Κάθε τόπος και η αύρα του… ή όπως έλεγαν οι παλιοί Αιγηνίτες «Κάθε δεντρί και ο ίσκιος του» και αυτή ακριβώς η αύρα της Αίγινας είναι που έλκυε και ελκύει τα ανήσυχα καλλιτεχνικά πνεύµατα.
Σπουδαίοι Έλληνες που έχουν τοποθετηθεί στο πάνθεο των αθανάτων µέσα από το εργο τους, περιπλανήθηκαν στα σοκάκια της, έζησαν τα δειλινά της, αφέθηκαν στην ενέργεια της.
Απο την Κατερίνα Ρίγκου
Ο σπουδαίος Κώστας Βάρναλης από το καλοκαίρι του 1921 (και για πολλά καλοκαίρια) ταύτισε µέρος της ζωής και του έργου του µε την Αίγινα. Ο Καζαντζάκης έχτισε το πέτρινο σπίτι του στην παραλία το οποίο υπήρξε καταφύγιο του ώστε να αποµονώνεται για να γράψει αυτά τα αριστουργήµατα που κληροδότησε.
Ο βραβευµένος µε Νόµπελ Ελύτης, ο σπουδαίος εικαστικός Νικολάου, ο ζωγράφος Βουρλούµης, όλοι εµπνεύστηκαν και µετέφεραν µέσα από την τέχνη τους ο καθένας την οµορφιά και την αρµονία των εικόνων και των συναισθηµάτων που ζούσαν…
Από ποιητές και λόγιους µέχρι ρεµπέτες, η Αίγινα «έλκει» ως άλλη σειρήνα καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύµατος προσφέροντας τους απλόχερα τον φυσικό της καµβά αλλά και τα χρώµατα για να «αιχµαλωτίσουν» ες αεί την δηµιουργία τους.
Όπως είναι επόµενο, το αποτύπωµα των καλλιτεχνών που έχουν ζήσει στο νησί, ήταν και παραµένει έντονο και αυτός είναι ο κύριος λόγος που η τέχνη εξακολουθεί να ανθίζει στην Αίγινα µε πολλούς και καταξιωµένους καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, κεραµιστές) να δραστηριοποιούνται εδώ.
Διαβάστε ακόμα: Ρόδος- Τήλος- Σύμη. Σεπτέμβρης και οι διακοπές ΔΕΝ σταματούν!!!
H κεραµική, µια από τις πρώτες τέχνες µε τις οποίες ασχολήθηκε ο άνθρωπος, άνθησε στην Αίγινα εδώ και 3.000 χρόνια µετατρέποντας το νησί σε κέντρο της πηλοπλαστικής τέχνης στην Ελλάδα!
Ευρήµατα στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας που χρονολογούνται στην Νεολιθική εποχή έχουν γίνει πολύτιµες µαρτυρίες για την καθηµερινότητα της εποχής. Στα νεότερα χρόνια µαρτυρία – σταθµός είναι τα αιγινήτικα κανάτια, τα οποία άρχισαν να κατασκευάζονται περί το 1800 ή ακόµα πιο πριν για χρηστικούς λόγους. Παλιά τα χρησιµοποιούσαν για να διατηρούν το νερό δροσερό αφηνοντάς τα, στο πρεβάζι του παραθύρου.
Διαβάστε ακόμα: Σπέτσες: Το ήξερες ότι…
To Know
• Λόγω της µεγάλης ιστορίας της Αίγινας µε την κεραµική, έχει ιδρυθεί ο θεσµός «Αίγινα & Κεραµική» που σκοπό έχει να προωθήσει την τέχνη µε εκθέσεις, διαλέξεις, σεµινάρια και workshops.
• Η µοναδική γκαλερί που λειτουργεί σήµερα στο νησί είναι η “‘Εγινα Αίγινα” της Βάσως Καλουδιώτη που στεγάζεται σε ένα κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται εκθέσεις διαφορετικών καλλιτεχνών ενώ στην µόνιµη συλλογή της γκαλερί θα βρείτε κεραµικά σπουδαίων ντόπιων σπουδαίων κεραµιστών.
• Στο Παγώνι λειτουργεί (κατόπιν ραντεβού, Τ. 6944 143640) το εργαστήρι του Νεκτάριου Κοντοβράκη, στο οποίο δηµιουργεί τους πίνακες και τα γλυπτά του. Ο καλλιτέχνης είχε µαθητεύσει δίπλα στους Καπράλο, Νικολάου και Μόραλη.
• Επισκεφτείτε την υπαίθρια έκθεση γλυπτικής του Γλύπτη Παναγιώτη Μαρίνη την οποία έχει δηµιουργήσει στην περιοχή της Κυψέλης µε γλυπτά από πέτρες αλλά και άλλα υλικά τα οποία έχει συλλέξει ο ίδιος.
Αξιοθέατα / Βόλτες / Διαδρομές
Στην αρχαιότητα, η Αίγινα αποτελούσε οικιστικό κέντρο, συµµετείχε στη ναυµαχία της Σαλαµίνας ενάντια στους Πέρσες και κατά την κλασική εποχή, αποτέλεσε πόλη της Αχαϊκής Συµπολιτείας.
Εκτός από τις παραλίες λοιπόν, τις ταβέρνες και τη διασκέδαση, το νησί, Αίγινα πολιτιστικά και ιστορικά προσφέρει πολλά στον επισκέπτη!
• Επισκεφτείτε την Παλαιόχωρα, την µεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού που µεταφέρθηκε εκεί περίπου τον 9ο αιώνα µ.Χ. προκειµένου να προστατευθεί από τις επιδροµές των πειρατών.
Ο λόφος της Παλαιοχώρας γνωστός και ως ο «Μυστράς της Αίγινας» µε τα 33 εκκλησάκια που σώζονται, φανερώνει την ανάπτυξη κατά την ενετοκρατία,
Από εκεί θα δείτε την εξαιρετική θέα του Σαρωνικού, τα µικρά χωριά και τα διάσπαρτα αρχαία αποµεινάρια αλλά και την διαδροµή που προσφέρει µια συνολική εικόνα του τοπίου, που κατακλύζουν τις αισθήσεις.
• Κάντε µια βόλτα στα στα σοκάκια και τα καλντερίµια της πόλης. Τα κτήρια, δείγµατα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής µε έντονο το λαϊκό στοιχείο, κτισµένα το 19ο αι. θα σας εντυπωσιάσουν.
• Η Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, έχει στην αυλή της το Εϋνάρδειο σχολείο, όπου ορκίστηκε η πρώτη Ελληνική κυβέρνηση µετά την Επανάσταση του 1821.
• Κατευθυνθείτε νότια, µέχρι το ψαροχώρι της Πέρδικας, µια µαγευτική διαδροµή που καταλήγει σε ένα µέρος όπου µπορείτε να απολαύσετε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά ή να πάρετε το καραβάκι για µια βόλτα στο νησάκι Μονή µε την υπέροχη παραλία.
• Δείτε τον εντυπωσιακό ναό της Αφαίας (500 – 490 π.Χ.). Βόρεια της πόλης (περίπου 10 χλµ) , βρίσκεται το δεύτερο λιµάνι του νησιού, η Σουβάλα, γνωστή για τα ιαµατικά νερά της και βορειοανατολικά, ο περίφηµος ναός της Αθηνάς Αφαίας, µέσα στα πεύκα, µε θέα το απέραντο γαλάζιο. Ο ναός που κτίστηκε µετά τη ναυµαχία της Σαλαµίνας, θεωρείται το πρότυπο που είχαν στο µυαλό τους οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.
• Από τα πλέον γνωστά αξιοθέατα αλλά πάνω απ όλα πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών θρησκευτικού τουρισµού, είναι το περίφηµο µοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, που χτίστηκε ανάµεσα στα 1904 και 1910 και βρίσκεται 6 περίπου χλµ. από την πόλη.
• Επισκεφτείτε το Λαογραφικό µουσείο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1828.
• Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας. Στην κορυφή του λόφου της βρίσκονταν ο ναός του Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.) από τον οποίο σήµερα έχει µείνει µόνο µια κολόνα από όπου πήρε και το όνοµά της η περιοχή. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό µουσείο Αίγινας. Ιδρύθηκε το 1828 ή το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί συλλογή αρχαίων κοσµηµάτων, κεραµικής και γλυπτικής, νοµισµάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων.
• Επισκεφτείτε τον Πύργο του Μαρκέλλου, µνηµείο από την Ενετοκρατία, στην πόλη της Αίγινας. Ήταν ένας πύργος – παρατηρητήριο που χτίστηκε στο τέλος του 17ου αι. Το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Σπυρίδωνα Μάρκελλο, το 1802 από όπου και πήρε το όνοµά του.
Στον Πύργο αυτό στεγάστηκε η πρώτη Ελληνική αντικυβερνητική επιτροπή από το 1826-1828 και για ένα χρονικό διάστηµα τα ταµείο του Ελληνικού κράτους.
Σήµερα λειτουργεί εδώ το Καποδιστριακό Πευµατικό Κέντρο του Δήµου της Αίγινας και το Κέντρο Κοινωνικού Προβληµατισµού «Σπύρος Αλεξίου» ενώ το ισόγειο χρησιµοποιείται περιστασιακά και ως εκθετικός χώρος.
• Στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, στο δρόµο που οδηγεί προς τη Σουβάλα, σε απόσταση 3 χλµ. περίπου από την πόλη, θα βρείτε το Μουσείο του Χρήστου Καπράλου. Στο Μουσείο εκθέτονται έργα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραµικά και έργα από σφυρήλατο µολύβι και χαλκό, που αποτελούν σηµαντικό µέρος από το έργο του.
• Θα δείτε το µοναδικής οµορφιάς οροπέδιο, του Ελαιώνα µε πλούσια χλωρίδα και πανίδα όπως και υπεραιωνόβιες ελιές. Το ιδανικό σηµείο του νησιού για πικνίκ, περίπατο αλλά και για γιόγκα καθώς διοργανώνονται συνεδρίες.
• Δείτε τον παραδοσιακό οικισµό της Παχειάς Ράχης χτισµένο στους πρόποδες του Ελλάνιου Όρους µε πλακόστρωτα καλντερίµια και εκπληκτική θέα στη θάλασσα!
• Κατά µήκος της Λεωφ. Καζαντζάκη, θα συναντήσετε τα σπίτια των Νίκου Καζαντζάκη, Γιάννη Μόραλη, Νίκου Νικολάου και Χρήστου Καπράλου. Στον ίδιο δρόµο βρίσκεται και ο Πύργος Μαρκέλλου.