Εκεί που δεν περιμένετε να βρείτε ένα εστιατόριο, στα πιο απρόσμενα μέρη του κόσμου, μακριά από τις πόλεις και τις κεντρικές οδούς, 5 από τα πιο διάσημα περιμένουν για να τα γνωρίσετε!
Μπορεί να μην βρίσκονται στην καρδιά κάποιας μεγαλούπολης, να μην είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση σε αυτά, ωστόσο τα 5 απομακρυσμένα εστιατόρια που θα σας γνωρίσουμε είναι από τα καλύτερα, με σεφ που ξέρουν καλά να ξεδιπλώνουν τον γαστρονομικό χάρτη… σε προορισμούς εκτός χάρτη!
Κι επειδή ο γαστρονομικός τουρισμός, η πιο νόστιμη τάση της εποχής στα ταξίδια, αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτά τα 5 εστιατόρια, αφού το γευστικό αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Όπως άλλωστε συνέβη και με το πρωτότυπο εστιατόριο 5 μέτρα κάτω από τη θάλασσα! Με θέα τον βυθό!
Mil, Περού
Σε υψόμετρο 3.500 μέτρων, το Mil βρίσκεται στο Περού και απογειώνει την γαστρονομία των Άνδεων. Το μενού του περιλαμβάνει 8 στάδια με ελαφριά πιάτα, λόγω του μεγάλου υψομέτρου. Λαχανικά, βολβοί και σπόροι, λίγη ζωική πρωτεΐνη, πράσινα και μπλε φύκια δίνουν δυναμικό παρών στις συνταγές, που σερβίρονται σε custom-made σκεύη από πετρώματα και ξύλα της περιοχής.
Μάλιστα, το εστιατόριο έχει μεριμνήσει για να εγκλιματιστούν οι επισκέπτες ευκολότερα προσφέροντας ειδικές φιάλες οξυγόνου για την περίπτωση έλλειψης.
Koks, Νήσοι Φερόες
Σε ένα απομονωμένο αγροτόσπιτο, στον βόρειο Ατλαντικό και περίπου 20 λεπτά από το Tórshavn, την πρωτεύουσα, οι επισκέπτες βρίσκονται σε ένα εστιατόριο που τιμά τη φυσικότητα των γεύσεων. Το μενού 18 πιάτων αποτίει φόρο τιμής στις τοπικές μαγειρικές παραδόσεις, με πρωταγωνίστριες τις ντόπιες εποχικές πρώτες ύλες.
Με έμφαση στα θαλασσινά, κυρίως στις αχιβάδες, στον μπακαλιάρο αλλά και στην σούλα (ένα θαλασσοπούλι της περιοχής), τα πιάτα συνοδεύονται από βόατανα και χόρτα από τις πλαγιές των βουνών.
Wolfgat, Νότια Αφρική
Το εστιατόριο στεγάζεται σε μια εξοχική κατοικία 130 ετών και αναδείχθηκε φέτος Εστιατόριο της Χρονιάς στα νεοσύστατα The World Restaurant Awards. Μακριά από τον πολιτισμό, στο ψαροχώρι Paternoster, στο δυτικό ακρωτήρι της Νότιας Αφρικής, η γραφικότητά του είναι ονομαστή.
Με έμφαση στην υψηλή γαστρονομία και στις τοπικές γεύσεις, εδώ θα φάτε καρπούζι τουρσί με μαϊντανό της θάλασσας, κέλπιες, πορφύρα και κρίταμο, σε έναν χώρο για 20 μόλις άτομα.
Πάρτε μια γεύση από τους πιο… νόστιμους προορισμούς του πλανήτη!
Bootshaus, Αυστρία
Το ξενοδοχείο Seehotel Das Traunsee φημίζεται για το εστιατόριό του, που θα το βρείτε ακριβώς πάνω από ένα υπόστεγο φύλαξης σκαφών στη χερσόνησο Traunkirchen, με υπέροχη θέα στη λίμνη και στα βουνά της περιοχής. Ο σεφ προμηθεύεται κρεατικά, ψάρια και λαχανικά από ντόπιους προμηθευτές, χωρίς να έχει προκαθορισμένο μενού καθημερινά, κάτι που εξαρτάται αυστηρά από τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.
The Willows Inn, Lumni Island
Ανάμεσα στο Σιάτλ και στα καναδικά σύνορα, το νησί Lumni κρύβει έναν γαστρονομικό παράδεισο. Με έμφαση στα απλά πιάτα αλλά και στις πρώτες ύλες που καλλιεργούνται στο αγρόκτημα του εστιατορίου, οι γεύσεις εδώ είναι μοναδικές.
Σολομός καπνισμένος στο δικό τους καπνιστήρι, αυγοτάραχο ρέγγας και κέλπιες με πικραλίδες, καραμελωμένα στρείδια στα κελύφη τους, αλμυρά ντόνατ γεμιστά με μαύρο μπακαλιάρο κ.ά. ανοίγουν εύκολα την όρεξη για ένα δείπνο που μένει αξέχαστο και στον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
8 κορυφαίες πόλεις για τους καλοφαγάδες
Πόλεις με φήμη στο καλό φαγητό, με γεύσεις που ξεχωρίσουν αλλά και με πιάτα που ένα… δεν είναι ποτέ αρκετό. Κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε 8 πόλεις στον κόσμο που μπορείς εύκολα να τις… επιπλήξεις ότι θα γεμίσουν τη βαλίτσα σου με… παραπανίσια κιλά!
Η γαστρονομία αποτελεί σίγουρα ισχυρό κίνητρο για το ταξίδι… Το Παρίσι είναι γνωστό για τις patisseries του, για τα βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόριά του και για τα νόστιμα πιάτα του. Στη Ρώμη, οι εκπληκτικές πίτσες, τα σάντουιτς, τα ζυμαρικά και φυσικά, το παγωτό, δελεάζουν και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες. Στο Τόκιο, αγαπημένες γεύσεις όπως το sashimi ή η τεχνική ψησίματος robatayaki, ενθουσιάζουν όσο και το gyudon, που θα βρείτε σχεδόν παντού στο δρόμο σας και αποτελείται από ένα μείγμα μοσχαρίσιου κρέατος και κρεμμύδι και σερβίρεται πάνω σε ρύζι.
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι 8 κορυφαίες πόλεις στον κόσμο για τους καλοφαγάδες! Οι απόλυτοι γαστρονομικοί προορισμοί!about:blank
Παρίσι
Είτε προτιμάτε τα παραδοσιακά πιάτα σε κάποιο γοητευτικό μπιστρό, είτε ένα επίσημο γεύμα σε ένα κομψό εστιατόριο, είτε ακόμη κάτι πιο πρόχειρο, το Παρίσι εξακολουθεί να είναι το καλύτερο ίσως μέρος για τους λάτρεις του καλού φαγητού.
Περάστε από το αρτοποιείο Poilane (www.poilane.com) για ζεστό ψωμί με προζύμι και μπισκότα βουτύρου, από το «Le Grenier à Pain» (www.legrenierapain.com/en) για τάρτες σοκολάτας και ψωμί με βερίκοκο και από το Pierre Herme (www.pierreherme.com) για τα διάσημα macaron του. Για το δείπνο σας, οι επιλογές είναι επίσης αμέτρητες. Θα βρείτε πολλά εστιατόρια με gourmet κουζίνα, αλλά και πιο εναλλακτικά, όπου θα δοκιμάσετε περίεργες γεύσεις.
Ρώμη
Σε πολλές γωνιές της ρομαντικής, ιταλικής πρωτεύουσας, θα βρείτε φούρνους που πουλάνε απίστευτες λιχουδιές, όπως ο Forno Campo de’ Fiori (www.fornocampodefiori.com) στην ομώνυμη κεντρική περιοχή της Ρώμης, όπου θα βρείτε ζεστό ψωμί, λαχταριστά κομμάτια πίτσας, κέικ και πολλά ακόμη. Φυσικά, τα σάντουιτς caprese, με φρέσκια ντομάτα και μοτσαρέλα, έχουν την τιμητική τους σε πολλά μαγαζάκια που θα βρείτε στο δρόμο σας, ενώ όσον αφορά στα «καλά» εστιατόρια, σας προτείνουμε το «La pergola» στο ξενοδοχείο Rome Cavalieri, που έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Michelin και το «Il Pagliaccio» (www.ristoranteilpagliaccio.com) με ιταλική-γιαπωνέζικη fusion κουζίνα.
Τα 7 παλιότερα εστιατόρια στον κόσμο!
Τόκιο
Sashimi, gyoza, udon, tempura κ.ά., είναι παραδοσιακά γιαπωνέζικα πιάτα που τρώγονται σε όλο τον κόσμο. Στο Τόκιο, αυτές οι γεύσεις κυριαρχούν, μαζί με λιγότερο γνωστά πιάτα όπως το okonomiyaki, ένα είδος τηγανιτής πίτας με λάχανο, κρέας ή θαλασσινά ή και άλλα συστατικά, αλλά και το gyudon, μοσχαρίσιο κρέας με κρεμμύδι, που σερβίρεται σε ένα μπολ με ρύζι. Aπό τα πιο… εκλεκτά εστιατόρια στο Τόκιο είναι τα Shunju (www.shunju.com/ja), Gonpachi και Inakaya, ένα εστιατόριο robatayaki (κάτι σαν μπάρμπεκιου).
Εδώ θα βρείτε και το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο στη χώρα, με τζατζίκι και σπιτική κουζίνα!
Στην ψαραγορά Toyosu, που είναι προμηθευτής εστιατορίων σε όλο τον πλανήτη, και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, διακινούνται πάνω από 2000 τόνοι θαλασσινών τη ημέρα. Τα απογεύματα μπορείτε να την επισκεφτείτε για να δείτε τη… δημοπρασία των πιο εκλεκτών ψαριών σε αυτό το τεράστιο συγκρότημα.
Βαρκελώνη
Μπορεί το εκπληκτικό εστιατόριο El Bulli -βόρεια της Βαρκελώνης- του διάσημου Ισπανού Φεράν Αντριά να μην λειτουργεί πια, υπάρχουν πολλά ακόμη να φάτε στη Βαρκελώνη: από τη διάσημη paella, μέχρι άλλα παραδοσιακά πιάτα όπως η καταλανική escalivada (ψητά λαχανικά) και σαλάτα με μπακαλιάρο. Για tapas (διάφορα μεζεδάκια), σας προτείνουμε το Cal Pep ( www.calpep.com ), ενώ το Can Majo (www.canmajo.es/) είναι γνωστό για τα οστρακοειδή του.
Αξίζει να επισκεφτείτε την αγορά La Boqueria ( www.boqueria.info ) που χρονολογείται από το 1217 και είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές τροφίμων στον κόσμο, με μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τροφών.
Μπουένος Άιρες
Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι γεμάτη με καφέ και πολλά καταστήματα που ειδικεύονται σε γρήγορο, αλλά όχι πρόχειρο φαγητό, που θα φέρει την μεστή αίσθηση της Αργεντινής στο πιάτο σας. Αυτό που πραγματικά κάνει την κουζίνα του Μπουένος Άιρες τόσο ξεχωριστή, είναι το ότι είναι ένα μίγμα με ισπανικές και ιταλικές επιρροές που ενώνονται με μοναδικό τρόπο σε αυτό το μέρος.
Κωνσταντινούπολη
Η τουρκική κουζίνα, όπως και η ίδια η Τουρκία, ξεχωρίζει για τις διάφορες επιρροές που έχει από διάφορους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα το νόστιμο γαστρονομικό χάος που επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι, Έλληνες, Άραβες, Πέρσες και αμέτρητοι άλλοι λαοί, έχουν περάσει από εδώ, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην τοπική κουζίνα. Οι ιστορικοί μιλούν για τον «πολυεπίπεδο» χαρακτήρα της πόλης και φυσικά της κουζίνας της -που δεν είναι μόνο το εκπληκτικό κεμπάπ. Επισκεφτείτε τις πολλές αγορές τροφίμων της πόλης όπως π.χ. η εντυπωσιακή Αιγυπτιακή Αγορά στη συνοικία Eminönü, με τις αμέτρητες «πυραμίδες» μπαχαρικών, τις ιδιαίτερες ποικιλίες τσαγιού, τα βότανα και τα φημισμένα τουρκικά λουκούμια.
Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη θεωρείται ευρέως ως ένα από τα καλύτερα μέρη για φαγητό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο. Μπορεί να είναι γνωστή για πρόχειρες λιχουδιές, όπως τα bagels και το cheesecake της, αλλά διαθέτει επίσης πολλά καλά εστιατόρια με κουζίνες από όλο τον κόσμο και σε όλα τα εύρη τιμών. Είτε ψάχνετε για εστιατόρια με αστέρι Michelin, όπως το Eleven Madison Park (http://elevenmadisonpark.com), είτε για κάτι πιο γρήγορο σε κάποια καντίνα στο δρόμο, θα μείνετε σίγουρα παραπάνω από ικανοποιημένοι.
Μπανγκόγκ
Το ταϊλανδέζικο φαγητό είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, αλλά το να το δοκιμάσετε στην Μπανγκόκ, αξίζει ακόμη παραπάνω, όσες ώρες κι αν χρειαστεί να ταξιδέψετε. Δοκιμάστε αυθεντικό gaeng daeng ή κόκκινο κάρυ, το οποίο ενσωματώνει την πλούσια γεύση τους γάλατος καρύδας σε ένα πικάντικο πιάτο. Ωστόσο, δοκιμάστε και γεύσεις που δεν έχετε ξανακούσει. Αφεθείτε στην εμπειρία των ιδιοκτητών τοπικών πάγκων τροφίμων, όπου μπορείτε να παραγγείλετε hoi todd -ομελέτα με στρείδια- ή moo kratium prik thai, τηγανητό χοιρινό με σκόρδο και πιπέρι. Η γενική ατμόσφαιρα της Μπανγκόκ προσθέτει επίσης… πόντους στη γευστική της σκηνή, καθώς η τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι και η αρχιτεκτονική της ποικιλία, προσδίδει έναν αέρα εξερεύνησης στο ταξίδι σας.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr