Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, 2024
17.5 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΑττικήΣπήλαια στην Αττική! Τα καλά κρυμένα μυστικά της

Σπήλαια στην Αττική! Τα καλά κρυμένα μυστικά της

Η Αττική, αν και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Αθήνα, δεν παύει να είναι ένας τόπος με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό – ακόμη και τους κατοίκους της περιοχής.
Από τις λιγότερο γνωστές φυσικές ομορφιές της ωστόσο, είναι τα σπήλαιά της. Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο καθώς, δυστυχώς, δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα τέσσερα σημαντικότερα:

- Advertisement -

Το σπήλαιο Αφαίας στο Χαιδάρι.

Το σπήλαιο αυτό που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω στο Χαϊδάρι, ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια – το 2008, μετά από ενέργειες των κατοίκων της περιοχής και της Ελληνικής Σπηλαιολογικής εταιρίας.

Στο σπήλαιο υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών (κουρτίνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κολώνες, ελικτίτες, μικρές λιθωματικές λεκάνες κλπ.) με αρκετά από αυτά να είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και πιθανόν σπάνια σαν σχηματισμοί.

Διαβάστε ακόμα: ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ- Γιατί μια φορά δεν αρκεί στη μαγική πόλη- Στην πόλη των ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ

Το σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας.

Ίσως το πιο γνωστό σπήλαιο στην Αττική.

Όπως αναφέρεται στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Πολιτισμού, το σπήλαιο ”Κουτούκι” βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Υμηττού, στο Δήμο Παιανίας, σε υψόμετρο 510 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ανακαλύφθηκε το 1928 από κατοίκους της περιοχής και εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το 1954 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Η φυσική ομορφιά του σπηλαίου και η μικρή απόστασή του από την Αθήνα συντέλεσε στην τουριστική του αξιοποίηση κατά τη δεκαετία του ’60. Για το σκοπό αυτό κατασκευάσθηκε τεχνητή είσοδος με τη μορφή σήραγγας στη δυτική πλευρά του σπηλαίου και τουριστική διαδρομή μήκους 350 μ.

Διαβάστε ακόμα: Σε αυτή την παραλία το μαγιό «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ»- Η καλά κρυμένη παραλία των γυμνιστών στην Αττική

Το σπήλαιο του Πανός στην Πάρνηθα (ή ‘Λυχνοσπηλιά’ ή ‘Πάνειο άντρο’).

Bρίσκεται στην αριστερή πλαγιά της χαράδρας της Γκούρας σε υψόμετρο 770 μ., στο βουνό Ταμίλθι, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθας, του Δήμου Φυλής.

Έχει εντυπωσιακή κωνική είσοδο και είναι ένα ‘ζωντανό’ σπήλαιο καθώς παρουσιάζει σταγονοροή. Όπως φανερώνει και τ’ όνομά του χρησιμοποιούνταν στα προχριστιανικά χρόνια ως τρόπος λατρείας του θεού Πάνα.

Η σπηλιά του Νταβέλη.

ή σπήλαιο των Αμώμων ή Σπηλιά της Πεντέλης. Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του περίφημου πεντελικού μαρμάρου. Χρησιμοποιούταν δε στα προχριστιανικά χρόνια για την λατρεία του Πάνα ενώ αργότερα έγινε τόπος ασκήσεως ησυχαστών που είχαν εγκαταβιώσει στο περίφημο όρος των Αμώμων (εξ’ ου και ο άγιος Εφραίμ του όρους των Αμώμων με το πασίγνωστο ομώνυμο μοναστήρι που συναντούμε λίγο μετά – προς την περιοχή της Νέας Μάκρης).

Στα νεότερα χρόνια η παράδοση το θέλει να αποτελεί το κρυσφήγετο του περίφημου λήσταρχου Νταβέλη (εξ’ ου και η επικρατούσα ονομασία του).

ΠΗΓΗ: dinfo.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,147LikesΚάντε Like
89,096 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ