Αφού δεν ταξιδεύουμε μπορούμε να ονειρευτούμε! Εμείς στο travelstyle.gr κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι στον κόσμο και σας παρουσιάζουμε τα 16 φαγητά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε σε διάσημες χώρες, αφού αποτελούν το σήμα-κατατεθέν τους. Φυσικά ένα ελληνικό παραδοσιακό πιάτο (όχι δεν είναι το σουβλάκι) αποτελεί must-try ευρωπαϊκό! Έτσι σας ανοίγουμε την… όρεξη όχι μόνο για φαγητό αλλά και για ταξίδια.
Ως γνωστόν η κάθε χώρα έχει τη δική της κουζίνα και συνήθως ένα φαγητό που είναι πιο ξεχωριστό από όλα τα άλλα, το οποίο κι αποτελεί το εθνικό της πιάτο, όπως λέμε. Κάποια φαγητά της λίστας θα τα γνωρίζετε σίγουρα, ενώ άλλα μπορεί να μην τα έχετε καν ακουστά. Σίγουρα όμως πρέπει να τα σημειώσετε και όταν με το καλό βρεθείτε εκεί να τα δοκιμάσετε σίγουρα.
Για κάθε πεινασμένο ταξιδιώτη (και μη), αυτό είναι το δημοφιλέστερο εθνικό πιάτο σε 15 χώρες του κόσμου που πρέπει να τσεκάρετε γευστικά.
Γερμανία, Currywurst
Η Γερμανία φημίζεται για τα λουκάνικά της αν μη τι άλλο. Ε θα μπορούσε το πιο δημοφιλές της πιάτο να είναι κάτι άλλο πέρα από λουκάνικο; Προφανώς και όχι. Το Currywurst είναι ένα άκρως πασίγνωστο αλλά απλό fast food από λουκάνικο Bratwurst που συνοδεύεται με κέτσαπ, κάρυ και πατάτες. Για εμάς κάτι αντίστοιχο είναι το χοτ ντογκ.
Κολομβία, Arepas
Πρόκειται για ένα διόλου ελαφρύ γεύμα, το οποίο οι Λατινοαμερικάνοι προτιμούν να τρώνε για πρωινό ή για απογευματινό σνακ. Οι Arepas είναι πιτάκια φτιαγμένα από αλεύρι ή αραβόσιτο και συνοδεύονται από βούτυρο, τυρί, αβγά, γάλα και ό,τι σος θέλει ο καθένας.
Ισραήλ, Φαλάφελ
Τα φαλάφελ είναι ένα παραδοσιακό αραβικό φαγητό άκρως διάσημο στο Ισραήλ κι όχι μόνο. Πρόκειται για κροκέτες με βάση τα ρεβύθια ή τη φάβα, οι λεγόμενοι ρεβυθοκεφτέδες όπως ξερουμε στην Ελλάδα. Είναι πεντανόστιμοι και τρώγονται όλες τις ώρες της μέρας.
Ιαπωνία, Ramen
Αυτή η υπέροχη παραδοσιακή ιαπωνική σούπα, έχει ως βάση τα noodles και κάποιο είδος κρέατος κι ύστερα προσθέτεις εσύ όποια υλικά θες. Αρωματίζεται με σάλτσα σόγιας κι εμπλουτίζεται με κρεμμυδάκια, αβγό, αβοκάντο και προαιρετικά με καλαμπόκι και μανιτάρια.
Αυστρία, Σνίτσελ
Αγαπημένο φαγητό για πολλούς, ειδικά αν συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες και κρέμα γάλακτος. Η Αυστρία δεν πρωτοτυπεί και το εθνικό της φαγητό είναι ένα απλό κρέας το οποίο είναι κατά βάση βοδινό ή χοιρινό, παναρισμένο ή μη και σερβίρεται με υλικά της αρεσκείας σας.
Τουρκία, Ντονέρ κεμπάπ
Στα Τούρκικα σημαίνει «σούβλα που γυρίζει». Πρόκειται για το πιο δημοφιλές πιάτο της Τουρκίας, που παρασκευάζεται με αρνίσιο, μοσχαρίσιο ή κρέας κοτόπουλου. Παραλλαγές αυτού του πιάτου είναι το σουτζούκ ντονέρ και το μπαλίκ ντονέρ.
Ιταλία, Pasta
Τα πάντα όμως και σε όλες τις παραλλαγές. Φυσικά μοιράζεται την πρωτιά με την πίτσα, αλλά τα ζυμαρικά έχουν κια υτά τη θέση τους στην ιταλική γαστρονομία. Τι σπαγγέτι, τι ραβιόλια, τι φετουτσίνι, τι παπαρδέλες, τι πέννες, τι τορτελίνια, τα πάντα θα βρείτε, και πεντανόστιμα!
Καναδάς, Poutine
Αρχικά με καταγωγή από το Κεμπέκ του Καναδά, το συγκεκριμένο είναι από τα πιο παχυντικά. Αποτελείται από τηγανητές πατάτες με παχύρρευστη σάλτσα και λιωμένο τυρί. Μία μέση μερίδα αγγίζει τις 1.300 θερμίδες και 72 γρ. λίπος.
Πολωνία, Zurek
Ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί γεμισμένο με μία σούπα από λαχανικά μεταξύ άλλων με καρότο, σέλινο και πατάτες, σκόρδο, αβγά έως και λουκάνικα. Είναι νόστιμο και ιδιαίτερα χορταστικό. Μπράβο στην Πολωνία!
Γεωργία, Khachapuri
Πρόκειται για ένα φαγητό που μοιάζει με το δικό μας πεϊνιρλί αλλά σε μία πιο άσχημη βερσιόν. Είναι ένα είδος ψωμιού που γεμίζεται με λιωμένο τυρί κι αβγό.
Αυστραλία, Pie Floater
Το Pie Floater στην Αυστραλία θεωρείται ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσει κανείς το χανγκόβερ. Πρόκειται για μία πίτα κρέατος που στέκεται στη μέση του πιάτου και περιτριγυρίζεται από μπιζελόσουπα και σάλτσα ντομάτας.
Αγγλία, Roast Beef & Yorkshire Pudding
Το εθνικό πιάτο των Βρετανών είναι το γνωστό μας ροσμπίφ, το ψητό βοδινό που συνοδεύεται από πουτίγκα. Θεωρείται το καλύτερο φαγητό τους κι αυτό επειδή δεν υπάρχει κανένα άλλο ανταγωνιστικό πιάτο.
Αίγυπτος, Molokhiya
Η Mulukhiyah σερβίρεται σε ολόκληρη τη βόρειο Αφρική και κυρίως την Αίγυπτο, απ’ όπου και θεωρείται ότι προέρχεται. Η αιγυπτιακή βερσιόν του πιάτου περιλαμβάνει φύλα μολόχας που μαγειρεύονται μαζί με κόλιανδρο και σκόρδο. Συνοδεύεται συνήθως από κοτόπουλο, κουνέλι ή ακόμα και αρνί ή ψάρι.
Μεξικό, Μπουρίτο
Η μεξικάνικη κουζίνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Το μπουρίτο δε στα ισπανικά σημαίνει γαϊδουράκι. Τα tacos de harina όπως λέγονται αλλιώς, είναι τορτίγιες από καλαμποκάλευρο οι οποίες γεμίζονται από κρέας κι άλλα διάφορα υλικά. Είναι πεντανόστιμες!
Ισπανία, Paella
Η παέγια είναι το πιο γνωστό, νόστιμο και δημοφιλές φαγητό της Ισπανίας. Είναι στην ουσία ένα πιλάφι από ρύζι με σαφράν το οποίο συνδυάζεται είτε με κρέας, είτε με θαλασσινά είτε με λαχανικά. Ανά την Ισπανία, συναντά κανείς διάφορες εκδοχές. Υπάρχει για παράδειγμα, η «παέγια της Βαλένθια» με ρύζι – σαφράν, λαχανικά, κοτόπουλο και σαλιγκάρια.
Ελλάδα-Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες
Αγαπημένο ψητό κοτόπουλο με λεμόνι, ρίγανη και φέτες σκόρδου. Αργοψήνεται με πατάτες και σερβίρεται άψογα με σαλάτα. Μια τυπική κυριακάτικη συνταγή αλλά και κλασική επιλογή σε όλα τα μενού των εστιατορίων αλλά και των σπιτιών.
Δείτε επίσης: