2.500 πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι σήμερα εξαιτίας της απεργίας των πιλότων στην αεροπορική εταιρία SAS, με τις ενώσεις και την εργοδοσία να μην καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τις χθεσινές συνομιλίες.
Στην απεργία συμμετέχουν οι περισσότεροι πιλότοι της εταιρίας στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συνομιλιών βρέθηκαν οι όροι που σχετίζονται με το πλάνο οικονομικής διάσωσης της εταιρίας.
“Υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων που είναι σημαντικός για τις δύο πλευρές. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να επιλυθούν, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία,” δήλωσε ο διαμεσολαβητής Ματς Ρούλαντ..
Νωρίτερα χθες, η SAS που ανήκει στις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Δανίας, ανακοίνωσε ότι η απεργία απειλεί την ικανότητα της αεροπορικής εταιρίας να προσελκύσει οικονομικά κεφάλαια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη χρηματοδότηση της αναδιοργάνωσης της.
“Σε μία τέτοια περίπτωση (συνέχισης των απεργιακών κινητοποιήσεων) η εταιρία θα είναι αναγκαίο να εξετάσει την πώληση σημαντικών και στρατηγικού χαρακτήρα περιουσιακών στοιχείων της υπό την πίεση της κατάστασης, ενώ θα μειώσει δραστικά το επιχειρησιακό πλάνο, αλλά και τον στόλο της SAS,” όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρία.
Οι εμπλεκόμενες πλευρές άρχισαν και πάλι τις συνομιλίες συλλογικού χαρακτήρα για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης την Τετάρτη, αφού οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν την 4η Ιουλίου.
Η SAS προχώρησε στην ακύρωση 201 πτήσεων χθες ή ποσοστό 64% του προγραμματισμένου πτητικού της έργου (FlightAware).
Η ίδια αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι η απεργία έχει μέχρι τώρα προκαλέσει 2.550 ακυρώσεις πτήσεων, με οικονομικό κόστος μεταξύ 94 και 123 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η περιορισμένη οικονομική ρευστότητα που διαθέτει θα εξανεμιστεί γρήγορα, στην περίπτωση συνέχισης της απεργίας.
Η SAS αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ θα πρέπει να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα αλλά και να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών προκειμένου να επιβιώσει. Η εταιρία κατέθεσε έγγραφα για την προστασία της από τη χρεοκοπία στις ΗΠΑ την 5η Ιουλίου.
“Η απεργία θέτει σε κίνδυνο την διαδικασία του Κεφαλαίου 11, αλλά και τη διάσωση της εταιρίας,” δήλωσε ο Άνκο βαν ντερ Βερφ, εκτελεστικός διευθυντής της SAS.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δείτε επίσης