Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens
HomeΜη κατηγοριοποιημένοΦορολογικοί παράδεισοι: Σε αυτές τις χώρες βγάζουν τα λεφτά τους οι... "φραγκάτοι"...

Φορολογικοί παράδεισοι: Σε αυτές τις χώρες βγάζουν τα λεφτά τους οι… “φραγκάτοι” της Ελλάδας!

Λίστα με 29 κράτη “φορολογικούς παραδείσους” έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πρόκειται ουσιαστικά για κράτη που δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με λογαριασμούς ή άλλα οικονομικά στοιχεία Ελλήνων πολιτών.

Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στα συγκεκριμένα κράτη δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα έσοδα των επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Το Σεπτέμβριο αναμένει τα υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα στοιχεία από τα συνεργαζόμενα κράτη για περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες Ελλήνων στο εξωτερικό προκειμένου να τα διασταυρώσει με την φορολογική εικόνα που εμφανίζουν στην Ελλάδα.

Τα μη συνεργάσιμα κράτη (κράτη ή περιοχές δικαιοδοσίας ή υπερπόντιες-χώρες ή εδάφη που τελούν υπό οποιοδήποτε καθεστώς σύνδεσης ή εξάρτησης, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 65, του ν. 4172/2013), για το έτος 2016 είναι τα εξής:

Αυτή είναι η λίστα με τους 29 φορολογικούς παραδείσους

α/α

Ανδόρα
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
Μπαχάμες
Μπαχρέιν
Μπαρμπάντος
Μπρουνέι
Νήσοι Κουκ
Ντομίνικα
Γρενάδα
Γουατεμάλα
Λίβανος
Λιβερία
Λιχτενστάιν
Μαλαισία
Νήσοι Μάρσαλ
Μονακό
Ναούρου
Σκόπια
Νιούε
Παναμάς
Φιλιππίνες
Αγία Λουκία
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
Σαμόα
Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ
Βανουάτου
Ουρουγουάη
Χόνγκ-Κόνγκ

Σύμφωνα με την περίπτωση ιγ του άρθρου 23 του ΚΦΕ: Δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε., εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή, αναφέρει η Ημερησία. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος – μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους – μέλους.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,077LikesLike
88,728 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ