Το ψηφιακό διαβατήριο υγείας θα τεθεί σε εφαρμογή σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, και πιο συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο Χίθροου, την επόμενη εβδομάδα.
Με στόχο τη μείωση της καραντίνας και την ενεργοποίηση των ασφαλών αεροπορικών ταξιδιών εν μέσω πανδημίας κορονοϊού τίθεται σε εφαρμογή το καινοτόμο ψηφιακό υγειονομικό διαβατήριο, με τους πρώτους που θα το δοκιμάσουν εθελοντικά να είναι οι επιβάτες της United Airlines με προορισμό τις ΗΠΑ. Μάλιστα, πρόσφατα μπήκε σε ισχύ και το περίφημο traffic light από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και μπορεί τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού να έχουν μπει για λίγο στο περιθώριο, ωστόσο η ανάκαμψη είναι προ των πυλών, ειδικά με τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται σε αεροπλάνα και αεροδρόμια.
Ποια είναι η διαδικασία
Οι εθελοντές-επιβάτες που θα χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο υγείας θα πρέπει να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό σε πιστοποιημένο εργαστήριο στο Χίθροου έως 72 ώρες πριν από την πτήση. Επιπλέον θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την υγεία τους, όπως απαιτείται από τις συνοριακές αρχές των ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα στη συνέχεια θα καταγραφούν σε μια εφαρμογή smartphone η οποία μπορεί να σαρωθεί από το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και τους συνοριακούς αξιωματούχους, χωρίς να χρειάζονται πολλά μεμονωμένα έγγραφα.
Το σύστημα, που ονομάζεται CommonPass, υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χώρες για να αποδείξει ότι οι επιβάτες είναι ασφαλείς στο ταξίδι.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί από την Cathay Pacific σε πτήσεις μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης.
ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό είναι μικρός κατά τη διάρκεια πτήσης
Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό είναι πολύ χαμηλός κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Όταν ένας επιβάτης μέσα σε καμπίνα αεροσκάφους φοράει μάσκα, ένα μέσο ποσοστό 0,003% των σωματιδίων του αέρα που τον περιβάλλουν είναι μολυσμένα, εντός της ζώνης των αναπνοών του, γύρω από το κεφάλι του, ακόμη και αν οι επιβάτες κάθονται σε όλες τις θέσεις, όπως εντόπισε η ίδια μελέτη.
Στην υπόθεση διεξαγωγής της μελέτης υπήρχε ένα μολυσμένο άτομο στο αεροπλάνο, ενώ δεν εξομοιώθηκαν οι συνέπειες από την κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας του αεροσκάφους.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πτήσεις αεροσκαφών Boeing 777 και Boeing 767 της United Airlines, ενώ τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι μάσκες βοήθησαν στη μείωση της έκθεσης στη μόλυνση από τον κορονοϊό όταν κάποιος είχε βήχα, ακόμη και στις γειτονικές θέσεις εντός της καμπίνας επιβατών των αεροσκαφών.
Ποσοστό περίπου 99,99% των σωματιδίων είχαν φιλτραριστεί μέσα σε 6 λεπτά, εξαιτίας της λειτουργίας ταχείας ανακύκλωσης του αέρα, του εξαερισμού καθοδικού ρεύματος αέρα, αλλά και των σύγχρονων συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα, που διαθέτουν τα αεροσκάφη.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr