Ο πονοκέφαλος των αερομεταφορών πέφτει πάνω και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά τον τρόπο διάσωσης της Aegean Airlines.
Tο ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης του αερομεταφορέα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στα χρηματιστηριακά γραφεία, για την πορεία της τιμής της μετοχής, η οποία κατέγραψε πτώση 24,32% και έκλεισε στα 4,45 ευρώ.
Και όλα, όταν έπρεπε να φτάσουμε στο τέλος του lockdown για να αντιληφθεί ο πρόεδρος της Aegean τις σημαντικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην εταιρεία του και τις αερομεταφορές ευρύτερα. Κάτι που προκαλεί αναμφίβολα εντύπωση, με δεδομένο ότι τα ταξίδια ήταν από τους πρώτους τομείς που επλήγησαν.
Ο Ευτύχης Βασιλάκης παραδέχθηκε ότι παρόλο που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το υγειονομικό θέμα, υποεκτίμησαν το μέγεθος του προβλήματος από οικονομικής άποψης. «Δεν θα ντραπώ να πω ότι έκανα λάθος τόσο εγώ όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος μας, καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό πρόβλημα αλλά δεν καταλάβαμε το βάθος και την διάρκεια του. Λάθος όχι σε θέματα υγείας, όπου πήραμε όλα τα σωστά μέτρα και τελικά είχαμε μόνο ένα κρούσμα στα πληρώματα μας, και αυτό χωρίς συμπτώματα, αλλά λάθος σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις της ταχύτητας επανάκαμψης.Νομίζαμε αρχικά για ένα μήνα, μετά για δύο μήνες και τώρα δυστυχώς μιλάμε για τουλάχιστον έξι.
Παράλληλα είχαμε και την λανθασμένη εντύπωση ότι τα ταμειακά μας αποθέματα είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορέσουμε να έχουμε οικονομικό πρόβλημα στο χρονικό διάστημα που το είχαμε προσδιορίσει», σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της Aegean, μιλώντας στο ψηφιακό επιχειρηματικό πάνελ που οργάνωσε η Endeavor Greece, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο τη μείωση προσωπικού.
Η κατάσταση με την Aegean πάντως φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση του άρθρου 61 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει ότι τα χρήματα των προκρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, θα μπορούν να παρακρατηθούν για 18 μήνες, κάτι που ωστόσο προκαλεί αντιδράσεις στην ΕΕ.
Ειδικότερα η ΠΝΠ προβλέπει ότι «Για το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ισχύουν αναγκαστικά τα εξής:
Απαιτήσεις επιστροφής του αντιτίμου αεροπορικών εισιτηρίων προς επιβάτες λόγω ματαιώσεων πτήσεων, εφόσον προβλέπονται από την ενωσιακή ή εθνική νομοθεσία, ικανοποιούνται με την παροχή προς τους δικαιούχους πιστωτικού σημειώματος ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου της ματαιωθείσας πτήσης.
Το πιστωτικό σημείωμα εκδίδεται από τον αερομεταφορέα και έχει ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ (18) μήνες από την έκδοσή του. Κατά τη διάρκεια του δεκαοκτάμηνου, ο δικαιούχος του πιστωτικού σημειώματος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση αυτού σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου του αερομεταφορέα. Μέχρι τη λήξη του πιστωτικού σημειώματος, η οφειλή δεν καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή.
Η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή εφόσον παρέλθουν δεκαοκτώ μήνες από την έκδοση του πιστωτικού σημειώματος κι αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί».
Η Επίτροπος Μεταφορών Α. Βαλεάν παραδέχεται ότι η μεθόδευση αυτή αποτελεί σαφή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 261/2004 ( άρθρο 8) και αντιβαίνει στις Ειδικές Οδηγίες της Κομισιόν της 18 Μαρτίου που προσδιορίζουν ότι ακόμη και « σε περίπτωση που ο αερομεταφορέας προσφέρει πιστωτικά κουπόνια, αυτή η προσφορά δεν επηρεάζει το δικαίωμα των επιβατών να επιλέξουν την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου αντί του voucher».
Οπως ανέφερε χαρακτριστικά η Επίτροπος Μεταφορών Α. Βαλεάν «κατανοώ πλήρως τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες αυτή τη στιγμή» τονίζει στην απάντησή της η επίτροπος Μεταφορών, «ωστόσο η κρίση δεν είναι σοβαρή μόνο για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά εξίσου για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να βρούμε μια ισορροπημένη και συντονισμένη λύση που θα προστατεύει τους καταναλωτές και θα στηρίζει τις εταιρείες του κλάδου.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Οι επιβάτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων ή άλλων μορφών αποζημίωσης, όπως το voucher, όμως οι επιβάτες πρέπει να το αποδεχτούν! Η Δανία έκανε πιο ελκυστικά τα vouchers προσφέροντας μαζί με αυτά εγγύηση των χρημάτων σε περίπτωση χρεοκοπίας της εταιρείας».
«Το να καταστήσουμε τα vouchers πιο ελκυστικά είναι πολύ καλύτερη επιλογή από το να αψηφάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν μπορούμε να βάλουμε τους καταναλωτές να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα προβλήματα ρευστότητας των αεροπορικών εταιρειών» επισημαίνει σε υψηλούς τόνους η επίτροπος εξακοντίζοντας το βέλος της κριτικής προς την ελληνική κυβέρνηση.
Η Α. Βαλεάν στη δήλωσή της καταλήγει πως «η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να μην προχωρούν σε εθνικές λύσεις, αλλά να συμβάλουν σε μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιβεβαιώνουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δέσμευσή μας για στενή συνεργασία με τα κράτη – μέλη προκειμένου να βρεθεί μια ισορροπημένη και συντονισμένη λύση με όλους τους παράγοντες με σεβασμό στη νομοθεσία της Ε.Ε., που προστατεύει τους καταναλωτές και στηρίζει τις εταιρείες σε αυτούς του κλάδους ανεξάρτητα από τον τόπο ίδρυσης τους στην Ευρώπη.
Γι’ αυτόν τον σκοπό διαβουλευόμαστε με τους παράγοντες του αεροπορικού κλάδου και τις εθνικές αρχές και συνεχίζουμε να το κάνουμε προκειμένου να βρούμε μια ικανοποιητική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: