Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τις πολλές και καλές επιλογές τόσο στο φαγητό, όσο και στην διασκέδαση! Ανάμεσα στις επιλογές και αρκετά πολύ προσεγμένα και chic εστιατόρια, δημιουργικής κουζίνας, κυρίως διεθνών και μεσογειακών προτάσεων. Δείτε, τις προτάσεις που ξεχωρίσαμε!
Από τους Τίτη Βελοπούλου, Κατερίνα Ρίγκου, Γιώργο Λ. Παπαχατζή Φωτό: Eλεάννα Κουρκουλοπούλου, Κώστας Καπαρελιώτης
Διεθνής/Μεσογειακή Κουζίνα
Tre Marie
Θεµ. Σοφούλη 57, Τ. 2310 403655, Κοµνηνών & Κολοκοτρώνη, Πανόραµα, Τ. 2310 332747, Μιχαήλ Ψελλού 20, Πυλαιώτικα, Τ. 2310 302323, Εθνικής Αµύνης 3 & Μητροπόλεως 110, Τ. 2310 242280
Κάτι η υπέροχη ατµόσφαιρά του, κάτι η σταθερή του ποιότητα -από το 2003 που άνοιξε το πρώτο από τα 4 συνολικά σήµερα Tre Marie-, έχει καθιερωθεί στα αγαπηµένα bar restaurants της Θεσσαλονίκης. Αρωµατικά ροφήµατα, ποτά και cocktails σε συνδυασµό µε το εµπνευσµένο µενού ιταλικής δηµιουργικής κουζίνας, που προτείνει πιάτα τόσο για ένα lunch break όσο και για ένα ατµοσφαιρικό δείπνο, δεν το τοποθετούν τυχαία ανάµεσα στις δηµοφιλείς επιλογές της πόλης. Στα συν και το bar food menu, µε light προτάσεις. Καθηµερινά 08:00-01.00.
Anassa
Θεµ. Σοφούλη 26, Καλαµαριά, Τ. 2311 821360 & Φούρκα Χαλκιδικής, Τ. 23740 43026
Σε έναν πολυτελή, κοµψό και φιλόξενο χώρο, που εδώ και λίγο καιρό τον βρίσκουµε ανανεωµένο, και µε µότο «η αγάπη είναι η µόνη συνταγή», το Anassa, βραβευµένο µε Χρυσό Σκούφο, παρουσιάζει µια µεσογειακή κάρτα µε εµπνευσµένες προτάσεις που αντανακλά τις αξίες της σύγχρονης γαστρονοµίας· η οποία φέτος εµπλουτίστηκε µε περισσότερα πιάτα θαλασσινών γεύσεων, από το Anassa by the sea. H γνώση και η εξειδίκευση του chef Νίκου Τζούµα (µε προϋπηρεσία σε µεγάλες κουζίνες του Λονδίνου, αλλά και σειρά ετών στο πλευρό του Gordon Ramsay) καταλήγει σε ένα µενού-γαστρονοµικό µανιφέστο! Από €20. Καθηµερινά (εκτός Δευτ. & Τρ.) 10:00-01:00 (η κουζίνα 13:00-00:00).
Alfredo’s Grand Dining Restaurant
Regency Casino Thessaloniki, Περιοχή Αεροδροµίου, Τ. 2310 491199,
www.regencycasinos.gr
Υψηλή γαστρονοµία και σύγχρονη αισθητική χαρακτηρίζουν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, στον privé χώρο του Regency Casino Thessaloniki. Βραβευµένο για 13 χρόνια µε Χρυσούς Σκούφους, σας καλεί σε ένα γευστικό ταξίδι. Εκλεπτυσµένος χώρος µε open air cuisine, συλλογή κρασιών που ξεπερνούν τις 400 ετικέτες (!), πούρα εξαιρετικής ποιότητας και events είναι κάποιες από τις επιλογές σας. Πέµπ.-Σάβ. 21:00-02:00.
Sushija
Μητροπόλεως 70, Τ. 2310 229000
Sushi restaurant στην καρδιά της πόλης. Σε έναν χώρο όπου το design χαρακτηρίζεται από minimal ιαπωνικές γραµµές, προσφέρει ικανοποιητικές προτάσεις στους λάτρεις του είδους, new style και signature πιάτα αλλά και splendid cocktails. Καθηµερινά 14:00-01:00.
Canteen
Δηµ. Γούναρη 7, Τ. 2310 228520
Από τα πλέον αγαπηµένα στέκια της πόλης τόσο για καφέ όσο και για ποτό, το Canteen µας υποδέχεται καθηµερινά στον classy σικ industrial food & bar χώρο του. Οι συστάσεις για το εν λόγω cafe restaurant είναι µάλλον περιττές, καθώς η σταθερή του παρουσία και η ποιότητα τόσο του φαγητού όσο και των υπηρεσιών το έχουν τοποθετήσει ανάµεσα στα places to be της πόλης.
Η εξαιρετική dinner και lunch εποχιακή κάρτα του, έµπνευσης και επιµέλειας του chef Μενέλαου Στεφανακίδη, προτείνει δηµιουργικά πιάτα µεσογειακής κουζίνας, ενώ εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και αυτή του πρωινού και του brunch, µε οµελέτες, αυγά benedict, λαχταριστά pancakes. Από το καινούριο µενού ξεχωρίσαµε το κοτόπουλο sous vide αρωµατισµένο µε µαύρη τρούφα, ριζότο κολοκύθας, πεκορίνο και τσιπς κολοκύθας, την εξαιρετική pasta από παραδοσιακή ινδονησιακή συνταγή µε noodles, γαρίδες, χοιρινό, κοτόπουλο και φρέσκα λαχανικά, αλλά και την υπέροχη ταλιάτα από µοσχαράκι γάλακτος αρωµατισµένη µε φρέσκα βότανα, baby πατάτες και µπεαρνέζ λευκής τρούφας. Για το τέλος κρατήστε οπωσδήποτε χώρο για την υπέροχη φηµισµένη πάβλοβα µε φράουλες! Ενηµερωµένη και ιδιαίτερη είναι τόσο η wine list όσο και η κάρτα των cocktails και των ποτών. Καθηµερινά από τις 10:00 (13:00-01:00 η κουζίνα).
Clochard
Προξένου Κοροµηλά 4, Τ. 2310 239805, www.clochard.gr clochard
Η αλήθεια είναι πως συγκαταλέγεται στα top must try εστιατόρια της πόλης! Δεν είναι τυχαία εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες πρώτο στις επιλογές υψηλών επισκεπτών από τον επιχειρηµατικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσµο, που απολαµβάνουν σε έναν άκρως κοσµοπολίτικο και chic χώρο ισορροπηµένες γεύσεις άριστα εκτελεσµένες! Το µενού του, ωδή στη δηµιουργική ελληνική κουζίνα µε κάποιες διεθνείς επιρροές, έχουν υπογράψει όλα αυτά τα χρόνια αξιόλογοι chefs. Μάλιστα, στην «τροπαιοθήκη» του έχει 8 βραβεία Χρυσών Σκούφων, ενώ µπορεί και υπερηφανεύεται για µία από τις πιο ενηµερωµένες κάβες, που αριθµεί πάνω από 150 ετικέτες φίνων κρασιών ελληνικού και ξένου αµπελώνα.
Το φετινό ανανεωµένο µενού του, εκτός από τις ραφιναρισµένες προτάσεις, παρουσιάζει και έναν πιο easygoing χαρακτήρα! Ιδανικό για ένα ελαφρύ lunch µέχρι ένα εκλεπτυσµένο δείπνο, έχει κερδίσει πλέον και το νεανικό κοινό της πόλης! Όλα πάντα υπό την υψηλή επίβλεψη του ιδιοκτήτη Γιώργου Βασίλογλου, ο οποίος δίνει τεράστια έµφαση στις φρέσκες πρώτες ύλες, αλλά και τη νεανική µατιά της δεύτερης γενιάς, από το γιο του Αλέξανδρο. Από τις φετινές προτάσεις ξεχωρίσαµε το µοσχαρίσιο κότσι, τα σπιτικά ραβιόλια µε µοσχαράκι, ένα µοντέρνο… burger, ενώ για τους λάτρεις των θαλασσινών προτείνουµε το φιλέτο σφυρίδας µε πουρέ καπνιστής µελιτζάνας, το ψητό καλαµάρι µε κόκκινη πιπεριά και το ταρτάρ τόνου, που έρχονται πρώτα στις προτιµήσεις! Για το τέλος, δώστε τη χαριστική… βολή µε µια «σφαίρα σοκολάτας», περιχυµένη µε αλµυρή σάλτσα καραµέλας – θα σας µείνει αξέχαστη! Από €20. Καθηµερινά 13:00-01:00 & Κυρ. 13:00-19:00.
Αγιολί
Λεωφ. Νίκης 15 & Πλουτάρχου, Τ. 2310 262888, www.agioli.gr
Τι κοινό έχει ένα ουζερί µε θαλασσινούς µεζέδες, µια µπυραρία και ένα ροµαντικό bistro µε θέα τον Θερµαϊκό; Ένα όνοµα: Αγιολί! Σε ένα από τα πιο προνοµιακά «µπαλκόνια» της πόλης, µε εντυπωσιακή θέα από το λιµάνι µέχρι τον Λευκό Πύργο, θα γευτείτε ελληνικές γεύσεις σε ευρηµατικές συνταγές στο εστιατόριο, θα απολαύσετε µπύρα -επιλέγοντας ανάµεσα σε 50 ετικέτες-, µε τις ανάλογες φυσικά ποικιλίες, στον κάτω χώρο και ακριβώς δίπλα, στο ουζερί, θα δοκιµάσετε αποστάγµατα από τη µεγάλη γκάµα του, συνοδευµένα από δεκάδες µεζέδες. Μη χάσετε τα µουσικά… διαλείµµατα & τα happenings, που σας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές! Καθηµερινά 12:00-01:00.
Το Mανιτάρι
Θεµιστοκλή Σοφούλη 57 (Sofouli Center), Καλαµαριά, Τ. 2310 415289, www.to-manitari.gr. FB. Εστιατόριο Το Μανιτάρι
Αν και βρίσκεται στον 2ο όροφο του εµπορικού κέντρου Σοφούλη, στην Καλαµαριά, έχει καταφέρει να γίνει σηµείο γευστικής αναφοράς στην πόλη – και καθόλου τυχαία. Από το 2010 που άνοιξε τις πόρτες του, το Μανιτάρι σερβίρει τις άκρως προσεγµένες προτάσεις του, ελληνικής δηµιουργικής κουζίνας, σε ένα κοµψό και ατµοσφαιρικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, η εποχιακή κάρτα του consulting chef -βραβευµένου µε χρυσό σκούφο- Δηµήτρη Παµπόρη ξεχωρίζει για το mix & match των πρώτων υλών, που, πέρα από την ποιότητά τους, καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, αλλά και για τις συνταγές επίσης από διάφορα µέρη της χώρας.
Οι Λεωνίδας Παντσιούκας και Νίκος Μαλαµατάς είναι εκείνοι που ετοιµάζουν τις εξαιρετικές γεύσεις της new age κουζίνας, σερβιροντάς µας απολαυστικές προτάσεις όπως το ζουµερό κριθαρότο µε σαλάµι Λευκάδας, η τραβηχτή πίτα Μάνης µε ζύµη από ελαιόλαδο γεµιστή µε σύγκλινο, χόρτα και κρέµα φέτας µε ταχίνι, η χοιρινή µπριζόλα µαριναρισµένη για 24 ώρες σε πετιµέζι και σόγια, οι παραδοσιακές χυλοπίτες µε µπολονέζ από λουκάνικο Τζουµαγιάς, πιάτα που εγγυώνται πως, όποιος έστω δοκιµάσει, θα γίνει τακτικός θαµώνας! Την εκλεκτή κάρτα συνοδεύει άριστα η ενηµερωµένη λίστα κρασιών, αποκλειστικά ελληνικού αµπελώνα. Καθηµερινά 13:00-00:00.
Σκούφος Εδέσµατα
Κωνσταντινουπόλεως 140 (Μπότσαρη & Κ. Καραµανλή, στο Πάρκο), Τ. 2313 002207
Σε έναν άκρως φιλόξενο και καλαίσθητο χώρο, αυτό το εστιατόριο σερβίρει εκλεκτή ελληνική και µεσογειακή κουζίνα, αυστηρά και µόνο µε φρέσκα υλικά, ενώ η κάρτα εναλλάσσεται ανάλογα µε την εποχή. Λαχταριστά θαλασσινά αλλά και κρέατα, καθώς και νόστιµα ορεκτικά και ολόδροσες σαλάτες, σε ένα µενού ιδιαίτερο και πολύ προσεγµένο. Καθηµερινά (εκτός Δευτ.) 13.00-00.00.
Place de la Liberté
Λεωφ. Νίκης 1 & Βενιζέλου, T. 2310 236602
Σε προνοµιακό σηµείο µε υπέροχη θέα στη Λεωφ. Νίκης, το ανανεωµένο Place de la Liberté εξακολουθεί να αποτελεί µια από τις καλύτερες επιλογές στη πόλη. Ένα άκρως προσεγµένο café bar που συνδυάζει το µοντέρνο µε το εκλεπτυσµένο στυλ, ενώ αποτελεί ιδανικό µέρος από το πρωί για καφέ αλλά και αργότερα για ποτό, µπύρα ή τσιπουράκι, χωρίς να λείπουν εκλεκτές γευστικές προτάσεις -όπως οι ποικιλίες-, που συνοδεύουν άψογα το ποτό και τα αποστάγµατα! Καθηµερινά από τις 10:00-όσο πάει.
Comunale
Π.Π. Γερµανού 36 & Π. Μελά,Τ. 2310 220914
Σε έναν προσεγµένο χώρο στο κέντρο της πόλης, το Comunale είναι από τις all day επιλογές για έναν espresso, ένα κρασί, cocktail ή prosecco, αλλά και εκλεκτά πιάτα του ιταλικού µενού του. Από φέτος, τις γευστικές του προτάσεις, εκτός από τα πιάτα από τη γείτονα χώρα, συµπληρώνει ένα απολαυστικό sushi menu. Καθηµερινά από τις 08:00.
Local
Π.Π. Γερµανού 17, T. 2310 223307
Ένα προσεγµένο café bar restaurant που αποτελεί κλασικό και αγαπηµένο στέκι στο κέντρο της πόλης. Eκτός από καφέ και ποτό παρουσιάζει ένα µενού µε πιάτα µοντέρνας µεσογειακής κουζίνας αλλά και πρωτότυπα cocktails. Ο industrial χώρος του, σε συνδυασµό µε την καλή ξένη µουσική και τις µοναδικές γεύσεις, αποτελεί ιδανικό σηµείο συνάντησης για όλες τις ώρες. Καθηµερινά 08:00-02:00.
Portogalo
Κοµνηνών 7, Τ. 2310 887025 portogalo, www.portogalo.gr
Το όνοµα το πρωτοσυναντήσαµε πριν 11 χρόνια στη Γ. Παπανδρέου· τότε λειτουργούσε αποκλειστικά ως κάβα. Τώρα πια έχει «µετακοµίσει» στην Κοµνηνών, σε ένα πολύ προσεγµένο και κοµψό περιβάλλον, ως café-wine restaurant. Σας υποδέχεται από το πρωί για καφέ και στη συνέχεια για γευστικά πιάτα µεσογειακής κουζίνας, τη στιγµή που φηµίζεται για τη µεγάλη του λίστα κρασιών από όλο τον κόσµο, αλλά κυρίως από την Πορτογαλία, τα οποία µπορείτε να απολαύσετε στο χώρο ή να προµηθευτείτε από την κάβα που λειτουργεί εντός. Καθηµερινά από τις 09:00 (η κουζίνα από τις 14:00).
El Burrito
Χρυσοστόµου Σµύρνης 5, T. 2310 220622,www.elburrito.gr
Πρόκειται για µια Cantina Mexicana & Cocktaileria στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, που αντανακλά έντονα τη µεξικάνικη κουλτούρα, από το pop art σκηνικό, γεµάτο χρώµα και χαρούµενη διάθεση, µέχρι τα απολαυστικά cocktails και τις παραδοσιακές νοστιµιές που επιµελείται ο Μεξικανός σεφ Eciel Cuevas. Καθηµερινά 10:00-19:00 για καφέ, 13:00-15:00 για cocktail, 13:00-01:00 για φαγητό.
Famigliano
Τσιρογιάννη 5, Λευκός Πύργος, Τ. 2316 008188, www.famigliano.com
Με όνοµα που παραπέµπει στην οικογένεια και την παράδοση (famiglia στα ιταλικά είναι η οικογένεια) και µότο «Handmade Happiness», το Famigliano εδώ και περίπου ένα χρόνο που άνοιξε τις πόρτες του, παρουσιάζει ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον concept: ιταλικό φαγητό προσαρµοσµένο σε ελληνικές ποιοτικές πρώτες ύλες. Ο χώρος κερδίζει από την πρώτη στιγµή τις εντυπώσεις, µε τον µεγάλο παραδοσιακό ιταλικό φούρνο, όπου ετοιµάζονται οι λαχταριστές πίτσες µε χειροποίητη ζύµη, σε πρώτο πλάνο. Έµπνευση, λοιπόν, από ιταλικές συνταγές και ελληνικά υλικά σε µεσογειακούς συνδυασµούς… Φρέσκες σαλάτες, εκλεκτά ορεκτικά, ζυµαρικά και ριζότο αλλά και το ξεχωριστό Famigliano burger. Το casual περιβάλλον ενδείκνυται για όλες τις ώρες, από το πρωί για αρωµατικό καφέ, στη συνέχεια για lunch και dinner, µέχρι ιδιαίτερα cocktails αργά το βράδυ! Στα συν, η ποικιλία από µπύρες από µικρές ζυθοποιίες. Καθηµερινά 10:00-02:00.
Πηγή:Best in Travel Thessaloniki 2016
Κατεβάστε το με ένα κλικ εδώ!