Για χρόνια, οι Ιταλοί ήταν “κολλημένοι” με τη διατήρηση των γαστρονομικών τους παραδόσεων. Αλλά τώρα, κάποιοι Ιταλοί φαίνεται να σκέπτονται το γεγονός ότι και άλλες χώρες μπορούν να κάνουν καλό ιταλικό φαγητό.
Το 50 Top Pizza , ένας διεθνής οδηγός που διοικείται από Ιταλούς φτιάχνει μια σειρά από ετήσιες κατατάξεις που ανταμείβουν μερικές από τις καλύτερες πιτσαρίες στον πλανήτη. Η ευρωπαϊκή λίστα του 2023 μόλις δημοσιεύτηκε – και, σύμφωνα με 1.000 ανώνυμους «επιθεωρητές» σε όλη την ήπειρο, η καλύτερη πίτσα στην Ευρώπη βρίσκεται στην… Ισπανία!
Η Sartoria Panatieri , στη Βαρκελώνη, κρίθηκε η καλύτερη πιτσαρία της ηπείρου. Το βραβείο ανακοινώθηκε σε τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στη Βαρκελώνη.
Η δεύτερη θέση πήγε στο εστιατόριο Bæst της Κοπεγχάγης , στην τρίτη θέση ήταν το 50 Kalò στο Λονδίνο, ένα spin-off της αρχικής πιτσαρίας 50 Kalò της Νάπολη.
Υπάρχει φυσικά μια διαφοροποίηση. Για να είμαστε δίκαιοι, η Ιταλία δεν βρίσκεται ανάμεσα στους ανατγωνιστές. Το 50 Top Pizza – ο οδηγός πίτσας, που κατατάσσει εστιατόρια από το 2017 – έχει ξεχωριστές λίστες για τις 50 καλύτερες πιτσαρίες στο λίκνο της πίτσας, την Ιταλία. Η Sartoria Panatieri διευθύνεται από τους Rafa Panatieri και Jorge Sastre. Ο Πανατιέρι μεγάλωσε στη Βραζιλία, αλλά έχει ιταλική καταγωγή, από την Πίζα και την Καλαβρία. Αρχικά εκπαιδεύτηκε ως κτηνίατρος, άλλαξε πορεία για να γίνει σεφ στη Νότια Αμερική και την Ιταλία, πριν μετακομίσει στην Ισπανία. Εργάστηκε στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Nectari στη Βαρκελώνη πριν ανοίξει την πιτσαρία του.
Σε δήλωσή του, ο Πανατιέρι είπε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που ανακηρυχθήκαμε ως η καλύτερη πιτσαρία στην Ευρώπη. Αυτό το βραβείο είναι μια αναγνώριση στην αφοσίωση που δίνουμε καθημερινά στη Sartoria Panatieri από τότε που ανοίξαμε πριν από πέντε χρόνια με σκοπό να εκπληρώσουμε ένα όνειρο που σήμερα καταφέραμε να εκπληρώσουμε χάρη στη δουλειά ολόκληρης της ομάδας».
Ο Πανατιέρι πήρε επίσης το βραβείο για την Πίτσα της Χρονιάς 2023 με την πίτσα του “Salsa de tomates cherry asados, mozzarella y holandesa de albahaca” (σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ψητά ντοματίνια και βασιλικό). Η πίτσα κοστίζει 12,90 € (14,20 $) ενώ οι τιμές της γενικά στο εστιατόριο της πίτσας ξεκινούν από $12.
Εν τω μεταξύ, η 50 Kalò, η οποία είχε πάρει την πρώτη θέση σε προηγούμενες κατατάξεις, έχει υποχωρήσει στη λίστα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πήρε το βραβείο για την «καλύτερη τηγανητή μακαρονόπιτα» φέτος.
Το 50 Top Pizza έχει καταχωρήσεις για πιτσαρίες σε όλο τον κόσμο. Δημιουργούνται από περίπου 1.000 «επιθεωρητές» σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι πρώτα ψηφίζουν για τα καλύτερα μέρη στις χώρες τους και στη συνέχεια πραγματοποιούν ανώνυμες επισκέψεις.
«Για κάθε πιτσαρία έχουμε αρκετές αναφορές ανώνυμων επισκέψεων που μας βοηθούν να ολοκληρώσουμε το έργο της κατάταξης», είπε στο CNN η Barbara Guerra, μία από τις τρεις επιμελήτριες. «Βασικά η κατάταξη είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής εργασίας στην οποία εμείς οι επιμελητές είμαστε οι συντονιστές. Πιστεύουμε ότι μόνο η δουλειά μιας μεγάλης ομάδας μπορεί να μας βοηθήσει να φτιάξουμε μια λίστα που να μεταφέρει πρωτίστως τις τρέχουσες τάσεις».
Η Guerra είπε ότι η ναπολιτάνικη πίτσα εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη στον κόσμο, αλλά ότι οι επιθεωρητές δεν την αναζητούν συγκεκριμένα.
Επιβραβεύουν «τις εγκαταστάσεις που έχουν προσωπικότητα και συνέπεια, προσφέρουν υπέροχη πίτσα (οποιουδήποτε στυλ) και έχουν φιλική εξυπηρέτηση», είπε, προσθέτοντας ότι η Sartoria Panatieri και η Bæst είναι και οι δύο εμπνευσμένες από τη Ναπολιτάν αλλά με «μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα».
Η Guerra είπε ότι οι Ιταλοί δικαίως είναι περήφανοι για τις γαστρονομικές τους παραδόσεις.
«Η Ιταλία είναι η χώρα της πίτσας και η Νάπολη είναι η πρωτεύουσα της πίτσας, είναι φυσιολογικό οι Ιταλοί να έχουν πολλή υπερηφάνεια και να υπερασπίζονται σθεναρά αυτό το προϊόν», είπε.
«Ωστόσο, κάθε Ιταλός που ταξιδεύει [στο εξωτερικό] μπορεί εύκολα να συνειδητοποιήσει πόσο έχει αυξηθεί η ποιότητα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό οφείλεται σε τόσους πολλούς Ιταλούς παρασκευαστές πίτσας στον κόσμο αλλά και σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων που έχουν μάθει την τέχνη της παρασκευής πίτσας στην Ιταλία ή με Ιταλούς. Το μοντέλο είναι σχεδόν πάντα η ναπολιτάνικη πίτσα, αλλά μετά εκφράζεται με πολλούς τρόπους».
Εξήγησε ότι η άνοδος της πραγματικής ιταλικής πίτσας στο εξωτερικό είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. «Πριν από δέκα χρόνια στο Λονδίνο ή το Παρίσι θα έβρισκες τόσες πολλές πιτσαρίες όπου ένας Ιταλός θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει τον εαυτό του», είπε ο Guerra. «Θα έβλεπες ένα εθνικό προϊόν να αντιμετωπίζεται πολύ άσχημα. Σήμερα δεν ισχύει αυτό».Όσο για τις κατατάξεις της Ιταλίας, θα αποκαλυφθούν στη Ρώμη στις 12 Ιουλίου.
Προηγούνται οι 50 κορυφαίες καταχωρίσεις στην Ασία-Ειρηνικό (30 Μαΐου) και στις ΗΠΑ (27 Ιουνίου). Η μεγάλη – παγκόσμια κατάταξη – θα διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου στη Νάπολη. Οι 25 κορυφαίες ευρωπαϊκές πιτσαρίες θα περάσουν στους παγκόσμιους τελικούς, στους οποίους 100 από όλο τον κόσμο θα καταταγούν μεταξύ τους.
Γιατί λοιπόν όλοι αγαπάμε την πίτσα; Για την Guerra, είναι «ένα φαγητό που φέρνει χαρά, απλό και χορταστικό – και είναι το μόνο φαγητό σε προσιτή τιμή που ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σας.
«Η πραγματική αξία της πίτσας, ειδικά της ναπολιτάνικης πίτσας, είναι ότι είναι υγιεινό φαγητό με φρέσκα υλικά, φρεσκομαγειρεμένο σε προσιτή τιμή», πρόσθεσε.
10 κορυφαίες ευρωπαϊκές πιτσαρίες για το 2023 σύμφωνα με το 50 Top Pizza
1: Sartoria Panatieri: Μπαρτσελόνα, Ισπανία
2: Bæst: Κοπεγχάγη, Δανία
3: 50 Kalo: Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
4: Via Toledo Enopizzeria: Βιέννη, Αυστρία
5: Πίτσα Zulù: Fürth, Γερμανία
6: Fratelli Figurato: Μαδρίτη, Ισπανία
7: Forza: Ελσίνκι, Φινλανδία
8: Napoli on the Road: Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
9: nNea: Άμστερνταμ, Ολλανδία
10: La Balmesina: Βαρκελώνη, Ισπανία
Πηγή: cnn.com
Δείτε επίσης