Προσθήκες στον κατάλογο των χωρών που συνιστούν περιοχές «πολύ υψηλού κινδύνου» έκανε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.
Η λίστα με τους προορισμούς «επιπέδου τέσσερα» μεγάλωσε με δύο νέες χώρες της ΕΕ, όπου επικρατεί σημαντική έξαρση του κορονοϊού.
Σε αυτήν τη λίστα, στην οποία βρίσκονται πάνω από 70 χώρες, εντοπίζεται και η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Βουλγαρία.
Στην τελευταία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μέσα σε αυτήν περιλαμβάνονται και Ρουμανία, Σερβία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σερβία, Τουρκία.
Το CDC αναθεώρησε, συγκεκριμένα, σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία τους για τη Γερμανία και τη Δανία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 στις χώρες αυτές.
Αύξησε στο «επίπεδο τέσσερα: πολύ υψηλή» τη σύστασή του για τις δύο ευρωπαϊκές χώρες, προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια εκεί.
Αντιθέτως, υποβάθμισε στο «επίπεδο τρία: χαμηλός κίνδυνος» το Ισραήλ, την Αρούμπα, τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους, το Κουρασάο και τη Γουαδελούπη.
Μετακίνηση εκτός νομού τα Χριστούγεννα – Τι θα ισχύει
Φέτος μετά από δύο χρόνια με περιορισμούς και απαγορεύσεις, αυτά τα Χριστούγεννα η μετακίνηση εκτός νομού θα γίνει κανονικά, για την ακρίβεια χωρίς κάποια αλλαγή στα ισχύοντα μέτρα σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον όσον αφορά στο ταξίδι με το αυτοκίνητο δεν θα υπάρξει κάποιος περιορισμός (όπως ισχύει και τώρα)πέρα τον αριθμό των ατόμων που το όριο παραμένει στα 4 άτομα.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και η πανδημία «τρέχει», ωστόσο, δεν φαίνεται καμία ανατροπή που θα φέρει μέτρα στη μετακίνηση εκτός νομού τις γιορτές.
Η κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο γενικού lockdown, αλλά και το σενάριο για lockdown στους ανεμβολίαστους, -στο μοντέλο που εφαρμόζει η Αυστρία-, ενώ επιβεβαιώνεται καθημερινά από τους αρμόδιους ότι τα μέτρα για την πανδημία με τα οποία θα περάσουμε τον χειμώνα δεν θα έχουν μεγάλες αλλαγές από ό,τι ισχύει σήμερα.
Έτσι, συγκεκριμένα για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις εκτός νομού τα Χριστούγεννα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στους περιορισμούς.
Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για όλους, έχουν ή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Civid-19, ενώ με το ΙΧ δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού.
Για πλοία, τρένα, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ ωστόσο ισχύουν (και θα εξακολουθήσουν) τα εξής:
- Οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να μετακινηθούν με όλα τα μέσα (αεροπλάνο, τρένο, ΚΤΕΛ, πλοίο), με πιστοποιητικό εμβολιασμού -ή πιστοποιητικό νόσησης για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο.
- Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.
Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, άλλαξαν τα απαραίτητα έγγραφα για το ταξίδι των ανηλίκων με ΚΤΕΛ ή τρένο. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου ίσχυε ότι τα παιδιά 12-17 ετών θα έπρεπε να έχουν rapid test με το ίδιο κόστος (10 ευρώ), ενώ τα παιδιά 4-12 ετών ταξίδευαν με self test. Από τις 6 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού self test.
Η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας συνεχίζει να ισχύει παντού, εκτός από:
- τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
- τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών
Ποια μέτρα ισχύουν για το ταξίδι με το αυτοκίνητο;
Το όριο επιβατών είναι στα τέσσερα άτομα συνολικά, δηλαδή ο οδηγός και ακόμα τρία, και η χρήση της μάσκας παραμένει υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού. Περισσότερα άτομα επιτρέπονται για γονείς με παιδιά (εάν είναι άνω των 18 τα παιδιά, είναι απαραίτητη η ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο), καθώς και αν πρόκειται για άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
Δείτε επίσης
- Αυστρία: Lockdown από σήμερα μόνο για ανεμβολίαστους
- Χριστούγεννα στα Τρίκαλα Κορινθίας: Δείτε πόσο θα κοστίσει η διαμονή σας σε 5 κομψά ξενοδοχεία με άριστη βαθμολογία
- Πεκίνο: Νέοι περιορισμοί λόγω Covid-19 στην κινεζική πρωτεύουσα
- Τι αλλάζει στις μετακινήσεις εκτός νομού – Επιπλέον περιοριστικά μέτρα