«Σόουρτο κοκτέιλ»… Κι όμως, το πιο διάσημο ποτό στον κόσμο έχει μέσα κομμένο δάχτυλο από το 1920! Εσείς θα τολμάγατε να το πιείτε;
Όλα ξεκίνησαν στην πόλη Ντόσον στον Καναδά, ένα από τα πιο περίεργα μέρη που υπάρχουν. Σε αυτή την πόλη μπορείτε να βρείτε το κοκτέιλ Σόουρτο (Sourtoe), το οποίο περιέχει ένα ταριχευμένο ανθρώπινο δάχτυλο ποδιού. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ εφευρέθηκε το 1973 και από τότε αποτελεί παράδοση στην πόλη Ντόσον.
Το γνωρίζατε ότι το καλύτερο κοκτέιλ στον κόσμο είναι ελληνικό;
Η ιστορία του κοκτέιλ
Η ιστορία του κοκτέιλ εντοπίζεται γύρω στο 1920, όταν το μεγάλο δάχτυλο του δρομέα Λούι Λίνκεν πάγωσε, όταν εκείνος και ο αδερφός του έτρεξαν σε μια χιονοθύελλα. Ο αδερφός του έπρεπε να του κόψει το δάχτυλο, το οποίο διατήρησε σε ένα μπουκάλι με αλκοόλ. Πενήντα χρόνια αργότερα βρέθηκε το βάζο και το δάχτυλο είχε γίνει σημαντικό συστατικό του εσωτερικού.
Ο ντόπιος καπετάνιος Ντικ Στίβενσον, βρήκε το βάζο με το κομμένο δάχτυλο. Το δάχτυλο χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση πολλών ποτών.
Μάλιστα, όσοι πίνουν αυτό το ποτό, γίνονται αμέσως μέλη του κλαμπ «Σόουρτο κοκτέιλ». Προς το παρόν, το κλαμπ έχει πάνω από 100.000 μέλη από όλον τον κόσμο, ενώ όποιος καταφέρει και αντεπεξέλθει στην πρόκληση, παίρνει ως επιβράβευση ένα πιστοποιητικό, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα.
Η κατάποση του δαχτύλου απαγορεύεται
Αρχικά, η κατάποση του δαχτύλου είχε πρόστιμο 500 ευρώ. Το ποσό αυξήθηκε το 2013, όταν ένας άντρας κατάπιε ολόκληρο το δάχτυλο, πλήρωσε το πρόστιμο και έφυγε ήρεμος από το μαγαζί. Τα δάχτυλα που διακοσμούν τα ποτά προέρχονται από δωρητές.
Ταραντούλες και βολβοί ματιών! Παράξενα φαγητά ανά τον κόσμο
Οι διατροφικές συνήθειες και γενικά τα παράξενα φαγητά ανά τον κόσμο διαφέρουν από χώρα σε χώρα και συχνά, από περιοχή. Αυτό συνεπάγεται ότι κάτι που θεωρείται φαγητά-λιχουδιές σε ένα μέρος, μπορεί να είναι τελείως ξένο σε ένα άλλο. Αυτό πολλές φορές ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και φτάνει στα όρια της υπερβολής, ίσως και της αηδίας… Πιστεύετε ότι έχετε δυνατό στομάχι; Ίσως το ξανασκεφτείτε μόλις δείτε παρακάτω τα φαγητά που ακολουθούν… Από σκουλήκια τυριών μέχρι χαλασμένα αυγά, αυτή είναι η λίστα με τα 16 πιο παράξενα φαγητά στον κόσμο. (Τα πρώτα 8 παρουσιάζονται στο κείμενο που ακολουθεί-part 1. https://www.roughguides.com/gallery/weird-food/ )
Shirako, Ιαπωνία
Όσοι το έχουν δοκιμάσει το περιγράφουν ως όνειρο: στα Ιαπωνικά shirako σημαίνει “λευκά παιδιά”, αλλά το φαγητό αναφέρεται σε σάκους σπέρματος είτε μπακαλιάρου, είτε πεσκανδρίτσας, είτε λαγοκέφαλου. Μοιάζουν με λευκά σφαιρίδια μύξας ή μινιατούρες μυαλών, και θεωρείται ότι διαθέτουν γλυκιά κρεμώδη γέυση.
Βολβοί ματιών τόνου, Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία θεωρείται σπατάλη το να πεταχτεί οτιδήποτε από τον τόνο. Ακόμα και τα μάτια του αφαιρούνται και πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή σε σούπερ μάρκετ. Για να μαγειρευτούν, απλώς τα βράζουν ή τα φτιάχνουν στον ατμό, και τα σερβίρουν με σκόρδο ή σως από σόγια. Περιέργως, η γεύση του φαγητού μοιάζει με καλαμάρι. Παράξενα φαγητά τρώνε οι Ιάπωνες!
Balut, Φιλιππίνες
Το γονιμοποιημένο αυγό της πάπιας, με το εν μέρει σχηματισμένο έμβρυο στο εσωτερικό του, βράζεται όσο είναι ζωντανό, ξεφλουδίζεται και τρώγεται με αλάτι, τσίλι και ξύδι. Για να το φάτε, πρέπει να ανοίξετε μια τρύπα στην κορυφή από το τσόφλι, πρώτα να ρουφήξετε το αλμυρό υγρό και μετά να μασήσετε το υπόλοιπο, με ό,τι αυτό περιέχει: φτερά, κόκκαλα, τα πάντα. Μπλιαχ!
Τραγανές ταραντούλες, Καμπότζη
Λίγοι είναι εκείνοι που μπορεί να δουν μια τέτοια αράχνη και να σκεφτούν να την φάνε, οπότε δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι πρωτοξεκίνησαν να τις τρώνε στην Καμπότζη όσοι λιμοκτονούσαν υπό το καθεστώς του Khmer. Παραδόξως, έγιναν δημοφιλείς και σήμερα προσφέρονται ως τηγανιτός μεζές σε όλη τη χώρα. Φημολογείται ότι η γεύση τους θυμίζει καβούρι.
Λευκή σούπα από αυγά μυρμηγκιών, Λάος
Μια από τις πιο ασυνήθιστες σούπες στον κόσμο, η Gaeng Kai Mot Daeng συνδυάζει ένα μείγμα από αυγά μυρμηγκιών και τμήματα εμβρύων από λευκά μυρμήγκια, μαζί με νεαρά μυρμήγκια που προσδίδουν στη γεύση μια ελαφριά πικρίλα. Αν το στομάχι σας μπορεί να αντέξει αυτό το φαγητό, θεωρείται ότι είναι αρκετά νόστιμη: έντονη και εκλεπτυσμένη, με γεύση που θυμίζει λίγο γαρίδα.
Ζελέ από μύτη ελαφιού, Καναδάς
Μπορεί η μύτη να μη θεωρείται ως δημοφιλές μέρος ενός ζώου, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει ορισμένους περιπετειώδεις Καναδούς. Πειραματίζονται με τη γαστρονομία της, βράζοντάς την με κρεμμύδια και μπαχαρικά, αφαιρώντας τις τρίχες, ξαναβράζοντάς της, μετά κόβωντάς την σε κομμάτια και καλύπτοντάς την με ζωμό που μετατρέπεται σε ζελέ. Το σίγουρο είναι ότι η όψη της είναι εξίσου άσχημη με την περιγραφή της. Ένα μάλλον φαγητό που φέρνει αναγούλα!
Boshitang, Κορέα
Αυτή η υποτιθέμενη υγιεινή σούπα είναι ένα φαγητό από κρεμμύδια, πικραλίδες, μπαχαρικά και ένα ακόμα άθλιο υλικό: κρέας από σκύλο. Παρόλο που πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αυτό το φαγητό στα μενού των εστιατορίων, παραμένει δημοφιλές σε παλιότερες γενιές και γενικά θεωρείται ότι η γεύση του είναι κάπως καλύτερη από τη μυρωδιά του.
Huitlacoche, Μεξικό
Η καπνιά καλαμποκιού είναι ένας μύκητας που μετατρέπει τους σπόρους του καλαμποκιού σε ογκίδια, σαν εξογκώματα που καλύπτονται από σκούρα μπλε σποράκια. Για τον περισσότερο κόσμο είναι άρρωστοι σπόροι καλαμποκιού που πρέπει να πεταχτούν. Για τους Μεξικανούς, όμως, είναι μια γαστρονομικός θησαυρός, ένα… γιαμ φαγητό!. Στο Μεξικό το λένε huitlacoche (κοιμώμενα περιττώματα) και απολαμβάνουν την ξυλώδη, γήινη γεύση των μυκήτων.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: