Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 284 μέτρων, σε ένα μικρό οροπέδιο καταμεσής της Τήνου, πειρκυκλωμένο από πέτρες και μεγάλους σφαιρικούς γρανιτένιους βράχους ηφαιστειογενούς προέλευσης, το χωριό Βώλακας μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδα παραμυθιού.
Όταν βρεθεί κανείς προς την περιοχή, είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρατηρήσει τους μεγάλους στρογγυλούς βράχους που είναι διάσπαρτοι σε τόσο μεγάλη έκταση.
Οι σχηματισμοί των βράχων, έχουν διάφοα σχήματα, που άλλοτε θυμίζουν ζώα, άλλοτε πουλιά και ανθρώπινα σώματα ή τις περισσότερες φορές απλά βόλους, από όπου προήλθε και η ονομασία του χωριού.
Πολλοί συνηθίζουν να λένε, σύμφωνα με το μύθο, ότι το χωριό μοιάζει σαν να είναι αποτέλεσμα μιας Τιτανομαχίας, όπου Τιτάνες και Γίγαντες έπαιζαν φανατικά πετροπόλεμο δημιουργώντας αυτό το τοπίο που αντικρύζει κανείς σήμερα.
Από την άλλη βέβαια, οι ειδικοί λένε ότι τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής ήταν τόσο έντονα που ο γρανίτης διαβρώθηκε από την υγρασία και τον αέρα, μετατρέποντάς το σε αυτό το τοπίο που παραπέμπει σε άλλη εποχή ή και σε άλλο πλανήτη.
παρά τις όποιες γνώμες και τους όποιους θρύλους, η επικρατέστερη άποψη υποστηρίζει πως οι βράχοι είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής έκρηξης, η οποία έγινε 18 ως 20 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Το πότε κτίστηκε ο Βώλακας δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά είναι από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Σίγουρα υπήρξε τον μεσαίωνα και πιθανόν έγινε οικισμός μετά τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ευρύτερη περιοχή να κατοικήθηκε πάνω από 2.000 χρόνια προ Χριστού, επειδή έχουν βρεθεί κάποια κομμάτια οψιδιανού αυτής της περιόδου.
Μια πολύ καλή άποψη της περιοχής προσφέρει το άνοιγμα που είναι γνωστό ως «το άνοιγμα του Βουράκη» και βρίσκεται τρία λεπτά από την εκκλησία του χωριού. Εκεί θα δείτε τους περίεργους σχηματισμούς από τους γρανιτένιους βράχους, αλλά θα μαγευτείτε και από την πανοραμική άποψη της γύρω περιοχής.
Το θέαμα που προσφέρεται στο “Τιτάνιο” χωριό του Βώλακα σε σαγηνεύει και είναι μοναδικό στο είδος το, για αυτό και αξίζει κάποιος να γνωρίσει αυτό το μέρος που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα.