Είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όλοι μας θα έχουμε σκεφτεί κάποια στιγμή τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η προσγείωση ή η απογείωση δεν πάει καλά. Και δεν είναι παράλογη μία τέτοια σκέψη. Σύμφωνα με το site travelandleisure, ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δεν νιώθει πολύ άνετα στα ταξίδια του με αεροπλάνο.
Πάντως, ένα ποτό στο μπαρ του αεροδρομίου ή ακόμα και η λήψη χαπιού για τη νευρικότητα, μπορεί και να χαλαρώσει λίγο τα νεύρα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα αεροδρόμια που ίσως δεν ενδείκνυνται για όσους φοβούνται τις προσγειώσεις/απογειώσεις… Είτε γιατί ο διάδρομος προσγείωσης καταλήγει σε έναν απότομο γκρεμό ή γιατί το αεροσκάφος προσγειώνεται πάνω σε έναν εύθραυστο πάγο.
Αεροδρόμιο Tenzing–Hillary, Νεπάλ
Για εξερευνητές που σκοπεύουν να αναρριχηθούν στο όρος Έβερεστ, η πρώτη στάση είναι το αεροδρόμιο που προκαλεί ίλιγγο-βρίσκεται σε βουνοπλαγιά και δεν έχει χαρακτηριστεί άδικα ως το πιο τρομακτικό αεροδρόμιο του κόσμου. Ο διάδρομος προσγείωσης είναι αρκετά μικρός (μόλις 500 μέτρα) και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αεροδρόμιο Barra, Σκωτία
Είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στον πλανήτη που δεν είναι…. αεροδρόμιο αλλά απλά μια παραλία. Βρίσκεται στο χείλος του Ατλαντικού Ωκεανού και συχνά οι επιβάτες βιώνουν λίγο τρομακτικές προσγειώσεις εξαιτίας του εμφανώς μικρού διαδρόμου προσγείωσης.
Αεροδρόμιο της Μαδέρα, Πορτογαλία
Η προσέγγιση στο εν λόγω αεροδρόμιο, απαιτεί από τον ταξιδιώτη γερά νεύρα. Ο διάδρομος όχι μόνο είναι πολύ μικρός, αλλά οι συχνά οι σφοδροί άνεμοι προκαλούν δυνατές αναταράξεις- απαιτούνται σίγουρα ιδιαίτερες ικανότητες από τον πιλότο.
Διεθνές Αεροδρόμιο Princess Juliana International, St. Maarten, Καραϊβική
Είναι εκείνο με τις πιο διάσημες προσγειώσεις στον κόσμο! Κι αυτό γιατί οι προσγειώσεις γίνονται πάνω από τα κεφάλια των τουριστών με τους τροχούς να μοιάζουν να ακουμπούν την άμμο.
Αεροδρόμιο Gustaf III, St. Bart’s, Καραϊβική
Ο μικρός διάδρομος σταματά ξαφνικά στη θάλασσα! Εξυπηρετεί μικρά αεροσκάφη και οι πιλότοι πετούν κυριολεκτικά, πάνω από τα κεφάλια των τουριστών.
Διεθνές αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ, Γιβραλτάρ
Είναι τρομακτικό γιατί συνδέεται με έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους. Όταν ένα αεροπλάνο πρέπει να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, τότε η κυκλοφορία στο δρόμο πρέπει να διακοπεί.
Αεροδρόμιο Courchevel, Γαλλία
Δεν είναι διάσημο μόνο για την επικινδυνότητά του, αλλά και για το γεγονός ότι εδώ γυρίστηκαν σκηνές από τη ταινία του James Bond, «Tomorrow Never Dies». Βρίσκεται στο βουνό, ο διάδρομος είναι στενός και ανηφορικός και οι χιονοδρομικές πίστες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Αεροδρόμιο Kai Tak, Χονγκ Κονγκ
Υπήρξε ένα από τα πιο φωτογραφημένα αεροδρόμια του πλανήτη και ένα από τα πιο τρομακτικά. Λειτούργησε από το 1954 έως το 1998 οπότε και έκλεισε λόγω επικινδυνότητας.
Αεροδρόμιο Juancho E. Yrausquin, Saba, Καραϊβική
Είναι γνωστό για το πιο μικρό διάδρομο απογείωσης του κόσμου (μόλις 400 μέτρα). Σα να μην έφτανε αυτό, τελειώνει σε έναν απότομο γκρεμό που «βουτά» στη θάλασσα.
Αεροδρόμιο Paro, Μπουτάν
Το μόνο διεθνές αεροδρόμιο στο Μπουτάν που είναι τόσο… ύπουλο- οι πιλότοι πρέπει να λάβουν ειδική άδεια και κατάρτιση για να προσγειωθούν εδώ.