Πόσο ψηλά κτίρια μπορεί και θέλει να «σηκώσει» τελικά ο άνθρωπος; Κάθε χρόνο ο πήχης ανεβαίνει πιο ψηλά και πλέον στην εικοσάδα με τα ψηλότερα κτίρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται ελάχιστα των οποίων η ανέγερση έγινε πριν το 2000.
Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε ανάμεσα σε ουρανοξύστες και τα κτίρια που διακόπτουν τον ορίζοντά μας όταν κοιτάμε τις ελληνικές πόλεις από ψηλά να είναι ελάχιστα, τα ψηλά κτίρια όμως ήταν, είναι και θα είναι σύμβολο ευημερίας, ανάπτυξης, δύναμης και εξουσίας για όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά και από την Ιαπωνία μέχρι τη Βραζιλία.
Διαμάντια: Αυτοί είναι οι κρυμμένοι προορισμοί της Ευρώπης
Μέχρι πριν κάποια χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των ψηλότερων κτιρίων στον κόσμο βρισκόταν στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και για του λόγου το αληθές μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα κτίρια που παρουσιάζονται παρακάτω και τα οποία βρίσκονται μεταξύ των θέσεων 14 με 20 στη λίστα με τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, των οποίων οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο, φανταστείτε να ανεβαίναμε και στην κορυφή τους…
Νούμερο 20
CITIC Plaza, Guangzhou – China, ύψος 391μ. – 80 όροφοι, 1997
Είναι το ψηλότερο κτίριο από μπετόν στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ήταν το ψηλότερο κτίριο στην Κίνα μέχρι την ολοκλήρωση του Jin Mao Tower (δύο χρόνια κράτησε η χαρά τους). Ήταν το ψηλότερο κτίριο στην Ασία μέχρι που χτίστηκαν οι Petronas Towers (ένα χρόνο κράτησε η χαρά τους).
Νούμερο 19
23 Marina, Dubai – UAE, ύψος 395μ. – 89 όροφοι, 2011
Οι εγκαταστάσεις του κτιρίου περιλαμβάνουν 57 πισίνες! Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο κατοικιών στον κόσμο, πίσω από το Princess Tower των οποίων η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 300μ. Ο χώρος εισόδου του lobby του κτιρίου έχει εσωτερικό ύψος όσο μία εξαώροφη πολυκατοικία!
Νούμερο 18
Al Hamra Tower, Kuwait City – Kuwait, ύψος 412μ. – 77όροφοι, 2010
Οι τρεις όψεις του κτιρίου είναι από γυαλί προσφέροντας απλόχερα θέα προς τον κόλπο. Η τέταρτη όψη «βλέπει» προς την έρημο και είναι επενδυμένη από πέτρα ώστε οπτικά να παραπέμπει σε αυτήν και πρακτικά να προστατεύει το κτίριο από την ηλιακή ακτινοβολία που προέρχεται από την έρημο. Το lobby αυτού του κτιρίου έχει εσωτερικό ύψος όσο μιας επταώροφης πολυκατοικίας!
Νούμερο 17
Princess Tower, Dubai – UAE, ύψος 414μ. – 101 όροφοι, 2012
Είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο αμιγώς με χώρους κατοικίας. Στις εγκαταστάσεις του κτιρίου περιλαμβάνεται ένα τζαμί για αποκλειστική χρήση των κατοίκων του πύργου.
Νούμερο 16
Two International Finance Centre, Hong Kong Island – Hong Kong, ύψος 417μ. – 88όροφοι, 2003
Ήταν το ψηλότερο κτίριο στο Hong Kong έως το 2010 που ολοκληρώθηκε το International Commerce Center. Το κινηματογραφικό του «πέρασμα» το έκανε στην ταινία Tomb Reider 2. Κατά την κατασκευή του απασχολήθηκαν περισσότεροι από 3.500 εργάτες. Πάνω του έχει τοποθετηθεί η μεγαλύτερη διαφήμιση που τοποθετήθηκε ποτέ πάνω σε κτίριο, η οποία είχε το ύψος 50 ορόφων! Έχει διώροφους ανελκυστήρες…
Νούμερο 15
Jin Mao Tower, Shanghai – China, ύψος 421μ. – 88 όροφοι, 1999
Ήταν το ψηλότερο κτίριο στην Κίνα για 9 χρόνια μέχρι που το ξεπέρασε το Shanghai World Financial Center. Είναι το ψηλότερο κτίριο μικτής χρήσης παγκοσμίως με ξενοδοχείο στο εσωτερικό του. Η μορφή του είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κινέζικη παγόδα. Η μέγιστη ταχύτητα του ανελκυστήρα του ανέρχεται σε 546 μ./λεπτό!
Νούμερο 14
Trump International Hotel and Tower, Chicago – USA, ύψος 423μ. – 98 όροφοι, 2009
Είχε σχεδιαστεί να είναι ψηλότερο όμως μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 επανασχεδιάστηκε με μικρότερο τελικό ύψος. Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε για 37 χρόνια το John Hancock Centerσχετικά με τη μεγαλύτερη απόσταση χώρων κατοικίας από το έδαφος. Το ασύμμετρο σχήμα του κτιρίου το κάνει να μην φαίνεται ποτέ ίδιο αν το κοιτάς από διαφορετική γωνία κάθε φορά.