Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens
ΑρχικήΕυ ΖηνCar & TravelΣυμβουλές για ασφαλή οδήγηση προς του εκδρομείς του Πάσχα

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση προς του εκδρομείς του Πάσχα

Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και καθώς πλησιάζουμε προς τις κορυφαίες ημέρες του Πάσχα οι μετακινήσεις στους δρόμους ολοένα και πληθαίνουν, με τις οικογένειες να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους, άλλους να επιλέγουν να επισκεφθούν κάποιον κοντινό προορισμό για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και εκείνους που παραμένουν στην πόλη εξερευνώντας τα άδεια από κόσμο πλέον τοπία. Είναι αλήθεια πως όσοι έχουν κάνει επανειλημμένες φορές μακρινά δρομολόγια τις γιορτινές αυτές ημέρες, έχουν βιώσει τι σημαίνει κυκλοφοριακό κουμφούζιο και σίγουρα έχουν συναντήσει πολλά οδηγικά… «ανορθόδοξα» να συμβαίνουν στις πολυσύχναστες εθνικές οδούς της χώρας μας.

Διαβάστε ακόμα: οι καλύτεροι προορισμοί κοντά στη Θεσσαλονίκη για την πασχαλινή σας απόδραση

- Advertisement -

 

Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι τις ημέρες των εορτών αυξάνεται η συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων, κάτι το οποίο είναι πολύ δυσάρεστο ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι άνθρωποι που τελικά βρέθηκαν να είναι αντιμέτωποι με τραυματισμούς και υλικές ζημιές είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με τελείως διαφορετική διάθεση με προορισμό ένα μέρος, στο οποίο θα περνούσαν τις ημέρες τους χαλαρώνοντας. Ας βάλουμε στοίχημα λοιπόν αυτή τη χρονιά, ο καθένας ξεχωριστά με τον εαυτό του να διαψεύσουμε τα στατιστικά που μας θέλουν να οδηγούμε απρόσεκτα τις ημέρες των εορτών, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Ξεκινώντας, ελέγχουμε το όχημά μας εξωτερικά (κατάσταση ελαστικών, αναρτήσεις, πιθανές ρωγμές σε καθρέπτες, καθαριότητα φώτων και τζαμιών, κατάσταση υαλοκαθαριστήρων, έλεγχος γυάλινων και πλαστικών επιφανειών, τυχόν διαρροές κ.ά.) και εσωτερικά (λειτουργία ζώνης ασφαλείας, έλεγχος ποδομοχλού πεδήσεως/φρένο, τζόγου του τιμονιού και προειδοποιητικών λυχνίων στο ταμπλό του αυτοκινήτου κ.ά.) και βεβαιωνόμαστε πως όλα βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αλλιώς παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης, ελέγχουμε ότι όλα τα φώτα του οχήματος λειτουργούν σωστά και η ηχητική προειδοποίηση/κόρνα λειτουργεί με συνεχή μη διαπεραστικό τόνο.

Πάντοτε θυμόμαστε να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών μας με τον ενδεδειγμένο τρόπο, πηγαίνοντας δηλαδή το όχημά μας στο πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων και ο έλεγχος γίνεται με κρύα ελαστικά. Ακόμη, ελέγχουμε την ημερομηνία παραγωγής των ελαστικών και θέλουμε το βάθος του πέλματος να είναι τουλάχιστον 1,6 χιλιοστά.

Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό και σε καλή κατάσταση (προειδοποιητικό τρίγωνο, φουσκωμένη ρεζέρβα μαζί με τα εργαλεία αντικατάστασης, πυροσβεστήρα, φαρμακείο), ενώ παράλληλα μπορούμε να εφοδιαστούμε με επιπλέον εξοπλισμό, ο οποίος κρίνουμε ότι μπορεί να μας φανεί χρήσιμος όπως φακό, φθορίζον γιλέκο κ.ά.

Επιπλέον, απαραίτητη διαδικασία κρίνεται ο έλεγχος του κινητήρα. Αναλυτικότερα, ελέγχουμε τη στάθμη του λαδιού και συμπληρώνουμε όταν χρειάζεται, ελέγχουμε τα δοχεία υγρών φρένων, ψυκτικού υγρού και υγρού των υαλοκαθαριστήρων θέλοντας η στάθμη των υγρών να βρίσκεται προς το max. Θυμηθείτε πως δεν επεμβαίνουμε στο δοχείο υγρών φρένων. Να τονιστεί ότι όλοι οι έλεγχοι της στάθμης των υγρών πραγματοποιούνται σε σταθερό, επίπεδο έδαφος με κρύο κινητήρα. Τέλος, ελέγχουμε την κατάσταση της μπαταρίας και ελέγχουμε εάν οι καλωδιώσεις και σωληνώσεις βρίσκονται στη θέση τους.

Επίσης, μπορούμε να ενημερωθούμε για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας που θέλουμε να ταξιδέψουμε, ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να οργανώσουμε το ταξίδι μας έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Δεν ξεκινούμε ποτέ κάποιο ταξίδι εάν δε νιώθουμε απολύτως ξεκούραστοι, ήρεμοι και χαλαροί. Θυμηθείτε πως ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε έγκαιρα στον προορισμό σας είναι πολύ απλά να ξεκινήσετε νωρίτερα. Ποτέ δε βιαζόμαστε και δεν οδηγούμε επιχειρώντας παράτολμες και επικίνδυνες προσπεράσεις, ενώ τηρούμε τα όρια ταχύτητας και έχουμε σύμμαχο δύο πολύτιμες οδηγικές αρετές, την ψυχραιμία και την υπομονή. Για όσους πρόκειται να κάνουν μακρινά ταξίδια, θυμηθείτε να κάνετε ολιγόλεπτες στάσεις κάθε δύο ώρες, βγαίνοντας για λίγο έξω από το αμάξι να ξεμουδιάσετε, να πιείτε λίγο νερό και να «καθαρίσει» το μυαλό σας, ώστε να συνεχίσετε συγκεντρωμένα το υπόλοιπο του ταξιδιού σας. Σε περίπτωση που νιώσετε κούραση ή υπνηλία, ανοίγετε αμέσως το παράθυρο να μπει καθαρός αέρας και ακινητοποιείτε το όχημα όπου επιτρέπεται και μόνο όταν νιώσετε απολύτως έτοιμοι και σε εγρήγορση συνεχίζετε την οδήγηση. Αποφεύγουμε την οδήγηση ύστερα από κάποιο μεγάλο και βαρύ γεύμα, καθώς συχνά οδηγεί σε υπνηλία και κατ’ επέκταση μειωμένα αντανακλαστικά και αδυναμία συγκέντρωσης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε το ρόλο των συνεπιβατών και του συνοδηγού, οι οποίοι οφείλουν να σέβονται το σύνθετο και δύσκολο έργο που έχει να φέρει εις πέρας ο οδηγός. Δεν αποσπούμε την προσοχή του κάνοντας θόρυβο, δεν επιμένουμε σε παράλογες επιθυμίες-όπως να βάλει τη μουσική πιο δυνατά-, δεν ξεκινούμε διάλογο με τον οδηγό και δεν του δείχνουμε να κοιτάξει κάτι στον δρόμο ή στο κινητό/τάμπλετ. Οποιαδήποτε αφορμή για ένταση, καυγά ή αναστάτωση μένει έξω από το όχημα και μπορεί να συνεχιστεί όταν το ταξίδι ολοκληρωθεί και έχετε φτάσει όλοι ασφαλείς στον προορισμό σας.

Ακόμη, φροντίζουμε ώστε να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα έγγραφα: δίπλωμα οδήγησης σε ισχύ, άδεια κυκλοφορίας, κάρτα ελέγχου καυσαερίων, έλεγχο ΚΤΕΟ, ασφαλιστήριο και πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας.

Αναμφισβήτητα, απαράβατο κανόνα αποτελεί η χρήση ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται στα πίσω καθίσματα, καθώς επίσης η χρήση κράνους και προστατευτικής στολής από τους επιβάτες των μηχανών. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών κάθονται σε κατάλληλα για την ηλικία και το μέγεθός τους παιδικά καθίσματα εγκεκριμένου τύπου φορώντας πάντα ζώνη ασφαλείας.

Τελειώνοντας, υπογραμμίζουμε ξανά και ξανά τα εξής λόγια, τα οποία θέλουμε να καταγραφούν στο συνειδητό αλλά και υποσυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου κάθε οδηγού: κινητό τηλέφωνο και αλκοόλ ΔΕΝ πάνε μαζί με την οδήγηση!

Διαβάστε ακόμα: Πασχαλινοί προορισμοί στην Ελλάδα, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους για κάθε τύπου ταξιδιώτη

 

Ακολουθήστε τις συμβουλές ασφαλούς οδήγησης για τις ημέρες του Πάσχα, εξοπλιστείτε με υπομονή και χαλαρή διάθεση για να αντιμετωπίσετε με χαμόγελο οποιαδήποτε πιθανή ταλαιπωρία λόγω αυξημένης κίνησης, έχοντας πάντα στο μυαλό σας μία σκέψη: το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στα άτομα που αγαπάτε και σας αγαπούν δεν είναι άλλο από το να γυρίσετε στο σπίτι σας ασφαλείς!

Καλές γιορτές!

Πηγή: huffingtonpost.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,147LikesΚάντε Like
89,092 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ