Στην Κωνσταντινούπολη, μπορείτε να φάτε και να πιείτε, σαν βασιλιάδες! Αυτή η πόλη εδώ και καιρό προσφέρει και φιλοξενεί κάποιες από τις καλύτερες προτάσεις όλης της Τουρκίας. Νέο και παλιό συνυπάρχουν αρμονικά εδώ, και αυτή η ενέργεια αντανακλάται στη σκηνή του φαγητού της πόλης. Από εστιατόρια μέχρι meyhanes (τουρκικές ταβέρνες που μεταφράζονται κυριολεκτικά ως σπίτια κρασιού), η γαστρονομική σκηνή της Κωνσταντινούπολης μπορεί απλώς να σας εκπλήξει.
Αξια εκπρόσωπος της πληθωρικής και νόστιμης τουρκικής κουζίνας , η Κωνσταντινούπολη δεν επαναπαύεται σε αυτό. Στην πόλη θα βρείτε εστιατόρια με διεθνή, κουζίνα, τοπική δημιουργική, παραδοσιακή, μοντέρνα, βραβευμένα με αστέρι michelin εστιατόρια και ότι άλλο επιθυμείτε με κοινό παρονομαστή ωστόσο τη γεύση και την ανάδειξη της γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης.
Εδώ φτιάξαμε μια λίστα με τα καλύτερα μέρη στην Κωνσταντινούπολη για φαγητό για να ξέρετε που θα πάτε, αν επισκεφτείτε την πόλη.
Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, δείτε επίσης:
- 20 πράγματα που θα κάνετε δωρεάν στην Κωνσταντινούπολη
- Κωνσταντινούπολη: 6 ξενοδοχεία 5 αστέρων από τα ωραιότερα αλλά και πιο οικονομικά της πόλης
- Κωνσταντινούπολη: Τα 15 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε
- Τα 20 highlights στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τον Τάσο Δούση
Τα καλύτερα εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη
1.Arkestra
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το Arkestra, αλλά είναι ήδη το πιο hot μέρος στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το κομψό εστιατόριο, βραβευμένο με αστέρι Michelin στεγάζεται σε μια βίλα της δεκαετίας του 1960 στην περιοχή Etiler, μια εκλεπτυσμένη τραπεζαρία στον κάτω όροφο και ένα μπαρ στον επάνω όροφο. Ο σεφ Cenk Debensason χρησιμοποιεί γαλλικές τεχνικές αλλά μαγειρεύει με μια σειρά από λιγότερο παραδοσιακά υλικά. O Debensason ξεκινά κάθε πιάτο σκιαγραφώντας το – από το ασυνήθιστο σασίμι τόνου που σερβίρεται με παγωτό ρύζι σούσι μέχρι τα εποχιακά μανιτάρια που σερβίρονται σε πουρέ κρεμμυδιού miso και κέτσαπ κρεμμυδιού. Εδώ θα έχετε ένα εξαιρετικό δείπνο και μετά από αυτό θα μείνετε για τις μελωδίες και τα craft cocktails στο The Listening Room, το μπαρ στον επάνω όροφο. Το Arkestra είναι μια υπέροχα ενορχηστρωμένη συμφωνία. (Τιμή: 2000+ τουρκικές λίρες (περίπου €50) / άτομο | arkestra.com.tr)
2.Pandeli
Το εστιατόριο αυτό άνοιξε για πρώτη φορά το 1901. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει από την Βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι την Audrey Hepburn, καλλιτέχνες και βασιλείς έχουν φάει εδώ και έχουν κοιτάξει την Κωνσταντινούπολη μέσα από τα μικρά παράθυρά του. Καθώς ανεβαίνετε την καλοφτιαγμένη στενή σκάλα, το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει εντύπωση είναι τα χαρακτηριστικά μικρά μπλε πλακάκια στους τοίχους και μια φωτογραφία της Audrey Hepburn να δειπνεί στο Pandeli. Οι πολυέλαιοι φωτίζουν απαλά το εστιατόριο και τα μικρά παράθυρα βλέπουν μερικά από τα ορόσημα της Κωνσταντινούπολης (πλατεία Eminönü, γέφυρα Haliç, Πύργος του Γαλατά, Haliç, Yeni Mosque). Το Pandeli είναι ένα κομμάτι του ιστού της πόλης που εκτείνεται από το παρελθόν στο παρόν. Το μενού αποτελείται κυρίως από τοπικά κλασικά πιάτα: ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, ντόνερ που σερβίρεται πάνω από μεταξένιο μπορέκ μελιτζάνας, αρνί tandoori και αρνί στιφάδο. Για επιδόρπιο δοκιμάστε το κολλώδες, σιροπιαστό κυδώνι με κρέμα βουβαλιού. (Τιμή: €€€ | pandeli.com.tr)
3.Giritli
Απέναντι από την εντυπωσιακή αυλή του, το Giritli έχει μια ζεστή ατμόσφαιρα, με ξύλινες οροφές και δάπεδα, λευκά τραπεζομάντιλα και έντονο ελληνικό στοιχείο – Giritli στα τούρκικα σημαίνει “Κρητικός”. Βρίσκεται στο Ahırkapı, μια από τις παλαιότερες συνοικίες της ιστορικής χερσονήσου της Κωνσταντινούπολης, σε ένα ιστορικό σπίτι.
Η μητέρα Ayşe, όπως είναι γνωστή η ιδιοκτητρια και chef κρητικής καταγωγής Ayşe Şensılay, υποδέχεται τους επισκέπτες με στοργή. Το φαγητό αντλεί έμπνευση από τις κρητικές ρίζες της και όπως λέει η ίδια, ήθελε να μοιραστεί την κρητική κουζίνα με τον κόσμο: σαλάτες, μεζέδες, χόρτα, ψάρια και θαλασσινά. Θαυμάζει τη δημιουργική ιδιοφυΐα του Κρητικού λαού να χρησιμοποιεί ό,τι έχει και στη φύση, και ιδιαίτερα στα βότανα. «Δεν υπάρχουν όρια» στην κρητική κουζίνα, λέει η ίδια γι αυτό και η Şensılay βρίσκει τα καλύτερα συστατικά ταξιδεύοντας από αγορά σε αγορά. Το Köpoğlu mancası (τηγανητές μελιτζάνες και πιπεριές με ντρέσινγκ ντομάτας και γιαούρτι), άλειμμα φάβας, ταραμάς, και θαλασσινά αποτελούν χαρακτηριστικά του μενού εδώ. Για όσους δεν μπορούν να αποφασίσουν, το Giritli προσφέρει ένα μενού γευσιγνωσίας. (Τιμή: 1000+ τουρκικές λίρες (περίπου €26) / άτομο | giritlirestoran.com)
4.Mahir Lokantası
Αυτό το “ταπεινό” εστιατόριο είναι το στέκι όπου τρώνε οι σεφ. Ο Mahir Nazlıcan, ο οποίος προέρχεται από μια οικογένεια εστιατορίων, δελεάζει τους πελάτες ξανά και ξανά για lahmacun (τραγανό επίπεδο ψωμί με μείγμα κιμά) και içli köfte (μπαλίτσες από πλιγούρι γεμιστές με πικάντικο κιμά). Μόλις μπείτε μέσα, τα παραδοσιακά πιάτα στη ζεστή βιτρίνα προσφέρουν μια αίσθηση νοσταλγίας – σκεφτείτε μαγειρευτά, πιλάφι και σούπες. Το διάσημο lahmacun είναι το talk of the town χάρη στην τέλεια τραγανότητά του. Το κότσι του αρνιού σερβίρεται καλύτερα με μελιτζάνα, αρνί, ντομάτες, πιπεριές, σκόρδο και μπαχαρικά, μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος για ώρες στο ξύλα και συνδυάζεται με pide (τουρκικά ψωμάκια). Μην παραλείψετε τον ζεστό και βουτυρωμένο σιμιγδαλένιο χαλβά. Απλά ετοιμαστείτε να περιμένετε στην ουρά.
(Τιμή: €€ | instagram.com/mahirlokantasi)
5.Aman da Bravo
Ενώ η σεφ İnanç Çelengil χρησιμοποιεί συστατικά που είναι θεμελιώδη για την τουρκική σπιτική μαγειρική, ξεκλειδώνει τις δυνατότητές τους στην κουζίνα του Aman da Bravo. Η ομάδα πειραματίζεται με τεχνικές και συνδυάζει υλικά που ταιριάζουν καλά, αλλά σπάνια μαγειρεύονται μαζί. Το Kapuska, ένα απλό πιάτο με σοταρισμένο πικάντικο λάχανο, συνδυάζεται με λαιμό αρνιού. Τα Μαντί (ζυμαρικά) σερβίρονται με φασκόμηλο φασκόμηλο και παρμεζάνα αντί για γιαούρτι. Οι τοξωτές οροφές στην τραπεζαρία και τα κατάλευκα τραπεζομάντηλα δημιουργούν μια ήρεμη, κομψή ατμόσφαιρα. Το καλοκαίρι εδώ είναι μια πραγματική απόδραση στον κήπο στη σκιά των δέντρων.
(Τιμή: 1000+ τουρκικές λίρες (περίπου €26) / άτομο | instagram.com/amandabravoistanbul)
6.Adana Ocakbaşı
Το πλήθος, το βουητό, η φωτιά, ο καπνός, η μυρωδιά του κρέατος που μαγειρεύεται αργά σε ανοιχτή φωτιά… Ακόμα και η οικειότητα των τραπεζιών και η στενότητα του χώρου είναι ωραία εδώ. Τα μικρά πιάτα είναι γεμάτα σουμάκ και κρεμμύδι, ψητές πιπεριές και ντομάτες και στοιβάζονται δίπλα στην ανοιχτή σχάρα. Το τσούγκρισμα των ποτηριών ρακής είναι μια σταθερή εικόνα. Μετά ξεκινάει το γλέντι: ποικιλία κρεατικών και σουβλάκια, μαγειρεμένα αριστοτεχνικά στη φωτιά. Φτιάξτε το όπως οι ντόπιοι και παραγγείλετε το κεμπάπ Άδανα (Adana kebab), το πιάτο – σταρ του μαγαζιού. (Τιμή: 1000+ τουρκικές λίρες (περίπου €26) / άτομο | instagram.com/adanaocakbasi)
7.Seraf Vadi
Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης, βραβευμένο με αστέρι Michelin. Στο Seraf Vadi, η σεφ Sinem Özler και η ομάδα της μεταμορφώνουν υλικά από όλη την Ανατολία σε εκλεκτά πιάτα. Το επίκεντρο είναι ο μεγάλος πέτρινος φούρνος με ξύλα βελανιδιάς και το άρωμα και η γεύση μεταφέρονται σε σχεδόν κάθε πιάτο του μενού. Signature πιάτα εδώ είναι, τα γεμιστά κρεμμύδια, μαντί (ζυμαρικά) ελαφρώς ροδισμένα στο φούρνο και σερβιρισμένα πάνω από ζωμό, και ρολά λάχανου γεμιστά με κιμά στο χέρι, ρύζι, μπαχαρικά και πάστα ντομάτας. Η λίστα κρασιών επικεντρώνεται στα τοπικά κρασιά και ποικιλίες. ( Τιμή: 1000+ τουρκικές λίρες (περίπου €26) / άτομο | seraf.com.tr)
8.Basta! Neo-Bistro
Ανήκει και διευθύνεται από δύο εκπαιδευμένους Γάλλους σεφ – τον Kaan Sakarya και τον Derin Arıbaş, που εργάζονται δίπλα-δίπλα εδώ και πολλά χρόνια. Aυτό το φιλόξενο μπιστρό είναι ένα τοπικό αγαπημένο μέρος. Το μενού ξεκινά με μεταξένιο χούμους και το πατέ κοτόπουλου είναι το καλύτερο στην πόλη. Τα ψητά λαχανικά με ρίζα σερβίρονται με φιρίκ – πράσινο ψητό καπνιστό πλιγούρι – και βινεγκρέτ γιαουρτιού. Αν και το μενού μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η παρασκευή αυτών των πιάτων είναι απλή, δεν είναι. Για να απολαύσετε τα καλύτερα του Basta Neo-Bistro, η πιο εύκολη προσέγγιση είναι να πάτε με φίλους, να παραγγείλετε ολόκληρο το μενού μαζί με μερικά μπουκάλια τοπικού κρασιού και να απολαύσετε μια μοναδική γευστική εμπειρία, απολαμβάνοντας γεύσεις και μυρωδιές παράλληλα με κουβέντα με καλή παρέα. (Τιμή: 1000+ τουρκικές λίρες (περίπου €26) / άτομο | instagram.com/basta_neobistro)
9.Araka
Γοητευτικό, απλό και κομψό – το βραβευμένο με αστέρι Michelin Araka της σεφ/ιδιοκτήτη Pınar Taşdemir στο υπέροχο Yeniköy είναι γεμάτο με μια ποικιλία έργων τέχνης. Εδώ θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη. Στην πραγματικότητα βρίσκεστε στην περιοχή Yeniköy, στα βόρεια της πόλης. Πίσω από τη γοητευτική του πρόσοψη, αυτό το εστιατόριο αγροτικού στιλ σας περιμένει με το ζεστό, ρομαντικό εσωτερικό του και μια βεράντα στο πίσω μέρος όπου νιώθετε αποκομμένοι από τον κόσμο. Αυτό το μαγευτικό σημείο ταιριάζει απόλυτα στο ιδιαίτερα ξεχωριστό στυλ της Zeynep Pınar Taşdemir. Στο μενού παρουσιάζονται εποχικά υλικά. Η νεαρή σεφ αρέσκεται να εκφράζει τη δημιουργικότητά της με λαχανικά και βότανα. Ο πουρές κολοκύθας είναι εμποτισμένος με την ισχυρή φρεσκάδα του za’atar και συνδυάζεται με τουρσί λαχανικά και ζεστές ελιές σε μια πικάντικη σάλτσα. Ένα στιβαρό πιάτο γεμάτο χαρακτήρα και ευχάριστα αρμονικό χάρη στη διακριτική του οξύτητα. Αυτή η σεφ είναι ικανή να εξισορροπεί πικάντικες, αλμυρές γεύσεις με πικάντικα αρώματα. Δημιουργεί συναρπαστικά πιάτα που αφήνουν τα τοπικά προϊόντα να μιλήσουν. Το μενού μπορεί να περιλαμβάνει σέλινο με οξαλίδα και πράσινα μήλα, τσιπούρα σεβίτσε σε χυμό ροδιού, χταπόδι με κολοκυθάκι μουαμάρα και μπισκότο γαρίδας, τουρσί κεμπάπ μελιτζάνας με dressing εστραγκόν, ροκ μπάσο, άλειμμα ρεβίθου και ρόκας και dressing βασιλικού. (Τιμή: 2000+ τουρκικές λίρες (περίπου €50) / άτομο | instagram.com/araka.istanbul)
10.Asmalı Cavit
Στην οδό Asmalı Mescit, στην καρδιά του Beyoğlu, το Asmalı Cavit είναι ένα οικείο meyhane (τουρκική ταβέρνα) και ένα αγαπημένο σημείο ανάμεσα στους πολλούς πιστούς θαμώνες του. Αν θέλετε να συναναστραφείτε με τους ντόπιους, εξασφαλίστε μια κράτηση στο Asmalı Cavit. Πιθανότατα στο γειτονικό σας τραπέζι θα κάθονται τακτικοί πελάτε ςπου θα φωνάζουν τον σερβιτόρο με το μικρό του όνομα, απόδειξη της ακλόνητης ποιότητας εξυπηρέτησης και φαγητού του εστιατορίου. Οι τακτικοί πελάτες εδώ κρατούν τα μπουκάλια τους με ρακί (με τα ονόματα χαραγμένα πάνω) σε ένα ράφι στο μπαρ. Ο Cavit Saatçi, η κόρη του, Seyhan και ο γιος του, Savaş διευθύνουν το εστιατόριο μαζί. Ξεκινήστε με ψητή μελιτζανοσαλάτα, ταραμά, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λακέρδα (παλαμίδα με αλάτι), παλαμίδα αλατισμένη και beyaz peynir (λευκό τυρί). Το Surf and turf είναι de rigueur εδώ, γι’ αυτό μη φοβάστε να συνδυάσετε κλασικά θαλασσινά, όπως τη σαλάτα με χταπόδι ή ένα ζεστό πιάτο με βουτυρώδη karides güveç (γαρίδες στην κατσαρόλα) με κρεατικές λιχουδιές όπως muska böreği (τρίγωνα ζαχαροπλαστικής με γέμιση κρέατος) ή yaprak ciğer (λεπτές φέτες συκωτιού τηγανισμένες με κρεμμύδια). Αυτή είναι μια ταβέρνα όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους – όσοι εργάζονται εδώ, οι ιδιοκτήτες και όσοι την επισκέπτονται! (Τιμή: 1000+ τουρκικές λίρες (περίπου €26) / άτομο)
11.Yeni Lokanta
Λίγα βήματα πιο κάτω από την οδό Kumbaracıbaşı, στην πολυσύχναστη λεωφόρο İstiklal, το Yeni Lokanta είναι φιλόξενο και άνετο. Τα υλικά εδώ είναι τόσο τοπικά όσο δεν γίνεται περισσότερο αλλά τα πιάτα είναι περίτεχνα – δείχνοντας πώς μπορούν να συνδυαστούν και να μαγειρευτούν ιδανικά σε ένα μικρό αλλά εξαιρετικό menu a la carte ενώ υπάρχει και μενού γευσιγνωσίας – ένα 9 πιάτων σε τιμή 4.900 τουρκικές λίρες + 3.400 για wine pairing (δηλαδή περίπου €131 + 90€) και ένα tasting menu 7 πιάτων με αντίστοιχη τιμή 3.850 τουρκικές λίρες + 2.850 για wine pairing. Το Yeni Lokanta προσφέρει μια χαλαρή γευστική εμπειρία, με ένα μικρό αλλά πολύ ωραίο και ταιριαστό τοπικό μενού κρασιών. (Τιμή: 2000+ τουρκικές λίρες (περίπου €50) / άτομο | yenilokanta.com)
12.Nazende
Αυτό το εστιατόριο είναι τόσο δημοφιλές στους ντόπιους που η κράτηση είναι απαραίτητη. Ο σεφ Uluç Sakarya και η ομάδα του συνδυάζουν τα καλύτερα υλικά της σεζόν με τέλειες μεθόδους μαγειρέματος. Το Nazende για να πάτε με μια μεγάλη παρέα, ώστε να μπορείτε να παραγγείλετε το μεγαλύτερο μέρος του μενού! Kelle tandoori, παϊδάκια αρνιού, τηγανητό καλαμάρι και κολοκυθάκι tempura είναι από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε στο Nazende. Η λίστα κρασιών κατηγοριοποιείται για να ταιριάζει με τα πιάτα, καθιστώντας εύκολη την επιλογή. Απολαύστε το καλαμάρι και το λευκό κρασί στον κήπο ή αρνί tandoori και το κόκκινο κρασί τις πιο κρύες μέρες. (Τιμή: 1000+ τουρκικές λίρες (περίπου €26) / άτομο | nazendecadde)
Οι ΕΙΚΟΝΕΣ και ο Τάσος Δούσης στην Κωνσταντινούπολη:
Δείτε επίσης
- Καππαδοκία: Ταξίδι στον τόπο των «νεραϊδοκαμινάδων» και των όμορφων αλόγων
- Η Σμύρνη είναι ένας παράδεισος για τους ποδηλάτες, τους λάτρεις της ιστορίας και τους λάτρεις του φαγητού
- Χρήσιμα tips για να κάνετε το ταξίδι σας στην Τουρκία μια απολαυστική εμπειρία
- Κωνσταντινούπολη: Τα 15 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε