Η Αθήνα είναι μια πόλη που έχει συμβάλει, μεταξύ άλλων, στο δυτικό πολιτισμό, ενώ αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ζωντανό μουσείο. Διαθέτει άφθονα ιστορικά μέρη όπου γεννήθηκε και άκμασε η δημοκρατία, καθώς και μοναδική νυχτερινή διασκέδαση, ολοζώντανη ατμόσφαιρα και υπέροχη γαστρονομική σκηνή για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια!
Ανακαλύψαμε 10 εστιατόρια στον κόσμο που… περιστρέφονται! (φωτο)
Είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με 10 παλιότερα εστιατόρια αλλά και ταβέρνες στην Αθήνα, για να πάρετε μια “νόστιμη” ιδέα από τη γευστική ιστορία της πόλης.
1. Βασίλαινας
Το εστιατόριο Βασίλαινας υπερηφανεύεται ότι είναι το παλιότερο της πόλης. Ιδρύθηκε το 1920 και έκτοτε λειτουργεί αδιάλειπτα με εξαίρεση τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Από το 2005 το λειτουργεί ο εγγονός του ιδρυτή του, Θανάσης Βασίλαινας. Η πρώτη του έδρα, μέχρι και το 2016 ήταν στην Αγία Σοφία του Πειραιά, και αργότερα μετακόμισε στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, θα το βρείτε στην οδό Βρασίδα, σ’ ένα παρκάκι πίσω από το Χίλτον, σ’ ένα χώρο σύγχρονης αστικής κομψότητας που έχουν επιμεληθεί οι διεθνείς αρχιτέκτονες Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα. Τα τελευταία 20 χρόνια – διατηρώντας στοιχεία της παραδοσιακής κουζίνας του έχει μετασχηματιστεί σε πολυβραβευμένο εστιατόριο δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με chef τον διακεκριμένο Μανώλη Γαρνέλη.
2. Doris
To εστιατόριο Doris στην Πραξιτέλους στον αριθμό 30 έχει κλείσει πια τις πόρτες του, υπήρξε όμως ένα από τα παλιότερα εστιατόρια της Αθήνας. Βρισκόταν δίπλα στην Πλατεία Συντάγματος και σέρβιρε παραδοσιακή κουζίνα σε ένα χαλαρό περιβάλλον. Όλα του τα πιάτα ήταν σπιτικά και οι παρασκευές χειροποίητες. Το προσωπικό ήταν πολύ φιλικό και ντυμένο με την κλασική στολή. Σήμερα ο ίδιος χώρος στεγάζει το θρυλικό μπαρ Clumsies.
3. Ταβέρνα Σιγάλας (Μπαϊρακτάρης)
Η ταβέρνα Σιγάλας ήταν μια κιτς ελληνική ταβέρνα σε ένα παλιό κτίριο στο Μοναστηράκι. Για εκατό χρόνια το μαγαζί ανήκει στην ίδια οικογένεια. Σήμερα εκεί συναντάμε τον Μπαϊρακτάρη, το πιο φημισμένο ψητοπωλείο της Αθήνας! Οι τοίχοι είναι γεμάτοι με φωτογραφίες από αστέρες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ συχνά φιλοξενεί μουσικούς που παίζουν ζωντανή μουσική. Στο μενού θα βρείτε τα κλασικά σουβλάκια, γύρο αλλά και σπιτική ελληνική κουζίνα.
4. Ιντεάλ
Το Ιντεάλ στην Πανεπιστημίου 46 είναι ένα ακόμα από τα παλιότερα εστιατόρια στην Αθήνα που μεσουρανούσε για πολλά χρόνια, μα έχει κλείσει. Ειδικευόταν στην ελληνική κουζίνα με γαλλικές επιρροές σε στυλ μπιστρό. Το εστιατόριο διέθετε στυλ ’30s, με λεπτομέρειες art nouveau, πολυτελείς ψυχρούς τόνους και μαρμάρινα στοιχεία. Οι μερίδες ήταν χορταστικές και τα πιάτα περιλάμβαναν από ψάρια, μέχρι μαγειρευτά και σπεσιαλιτέ της ημέρας. Σήμερα ο χώρος στεγάζει το μοντέρνο Foyer Espresso Bar.
5. Ταβέρνα Πλάτανος
Ο Πλάτανος στην Πλάκα είναι ένα από τα παλιότερα εστιατόρια στην Αθήνα με ενδιαφέρουσα ιστορία και αυθεντική κουζίνα που έχει μεγάλη φήμη από το 1932 που άνοιξε. Στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο σε ροζ παστέλ αποχρώσεις σε ένα ήσυχο δρομάκι της γραφικής Πλάκας με δέντρα. Η Ταβέρνα Πλάτανος ήταν πολύ δημοφιλής σε συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες. Σερβίρει σπιτική ρετσίνα και παραδοσιακά πιάτα, όπως γεμιστό καλαμάρι, μουσακά, τζατζίκι, φρέσκο ψωμί, κλπ. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του στην αυλή κάτω από τη φυλλωσιά των δέντρων.
6. Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Τα Μπακαλιαράκια είναι μια θρυλική, υπόγεια οικογενειακή ταβέρνα με ξύλινο φούρνο και ένα μεγάλο παλιό πέτρινο στυλοβάτη στο κέντρο. Είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το γεύμα σας μια κρύα μέρα, αφού η ατμόσφαιρα είναι πολύ ζεστή και φιλόξενη. Ένα άλλο παλιομοδίτικο στοιχείο στο Δαμίγο είναι το ότι το κρασί ακόμα διατηρείται σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια που μπορείτε να δείτε όσο τρώτε. Το κρασί παράγεται από τα αμπέλια της οικογένειας το 1835. Το μενού περιλαμβάνει μαγειρευτά φαγητά, αλλά και σαλάτες, μπακαλιάρο με σκορδαλιά, φρεσκοψημένο ψωμί, όλα σε λογικές τιμές.
7. Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρά
Η Παλιά Ταβέρνα του Ψαρά στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό και θεωρείται το παλιότερο εστιατόριο που άνοιξε στην Πλάκα. Το περιβάλλον είναι ζεστό και αυθεντικά ελληνικό. Έχει πέτρινους τοίχους και ένα μεγάλο τζάκι στο εσωτερικό του, καθώς κι ένα υπέροχο μπαλκόνι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του έξω στο δροσερό αέρα με μοναδική θέα. Κάθε βράδυ έχει ζωντανή μουσική και είναι πολύ δημοφιλές στους ντόπιους και όχι ιδιαιτέρως τουριστικό. Σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως ντολμαδάκια, γαύρο, και επιδόρπια.
8. Καραβίτης
Ο Καραβίτης είναι μια από τις παλιότερες ταβέρνες στην Αθήνα σε μια ήσυχη γειτονιά στο Παγκράτι. Η ιστορική ταβέρνα μετρά πάνω από 90 χρόνια ιστορίας και ξεκίνησε όταν ένα ζευγάρι έφτιαξε ένα κουτούκι που έμελλε να γίνει θρυλικό. Σήμερα έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Το κλίμα είναι ζεστό και θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε ελληνική ταινία. Το μενού δίνει έμφαση στα ψητά κρεάτα και τους παραδοσιακούς μεζέδες. Το καλοκαίρι μπορείτε να φάτε στην πανέμορφη δροσερή αυλή του.
9. Το Καφενείο
Το Καφενείο είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός καφενές που στεγάζεται σε ένα κτίριο με πάνω από 400 χρόνια ιστορίας στην ιστορική οδό Επιχάρμου στην Πλάκα. Σερβίρει αρωματικό καφέ, μεζέδες και γλυκά. Μερικά από τα δημοφιλή του πιάτα είναι τα κεφτεδάκια, τηγανιτά κολοκύθια, η μελιτζανοσαλάτα και οι μαριναρισμένες ελιές. Επίσης, τα βαρέλια του κρύβουν σπιτικό κρασί, ενώ το εσωτερικό του έχει ρουστίκ διακόσμηση με ξύλινες καρέκλες και δανδενένιες κουρτίνες.
10. Το Παραδοσιακό
Το Παραδοσιακό στην Βουλής 44, προσφέρει ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του, δηλαδή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σε έναν αυθεντικό χώρο. Διαθέτει γραφική διακόσμηση και σερβίρει ρουστίκ και πολύχρωμη κουζίνα. Δοκιμάστε τη φάβα περιχυμένη με φρέσκο ελαιόλαδο, καθώς και την ψητή φέτα, τα κεφτεδάκια, ή τον ψητό σολωμό.
5 tips από τον Τάσο Δούση για καταλάβεις ότι ένα εστιατόριο είναι άθλιο χωρίς καν να δοκιμάσεις το φαγητό του!
Εσείς μπορείτε να αναγνωρίζετε τα άθλια εστιατόρια χωρίς καν να μπείτε στον κόπο να δοκιμάστε το φαγητό τους; Αν όχι δείτε τα δικά μου tips!
Πρόσφατα είχα μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Παρά την φαινομενική γνώση μου στα εστιατόρια όλου του κόσμου, την πάτησα σαν να είμαι πρωτάρης. Πήγα σε ένα εστιατόριο που αν ήμουν κριτής θα του έβαζα τέσσερα (4) με βάση το δέκα (10)!
Ήταν εξαιρετικά κακό και έπρεπε να το έχω καταλάβει με το που πάτησα το πόδι μου. Κακώς δεν το κατάλαβα, αλλά αυτό μου έδωσε την έμπνευση να γράψω σήμερα στο blog μου στο travelstyle.gr ένα άρθρο για το πως εσείς πρέπει αναγνωρίζετε τα άθλια εστιατόρια χωρίς καν να μπείτε στον κόπο να δοκιμάσετε το φαγητό τους.
1. Το προσωπικό
Με το που κάθεστε στο τραπέζι ενός εστιατορίου η πρώτη παρατήρηση σας θα είναι το προσωπικό. Μόλις δείτε ατημέλητο γκαρσόνι ή γκαρσόνα έχετε φύγει σφαίρα. Μόλις δηλαδή δείτε το γκαρσόνι να σας υποδέχεται νυσταγμένα, χωρίς διάθεση, χωρίς όρεξη, χωρίς χαμόγελο, αυτό είναι δείγμα ότι προφανώς δεν περνάει καλά εκεί που δουλεύει γιατί προφανώς κάτι συμβαίνει είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε στο εστιατόριο. Αν τον δείτε με το μαλλί λαδωμένο και βρώμικο παντελόνι και αντιστοίχως την συνεργάτιδά του με κολάν, άθλια τατουάζ και να χαριεντίζεται με όλο τον κόσμο και με το αφεντικό…έχετε κόψει ρόδα μυρωμένα.
2. Το ψωμί
Ναι το ψωμί είναι μεγάλη ιστορία. Αν το ψωμί που θα έρθει στο τραπέζι πριν το φαγητό σας είναι ψηλό-μπαγιάτικο, τότε δεν έχετε πέσει σε καλό εστιατόριο. Αν ο ιδιοκτήτης δεν δίνει σημασία στο ψωμί που σερβίρει αποκλείεται να δίνει σημασία στα φαγητά που σερβίρει. Σε όλη μου τη ζωή στα χιλιάδες εστιατόρια που έχω πάει δεν μου έχει τύχει ποτέ από την Ινδία μέχρι και το Λος Άντζελες να μου έρθει καλό ψωμί στο τραπέζι και να μην είναι στη συνέχεια καλό το φαγητό. Αντίστροφα οπουδήποτε μου έχουν σερβίρει χάλια ψωμί τότε αντιστοίχως έχει έρθει και χάλια το φαγητό.
3. Τα μαχαιροπίρουνα
Επίσης τα μαχαιροπίρουνα… Αν είναι τόσο «τσίπης» που δεν ψωνίζει μαχαιροπίρουνα ούτε καν απ’ το ΙΚΕΑ τότε αποκλείεται να δίνει χρήματα για καλά υλικά που θα φέρει στο τραπέζι σας γιατί είναι επαγγελματίας τσιγκούνης.
4. Τουαλέτες
Για εμένα οι τουαλέτες είναι ο καθρέφτης και η εικόνα του κάθε μαγαζιού. Αν πάτε στις τουαλέτες και τις δείτε βρώμικες, απεριποίητες τότε σημαίνει ένα πράγμα: Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν δίνει καμία σημασία στην καθαριότητα και την υγιεινή. Είναι βέβαιο ότι ίδια εικόνα θα είναι και μέσα στην κουζίνα. Ένα εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του θεωρεί την τουαλέτα δείγμα πολιτισμού και την έχει πάντα καθαρή και πάντα περιποιημένη για τον πελάτη που θα βρεθεί στην ανάγκη να την επισκεφθεί. Όταν δε δίνει σημασία σε αυτή την τόσο σημαντική λεπτομέρεια τότε σημαίνει ότι δεν θα δίνει καμία σημασία σίγουρα και στην κουζίνα που φυσικά εσείς δεν μπορείτε να δείτε.
5. Σαλάτα
Εμείς οι Έλληνες συνήθως παραγγέλνουμε μια σαλάτα πριν το κυρίως πιάτο μας. Από την σαλάτα που θα ακουμπήσει στο τραπέζι σας, θα καταλάβετε αν στο εστιατόριο που έχετε επισκεφθεί υπάρχει αγάπη για το φαγητό. Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις μια καλή σαλάτα; Σχεδόν καθόλου… Η σαλάτα περιέχει μέσα τα χρώματα εκείνα τα λαμπερά που θα σας κάνουν να θέλει να την ερωτευθεί ο ουρανίσκος σας και να μην την χορταίνουν τα μάτια σας!!!
Όταν λοιπόν έρθει σαλάτα σας και διαπιστώσετε ότι είναι ένα πράγμα άχρωμο, άοσμο, άγευστο, τότε το εστιατόριο που έχεις επισκεφθεί δυστυχώς είναι μάπα. Αν έρθει η σαλάτα και δε μιλάει στα μάτια σας τότε απλά δεν είναι σαλάτα, είναι μία διεκπεραίωση. Στην σαλάτα για να είναι ωραία και να έχει αγάπη μέσα της πρέπει να έχει δημιουργηθεί σαν πίνακας ζωγραφικής με φρέσκα υλικά να έχει ανακατευτεί σωστά για τον πελάτη και να σε εκπλήξει ευχάριστα! Αν δεν τα έχει αυτά τα στοιχεία απλά δεν είναι σαλάτα είναι ένα πεταμένο μαρούλι με μια έτοιμη σος από πάνω…
Με αυτά τα πέντε tips που σας προτείνω νομίζω ότι σπανία θα πέσετε έξω για ένα εστιατόριο. Καλή σας διασκέδαση λοιπόν, καλή σας διάθεση και καλή σας όρεξη!
Μην ξεχνάτε ότι το διαβάσατε στο blog μου στο Travelstyle.gr!
Ακολουθήστε με και στο instagram για περισσότερες πληροφορίες και ταξιδιωτικά tips που δεν θα δείτε στο travelstyle.gr.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: