Το Σφενδύλι μπορεί να μην έχει κατοίκους ή επισκέπτες όμως όλοι ασχολούνται μαζί του, αφού είναι ένα μισοβυθισμένο χωριό σε μια λίμνη στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης…
Ένα ιδιαίτερο χωριό θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, έναν οικισμό που είναι μισοβυθισμένος σε μια λίμνη, προκαλώντας εντύπωση. Το χωριό Σφενδύλι αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα και λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του.
Το Σφενδύλι έχει τη δική του ιστορία
Το Σφνεδύλι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η “Ατλαντίδα” της Κρήτης, αφού βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εδώ και 20 χρόνια! Βρίσκεται στη Χερσόνησο του νομού Ηρακλείου, μέσα στον ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη.
Αν και ήταν ένα από τα ωραιότερα ελληνικά χωριά, χτισμένο σε υψόμετρο 210 μέτρων, από το 1500 που δημιουργήθηκε ως οικισμός, πλέον τα περισσότερα από τα σπίτια του έχουν βυθιστεί στη λίμνη, ενώ κάποια είναι μισοβυθισμένα, δημιουργώντας στον επισκέπτη μια απόκοσμη εικόνα.
Κάντε ένα Road Trip στην Κρήτη σε 2 εβδομάδες!
Διακόσια χρόνια μετά τη δημιουργία του χωριού ανήκε στο Δήμο Μοχού, ενώ το 1900 αναγράφεται στο Δήμο Λαγκάδας, για να περάσει στην κοινότητα Ποταμιών το 1928. Το όνομα Σφενδύλι προέρχεται από το επώνυμο Σφενδήλος, που ήταν διαδεδομένο εκείνη την περίοδο στην περιοχή.
Η βύθιση του ήρθε σιγά-σιγά
Μόλις δημιουργήθηκε το φράγμα Αποσελέμη, που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, το χωριό άρχισε να βυθίζεται.
Οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν αμέσως και φυσικά όλοι αποζημιώθηκαν για τις περιουσίες τους και τις καταστροφές που υπέστησαν. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφενδύλι, ένα εγκαταλειμμένο πλέον μέρος στην Κρήτη, όπως και η περίφημη Αράδαινα, το πανέμορφο χωριό των Σφακίων στο χείλος του γκρεμού με 4 μόλις κατοίκους, εξαφανίζεται και εμφανίζεται, πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.
Τα πιο εντυπωσιακά εγκαταλελειμμένα μέρη του κόσμου!
Ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι εξελίξεις οδηγούν πολλές φορές σε παρακμή μέρη και γωνιές της γης. Από εγκαταλελειμμένα εργοστάσια μέχρι ξενοδοχεία που θάφτηκαν κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα, οι ξεχασμένες γωνιές του πλανήτη εντυπωσιάζουν.
Ροτούντα, εργοστάσιο αερίου Wola, Βαρσοβία
Άνοιξε το 1888, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και στη συνέχεια ξαναχτίστηκε. Το εργοστάσιο αερίου Wola έκλεισε τελικά στις αρχές του 1970. Σήμερα, μέρος του εργοστασίου είναι μουσείο.
Παλιό Δημαρχείο, Νέα Υόρκη
Το παλιό Δημαρχείο της Νέας Υόρκης, αποτελεί έκθεμα στο μετρό της μητρόπολης του κόσμου. Χτισμένο με βάση τη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, με εντυπωσιακούς φεγγίτες από χρωματιστό γυαλί και πολυελαίους από ορείχαλκο, άνοιξε το 1904, χρησιμοποιήθηκε σαν σταθμός του μετρό και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί το 1945.
Καταφύγιο στο βόρειο Clapham, Λονδίνο
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατασκευάστηκαν οκτώ καταφύγια πολλά επίπεδα κάτω από το Λονδίνο. Φιλοξενώντας 8.000 άτομα το καθένα, τα καταφύγια είχαν κουκέτες, καντίνες, τουαλέτες και ιατρεία. Μετά τον πόλεμο οι καταφύγια χρησιμοποιήθηκαν για το αρχείο αποθήκευσης, ακόμη και ως προσωρινοί ξενώνες. Από το 2012 χρησιμοποιείται σαν αστικό αγρόκτημα.
Φάρος Rubjerg Knude, βόρεια Γιουτλάνδη, Δανία
Ο φάρος χτίστηκε στην κορυφή ενός βράχου το 1900 και σταμάτησε να λειτουργεί το 1968. Με τη διάβρωση των ακτών και της συνεχώς κινούμενης άμμου αναμένεται ότι μέχρι το 2023, η περιοχή θα έχει διαβρωθεί τόσο πολύ, που ο φάρος θα πέσει στη θάλασσα.
Ξενοδοχείο Hachijo, Hachijojima, Ιαπωνία
Αυτό συμβαίνει σε ένα ξενοδοχείο, όταν δεν υπάρχουν πελάτες. Το ξενοδοχείο Hachijo Royal άνοιξε το 1963, όταν το ηφαιστειακό νησί Hachijojima, 178 μίλια νότια του Τόκιο, ήταν η Χαβάη της Ιαπωνίας. Το ξενοδοχείο σταμάτησε να λειτουργεί το 2003.
Δικαστικό Μέγαρο Plymouth , Μόνστερατ
Όταν το ηφαίστειο Soufrière Hills “ξέσπασε” τον Ιούλιο του 1995, το Montserrat θάφτηκε στην τέφρα. Μετά από πολλές εκρήξεις, τα δύο τρίτα του πληθυσμού έφυγαν, αφήνοντας το νησί ακατοίκητο. Σήμερα η πόλη Plymouth εξακολουθεί να είναι η πρωτεύουσα, ωστόσο θυμίζει περισσότερο πόλη-φάντασμα.
Bodie, Mono County, Καλιφόρνια
Στο Bodie ανακαλύφθηκε χρυσός το 1859, ακριβώς μετά την τρέλα που είχε ξεσπάσει για το χρυσό στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, η παρακμή του άρχισε το 1880 και το 1913 το σύνολο των σιδηροδρόμων και των ορυχείων της περιοχής, εγκαταλήφθηκαν. Σήμερα, λειτουργεί σαν πόλος έλξης επισκεπτών.
Θέατρο Orpheum, New Bedford, Μασαχουσέτη
Το 1928, λειτούργησε σαν στούντιο του Hollywood, ενώ το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από μια εταιρεία καπνού. Ο χώρος σήμερα παραμένει κενός.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr