Η Στεμνίτσα έχει κηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1985 και αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο της περιοχής για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, τη μαγευτική θέα στην φύση και τα φιλόξενα καλντερίμια της, με τα κάθε λογής παραδοσιακά καταστήματα και καταλύματα.
Επιβλητικά πυργόσπιτα με τοξωτά υπέρθυρα, πέτρινα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας κάτω από τις καμάρες ( θυμίζουν τα βυζαντινά «διαβατικά» ) των σπιτιών και χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές, κεφαλόβρυσα στη σκιά αιωνόβιων πλατάνων και μια ζωντανή πλατεία γεμάτη καφενεία και ταβέρνες συνθέτουν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αρκαδίας.
Ίλιγγος με τις τιμές: Τα 5 πιο ακριβά σπίτια της Αθήνας
Η σχολή αργυροχρυσοχοΐας, που στεγάζεται σ’ ένα επιβλητικό πέτρινο κτίριο στο κέντρο του χωριού, συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη – οι Στεμνιτσιώτες ήταν διάσημοι για τις επιδόσεις τους στη μεταλλουργία και οι καμπάνες ορισμένων από τις πιο φημισμένες εκκλησίες των παραδουνάβιων χωρών λέγεται ότι φτιάχτηκαν από τα χέρια τους.
Εξ ου και τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει το χωριό, όπου μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα αλλά και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων.
Εκτός από τον κεντρικό δρόμο με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα ( όπως αυτό του Ροϊλού ), η συνοικία Παλαμηδέικα, το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη Μάνα του Νερού ( την πηγή ύδρευσης του χωριού ), η πλαγιά της Πέρα Μεριάς, γεμάτη αμυγδαλιές και κυπαρίσσια, το Αεράκι, απ’ όπου απολαμβάνετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο και στα βουνά της Ζακύνθου, καθώς και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με το νερόμυλο του Τσαγκούρου είναι ορισμένες προτάσεις για κοντινούς περιπάτους.
Πότε να πάτε :Αν και η high season διαρκεί από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, το καλοκαίρι στα αρκαδικά βουνά έχει άλλη χάρη και συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους πιστούς