Οι Νήσοι Πίτκαιρν (Pitcairn) είναι μία μικρή κουκκίδα στον πλανήτη και συγκεκριμένα στον Ειρηνικό, μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού με μόλις… 50 κατοίκους (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή μάλιστα ήταν 48) οι οποίοι κατοικούν στον οικισμό, και πρωτεύουσα του νησιού, Άνταμσταουν στη νήσο Πίτκαιρν.
Οι Νήσοι Πίτκαιρν, είναι συνολικής έκτασης 47 τετρ. χλμ. (μαζί με τα χωρικά ύδατα), και πρόκειται για βρετανική εξαρτημένη περιοχή. Βρίσκονται στον νότιο Ειρηνικό στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Περού, σε απόσταση περίπου 1.350 ναυτικά μίλια ΝΑ. της Ταϊτής.
10 συγκλονιστικά τοπία που αποδεικνύουν πόσο όμορφος είναι ο κόσμος…
Το σύμπλεγμα αποτελείται από 4 ηφαιστειακά νησιά, το Πίτκαιρν (Pitcairn) (το μόνο κατοικημένο), το Οουίνο (Oeno), το Χέντερσον (Henderson) και το Ντούσι (Ducie), που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Είναι η πιο απομονωμένη κτήση της Βρετανίας.
Το Πίτκαιρν, το οποίο κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1790 είναι μεν βρετανική αποικία, ωστόσο έχει κάποια νομική αυτονομία και για αυτό το λόγο θεωρείται η μικρότερη χώρα στον κόσμο από πλευράς πληθυσμού.
Ένας επίγειος παράδεισος
Πρόκειται για ένα επίγειο παράδεισο, πνιγμένο στο πράσινο και απόλυτα ασφαλή αφού όλοι οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους και ποτέ δεν κλειδώνουν τα σπίτια τους. Το σύνολο των κατοίκων είναι απευθείας απόγονοι των πειρατών του Μπάουντι και των Ταϊτινών που είχαν απαγάγει.
Το νησί είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένο και υπάρχει χώρος για… πολλούς ακόμα. Όσοι θα ήθελαν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι και δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς με το νησί καλούνται να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο του νησιού και τον Διοικητή.
Το νησί που βασίζεται οικονομικά στον τουρισμό κήρυξε πτώχευση το 2004 αφού ελάχιστοι το γνωρίζουν και ο τουρισμός όπως είναι λογικό βρίσκεται σε πτώση. Η ηλεκτρική ενέργεια κοστίζει πολύ ακριβά ενώ ο πληθυσμός του νησιού γερνάει με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι πάνω από τα 65 χρονών. Οι νεότεροι που θα πρέπει να πάνε γυμνάσιο μετακομίζουν στη Νέα Ζηλανδία, ενώ γενικά, τα παιδιά που μένουν στο Πίτκαιν είναι ελάχιστα…
Δείτε επίσης 8 αφρικάνικα νησιά με καταγάλανα νερά που «συναγωνίζονται» την Καραϊβική!
Πως “τράβηξε” τα βλέμματα
Πριν περίπου 2 χρόνια τα “φώτα” στράφηκαν πάνω στην κουκίδα αυτή του Ειρηνικού καθώς ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει το γάμο των ομοφυλοφίλων στο νησί, αν και κανένας κάτοικος του, δεν είναι ομοφυλόφιλος ούτε κάποιο άλλο ζευγάρι ομοφυλοφίλων μέχρι τότε είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να πάει να παντρευτεί εκεί.
Παρόλο αυτά, ο στόχος… επιτεύχθει και άρχισε να γίνεται λόγος γι’ αυτό συνεπώς και για το νησί από τα διεθνή μέσα.
Στην πράξη πάντως δεν ξέρουμε αν έγινε ή θα μπορούσε να γίνει καθώς ναι μεν ο νόμος ψηφίστηκε αλλά ο μοναδικός ιερέας που υπήρχε στο νησί ήταν αντίθετος λόγω θρησκείας…
Δείτε που βρίσκονται οι Νήσοι Πίτκαιρν στο χάρτη:
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr
- Daily Mail: Δύο ελληνικές λίμνες ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου!
- Αυτό είναι το ομορφότερο σπήλαιο του κόσμου μέσα στο οποίο “κρύβεται” μιας μαγικής ομορφιάς λίμνη!
- Γκουιλίν, Κίνα: Λέγεται ότι είναι ο εντυπωσιακότερος προορισμός του πλανήτη… Δείτε τις εκπληκτικές φωτογραφίες
- Ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες από ηφαιστειακές λίμνες του πλανήτη