Η γαλλική κουζίνα είναι από τις πιο δημοφιλείς του κόσμου και είναι γνωστό ότι έχει ασκήσει επιρροή στην παγκόσμια γαστρονομιά. Το Παρίσι και η Γαλλία γενικότερα είναι ένας κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός και ανάμεσα σε όλα όσα έχει να επιδείξει στους επισκέπτες της σίγουρα είναι και η κουζίνα της.
Επειδή τα γαστρονομικά ταξίδια ενδιαφέρουν όλο και περισσότερο τους ταξιδιώτες και κάθε προορισμός εξετάζεται πλέον ως προς την κουζίνα του αλλά και με ευκαιρία την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομία που αρχίζει στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου με τίτλο «Merci Chef!», εδώ συγκεντρώσαμε τα 10 κορυφαία και πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν. Εννοείται πως αν έχετε πάει οπουδήποτε στη Γαλλία ή σχεδιάζετε να πάτε πρέπει να είναι από τις πρώτες σας επιλογές στα εστιατόρια που θα επισκεφτείτε.
Οι Γάλλοι λοιπόν φημίζονται για τη μαγειρική τους τεχνογνωσία. Εκτός από τις συνταγές, η Γαλλία είναι η χώρα των νόστιμων μαλακών τυριών, του φρεσκοψημένου ψωμιού με κρούστα και των κρασιών με γεμάτο σώμα. Τα κλασικά γαλλικά πιάτα περιέχουν συχνά πλούσιες, γευστικές σάλτσες, τρυφερά κρέατα που ψήνονται αργά και μαγειρευτά λαχανικά.
Coq au vin (κόκκορας κρασάτος)
Γιατί τόσα πολλά πράγματα ακούγονται καλύτερα στα γαλλικά; Η κυριολεκτική μετάφραση του «Coq au vin» στα ελληνικά είναι «κόκκορας κρασάτος». Αυτό το κλασικό γαλλικό πιάτο περιλαμβάνει κοτόπουλο που έχει σιγοψηθεί με βούτυρο και κόκκινο κρασί, το οποίο συνήθως προέρχεται από την περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας. Τα μανιτάρια, το μπέικον και τα κρεμμύδια προσθέτουν βασικές γεύσεις στη σάλτσα όσο μαγειρεύεται.
Οι ιστορίες λένε ότι αυτό το πιάτο μπορεί να εντοπιστεί από την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα, αν και η συνταγή δεν τεκμηριώθηκε μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα. Παραδοσιακά, ο κόκκορας, ο οποίος ήταν πιο σκληρός από το συνηθισμένο κοτόπουλο, χρησιμοποιούνταν στο coq au vin. Ωστόσο, μεταγενέστερες συνταγές προσδιορίζουν ότι μπορεί να προστεθεί οποιοδήποτε κοτόπουλο. Ο παραδοσιακός τρόπος για να πήξει η σάλτσα στο coq au vin ήταν να προστεθεί αίμα ζώων, καθώς αυτή ήταν η λιγότερο δαπανηρή μέθοδος.
Boeuf Bourguignon (Μοσχαράκι Μπουργκινιόν)
Το Boeuf bourguignon είναι το γαλλικό comfort food στα καλύτερά του. Φτιαγμένο με παρόμοιο τρόπο με το coq au vin, το boeuf bourguignon μαγειρεύεται μέχρι να μαλακώσει το βόειο κρέας και να λιώνει στο στόμα καθώς τρώγεται. Ψημένο αργά σε κατσαρόλα για ώρες, το κρέας μαλακώνει και διαλύεται, πυκνώνοντας έτσι την πλούσια σάλτσα κόκκινου κρασιού μέσα στην οποία που φτιάχνεται.
Αν και συχνά περιγράφεται ως παραδοσιακό γαλλικό πιάτο, το βοδινό bourguignon φαίνεται να έχει εμφανιστεί τα τελευταία διακόσια χρόνια. Εμφανιζόμενο σε μενού σε μοντέρνα παριζιάνικα μπιστρό, το πιάτο έγινε γρήγορα επιτυχία και υιοθετήθηκε ως τοπικό πιάτο στη Βουργουνδία. Οι περισσότερες συνταγές προτείνουν να χρησιμοποιήσετε ένα κρασί Βουργουνδίας για να φτιάξετε τη σάλτσα στην οποία μαγειρεύονται το βόειο κρέας, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το μπέικον.
Moules Marinière (μύδια μαριναρισμένα)
Ένα άλλο κλασικό γαλλικό πιάτο είναι το moules marinière. Άμεσα διαθέσιμα σε όλη τη χώρα, ανάλογα με την εποχή, τα φρέσκα μύδια καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό. Τα μύδια σερβίρονται με μια πλούσια, λευκή σάλτσα κρασιού που παρασκευάζεται από βούτυρο, εσαλότ, λευκό κρασί και μαϊντανό.
Το παραδοσιακό πιάτο moules marinière κατάγεται από το Βέλγιο και τη βόρεια Γαλλία. Τα μύδια μαγειρεύονται στους χυμούς θαλασσινού νερού στους οποίους πωλούνται και σερβίρονται με τηγανιτές πατάτες. Ως εκ τούτου, το πιάτο είναι συχνά γνωστό ως «moules et frites». Το Moules marinière ψηφίστηκε στο παρελθόν ως το δεύτερο αγαπημένο πιάτο στη Γαλλία!
Steak Tartare (μπριζόλα ταρτάρ)
Γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή του είναι το παραδοσιακό γαλλικό πιάτο με μπριζόλα ταρτάρ. Το ωμό φιλέτο μοσχαρίσιου κρέατος είναι ψιλοκομμένο και καρυκευμένο, σερβίρεται μόνο με έναν ωμό κρόκο αυγού από πάνω. Συνδυάζεται καλύτερα με γαλλικό ψωμί ή τοστ Melba.
Το ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου αυξήθηκε σε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1920, αλλά έπεσε σε δυσμένεια στα τέλη του εικοστού αιώνα. Πιο πρόσφατα, το κλασικό γαλλικό πιάτο επιστρέφει στη Γαλλία. Η μπριζόλα ταρτάρ έγινε δημοφιλής στη «Γαλλική Οδύσσεια» του Ρικ Στάιν, ένα ντοκιμαντέρ με τον διάσημο Άγγλο σεφ ν δημιουργεί κλασικά γαλλικά πιάτα.
Cassoulet (κασουλέ / στιφάδο)
Το cassoulet που πήρε το όνομά του από την κατσαρόλα στην οποία φτιάχνεται, είναι ένα κλασικό γαλλικό πιάτο από το Languedoc, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Με ταπεινή προέλευση ως στιφάδο (ή η αντίστοιχη γαλλική φασολάδα) που παρασκευαζόταν σε επαρχιακές γαλλικές αγροικίες, το cassoulet συνδυάζει λευκά φασόλια με κρέας, όπως χοιρινά λουκάνικα και κονφί πάπιας ή χήνας.
Φημολογείται στη γαλλική λαογραφία ότι η απλή προέλευση του cassoulet σήμαινε ότι η κατσαρόλα έπρεπε να «γυαλιστεί» πριν γίνει κάθε στιφάδο. Αυτό απαιτούσε το «ξύσιμο» των προηγούμενων υπολειμμάτων από την κατσαρόλα. Λέγεται λοιπόν ότι κάποιες κασουλέτες κράτησαν χρόνια, ή και δεκαετίες!
Confit de Canard (πάπια κονφί)
Το κλασικό γαλλικό πιάτο, confit de canard, αποτελείται από πάπια που μαγειρεύεται στο δικό της λίπος. Το κρέας πάπιας, συχνά μπούτι, αλατίζεται και ψήνεται. Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό κρέας που πέφτει εύκολα από το κόκαλο, δημιουργώντας ένα απολαυστικό γεύμα όταν σερβίρεται με τηγανητές πατάτες.
Το Confit de canard κατάγεται από τη Γασκώνη στη νοτιοδυτική Γαλλία . Στη γαλλική γλώσσα, το «confire» κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «διατήρηση». Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό το γαλλικό πιάτο επινοήθηκε από τους Ρωμαίους για την καλύτερη διατήρηση του κρέατος.
Bouillabaisse (Προβηγκιανή ψαρόσουπα)
Ένα κλασικό γαλλικό πιάτο που θυμίζει τη δική μας ψαρόσουπα, και τη γνωρίζουμε ως “μπουγιαμπέσα” το Bouillabaisse φτιάχνεται με το βράσιμο μιας ποικιλίας ειδών ψαριών, όπως το κόκκινο ράσκα, το sea robin και το conger, αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται επίσης τσιπούρες και οστρακοειδή. Το Bouillabaisse σερβίρεται συχνά με μια σάλτσα που μοιάζει με μαγιονέζα που ονομάζεται «rouille» που παρασκευάζεται συνδυάζοντας σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν με ελαιόλαδο και κρόκο αυγού.
Με προέλευση που μπορεί να εντοπιστεί στην Αρχαία Ελλάδα, αυτό το παραδοσιακό γαλλικό στιφάδο καταναλώθηκε από ψαράδες στη Μασσαλία, φτιαγμένο με ψάρια βράχων που έπιαναν στα δίχτυα τους. Μη μπορώντας να πουλήσουν αυτή την αγκαθωτή ποικιλία ψαριών στα εστιατόρια, οι ψαράδες επινόησαν μια μέθοδο για να βράσουν τα υπολείμματα και τελικά να φτιάξουν ένα νόστιμο ψάρι στιφάδο.
Escargots (σαλιγκάρια)
Το Escargots είναι ίσως το πιο γνωστό γαλλικό πιάτο όλων των εποχών. Πολύτιμο για τη γαλλική κουζίνα, τα escargots είναι το απαραίτητο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε όταν επισκέπτεστε τη Γαλλία! Τα σαλιγκάρια είναι επίσης γνωστά ως εσκαργκότ της Βουργουνδίας, τα οποία ξεφλουδίζονται και παρασκευάζονται με βούτυρο σκόρδου. Σερβίρονται με το καβούκι τους και θεωρούνται γαλλική λιχουδιά.
Μπορεί να σας εκπλήξει αν ακούσετε ότι οι άνθρωποι τρώνε σαλιγκάρια για τουλάχιστον 12.000 χρόνια. Τα πρώτα ίχνη σπασμένων κελυφών σαλιγκαριού και ανθρώπινης δραστηριότητας εντοπίζονται στην Ελλάδα. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι έκαναν δημοφιλή την κατανάλωση σαλιγκαριών ως τροφή για τη ρωμαϊκή ελίτ, και η παράδοση έχει υποστηριχθεί από πολλούς πολιτισμούς. Τώρα το escargots είναι ένα κλασικό γαλλικό πιάτο που προωθείται από σεφ της υψηλής γαστρονομίας.
Salade Niçoise (σαλάτα νισουάζ)
Αυτό το γαλλικό πιάτο από τη Νίκαια μπαίνει στα δέκα κορυφαία διάσημα γαλλικά πιάτα εξαιτίς της δημοτικότητάς του σε όλο τον κόσμο. Η Salad Niçoise αποτελείται από τραγανό μαρούλι και ντομάτες που συνήθως καλύπτονται με μπριζόλα τόνου και βραστά αυγά. Σερβίρεται με dressing βινεγκρέτ που περιέχει αντζούγιες, μουστάρδα και ξύδι.
Η Salad Niçoise έχει μια εκπληκτικά αμφιλεγόμενη ιστορία. Το γαλλικό πιάτο φαίνεται ότι ξεκίνησε τον δέκατο ένατο αιώνα και φτιάχτηκε από αγρότες με απλά υλικά, ελαιόλαδο, αντζούγιες και ντομάτες. Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους στη Νίκαια, το γαλλικό πιάτο δεν πρέπει να περιλαμβάνει βραστά λαχανικά όπως πατάτες και πράσινα φασόλια.
Quiche Lorraine (Κις Λορέν)
Ένα άλλο διάσημο φαβορί των Γάλλων είναι το Κις Λορέν. Μια τάρτα ζαχαροπλαστικής με κρούστα γεμίζεται με ένα μείγμα που μοιάζει με ομελέτα που αποτελείται από αυγά, κρέμα γάλακτος και μπέικον, για να δημιουργήσει ένα απολαυστικό αλμυρό γεύμα. Το Quiche Lorraine είναι ένα απίστευτα ευέλικτο γαλλικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο, με μια σειρά από συνοδευτικά.
Ένα παραδοσιακό κις λορέν παραλείπει το τυρί, το οποίο φαίνεται να ήταν ένα συστατικό που προστέθηκε τον εικοστό αιώνα για να μειώσει την τιμή του πιάτου. Το πιάτο προέρχεται από την περιοχή της Λωρραίνης, στα βορειοανατολικά της Γαλλίας.
Δείτε επίσης
- «Merci Chef!»: Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας στην Αθήνα από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024
- Αυτά είναι τα 21 γαστρονομικά «διάμαντια» στον κόσμο για το 2024 σύμφωνα με το National Geographic
- Πώς η σκανδιναβική κουζίνα έγινε παγκόσμιο «γαστρονομικό μανιφέστο»
- Ρώμη: Οι 10 καλύτερες πιτσαρίες στην ιταλική πρωτεύουσα
- Ινδία: Στα δικαστήρια για την προέλευση παγκοσμίως γνωστού παραδοσιακού πιάτου