Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens
HomeTravel NewsΤο νέο μεγάλο οικονομικό «στοίχημα» της Σαουδικής Αραβίας είναι ο αρχαιολογικός τουρισμός

Το νέο μεγάλο οικονομικό «στοίχημα» της Σαουδικής Αραβίας είναι ο αρχαιολογικός τουρισμός

Η  Σαουδική Αραβία επιθυμεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, επιχειρώντας να επενδύσει σε νέους τομείς και να απαγκιστρωθεί από την εξαγωγή πετρελαίου. Ένας τομέας που μοιάζει ελπιδοφόρος είναι ο τουρισμός και δη ο αρχαιολογικός τουρισμός, με τη χώρα να χρηματοδοτεί μεγάλες αρχαιολογικές σκαπάνες που φέρνουν στο φως σημαντικά ιστορικά μνημεία.

Το νέο μεγάλο οικονομικό «στοίχημα» της Σαουδικής Αραβίας είναι ο αρχαιολογικός τουρισμός

Οι αιγυπτιακοί «θησαυροί» της, όπως μυστηριώδεις τριγωνικές κατασκευές, μία εξαιρετικά διατηρημένη ακατοίκητη πόλη και εκθαμβωτικά ταφικά μνημεία, υπόσχονται άμεση μεταστροφή της κατάστασης.

- Advertisement -

Ο David Kennedy, μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη αρχαιολογική έρευνα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ξεκίνησε τον Μάρτιο και επικεντρώνεται στην περιοχή Al-Ula, η οποία καλύπτει σχεδόν 22.500 τ.χλμ.

saudi

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη ανακαλυφθεί χιλιάδες αρχαιολογικοί χώροι, που  – πέραν των άλλων – δίνουν και πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή, η οποία είχε ζωή πολύ νωρίτερα απ΄ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαν οι επιστήμονες.

Η χώρα θέλει πραγματικά να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα και τον περασμένο Ιούλιο δημιουργήθηκε η Βασιλική Επιτροπή για την Al-Ula (RCU). Ο επικεφαλής της, Amr Al Madani, ελπίζει πως έως το 2035 η περιοχή θα δέχεται 1.5 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως.

«Η Al-Ula είναι ζωντανή κληρονομιά, ένα φυσικό και πολιτισμικό μουσείο, ένας προορισμός που εκπλήσσει και σκορπά ευχαρίστηση», είπε ο Al Madani.

Έως σήμερα στη χώρα ήταν προορισμός για επαγγελματικά ταξίδια και προσκυνητές. Το βασίλειο όμως, θέλει να αλλάξει άρδην την κατάσταση.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαουδικη αραβια

Παράλληλα με την αρχαιολογική σκαπάνη στην Al-Ula, έχουν χρηματοδοθεί εργασίες για την εγκαινίαση ξενοδοχειακών μονάδων και ενός θεματικού πάρκου στο Ριάντ. Εμπόδιο στα σχέδια αποτελεί το ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη η παροχή τουριστικής βίζας, όμως, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι όροι της παροχής είναι υπό εξέταση και η διαδικασία προχωρά.

Το στολίδι της «αρχαιολογικής στροφής» της Σαουδικής Αραβίας είναι το Mada’in Salih. Μία συλλογή 111 εντυπωσιακών ταφικών μνημείων, σκαλισμένων εντός μίας βραχώδους περιοχής, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Όπως και το Al-Ula, όμως, είναι προς το παρόν κλειστό για το κοινό.

Στη Νορβηγία το πρώτο αυτόνομο φέρι που «γεφυρώνει» ποτάμια

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τα πλέον σύγχρονα μέσα για να διεξάγουν τις έρευνες τους. Η δουλειά που κάνουμε δεν θα ήταν δυνατή, με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων, εκτίμησε ο Jamie Quartermaine, ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας και πρωτοπόρος στον τομέα της χάι-τεκ αρχαιολογίας.

Οι ερευνητές πετούν πάνω από τις περιοχές που εξετάζουν, σκανάροντας και βιντεοσκοπώντας τις. Τα τελικά αποτελέσματα που λαμβάνουν οι αρχαιολόγοι είναι σαν εικόνες του GoogleEarth, αλλά πολύ πιο λεπτομερείς, σημείωσε ο Quartermaine.

Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιούνται και drones εφοδιασμένα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας.

Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές καταφέρνουν να εντοπίσουν τοιχογραφίες που έχουν σκαλιστεί σε βράχους, οι οποίες δεν είναι ορατές από το έδαφος. Η αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων που εντοπίζονται δεν απασχολεί – προς το παρόν – τους αρχαιολόγους,  καθώς είναι γραμμένα σε διάφορες γλώσσες, όπως Αραμαϊκά, Αραβικά, Ελληνικά ή Λατινικά, και η διαδικασία θα απατούσε πολύ χρόνο και χρήματα.

Τα έργα τέχνης που εντοπίζονται σκαλισμένα σε βράχους, μπορεί να θεωρηθούν αυτούσια μία πολύ σημαντική πηγή πληροφοριών. «Υπάρχουν τοιχογραφίες ζεβρών,  στρουθοκάμηλων, πολλών καμήλων και σκηνών κυνηγιού», αποκάλυψε ο Quartermaine.

Παρά την επίδραση του χρόνου, τα αρχαιολογικά μνημεία στη Al-Ula είναι απίστευτα, δεν έχουν επηρεαστεί από τη ροή του νερού.

«Είναι συναρπαστικό γιατί δείχνει ότι η ιστορία των κατοίκων της περιοχής είναι πολύ πολύ παλαιότερη απ΄ότι γνωρίζουμε», σημείωσε ο Quartermaine.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαουδικη αραβια αρχαια

Όπως αποκάλυψε ο Kennedy, μέσα σε δέκα ημέρες πτήσεων πάνω από την περιοχή, εντοπίστηκαν 4.000 σημεία προς έρευνα. Ορισμένα είναι ταφικά μνημεία που δεν μοιάζουν σε τίποτα με όλα έχουν ιδωθεί ανά τα χρόνια. Τα σχήματα των μνημείων φαίνεται πως παίζουν ιδιαίτερο ρόλο, παρότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι συμβολίζουν.

Παρότι η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά σε αυτό το εγχείρημα, παραμένει ακόμη άγνωστο αν οι τουρίστες θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στο συντηρητικό ισλαμιστικό βασίλειο.

Υπάρχουν πληροφορίες πως μόνο γυναίκες άνω των 25 ετών θα μπορούν να επισκέπτονται τα αρχαιολογικά μνημεία χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα και θα πρέπει να ακολουθούν τους παραδοσιακούς κανόνες ένδυσης, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

6 μαγευτικοί καλοκαιρινοί προορισμοί στη Bόρεια Ελλάδα

Ο Neil Faulkner εκτιμά ότι οι παραπάνω παράγοντες θα καταστήσουν δύσκολο τον ανταγωνισμό με την Ιορδανία, που έχει πιο μετριοπαθείς κανονισμούς.

Σχετική εικόνα

Όμως, ο Al Madani πιστεύει πως η επιθυμία που θα έχουν οι τουρίστες να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους θα υποσκελίσει όποιες αμφιβολίες σχετικά με τους αυστηρούς κανονισμούς. «Μόλις φτάσουν, θα απολαύσουν την φιλοξενία και την αυθεντικότητά μας, θα είναι δεκτικοί στις τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα μας και θα σέβονται τις αξίες της κοινωνίας που επισκέπτονται».

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,078LikesLike
88,747 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ