Ανάμεσα στον Όλυμπο και την Όσσα σχηματίζεται η φημισμένη κοιλάδα των Τεμπών. Αυτό το σημείο αποτελεί το κύριο πέρασμα από τη Μακεδονία στη Θεσσαλία και γι’ αυτό τον λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.
Με μήκος 10 χιλιόμετρα, στο στενότερο σημείο της κοιλάδας σχηματίζεται φαράγγι με πλάτος 25 μέτρα και βάθος περίπου 500 μέτρα. Η κοιλάδα των Τεμπών που είναι γνωστή επίσης λόγω της Αγίας Παρασκευής, είναι χαρακτηρισμένη ως «Αισθητικό Δάσος» και αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό οικοσύστημα.
Συγκροτείται από ένα κατάφυτο δάσος γεμάτο πλατάνια, ενώ παράλληλα, αποτελεί σημαντική περιοχή για παρυδάτια και αρπακτικά πουλιά. Είναι Περιοχή Ειδικής Προστασίας και έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 για την αξία του ως βιότοπος και καταφύγιο κυρίως άγριων πτηνών.
Εκτός αυτού η περιοχή έχει πολύ σημαντική αξία ιστορική με στοιχεία αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά μέσα από τη διαδρομή αιώνων και λειτουργεί ως κοιτίδα πολιτισμού.
Σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, η κοιλάδα έχει δημιουργηθεί από μεγάλο σεισμό που προκάλεσε ρήγμα, από το οποίο χωρίστηκαν τα δυο μεγάλα βουνά, ο «Όλυμπος» και ο «Κίσσαβος», ενώ την περιοχή διασχίζει ο Πηνειός ποταμός που ρέει ανάμεσα στα δύο βουνά.
Πολύ γνωστή στην περιοχή είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε περίπου το 1910 από τον Ο.Σ.Ε. με τη χρηματοδότηση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, ενώ δίπλα βρίσκεται και μια μικρή σπηλιά.
Ο συγκεκριμένος ναός των Τεμπών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Θεσσαλίας και τον Ιούλιο φθάνουν εκεί χιλιάδες πιστοί από κάθε μεριά της Ελλάδος, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.
Πηγή: newsbeast.gr