γρανίτα από το φυτό γεντιανή. Ένα στρείδι στη σχάρα σερβίρεται με σάλτσα από νεροκάρδαμο Para, ένα φυτό της Μαδαγασκάρης που καλλιεργείται στην περιοχή του Παρισιού (πολλά άλλα συστατικά προέρχονται από τους λαχανόκηπους του ίδιου του Ritz) που σερβίρεται με ταρτάρ στρειδιού… και όχι μόνο!
Τιμή: €100+ / άτομο
3.Allard
Το Allard είναι ένα από τα τελευταία στο είδος του κλασικά γκουρμέ μπιστρό (εύστοχος αν και απαρχαιωμένος όρος) στα οποία επιστρέφετε ξανά και ξανά. «Εδώ, η ομορφιά είναι και στο χώρο και στο πιάτο». Από πιάτα, ξεχωρίζουν η πάπια με τις πράσινες ελιές, τα βατραχόποδα, το καλκάνι ποσέ και φουά γκρα πάπιας που παρασκευάζονται όπως πρέπει και χωρίς περιττά ώστε να αναδειχθεί η πλούσια γεύση, η τεχνική και η δημιουργικότητα του κάθε πιάτου.
Τιμή: €100+ / άτομο
4. La Tour d’Argent
Αυτός ο φάρος της γαλλικής γαστρονομίας με θέα στον Σηκουάνα χτίστηκε ως πανδοχείο τον 16ο αιώνα και μόλις τον 19ο αιώνα έγινε το εστιατόριο όπως το ξέρουμε σήμερα. Αν υπήρχε ποτέ μέρος για να αφήσετε το γεύμα σας στον σεφ, αυτό είναι στο La Tour d’Argent. Ή αν οι εκπλήξεις δεν σας ενδιαφέρουν, επιλέξτε το μενού γευσιγνωσίας πολλών πιάτων που περιλαμβάνει πιάτα από τη μακρόχρονη ιστορία του εστιατορίου που έχουν ενημερωθεί από τον σεφ Yannick Franques, βραβευμένος ως Meilleur Ouvrier de France (MOF) που ανέλαβε την κουζίνα πριν από τρία χρόνια. Αν σας αρέσει η πάπια, εδώ η συνταγή είναι μοναδική από τα τέλη του 1800. Αν το κρέας δεν σας εμπνέει, τα πάντα, από ψάρι μέχρι πιάτα με βάση τα φυτά είναι ισορροπημένα και υπέροχα. Με 300.000 μπουκάλια στην κάβα και 15.000 διαφορετικές αναφορές, αυτός είναι απολύτως ο προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού. Στο δρόμο προς το ασανσέρ, δώστε προσοχή στις φωτογραφίες και τα αποκόμματα εφημερίδων όλων των παγκοσμίου φήμης προσωπικοτήτων, από τον JFK μέχρι την Angelina Jolie, που έχουν δειπνήσει στο εστιατόριο.
Τιμή: €100+ / άτομο
5.Benoit Paris
Tα πιάτα από αυτό το κλασικό μπιστρό βραβευμένο με αστέρι Michelin, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1912, μοιάζουν με ταξίδι στο παρελθόν και εικόνες νεκρής φύσης από τη σειρά Time-Life “Foods of the World”. Σαλιγκάρια που λούζονται με βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό και ζεστή μπαγκέτα – ο ιδανικός συνδυασμός για να απολαύσετε τη σάλτσα με την οποία πίνετε και την τελευταία σταγόνα, cassoulet, πατέ, σκωτσέζικο σολομό με σάλτσα Béarnaise, χτένια ψητά με πράσο, ένα τέλειο πιάτο τυριού, ακόμη και κρέπες Σουζέτ.
Τιμή: €100+ / άτομο
6. Le52 (Le 52 Faubourg Saint Denis)
Ένα στέκι για ντόπιους του 10ου διαμερίσματος και άλλους επαγγελματίες της περιοχής που αγαπούν την προσβασιμότητα της μορφής μιας νεομπρασερί που βοήθησε ο Charles Compagnon, γνωστός Γάλλος εστιάτορας, να γίνει πρωτοπόρα. Πρόκειται για εστιατόρια που ασχολούνται όχι μόνο με το φαγητό, αλλά και με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και την άνεση των πελατών. Το μενού αλλάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα και είναι αυτή η ατελείωτη ποικιλία που κάνει το κοινό του —περιστασιακά και εκτός πόλης— να επιστρέφει. Εκτός από τα πιο κλασικά πιάτα με κρέας και ψάρι, μπορεί να βρείτε επίσης σαρδέλες, σκουμπρί, λαχανικά με ρίζα όπως αγκινάρες Ιερουσαλήμ και πουλερικά, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ένα προσιτό αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρον γεύμα.
Τιμή: €€
7.Septime
Τα γεύματα σε αυτόν τον ζεστό χώρο ξεκινούν με εκλεκτά, δημιουργικά, εστιασμένα σε φυτά και λαχανικά πιάτα που αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες. Ο σεφ Grébaut είναι μάστορας στο να ξεχωρίζει τις γεύσεις σε κάθε συστατικό και να παίζει με τις υφές. Δεν είναι ασυνήθιστο να απολαύσετε ένα μείγμα ωμού και μαγειρεμένου (με διάφορες μεθόδους) στο ίδιο πιάτο.
Τιμή: €100+ / άτομο
8. Substance
Για το ήσυχο 16ο διαμέρισμα, το Substance είναι ένα αναζωογονητικό vibe. Περιμένετε ένα χαλαρό —αλλά απαιτητικό— κοινό τα βράδια. Πρόκειται για πελάτες που είτε γνωρίζουν καλά το βιογραφικό του σεφ Matthias Marc (υποψήφιος κορυφαίος σεφ), για γνώστες της σαμπάνιας ή για ντόπιους του Δυτικού Παρισιού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εδώ είναι η επιλογή σαμπάνιας, με περισσότερες από 180 cuvées τόσο από γνωστούς οίκους όσο και από μικρούς παραγωγούς. Το Substance, που πήρε το όνομά του από ένα κορυφαίο αφρώδη οίνο, είναι το μόνο εστιατόριο στο Παρίσι που σερβίρει το Jacques Selosse Initial Brut cuvée. Για φαγητό, μπορείτε να βρείτε γαλακτώματα πατάτας με αυγά πέστροφας και τουρσί κρεμμύδια, κατσικίσιο τυρί και κανελόνια παντζαριού και πολλά πιάτα φυτικής προέλευσης (φροντίστε να προσδιορίσετε τυχόν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες αμέσως μόλις λάβετε το μενού). Από την αρχή μέχρι το τέλος, τα πιάτα είναι εκλεπτυσμένα και μοντέρνα, βασισμένα στην εποχικότητα και τις τοπικές πηγές που περιμένουν οι επισκέπτες από τα καλύτερα γαλλικά εστιατόρια.
Τιμή: €100+ / άτομο
9. Breizh Café
Το Breizh προσφέρει, πολύ απλά, την καλύτερη κρέπα βρετονικού στιλ στο Παρίσι. Και ενώ δεν είναι περίπλοκο, το μενού περιλαμβάνει πιο πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων, πέρα από τα συνηθισμένα αυγά, ζαμπόν και τυρί, όπως πχ καπνιστή ρέγγα με πατάτες Saint Malo, καπνιστό σολομό με αυγοτάραχο σολομού ikura, crème fraîche και άνηθο, ροδάκινα ποσέ, σάλτσα βατόμουρου, παγωτό βανίλια και φρέσκο δυόσμο, κρέπα σε ρολό με μους λευκής σοκολάτας και τσάι matcha, με φράουλες και μια καστανή ζάχαρη με αλατισμένο βούτυρο Bordier, κλασικά φτιαγμένο με υλικά από το “επάνω ράφι”.
Τιμή: 20 – 30 / άτομο
10. Tekés
Το Tekés είναι ίσως το πιο ξεχωριστό από τα εστιατόρια του σεφ Assaf Granit και της ομάδας του. Για το εστιατόριο, υπάρχουν δύο τρόποι για να μπείτε – από το δρόμο ή από το στενάκι μέσω της ήσυχης αυλής για το Klay, ένα κομψό γυμναστήριο με το οποίο συνδέεται το εστιατόριο. Αλλά ο πραγματικός λόγος για να πάτε είναι για το μενού, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου χορτοφαγικό. Ένα μενού που είναι τόσο ξεχωριστό και γευστικό! Το όνομα σημαίνει «τελετή» στα εβραϊκά, οπότε καλύτερα να πιστέψετε ότι το φαγητό είναι και μια γιορτή και η καλύτερη εισαγωγή στη χορτοφαγική μαγειρική στην πόλη ακόμα και για τους πιο σαρκοφάγους. Τα περισσότερα πιάτα μαγειρεύονται στο κάρβουνο και στη χόβολη, ένα νεύμα για τη μαγειρική των προγόνων στην Ιερουσαλήμ, και περιλαμβάνουν ένα αφράτο ψωμί σαν Challah φτιαγμένο με ελαιόλαδο από την ανατολική Ιερουσαλήμ και θαλασσινό αλάτι, κρύο και ζεστό μεζέ (ένα κύριο χαρακτηριστικό: το ψητό κολοκυθάκι με κανέλα labneh ), και κυρίως πιάτα όπως το χορτοφαγικό «συκώτι κοτόπουλου». Το τελευταίο ψήνεται χωρίς βούτυρο και γίνεται με καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια. Όλα προορίζονται για κοινή χρήση και οι μερίδες είναι γενναιόδωρες.
Τιμή: €€
11.L’Ami Jean
Ο Stéphane Jego είναι μεταξύ των οραματιστών του πρώιμου κινήματος της βιστρονομίας, κάτι που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει απλώς ότι το περιβάλλον είναι κάθε άλλο παρά αποπνικτικό, το φαγητό είναι χορταστικό (σκεφτείτε το αμερικανικό χορταστικό, όχι το συνηθισμένο γαλλικό χορταστικό), η ατμόσφαιρα είναι απίστευτη και το φαγητό έχει η τεχνική και η παρουσίαση των εκλεκτών εστιατορίων χωρίς τις υπέρογκες τιμές. Και είναι καλό γιατί το φαγητό είναι απολύτως ο πρωταγωνιστής της παράστασης και πολύ πιο εκλεπτυσμένο, περιπετειώδες και εκπληκτικό από ό,τι ο χώρος θα σας έκανε να πιστέψετε ότι θα μπορούσε να είναι. Μερικά δείγματα πιάτων: Σούπα παρμεζάνας με λάχανο και νιφάδες παλαμίδας, ψητό περιστέρι με θυμάρι και σκόρδο, χοιρινή κοιλιά και φακές και ένα ρυζόγαλο, το χαρακτηριστικό επιδόρπιο του σεφ.
Τιμή: €€€
12.Comice
Ο μόνος λόγος για να έρθετε σε αυτό το ήσυχο τμήμα του 16ου διαμερίσματος, περίπου στη μέση της διαδρομής μεταξύ του σταδίου Roland Garros και του Trocadéro, είναι να δειπνήσετε σε αυτό το γοητευτικό εστιατόριο με αστέρι Michelin. Οι γεννημένοι στον Καναδά ιδιοκτήτες Noam Gedalof (ο σεφ) και Etheliya Hananova (η σομελιέ) στηρίζονται στο κλασικό γαλλικό ρεπερτόριο, αλλά δίνουν τόσο στο φαγητό όσο και στο εσωτερικό του χώρου ένα σύγχρονο twist. Για το γεύμα των τεσσάρων ή πέντε πιάτων, θα ξεκινήσετε πάντα με τα πιο αιθέρια gougères (σουδάκια) γεμιστά με μια παλαιωμένη σάλτσα comté Mornay και ένα εποχικό βελουτέ που θα θυμάστε για καιρό μετά. Για τα υπόλοιπα, οι επισκέπτες επιλέγουν ανάμεσα σε πολλές επιλογές για ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια – όλα εξαιρετικά – αλλά μπορούν επίσης να προσθέσουν υπέροχα πιάτα στο prix-fixe, όπως αστακό, ψάρι καλκάνι ή πιάτο κρέατος για δύο. Οι λάτρεις της σοκολάτας, πρέπει να ξέρουν ότι το σουφλέ που σερβίρεται με σπιτικό παγωτό βανίλια είναι σκέτη απόλαυση.
Τιμή: €100+ / άτομο
13.La Coupole
Ένα ζωντανό μνημείο της κληρονομιάς του Παρισιού Art Deco, το La Coupole έχει δει περισσότερες μεγάλες προσωπικότητες τόσο του Παρισιού όσο και διεθνείς από όσους θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Εκτός από τις γεύσεις το εστιατόριο μπορεί να υπερηφανεύεται εξίσου -αν όχι περισσότερο- για την ιστορία του… Η Patti Smith έπαιζε κιθάρα στη βεράντα. Ο Χένρι Μίλερ ερχόταν για πρωινό. Η Jane Birkin συνήθιζε να γευματίζει εδώ, όπως και ο Marc Chagall, ο Henri Matisse και ο James Joyce… Το μενού περιλαμβάνει τυπικό γαλλικό φαγητό μπρασερί, με ιδιαίτερη έμφαση στα θαλασσινά. Παραγγείλετε μια από τις πιατέλες με θαλασσινά, τα οποία είναι τόσο νόστιμα όσο και με εξαιρετική παρουσίαση.
Τιμή: €€€
14.Kubri
Οι τακτικοί επισκέπτες στο North Marais το γνωρίζουν, από το concept store Merci, το Marché des Enfants Rouges και το Cirque d’Hiver, το οποίο φιλοξενεί τσίρκο, συναυλίες, ακόμη και show πασαρέλας της Εβδομάδας Μόδας. Στη μία πλευρά του τσίρκου βρίσκεται το Kubri, ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά εστιατόρια που άνοιξαν στο Παρίσι τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς από τα καλυμμένα υπαίθρια καθίσματα και την είσοδο της εσοχής, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το σημείο ξεφεύγει από τo συμβατικό σχεδιασμό εστιατορίου της γειτονιάς — πλακάκια τερακότα και γυαλισμένα πήλινα σκεύη Sienna σε αντίθεση με λευκούς ματ τοίχους από γύψο. Έχει όλους τους φυσικούς τόνους και τη φωτεινότητα ενός μεσογειακού παραθαλάσσιου εστιατορίου – μια αχτίδα ηλιοφάνειας στην πόλη. Οι συνηθισμένοι λιβανέζικοι μεζέδες και τα κοινά κύρια πιάτα – tabouleh, baba ghanouj και κεμπάπ με καρυκεύματα έχουν βγει ή αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου από την εκπαιδευμένη στο Cordon Bleu σεφ Rita Higgins, η οποία πέρασε έξι χρόνια ζώντας και μαγειρεύοντας στην Ιαπωνία. Το μενού εναλλάσσεται εποχιακά, αλλά τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν πολλές παραλλαγές χούμους (όπως το Sujuk, το οποίο συνοδεύεται από σπιτικό λουκάνικο, μαρμελάδα ντομάτας και κουκουνάρι), καρυκευμένο κότσι αρνιού τόσο τρυφερό το κρέας που πέφτει από το κόκκαλο, σπαράγγια fatteh με bottarga και άγριο σκόρδο και σάλτσα γιαουρτιού, ή χταπόδι imsabaha (ή masabacha). Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο να αφήσετε χώρο για επιδόρπιο, αλλά προσπαθήστε για να μοιραστείτε (και να πάρετε μαζί σας αν χρειαστεί!) την τούρτα κρέμα φιστίκι-ashta με στρώσεις κομπόστα από μαύρο κεράσι.
Τιμή: €€
15. Bouche
Τοποθετημένο σε έναν πρώην κεμπαπτζίδικο, το Bouche είναι λίγο ακραίο για αυτό το τμήμα των συνόρων 11ου διαμερίσματος-20ου διαμερίσματος. Τα μικρά πιάτα και το φυσικό wine bar ξεχωρίζουν για το ελαφρώς μπρουτάλ εσωτερικό του (εκτεθειμένη ανάγλυφη πέτρα, παράθυρα με εικόνες, vintage έπιπλα και αραιή διακόσμηση – το είδος των λεπτομερειών που είναι πιο συνηθισμένες στο Βερολίνο παρά στο Παρίσι) και ένα μενού με εποχιακά πιάτα που αλλάζουν κάθε δύο εβδομάδες. Μπορείτε να βρείτε skate ψάρι στον ατμό σε ταϊλανδέζικο μπουγιόν με λάιμ, σκόρδο και πιπεριά τσίλι στο μενού μαζί με ένα χταπόδι okonomiyaki επικαλυμμένο με lardo, ριζότο παντζάρι με κρέμα άνηθου ή ένα ταρτάρ μοσχαρίσιο με τσιπς αγκινάρας Ιερουσαλήμ και εστραγκόν. Η Κυριακή είναι η μόνη μέρα που το Bouche είναι ανοιχτό για μεσημεριανό γεύμα και είναι μια από τις πιο περιζήτητες κρατήσεις στο Παρίσι. Περιμένετε ένα πιο σύντομο μενού με περισσότερο brunch επιλογές: πάρτε το τηγανητό αυγό με καπνιστό ζαμπόν, παλαιωμένο τυρί mimolette και πικάντικη μαγιονέζα σε ένα αγγλικό μάφιν.
Τιμή: €€
16. Bistrot Paul Bert
Στο Le Bistrot Paul Bert – Bistronomie Parisienne θα έχετε ένα παραδοσιακό γαλλικό γεύμα στα καλύτερά του-από τα εποχικά λευκά σπαράγγια και το Côte de Boeuf για δύο (σερβίρεται medium-rare μόνο με τις πιο τέλειες τηγανιτές πατάτες) μέχρι τη signature πραλίνα τους γεμιστή με βουτυρόκρεμα ή ζεστό αχνιστό σουφλέ. Υπάρχει και ταρτάρ, που σερβίρεται με ένα κατακίτρινο κρόκο και φλοίδες μαύρης τρούφας. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, μπορείτε να παραγγείλετε το μενού 2 πιάτων με €25 που είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική τομή γι αυτό που θα φάτε. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τη formule στο δείπνο (συγκεκριμένο μενού 3 πιάτων) ή να παραγγείλετε là carte.
Τιμή: €€€
17. Les Enfants du Marché
Ένας χώρο μόνο με σκαμπό για να φάτε σε σταντ ή στο μπαρ, με ασημικά σε κουβάδες, με μενού στον μαυροπίνακα, που σερβίρει εποχιακά μικρά πιάτα από μια ανοιχτή κουζίνα μέσα στην παλαιότερη σκεπαστή αγορά του Παρισιού, το Marché des Enfants Rouge. Αλλά αυτό που του λείπει στη φινέτσα της διακόσμησης, το αναπληρώνει περισσότερο από το φαγητό. Ο ιδιοκτήτης Michael Grosman και ο σεφ Shunta Susuki προσφέρουν παραλλαγές σε πιάτα, όπως ένα σεβίτσε, μια σούπα της στιγμής και μερικά άλλα “κανονικά” όπως στρείδια και μια επιλογή από αλλαντικά κομμένα σε λεπτές φέτες. Θα βρείτε επίσης πιο χορταστικό φαγητό, όπως τραγανές κροκέτες ψαριού με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, ψητό χταπόδι πνιγμένο σε chimichurri και μια τέλεια ροζ μπριζόλα σερβιρισμένη με κρεμώδη πουρέ πατάτας και χόρτα. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές είναι υψηλές για το σκηνικό, αλλά αυτό είναι μέρος της απήχησης: υψηλής ποιότητας, νεο-μπιστρό κουζίνα σε μια δημιουργική και άνετη ένωση.
Τιμή: €€€
18. L’Avant Comptoir
Η ιδέα πίσω από αυτόν τον ιδιόμορφο χώρο που μπορείτε να εξυπηρετηθείτε μόνο όρθιοι είναι να σερβίρει πρώτης τάξεως finger food. Ενώ το μενού αλλάζει περιστασιακά, θα βρείτε σχεδόν πάντα τις κροκέτες με ζαμπόν, τηγανητές σφολιάτες με τυρί παρμεζάνα, μακαρόν boudin noir και βάφλες αγκινάρας και ζαμπόν.
Τιμή: €€
19. Pierre Sang
Κάθε πιάτο είναι δημιουργικό, απροσδόκητο και γεμάτο ποικίλες γεύσεις – μερικές εντελώς καινούριες για τις παριζιάνικες γεύσεις. Ένα σοτέ από χοιρινό και λευκά φασόλια σε σάλτσα ντομάτας με γαύρο και ραπανάκια είναι ταυτόχρονα comfort και γεμάτο umami με ακριβώς τη σωστή νότα οξύτητας. Τα πιάτα είναι επιμελημένα και πάντα τόσο φρέσκα.
Τιμή: €€
20. Mokonuts
Ο Omar, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα αλμυρά πιάτα, ξεκίνησε στο Daniel στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Moko, κάποτε δικηγόρος, ονειρευόταν να φτιάξει μακαρόν στο Ladurée. Μαζί, έχουν δημιουργήσει κάτι εντελώς δικό τους. Παρά το γεγονός ότι σερβίρουν μόνο μεσημεριανό γεύμα, στην πραγματικότητα δεν κάνουν μια επιλογή prix-fixe. Αλλά λίγο αφότου φάτε την πρώτη σας μπουκιά—από το διάσημο labne με μπαχαρικά zaatar, από μπισκότα Moko’s oddball · από το καθημερινό πιάτο του Omar—θα γιορτάσουν όλες οι αισθήσεις σας! Ενώ το μεσημεριανό μενού αλλάζει καθημερινά, τα πιάτα της Μέσης Ανατολής που σερβίρονται σε κεραμικά μπορεί να περιλαμβάνουν ψάρια με αγκινάρες και θρυμματισμένες πατάτες ή κοτόπουλο σερβιρισμένο με φρέσκα χόρτα.
Τιμή: €€
21.Liza
Η λιβανέζικη γαστρονομία και κουλτούρα στο Παρίσι είναι ευρέως διαδεδομένη και ενώ υπάρχει μια πληθώρα από χαλαρά λιβανέζικα εστιατόρια, λίγα είναι τόσο γνωστά και τόσο κομψά όσο η “Liza“. Εδώ θα δειπνήσετε δίπλα σε Λιβανέζους επισκέπτες ή ντόπιους με λιβανέζικη καταγωγή: Είναι ένας πραγματικός προορισμός που προσελκύει μεγάλες παρέες – είναι ευρύχωρο, κάτι σπάνιο στο Παρίσι. Συνδυάστε λιβανέζικα κρασιά και αράκ ή σπιτική λεμονάδα από άνθη πορτοκαλιάς με τον μεζέ. Σκεφτείτε το labneh με μαύρο λεμόνι, το χούμους μπακαλιάρου και το riz au lait (ρυζόγαλο) που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια του σεφ της L’Ami Jean, Stéphane Jego. Όλα προορίζονται για κοινή χρήση, οπότε πηγαίνετε στα μικτά πιάτα αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το ψητό χαλούμι, που σερβίρεται με μαρμελάδα ντομάτας επικαλυμμένη με σουσάμι.
Τιμή:€€
22. La Dame de Pic
Η υπερεποχιακή μαγειρική της Anne-Sophie Pic είναι τόσο τολμηρή όσο και φίνα. Ιαπωνικές γεύσεις και συστατικά επηρεάζουν πολλά από τα πιάτα της. Το μενού μπορεί να περιλαμβάνει ψημένα καρότα με φουντούκι και αφρό ουίσκι Nikka Black, μπλε σκουμπρί μαριναρισμένο με άλατα καπνιστού τσαγιού Lapsang Souchong, σερβιρισμένο με ριζότο σέλινο και λαμπρωμένο με περγαμόντο και μοσχαράκι τύπου Wellington με φιλέτα γαύρου, ελβετικό σέσκουλο Προβηγκίας και αγγλικό Stilton. Και για επιδόρπιο, ένα highlight: ένα ολόκληρο αχλάδι με κακάο και ζαχαρωμένο αχλάδι, κρέμα μέντας και κρέμα κάστανου.
Τιμή: 100+ /άτομο
23. Le Baratin
Επιφανειακά, το φαγητό θα μπορούσε να θεωρηθεί τυπικό. Αλλά μόλις φτάσει, πχ, το joue de boeuf (μοσχάρι μάγουλο) και λιώσει αμέσως στο στόμα σας, θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και γιατί όλη αυτή η φασαρία. Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα δεν έχει πολλά πολλά, το Le Baratin είναι καλύτερο για όσους μπορούν να εκτιμήσουν τις απλές, αυθεντικές γευστικές εμπειρίες. Είναι επίσης αρκετά ήσυχο, οπότε αν θέλετε να συζητήσετε για ένα εξαιρετικό γεύμα—είτε είναι με την οικογένεια, είτε το ταίρι σας, είτε έναν φίλο που δεν έχετε δει εδώ και καιρό —αυτή είναι μια ασφαλής και σταθερή επιλογή .
Τιμή: €€
24. ÅKE – Table & Vin
Αυτό το εστιατόριο ακριβώς έξω από το Canal Saint-Martin, στο 10ο διαμέρισμα, είναι σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα. Πιάτα για να μοιραστείτε, εποχιακά με περιορισμένη επιλογή, οπότε μπορείτε απλώς να παραγγείλετε ολόκληρο το μενού (αν δεν είστε μόνοι, φυσικά). Από νιόκι ανάμεικτων μανιταριών σε χυμό μαϊντανού, μέχρι χοιρινή σπάλα με dressing σόγιας, θα θέλετε περισσότερα από ότι δοκιμάσατε. Σε καμία περίπτωση μην παραλείψετε την πάβλοβα της σεφ Linda Granebring —μαρέγκα σε συνδυασμό με κρέμα, καραμέλα και ζαχαρωμένο τζίντζερ—αν υπάρχει την ημέρα που θα πάτε. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν σας αρέσει κάτι (όπως, ας πούμε, η μαρέγκα), η Granebring θα σας αλλάξει γνώμη.
Τιμή: €€
25.Le Chardenoux
Αυτός ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος της εποχής της Μπελ Επόκ, σε μια μοντέρνα γωνιά του 11ου διαμερίσματος, προσελκύει τους ντόπιους που ξέρουν ότι πρόκειται να πάνε για ένα αξέχαστο γεύμα. Πριν από τον διάσημο σεφ Cyril Lignac που ανέλαβε το εστιατόριο το 2014, ήταν κυρίως επικεντρωμένο στα θαλασσινά. Σήμερα, το ίδιο το κοκτέιλ μπαρ είναι τόσο φιλόξενο που θα μπορούσες εύκολα να έρθεις για ένα κοκτέιλ και ούτε καν να φας. Τούτου λεχθέντος, υπάρχει πόκε, τραγανό σούσι και κρέατα όπως κοτόπουλο μαριναρισμένο με satay και ένα πολύ καλό χάμπουργκερ (το ψωμάκι και μόνο αξίζει τις θερμίδες). Τα κυριότερα σημεία είναι το γκρατέν με μύδια και το καβούρι καλυμμένο με αβοκάντο που σερβίρεται πάνω από μια κρούστα κράκερ. Μην παραλείψετε το επιδόρπιο, γιατί ο Monsieur Lignac είναι γνωστός για τα γλυκά του. Ενώ κάποιοι μπορεί να πουν ότι το Baba au Rhum του είναι το καλύτερο στο Παρίσι, ξέρει επίσης πώς να κρατά τα πράγματα απλά, όπως με ένα μπολ με φυσικά γλυκές φράουλες με θρυμματισμένη μαρέγκα και κρέμα βανίλιας.
Τιμή: €€€
26. yam’Tchaoux
Μπορεί να είναι δύσκολο να κλείσεις τραπέζι εδώ από τότε που η σεφ Adeline Grattard εμφανίστηκε σε επεισόδιο στο Netflix του “Chef’s Table” – απαιτούνταν ακόμα και ένας μήνας πριν, ακόμα και για μεσημεριανό γεύμα. Αλλά μια αληθινή αρμονία των ασιατικών συστατικών και των γαλλικών μεθόδων μαγειρέματος κάνουν το Yam’tcha να αξίζει την κράτηση και την αναμονή. Υπάρχει ένα είδος ενοποίησης που συνεχίζεται στο βραβευμένο με αστέρι Michelin (και πολυαγαπημένο) τραπέζι της Adeline Grattard. Μπορεί να σας σερβίρουν μανιτάρι Chanterella με πατάτες oca και γλυκό σχοινόπρασο σε ζωμό τσίλι fuyu, ένα ψωμάκι bao στον ατμό με κεράσι Stilton και Morello ή τσιπς γαρίδας μαζί με χοιρινή σούπα wonton. Το μόνο που μένει να αποφασίσετε είναι αν θα πάτε για το κρασί ή το τσάι.
Τιμή: €100+ / άτομο
27. Miznon
Η ιδέα εδώ είναι ισραηλινό φαγητό με γαλλική πινελιά. Γενικά, τα πάντα έρχονται ή συνοδεύονται από την πιο απαλή, παχουλή πίτα που θα δοκιμάσετε εκτός Ισραήλ. Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για χορτοφάγους, είτε πρόκειται για το διάσημο ψητό κουνουπίδι τους, είτε για απλή ψητή γλυκοπατάτα είτε για ρατατούιγ, είτε το γεμίσετε μέσα σε μία από αυτές τις ζεστές πίτες είτε δεν θέλετε υδατάνθρακες, η επιλογή είναι δική σας – και όπως και να έχει θα είναι γευστικότατη!
Τιμή: €10 – €20 / άτομο
28. Le Rigmarole
Ένα από τα πιο μοναδικά μενού γευσιγνωσίας στην πόλη βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο στο 11ο διαμέρισμα – την ίδια γειτονιά όπου ξεκίνησαν όλα τα νεομπιστρό και τα σύγχρονα εστιατόρια της πόλης, όπως το Le Châteaubriand και το Septime. Στον χώρο υπάρχει ζεστός, αμυδρός φωτισμός και πολλά απλά ξύλινα τραπέζια, αλλά τα καλύτερα καθίσματα για σόλο δείπνο ή για δύο είναι εκείνα ακριβώς στο μακρύ πάγκο όπου βρίσκεται το ζευγάρι των σεφ Robert Compagnon και Jessica Yang (που συναντήθηκαν δουλεύοντας για τον Guy Savoy στο Παρίσι) πάνω από μια ανοιχτή κουζίνα με ψησταριά binchotan. Το μενού των σεφ μπορεί να μοιάζει με λίστα αγορών –περιστέρι, στρείδια, σολομός, σκουμπρί, αντίδι, πράσο– αλλά αυτά είναι τα υλικά που θα ψηθούν στη σχάρα και θα σερβιριστούν ένα-ένα. Ανάμεσα στα μη ψητά πιάτα, μπορεί να υπάρχουν φρέσκα ζυμαρικά, ταρτάρ και σχεδόν πάντα ένα μπεϊνέτ βουτύρου.
Τιμή: €€
29. Cheval d’Or
Δεν μπορείτε να χάσετε τη βιτρίνα του Cheval d’Or σε κερασί αποχρώσεις, ένα απόθεμα από την προηγούμενη ενσάρκωσή του ως κλασικό κινέζικο εστιατόριο στο 19ο διαμέρισμα. Τα υπόλοιπα είναι αλλιώς: φωτεινό και κάπως βιομηχανικό, άμεσα εντυπωσιακό για την ψηλή οροφή του, πάγκος από ανοιχτόχρωμο ξύλο με θέα σε μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, vintage ψυγείο που χρησιμοποιείται για αποθήκευση κρασιού, ξεπερασμένα παρκέ δάπεδα και εκτεθειμένοι αεραγωγοί. Οι διακοσμητικές λεπτομέρειες βασίζονται σε κινέζικα κεραμικά και ξυλάκια, σε ασημί στηρίγματα μαχαιριών σε σχήμα αλόγου, τα οποία ταιριάζουν τέλεια με τη γαλλοκινεζική μαγειρική του σεφ Hanz Gueco. Τα πιάτα αλλάζουν τακτικά, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν γαρίδες, τηγανητό αυγό, λάδι τσίλι και μαγιονέζα, ή mapo ragu φτιαγμένο με φρέσκα ζυμαρικά, χοιρινό char siu γλασέ με παντζάρια και κεράσια και τάρτα κόκκινων φασολιών για επιδόρπιο, εμπνευσμένο από το θρυλικό εστιατόριο του Σίδνεϊ Rockpool. Η ομορφιά του χώρου και της κουζίνας είναι ότι αισθάνεται εξίσου κατάλληλο για ένα ωραίο βραδινό δείπνο έξω όσο και για μια ειδική περίσταση. Μερικά μεγαλύτερα στρογγυλά τραπέζια το καθιστούν ιδανικό για κρατήσεις με φίλους ή την οικογένεια.
Τιμή: €€€
30. Le Clarence
Το Le Clarence είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό γεύμα. Είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι σε έναν παράλληλο κόσμο, γεμάτο κρυστάλλινους πολυελαίους και νεοκλασικούς πίνακες. Είναι το μέρος που φαντάζεστε ότι σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας μπορεί να είχαν δειπνήσει κάποτε, σε μια πολυτελή ιδιωτική έπαυλη, που ξεχειλίζει από ξύλινες επενδύσεις, καλούπια και βελούδο. Ο σεφ Christophe Pelé σερβίρει ένα απίστευτο εποχικό μενού – εξαιρετικές οι γαρίδες tempura, τα χέλια και το ψητό μπαρμπούνι με μυελό των οστών. Αυτή είναι μια αξέχαστη αισθητηριακή εμπειρία σε είκοσι περίπου πιάτα, σε συνδυασμό με πολλά μπουκάλια φυσικού κρασιού. Μόλις τελειώσετε το φαγητό, ολοκληρώστε τη βραδιά σας χαλαρώνοντας δίπλα στο τζάκι στο ιδιωτικό κρησφύγετο του εστιατορίου με ένα ποτήρι κρασί (ή περισσότερα!).
Τιμή: 100+ / άτομο
Δείτε επίσης