Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
15.3 C
Athens
HomeΚυκλάδεςΑνάφηΑνάφη: 8 λόγοι για να αγαπήσετε την... ντροπαλή των Κυκλάδων!

Ανάφη: 8 λόγοι για να αγαπήσετε την… ντροπαλή των Κυκλάδων!

Στη σκιά της κοσμοπολίτισσας Σαντορίνης, η Ανάφη μοιάζει ανεπιτήδευτη και απλοϊκά όμορφη… και πράγματι είναι. Ο αλλοτινός τόπος εξορίας στο νοτιοανατολικότερο άκρο των Κυκλάδων είναι ένας από τους τελευταίους, μικρούς παραδείσους της Ελλάδας. Ανακαλύψτε τον!

Οι περισσότεροι την γνωρίζουν απλά ως νησί της άγονης γραμμής… Εμείς, πάλι, είμαστε από τους τυχερούς. Τρέξαμε πρώτοι στην Ανάφη με τη σιγουριά ότι εδώ βρίσκεται θαμμένος ο κρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου. Δεν πέσαμε έξω, το αληθινό χρυσάφι είναι τα βουνά της, η θάλασσα που την περιβάλλει, οι ονειρικές παραλίες, η πανέμορφη Χώρα, τα χτισμένα πάνω σε αρχαίους ναούς μοναστήρια και τα παραδοσιακά πανηγύρια. Η Ανάφη έχει τη δική της ταυτότητα, δεν υποκύπτει σε μιμητισμούς, διατηρεί το low profile της και, χάρη σε αυτό, τη σπάνια ομορφιά της! Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τους λόγους για τους οποίους η Ανάφη αξίζει την αγάπη μας!

- Advertisement -

1. Από το λιμάνι στη χώρα της Ανάφης

«Να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος», έλεγε ο Καβάφης και στην περίπτωση της Ανάφης αυτό ισχύει απόλυτα! Θα χρειαστείτε 9-13 ώρες για να φτάσετε στη δική σας (και δική μας!) «Ιθάκη» με συμβατικά πλοία… Αν πάλι πιστεύετε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, μεταβείτε στη Σαντορίνη με Highspeed σε 4 ώρες και από εκεί θα βρεθείτε στην Ανάφη μέσα σε ένα δίωρο με το πλοίο της γραμμής.

Το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου θα σας καλωσορίσει και θα σας «δείξει» το δρόμο για τη Χώρα, 2 χλμ. μακριά από το γραφικό επίνειο. Ο ένας και μοναδικός αυτοκινητόδρομος θα σας οδηγήσει στον, επίσης, έναν και μοναδικό οικισμό του νησιού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο 200 μ., η Χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί τυπικά «κυκλαδίτικη», αν και το έμπειρο μάτι θα διακρίνει τις τοπικές αρχιτεκτονικές πινελιές.

Ανάφη αξιοθέατα

Οι περίφημοι ντόπιοι τεχνίτες σμίλεψαν την πέτρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στα Αναφιώτικα κάτω από την Ακρόπολη, που χτίστηκαν παράνομα στον Ιερό Βράχο. Δημιούργησαν μικρά, θολωτά, μονόχωρα σπίτια τα περισσότερα από τα οποία διέθεταν φουρνί -έναν μεγάλο φούρνο για το φαγητό και κυρίως το ψωμί, το οποίο στη συνέχεια μετέτρεπαν σε παξιμάδι για να βγάλουν τη χρονιά.

Λιθόστρωτα καλντερίμια και σχεδόν πανομοιότυπες εκκλησίες που δεν ξεχωρίζουν από τα σπίτια συμπληρώνουν το σκηνικό του μοναδικού οργανωμένου οικισμού του νησιού. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται και το ενετικό κάστρο ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, τα ερείπιά του. Η θέα από εκεί είναι πραγματικά καθηλωτική, ιδανική για ρομαντικούς και ονειροπόλους που θέλουν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα.

2. Εντός της χώρας

Ανάφη Χώρα

Επειδή, όπως προαναφέραμε, η Χώρα είναι ο μοναδικός οικισμός της Ανάφης, οι περισσότεροι επισκέπτες την επιλέγουν ως ορμητήριό τους. Μπορεί να μη διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά υπάρχουν περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλα με εξαιρετική θέα. Οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ καλούνται να συμβιβαστούν με την απαγόρευση της κατασκήνωσης στις παραλίες που έχει επιβληθεί από τις τοπικές Αρχές. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που, έστω και παράνομα, συνεχίζουν να στήνουν τις σκηνές τους αρνούμενοι πως και η «δική» τους Ανάφη θα υποκύψει στις σύγχρονες τουριστικές απαιτήσεις.

Στα στενά, γραφικά σοκάκια της Χώρας θα βρείτε, επίσης, bars και ταβερνάκια. Πάρτε μια γεύση από Ανάφη δοκιμάζοντας πιτάρια, σκορδομπάλοτα (μικρά κυλινδρικά κομμάτια από ζυμάρι, σαν μακαρόνια), καθώς και αναφιώτικη αστακομακαρονάδα. Μην παραλείψετε να γευτείτε το πεντανόστιμο κατσικίσιο τυρί και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι! Φροντίστε, όμως, να μην βαρυστομαχιάσετε, γιατί ο επόμενος σταθμός σας, ο Κάλαμος, απαιτεί να είστε σε φόρμα!

3. Κάλαμος

Βράχος Ανάφη

Ορατός από όπου κι αν στέκεται κανείς στο νησί ο Κάλαμος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του 22 χλμ. από τη Χώρα, αποτελεί ένα θεσπέσιο μνημείο της φύσης και, αναμφίβολα, το στολίδι της Ανάφης. Πρόκειται για έναν επιβλητικό ασβεστολιθικό βράχο ύψους 450 μ. που συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού. Σύμφωνα με τις τοπικές λαϊκές δοξασίες καθώς τον πλησιάζεις, νιώθεις κάτι να σε βαραίνει. Δεν είναι τυχαίο που ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ τον αποκάλεσε: «έναν από τους φοβερότερους βράχους του κόσμου»! Μάλιστα, θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ,ενώ περιλαμβάνεται στην περιοχή δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura. Οι αναρριχητές θα τον λατρέψουν, καθώς αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσης για την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

4. Παναγία η Καλαμιώτισσα

Παναγία Καλαμιώτισσα, Ανάφη

Στο ψηλότερο άκρο του Κάλαμου δεσπόζει από τον 17ο αιώνα το μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής. Συγκεκριμένα, λένε πως σε αυτό εδώ το σημείο βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας κρεμασμένη σε ένα καλάμι να ζητά την ανέγερση ναού, ενώ τη νύχτα λέγεται πως η ίδια μετέφερε τα εργαλεία για την κατασκευή. Αν θέλετε κι εσείς να δείτε από κοντά το εσωτερικού του, πρέπει να πάρετε τα κλειδιά που φυλάσσουν οι καλόγριες της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής.

Η τελευταία λειτουργεί ως προσκύνημα από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και οι περισσότερες από τις εικόνες τις Καλαμιώτισσας έχουν μεταφερθεί εκεί. Όσο για την τοποθεσία; Το μοναστήρι είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κάλαμου, στη θέση του επιφανούς ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη. Πολλοί υποστηρίζουν πως το νησί «βαπτίστηκε» Ανάφη καθώς «αναφάνηκε» από τη θάλασσα, χάρη στο θεό της ποίησης και της μουσικής, για να αποτελέσει καταφύγιο από την κακοκαιρία για τους Αργοναύτες. Το προσωνύμιο Αιγλήτης δόθηκε στον Απόλλωνα λόγω της σωτήριας αίγλης (δέσμης φωτός) που έριξε μέσα στην καταιγίδα και αποκάλυψε αυτό το νησί με τις υπέροχες παραλίες.

5. «Παραλιακή» περιήγηση στην Ανάφη

Ανάφη παραλίες

Μικρές ή μεγάλες, όλες όμως ανόθευτες και ειδυλλιακές, οι παραλίες της Ανάφης αποτελούν το μεγάλο της ατού. Με εξαίρεση τον Άγιο Νικόλαο, που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, η πρόσβαση στις υπόλοιπες απαιτεί περπάτημα.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στις ακτές από το Κλεισίδι, έναν μικρό συνοικισμό, 15-20 λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα. Εκεί βρίσκεται μία εκ των δύο πιο φημισμένων παραλιών του νησιού. Η εύκολη πρόσβαση, τα κρυστάλλινα νερά, η λευκή αμμουδιά και τα αρμυρίκια για φυσική σκιά δικαιολογημένα την καθιστούν τόσο δημοφιλή.

Για πιο ήρεμες καταστάσεις, συνεχίστε προς το ερημικό Κατσούνι, την Φλαμουρού ή τον Μικρό Ρούκουνα, low profile ακρογιαλιές που ενδείκνυνται για χαλάρωση και ανασυγκρότηση δυνάμεων.

Μεγάλος Ρούκονας, Ανάφη
Μεγάλος Ρούκονας

Ο Μεγάλος Ρούκουνας είναι η άλλη πασίγνωστη παραλία της Ανάφης. Μεγάλη σε έκταση, με πεντακάθαρα διαυγή νερά, ώστε να διακρίνεται κάθε λεπτομέρεια στο βυθό, παλαιότερα αποτελούσε meeting point κατασκηνωτών και γυμνιστών. Ωστόσο, εξόργισε τους ντόπιους, με αποτέλεσμα να απαγορευτούν ο γυμνισμός και το κάμπινγκ.

Το τοπίο αλλάζει στη μικρή ακτή Καταλυμάτσα με τους επιβλητικούς κόκκινους βράχους και στην βοτσαλωτή παραλία Μέγας Ποταμός.

Όσοι ή μάλλον όσες από εσάς βιάζεστε να παντρευτείτε, κάντε μια βουτιά στα νερά των Αγίων Αναργύρων, μιας και, σύμφωνα με την παράδοση, όποιος κολυμπήσει εδώ, σύντομα θα έρθει… εις γάμου κοινωνία! Το ομώνυμο ξωκλήσι στεφανώνει το σκηνικό μιας από τις ωραιότερες ακρογιαλιές του νησιού.

6. Μοναπάτια για εκπαιδευμένους…

Η Ανάφη έχει «φροντίσει» και για όσους δεν αρκούνται στην ηλιοθεραπεία… Ένα δίκτυο επιλεγμένων μονοπατιών συνολικής έκτασης 18 χλμ., με διαδρομές τόσο ιστορικής και πολιτιστικής όσο και περιβαλλοντικής σημασίας, περιμένει τους λάτρεις της πεζοπορίας. Περπατήστε από την Ζωοδόχο Πηγή μέχρι το Καστέλι, την -πλούσια σε ευρήματα- αρχαία πόλη της Ανάφης ή από τη Χώρα έως τον Ρούκουνα και τον Άγιο Αντώνη και να είστε σίγουροι ότι θα διαγράψετε κάθε ίχνος κούρασης μόλις φτάσετε στον προορισμό σας. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, οι εικόνες που θα αντικρίσετε εκεί, πράγματι θα σας αποζημιώσουν. Οι υπέροχες κατοικιές θα φαντάζουν στα μάτια σας ως ζωγραφικό μοτίβο.

7. Οι κατοικίες της Ανάφης

Ανάφη, Νησιά της Ελλάδας

Κατοικιές, όχι κατοικίες. Πρόκειται για συγκροτήματα αγροικιών που αποτέλεσαν τη βάση της αγροτικής οικονομίας του νησιού. Βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Ανάφη και στεγάζουν μεγάλους φούρνους που τις διαφοροποιούν από τις κυκλαδίτικες αγροικίες. Εκεί μαγείρευαν, έφτιαχναν ψωμί και τους λεγόμενους «παύλους»(κρίθινα παξιμάδια) οι Αναφιώτες. Κατοικούνταν όλο το χρόνο ή μόνο κατά το θερισμό και τον τρύγο. Οι περισσότερες από αυτές τις περίτεχνες εγκαταστάσεις σήμερα έχουν κηρυχτεί διατηρητέες.

8. Πανηγύρια

Πανηγύρια στην Ανάφη

Το κεφάλαιο « Ανάφη» κλείνει ιδανικά για τον ταξιδιώτη με ένα παραδοσιακό πανηγύρι! Το πιο πιθανό είναι να είστε παρόντες σε αυτό του Δεκαπενταύγουστου, τα λεγόμενα Αργοναυτικά, που γίνονται στη Χώρα. Αν όμως παρατείνετε τις διακοπές σας μέχρι τις 7-8 Σεπτεμβρίου, θα παρεβρεθείτε στο μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού που διοργανώνεται στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Η προετοιμασία του ξεκινά μέρες πριν, ενώ το εορταστικό διήμερο είναι -ή τουλάχιστον ήταν- ξεχωριστό για τους ντόπιους.

Κάποτε το κρασί και η ρακή έρρεαν άφθονα και συνδυάζονταν με ζυμωτό ψωμί, παραδοσιακές λιχουδιές και ζωντανή μουσική. Οι Αναφιώτες ανέβαιναν μέχρι το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας και πολλοί από αυτούς διανυκτέρευαν εκεί. Σήμερα ναι μεν πραγματοποιείται ακόμα το πανηγύρι, όμως η ατμόσφαιρα δεν είναι η ίδια. Τώρα οι ρυθμοί έχουν γίνει πιο έντονοι -ναι, ακόμα και στην Ανάφη! Οι προσκυνητές αρκούνται πλέον στο να φτάσουν μέχρι τη Μονή. Άλλωστε μέχρι εκεί φτάνει ο δρόμος.

Μικροί, μεγάλοι… όλοι οι καλοί χωράτε στη φιλόξενη Ανάφη. Τρέξτε όσο προλαβαίνετε, τώρα που κρατά ακόμα την αυθεντικότητά της. Λίγο τα αφιερώματα για το νησί που πληθαίνουν, λίγο η επικρατούσα τάση για πιο εναλλακτικές καταστάσεις… κάτι μου λέει ότι η Ανάφη έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας… Φευ!

Πηγή : Icons Travellers

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,045LikesLike
88,604 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ